Conversia Celulelor Stem Fara Implicare Virala

Cercetatorii de la Johns Hopkins au reusit dezvoltarea unei metode simple si ieftine de a transforma celule sanguine in celule miocardice. Descoperirea si mai importanta este faptul ca nu s-a folosit mecanism viral.

Pana acum s-a mai reusit convertirea unor tipuri de celule in celule stem, iar apoi programarea lor sa se diferentieze intr-o anumita linie, dar s-au folosit tehnologii care implica virusuri pentru a insera gene, ceea ce creste riscul aparitiei unor mutatii care sa initieze cancere din celulele nou formate.

In noul protocol, cercetatorii au folosit plasmide pentru inserarea genelor, metoda fiind mult mai sigura decat cea virala, reusindu-se astfel convertirea celulelor sanguine in celule miocardice functionale.

Rezultatele au fost publicate in Public Library of Science ONE (PLoS ONE) si se asteapta folosirea metodei de catre alti cercetatori pentru confirmarea eficientei.

Pe langa enzimele, factorii de crestere si mediile de cultura folosite, convertirea celulelor stem spre linia miocardica s-a bazat si pe reducerea nivelului oxigenului la 1/4 din aerul atmosferic pentru a mima conditiile vietii intrauterine, moment in care are loc transformarea in mod natural.

Tehnica folosita si celulele obtinute nu pot fi folosite inca pentru scopuri regenerative, dar ofera noi mijloace de testare a medicamentelor pentru identificarea efectelor cardiace.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.