Tot timpul am recomandat sa se inceapa un tratament cu contraceptive orale doar in urma unui consult ginecologic in cadrul caruia sa se evalueze beneficiile si riscurile administrarii de contraceptive orale pentru fiecare persoana in parte. Chiar daca principiul dupa care functioneaza este similar: impiedica ovulatia si ingroasa mucusul cervical, diferitele tipuri de contraceptive orale existente in farmacii pot fi impartite in mai multe categorii in functie de dozele si combinatiile hormonale pe care le contin.
Gasesti o lista cu cateva tipuri de contraceptive orale impartite in functie de compozitia hormonala a acestora la adresa: Compozitia Hormonala A Contraceptivelor Orale.
Din pacate, ca orice tratament medical exista si posibile efecte negative. In cazul contraceptivelor orale problema cea mai mare e reprezentata de tromboza venoasa profunda cu posibila embolie pulmonara si risc mare de deces. Din cauza asta e foarte important sa primesti acordul unui medic ginecolog inainte sa incepi tratamentul…
Un studiu recent care a urmarit diferitele procente de risc asociate contraceptivelor orale in functie de compozitia hormonala a reusit sa stabileasca un clasament: nlm.nih.gov/medlineplus/news/fullstory_88121.html. Ca regula generala, cele mai putin periculoase sunt cele cu cantitatea minima de estrogen. Din punctul de vedere al progesteronului folosit (vorbim de contraceptive orale combinate, deci un estrogen si un progesteron), cele care contin levonorgestrel se asociaza cu un risc de 3,6 ori mai mare de a dezvolta tromboza venoasa sau embolie pulmonara fata de femeile care nu folosesc contraceptive orale. Urmeaza apoi cele cu gestoden (risc de 5,6 ori mai mare), drospirenona (risc de 6,3 mai mare) si acetat de ciproterona (risc de 6,8 mai mare).
Cele mai sigure sunt contraceptivele orale cu 0,02 mg etinilestradiol si progesteron de tipul levonorgestrel.
O informatie care cred ca trebuie mentionata e riscul general de aparitie a trombozei venoasa sau a embolismului pulmonar in cazul tratamentelor cu contraceptive orale, acesta fiind de 15-25 din 100.000 de femei care urmeaza tratament. Riscul scade odata cu durata tratamentului, fiind maxim in primele 3 luni. Ca o comparatie, riscul de tromboza in timpul sarcinii e undeva la cateva sute (200-300+) din 100.000 de femei, deci mult mai mare fata de tratamentul cu contraceptive orale.
Dispozitivele intrauterine si tratamentul doar cu un progesteron (fara estrogen) nu influenteaza riscul de tromboza venoasa sau embolism pulmonar.
mda…vrei sa iti faci un bn sa iti faci rau prin asta…;))…app de pastile contraceptive…care e ideea cu pastilele de a2a zi?nu stiu nu am luat…dar am auzit k iti provoaca niste stari groaznice?!