Coruptie in Medicina

In urma comentariului scris de anaida am decis infiintarea acestui poll. Inainte de a vota, va rog sa cititi cu atentie definitiile de mai jos si sa fiti atenti la nuante pentru ca ele fac diferenta.

Coruptia = desi termenul de coruptie este frecvent asimilat cu lipsa de moralitate, el se refera la relatiile dintre autoritati si cetateni si inseamna, de fapt, folosirea abuziva a puterii publice, in scopul satisfacerii unor interese personale sau de grup.

Coruptia constituie infractiune. Faptele de coruptie sunt infractiuni si se sanctioneaza cu inchisoare. Faptele incriminate astfel de legislatia romana includ: darea si luarea de mita; traficul de influenta; primirea de foloase necuvenite; abuz in serviciu contra intereselor publice pentru obtinerea de beneficii personale.

Spaga sau Mita – o forma populara de coruptie
Luarea de mita este fapta oricarui functionar care: pretinde ori primeste bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori accepta promisiunea unor astfel de foloase sau nu o respinge, in scopul de a indeplini, a nu indeplini ori a intarzia indeplinirea unui act privitor la indatoririle sale de serviciu sau in scopul de a face un act contrar acestor indepliniri.

Darea de mita este promisiunea oferirea sau darea de bani ori alte foloase unui functionar de catre o persoana pentru satisfacerea nelegala a unui interes.

Primirea de foloase necuvenite este primirea de catre un functionar, de bani ori alte foloase, dupa ce a indeplinit un act ce intra in atributiile sale de serviciu. Primirea de foloase necuvenite se deosebeste de luarea de mita prin aceea ca foloasele se dau ulterior indepliniriii actului si nu au conditionat emiterea lui, fiind un spor nelegal la salariu pentru activitatea lui.

Ce nu este coruptia?
Bacsis – In cazul anumitor profesii liberale, in particular cele prin care se presteaza servicii direct clientilor s-a incetatenit o cutuma: clientii platesc un surplus pentru serviciile prestate, in semn de multumire fata de calitatea serviciului. Desi practicienii in cauza
pot abuza de aceasta cutuma favorabila, ea nu constituie coruptie.

Colegiul Medicilor din Romania, a carui membru trebuie sa fie orice medic din Romania care profeseaza, este unul dintre ordinele profesionale incluse in Uniunea Profesiilor Liberale din Romania. Cu alte cuvinte, medicii practicieni din Romania pot primi bacsis si nu e coruptie.

Toate informatiile si definitiile sunt extrase din documente juridice.

n

n

{democracy:6}

22 raspunsuri

  1. Dr Laurentiu Craciunas

    Am incercat sa pun optiune pentru toate variantele posibile, daca am omis ceva se poate adauga ulterior.

  2. Cred ca multi cetateni romani care apeleaza la serviciile unui medic, in afara programului de serviciu al medicului respectiv ,sau apeleaza la medic fara a avea trimitere de la medicul de familie si asta din comoditate tot pentru el,considera ca daca plateste acest lucru este mita .Dar el plateste beneficiul de care se bucura atunci ,chiar foarte mult, si pe urma se plange ca a trebuit sa dea mita.
    Este ceva asemanator cu meditatiile in particular.Vin parintii si il roaga pe profesor sa-i ia copilul la ore si pe urma tuna si fulgera pe la toate colturile ca el trebuie sa-i dea ore copilului.

  3. Salut!

    Variantele de raspuns sunt parca desprinse din legile promulgate de-a valma, in ultima perioada, in Romania!

    Intrebarile/raspunsurile ar fi trebuit sa fie clare:
    1. vi s-au pretins (printr-o forma sau alta) bani de catre angajatii din sistemul medical?;
    2. dati bani de buna voie, doar pentru va asigura calitatea serviciilor medicale si a castiga o mai mare atentie, grija din partea cadrelor medicale?
    3. considerati oportuna, justificata incetatenirea cutumei de a plati suplimentar actul medical, desi acesta este deja platit?;
    4. de cate ori aveti nevoie de un act medical, va simtiti obligati sa dati bani?;
    5. daca ati putea opta pentru o asigurare privata, fara sa mai aveti obligatia de a plati la stat, pentru ce ati opta?

