Contraceptivele Orale Scad Riscul De Anevrism

In timpul celei de-a 7-a intalniri anuale a Societatii de Chirurgie Neurointerventionala au fost prezentate rezultatele unui studiu conform caruia scaderea nivelului de estrogeni explica motivul pentru care anevrismele cerebrale apar mult mai frecvent la femei, in special in postmenopauza.

Femeile cu anevrism cerebral, indiferent daca s-a rupt sau nu, au folosit contraceptive orale sau terapie hormonala mai rar decat populatia generala, iar la cele care au folosit, perioada de administrare a fost mai scurta. Motivul inceperii studiului a fost faptul ca peste 70% dintre anevrisme apar la femeile trecute de menopauza.

Datele prelucrate statistic au fost culeste de la peste 4500 de femei. 60% dintre femeile din grupul cu anevrism au folosit contraceptie hormonala in comparatie cu 77,6% dintre femeile din grupul de control (fara anevrism). Durata medie a tratamentului in grupul cu anevrism a fost de 2,6 ani, spre deosebire de grupul de control, unde durata medie a folosirii contraceptivelor orale a fost de 5,2 ani.

Descoperirile sustin ipoteza conform careia fluctuatiile frecvente ale nivelelor de estrogen in timpul ciclului menstrual si scaderea brusca dupa menopauza ar putea fi conectate cu dezvoltarea de anevrisme.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.