Tu cand ti-ai dat seama ca Mos Craciun nu este real? Cel mai probabil dupa 5 ani, varsta maxima, din punct de vedere psihologic, pentru a crede in Mos Craciun, conform unui studiu recent.
Rationamentul si imaginatia copiilor, doua componente importante ale sistemului credintei, se dezvolta odata cu creierul. Pentru un copil, Mos Craciun are multe elemente in comun cu figuri reale, de exemplu cu gunoierii. Copiii aud despre ambii de la persoane in care au incredere si vad dovezi ale existentei lor. Gunoiul dispare tot timpul intr-o masina mare, iar o data pe an se trezesc avand cadouri sub brad. Cel mai probabil nu-i vad niciodata pe acesti oameni, dar s-a ridicat problema de ce gunoierul ramane real toata viata, iar credinta in Mos Craciun se construieste intre 3-5 ani si scade intre 6 si 9 ani.
Diferenta este faptul ca dovada existentei lui Mos Craciun (cadouri sub brad, muscaturi din prajiturele etc etc) este un truc. Parintii si societatea prezinta dovezi false ale unui Mos Craciun care se plimba toata noaptea ducand cadouri tuturor copiilor din lume. Pentru adulti aceasta logica nu e fezabila, dar in creierul unui copil de 5 ani totul se alineaza perfect pentru a da imaginea de Mos Craciun real.
La aceasta varsta au abilitate cognitiva sa insumeze dovezile, dar nu sunt suficienti de sceptici incat sa caute evidente contradictorii. Dupa ce mai cresc putin si se trezesc noaptea pentru a-si vedea parintii punand cadouri sub brad incep sa aiba dubii si contesta imaginea lui Mos Craciun intiparita anterior. Asta e motivul pentru care dupa varsta de 6 ani credinta in Mos Craciun scade brusc.
O influenta deosebita o are si familia. O mamica psiholog descrie cum fetita ei de 12 ani a crezut in existenta lui Mos Craciun pana la varsta de 11 ani. Chiar daca scepticismul ei crestea odata cu varsta, mama psiholog a stiut cum sa aduca dovezi relevante pentru a continua mitul. Un exemplu este anul in care fetita a vrut o poza care sa dovedeasca realitatea lui Mos Craciun si a pregatit un aparat de fotografiat cu un bilet care-l indruma pe Mos sa se pozeze daca e real. Evident ca nu a aparut nici o poza, dar Mosul a lasat un biletel prin care explica faptul ca nu stie sa foloseasca aparatul si s-a incurcat in butoane…
Intr-un alt studiu, 318 parinti au fost intervievati referitor la preferinta de a continua sau nu ideea de Mos Craciun pentru copiii lor. Motivul pentru care se prefera continuarea mitului este faptul ca ideea de Mos Craciun este magica si are influente asupra dezvoltarii spirituale si emotionale a copiilor.
Indiferent de alegerea pe care o veti face, eu va urez Craciun fericit alaturi de cei dragi!