  4. Dr Laurentiu Craciunas

    anaida, nu e nimic de-a valma, sunt 3 multimi: medicii care iau spaga/mita, medicii care iau bacsis si medicii care nu iau nimic. Am intersectat astea 3 multimi si am dat variantele, e cat se poate de simplu si de logic. In functie de asta, tu analizezi in care situatie esti fata de relatia cu medicii si bifezi varianta ta.

    In intrebarile pe care le-ai propus abordezi prea multe teme, moralitate si alte lucruri, aia e altceva. Noi vorbim acuma doar de legal si ilegal.

    Poate facem dupa aceea un poll s avedem daca lume avrea asigurari private, asta nu tine de legal/ilegal.

  5. Ane,
    te referi la medicii de familie, nu?
    Daca te referi la ei, intram iar intr-o ampla „dezbatere”.
    Se stie (sau nu se stie) ca medicii de familie sunt obligati sa aiba un anumit numar de ore la cabinet si un anumit numar de ore pe teren (pentru care sunt retribuiti). Larghetea cu care au fost lasati sa-si „oranduiasca” orarul, a determinat bineinteles o brambureala si o acoperire foarte buna pentru ei.
    Cand ar trebui sa fie pe teren, daca-i cauti nu sunt, iar daca te duci la cabinet, e posibil sa ai surpriza sa scrie ca e pe teren (nu generalizez, sunt policlinici unde medicii, chiar daca ar vrea, nu ar putea sa lipseasca, dupa bunul plac, de la cabinet)

    In cazul in care un pacient ajunge la un medic specialist fara trimitere, firesc ar fi sa plateasca consultatia, dandu-i-se in schimb bonul fiscal.
    Lucru care se intampla peste tot in lume (precizez – nu medicul ii da bonul fiscal ci „biroul” care are in sarcina acest lucru).
    Si, astfel, suspiciunea pacientului este definitiv stersa, iar medicul ar fi in afara pericolului de a fi „ispitit” sa-si bage banii in buzunar (lucru normal de altfel, pentru ca el este deja platit sa presteze un numar de ore in unitatea respectiva, cu un numar de consultatii pe zi).

    Vis-a-vis de meditatiile unui copil iar sunt multe de spus (o alta mare hiba a societatii romanesti… offf doamne!)

  6. Cu cat amestecam lucrurile, cu atat nu iese nimic, dovada si rezultatele de pana acum, la vot.
    Ce vrem, de fapt, sa aflam din sondaj?
    Daca cei mai multi romani dau spaga sau daca nu dau spaga.
    In care dintre temele abordate de mine este vorba de moralitate?
    Eu zic ca in nici una. Problema e ca romanii nu sunt bine informati (sau, mai degraba, dezinformati).
    Ei inca merg la medic ca la „papa pius de la roma”,ei nu stiu ca deja au platit acel act medical, ca acel act medical trebuie sa fie de calitate, trebuie sa fie tratati cu respect, pentru ca au platit deja pentru asta. Cu alte cuvinte, nu-si cunosc drepturile.
    In loc sa mediatizam cutumele incetatenite de comunisti, mai bine i-am informa despre drepturile (obligatiile) lor in raport pacient-medic.

    Eu, daca fac „bilantul” raspund firesc: am dat spaga.
    Nu mai dau, pentru ca am optat pentru sistemul privat.
    Beneficiile sunt extraordinare:
    1. nu mai dau atatia bani (platesc consultatia si ATAT)
    2. nu mai pierd atata timp (imi fac programare la ora x, iar la ora x (x si un pic) am intrat in cabinet, nu mai stau la cozi asteptand sa intre prietena prietenei preietenului doctorului (adica pilele);
    3. sunt tratata exemplar, iar in cazul in care am ceva de obiectat, totul se rezolva cu o sesizare civilizata!
    Laurentiu, nu ti se pare firesc ca acest lucru sa se intample si in sistemul de stat?

