Corelatie Genetica Intre Endometrioza Si Cancerul Ovarian

New England Journal of Medicine a publicat in ultimul numar un articol care prezinta mutatia genetica ARID1A, aceasta facand legatura intre endometrioza si 2 tipuri de cancer ovarian.

Endometrioza se defineste prin prezenta tesutului endometrial in alte localizari decat cea normala (in interiorul uterului), prevalenta ei fiind undeva intre 1% – 50% la femeile cu varsta reproductiva, simptomatologia incadrandu-se in mai multe trepte de severitate.

Studiul a fost condus de catre Ovarian Cancer Research Program of British Columbia (OvCaRe), care au analizat peste 600 de biopsii din cancer ovarian. Mutatia ARID1A (AT-rich interactive domain-containing protein 1A) a fost identificata in 46% dintre carcinoamele ovariene cu celule clare si in 30% dintre carcinoamele endometrioide, acestea fiind formele de cancer ovarian pe locurile 2 si 3 ca frecventa. Nici o mutatie ARID1A nu a fost gasita in carcinoamele seroase.

Mecanismul prin care mutatia ARID1A determina progresia endometriozei benigne inspre carcinom ramane necunoscut, dar frecventa ei confirma rolul pe care il are in geneza carcinoamelor endometrioide si cu celule clare.

2 raspunsuri

  1. cumnata are cancer ovarian ce s-a raspandit in corp chiar si o parte din rinnichi este afectata. dorim o clinica privata oriunde in romania ca s-o facem bine. Ce medic specialist ne recomandati? e foarte urgent va rog din suflet

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.