  7. Dr Laurentiu Craciunas

    anaida, lucrurile sunt perfect clare, dar tu nu vrei s ale vezi. Sustii ideea ca mai toti doctorii cer spaga si doar cativa sunt exceptii. Poll-ul demonstreaza, cel putin pana acum, ca nu ai dreptate. Un om poate merge de mai multe ori la medic, daca trebuie sa dea o data spaga si de alte 4 ori nu trebuie, zicem doar ca „eu am dat spaga la medici”? Daca vrei sa vezi procentual cum stam, atunci trebuie impartit pe sectoare. Se stie ca romanii dau spaga, nu asta vrem sa aflam, vrem sa aflam cati medici primesc spaga.

    Dintre temele propuse de tine, de moralitate tine „considerati oportuna, justificata incetatenirea cutumei de a plati suplimentar actul medical, desi acesta este deja platit?”

    – Problema e ca romanii nu sunt bine informati (sau, mai degraba, dezinformati). – aici ai si dreptate, dar ce vina are medicul din treaba asta, sau si aici e tot vina medicilor? Ar trebui sa ia pe fiecare pacient in parte sa ii citeasca drepturile, ca cetatean al unei tari trebuie sa stii ce drepturi ai, macar atat, daca nu si indatoririle.

    Din raspunsul pentru bilantul tau („am dat spaga”) se vede intreg negativismul tau. Doar atat conteaza pentru tine, ca ai dat spaga, nu conteaza ca au fost cazuri cand n-ai dat spaga si ai fost tratata bine.

    Mi se pare foarte firesc sa se intample si la stat ca si in privat, intelege ca suntem de aceeasi parte, singura concluzie pe care vreau s-o tragem dupa toate astea e ca nu toti medicii sunt la fel. Exista un procent de medici care nu isi merita meseria, dar din cauza mediatizarii lor s-a ajuns sa se creada ca toti sunt asa, lucru fals.

  8. Laurentiu,
    nu ma voi contrazice cu tine pana-n panzele albe.
    Realitatea este una, indiferent de partea in care ne situam.
    De altfel ai confirmat si tu:
    „Se stie ca romanii dau spaga, nu asta vrem sa aflam, vrem sa aflam cati medici primesc spaga.”

    Nu cati medici primesc spaga, ci cati medici PRETIND spaga, aceasta este marea problema.
    Daca ar fi vorba doar ca primesc spaga, adica ca romanul, binevoitor, da spaga, iar medicul nu refuza, nu ar fi nici o problema, chiar nici una.

    Referitor la:
    „considerati oportuna, justificata incetatenirea cutumei de a plati suplimentar actul medical, desi acesta este deja platit?”

    Nu tine de morala, ci de corectitudine, de legalitate.
    Tine de cat de bine este informat romanul despre ceea ce plateste si ceea ce trebuie sa primeasca contra acelei valori [de aceea am introdus acea intrebare, pentru a evidentia daca romanul este informat despre drepturile sale… nu dadeam vina pe medici (ai fost tendentios)]
    Odata platit acel medic, nu ARE DREPTUL sa pretinda bani (indiferent ca numesti asta „bacsis”, „spaga”, „mita”). El este platit pentru ceea ce face.

    Laurentiu, crede-ma nu am nici cea mai mica doza de negativism, expun o situatie, toti o stim, dar nu toti avem curajul de a recunoaste.
    Ai dreptate, sunt de acord, sunt si medici extraordinari care nu pretind spaga, sunt „painea lui Dumnezeu”, pe deasupra si foarte modesti.
    Am exemple si din acestea (nu sunt multe), dar sunt.

    Ce ma deranjeaza in toata aceasta „disputa” este MENTALITATEA, fir’ar ea sa fie.
    Tu te numeri printre cei care sunt de acord cu „bacsisul”.
    Tu, generatia viitorului, proliferezi o mentalitate putreda, daunatoare unei societati, ei si atunci, vine intrebarea: cum crezi ca se vor schimba lucrurile in bine, daca se perpetueaza la nesfarsit acest lucru?

    Firesc ar fi fost ca voi (noi) sa spunem NU spagii, NU bacsisului, NU oricarui venit ilegal sau (pe sub mana).
    In UE cum se poate si la noi nu?
    La intrarea pe poarta societatii ca si oameni formati, ce aducem cu noi? Aceleasi cutume, aceleasi metehne, aceleasi stereotipii.
    Ei, aici poti sa-mi spui ca sunt negativista. Consider ca Romania nu va merge deloc pe un drum bun, atata timp cat asimilam mentalitatea aceasta.

    Laurentiu, vreau sa ma intelegi, nu am nimic cu medicii, am prieteni in chirurgie, in pediatrie, in psihiatrie (am o gramada de povesti de acolo), in ortopedie, si in medicina generala. Oameni deosebiti, dar care, unii (majoritatea) dintre ei pretind mita (motivul unor divergente intre noi, dar prietenia ramane nealterata).

  9. Dr Laurentiu Craciunas

    Scuze ca n-am mai raspuns aici, consider ca am lamurit situatia cu diferenta dintre spaga si bacsis aici: link.

    Referitor la oportunitatea cutumei bacsisului si legalitatea ei nu vad rostul sa adaugam in poll atata timp cat in legea drepturilor pacientului e scris clar ca e legal. Pacientul are dreptul sa dea bacsis, medicul are dreptul sa primeasca. De asta zic ca e problema de moralitate nu de legalitate.

  10. Medicii iau spaga.
    Laurentiu de ce te incapatanezi sa dovedesti ca negrul este alb?
    Cand nu ai ce face du-te in spitale sa vezi cam cum sta treaba, pentru ca acolo se pretinde spaga en gros.
    Da’ nu te duce ca si student, du-te ca muritor de rand.

  11. Dr Laurentiu Craciunas

    robert, nu am sustinut nici o secunda ca nu exista medici care sa ia spaga, sunt de-acord cu toti care spun ca „unii medici iau spaga”.

    Nu ma incapatanez sa demonstrez nimic din ce nu cred, dar dupa cum arata si poll-ul, pe langa medicii care iau spaga EXISTA si medici care nu iau, functionand perfect legal.

    In momentul asta sunt 26 de voturi, la 50, chiar daca e un numar mic, facem statistica, lasand pollul sa evolueze si dupa aceea.

  12. Iau spaga si doctori mai tineri in tara asta.Pacat ca tineretul acesta nu a invatat bunele maniere.Pacat Laurentiu.

  13. Pacat de gestul tau Laurentiu .Nu ma asteptam la tine .Nu vrei sa contribui si tu la programul meu ,cum contribuie si alti .

  14. Laurentiu vrea sa spele rusinea care s-a asternut pe medicina. Vorbeam aseara cu el in particular si am aflat ca de fapt il deranjeaza generalizarea. Si pe mine probabil ca m-ar deranja. El spune ca se mediatizeaza numai cazurile grave…cele in care medicii sunt corecti nu se mediatizeaza ( e vorba despre ce merge din gura in gura ) . Eu am zis ca e normal sa se midiatizeze acele cazuri pt ca acele cazuri sunt majoritare. Eu personal as vorbi pana in panzele albe daca un medic nu mi-ar cere spaga…sau mita. Si l-as lauda peste tot. Cred ca toti ar face ca mine….si atunci s-ar duce vorba de ce corecti sunt medicii …si ar fi trecute cu vederea cajurile minoritare in care ar exista medici care cer spaga….dar asa ….este clar ca cajurile majoritare sunt cele in care se cere. In concluzie laurentiu….hai sa mofdificam expresia ta din : „Sunt si medici care cer spaga” in ” Sunt si medici caer nu cer spaga| Parca e mai corect.

    Putem lua un exemplu concludent. Acum cativa ani toata lumea stia ca politia ia spaga ca sa nu-ti ia permisul, ca sa nu-ti dea amenda…ca sa bla bla. Se mai intampla lucrul asta azi ??? Mi se pare ca nu. Si mi se pare ca am auzit destule persoane care ziceau: ” i-am oferit 300 E sa nu-mi ia permisul, si tot mi l-a luat. mama lui de politist !! ” Ei ?? Cum iti suna Laur chestiile astea legate de „mediatizare” ? Unde e procentul mare ?? La cei care pretind ?? sau la cei care nu pretind ??

    Eu pot sa admit ca exista medici care au grija de tine fara sa te faca sa te simti „obligat” , dar din pacate eu nu am intalnit asa ceva. In momentul in care am sa intalnesc eu am sa fiu primul care va urla in gura mare ca medicii isi merita „bacsisul” ( ma intreb cand a fost bagata legea asta cu bacsisul si in folosul cui a fost bagata )

    Seara faina tuturor !

  15. Erata
    *cajurile = cazurile
    😛

  16. Sau mai corect ar fi sa transormam din: “unii medici iau spaga” in “unii medici nu iau spaga”. Asta e varianta corecta. Din umilul meu punct de vedere.

  17. Pe Laurentiu il deranjeaza generalizarea, da’ nu inteleg de ce.
    Daca din 10 medici 7 iau spaga, inseamna ca spaga e generalizata, iar corectitudinea o gasim ca exceptie.
    Mihai ai dreptate cand spui „unii medici nu iau spaga”.
    Asa e, dar sunt 3 in raport cu 7, Laurentiu intelegi?

  18. Am peste 50 de ani si am fost de multe ori la medic.Sincer nu mi-a cerut niciodata vreun medic spaga,niciodata!Recunosc ca am dat eu bacsis ,dar asta e altceva.Am vrut sa fiu recunoscatoare medicului care s-a ocupat foarte serios de cazul meu.Iar cand nu am fost multumita nu am dat nimic. Uneori am simtit ca este un fel de obligatie sa ofer ceva ,dar medicul nu are nici o vina ca noi romanii ne tot simtim datori. Am intalnit medici care mi-au refuzat categoric bacsisul si m-am rusinat de gestul meu.Am auzit ca sunt medici care conditioneaza o operatie de o anumita suma de bani,dar e posibil ca omul speriat sa ofere acea suma si pe urma sa ramana cu impresia ca medicul ar fi cerut-o oricum.
    Medici care sa ceara spaga efectiv cred ca sunt mai putini decat cei care nu cer.Sunt si ei oameni cu ceva carte si cred ca au destul bun simt incat sa nu ceara.
    La salariile pe care le au este firesc sa accepte un bacsis ( nu stiu cine ar refuza ,deoarece munca este cu mari responsabilitati) si de aici s-a incetatenit ideea ca trebuie sa-i dai medicului bani ca altfel nu te face bine.
    Daca e sa nu inteleg ceva este ca un medic e ar putea sa ceara spaga ,asta da,ar fi peste puterile mele de intelegere.nu poti conditiona viata unui om de bani.
    Atunci cand ii judecam pe medici (si orice alta categorie de oameni)sa ne gandim ca nu sunt toti la fel,ca nu sunt toti corupti, sa ne gandim daca efectiv medicul a cerut ceva de la noi sau auzim lumea vorbind si luam de bun tot ce auzim .Sa arunce cu piatra cel nevinovat!
    Din pacate, pentru noi, toti avem nevoie de medici si in felul in care societatea ( si noi) are grija de ei nu mai raman decat cei varstnici in tara!
    In UE nu este interzis bacsisul,este ceva de bun simt.Unui medic nu-i oferi bani ,este bine platit.Ii poti oferi un obiect de arta, fara nici o problema ,ca respect si multumire pentru felul in care te-a tratat.Si strainii nu arunca cu ocara in ei,ba dimpotriva ii iau si pe ai nostri si au grija de ei.

  19. O intrebare pentru toti .

    Ar fi mai bine sa privatizam sistemul sanitar (cel de stat) din Romania sau nu ,ce parere aveti ?

    Astept un raspuns de la voi.
    Multumesc.

  20. Cu bune si cu rele, consider ca sistemul sanitar de stat e de preferat. Decat sa se ajunga in sistem privat, in care pentru cea mai mica chichita birocartica, asigurarile sa refuze sa plateasca tratamentele medicale… Sau poate ca este de preferat ca cele doua sa existe in paralel. Oricum, tema merita o dezbatere mai larga.

  21. *birocratica, nu birocartica:)

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.