Mirosul este adesea primul raspuns la stimuli. Ne alerteaza referitor la foc inainte de a vedea flacarile. Ne face sa renuntam la mancarea stricata inainte de a o gusta. Cu toate ca mirosul este un simt fundamental, este pe primul loc in cercetarile neurologice. Oamenii de stiinta inca exploreaza cum, exact, captam mirosurile, le procesam si le interpretam. De ce sunt cercetatorii, vanzatorii de parfumuri, chiar si agentiile guvernamentale asa de curioase referitor la miros? Ce face dintr-un aparent simt rudimentar asa o provocare?
Mirosul, ca si gustul, este un simt chimic detectat de celule senzoriale numite chemoreceptori. Cand un miros stimuleaza chemoreceptorii din nas, care detecteaza mirosul, acestia trimit impulsuri electrice catre creier. Creierul intrepreteaza apoi modelul de activitate electrica ca si miros specific, iar senzatia olfactiva devine perceptie – ceva ce putem recunoaste ca miros. Sistemul imun este singurul sistem chimic in stare sa identifice rapid, sa inteleaga si sa memoreze molecule noi.
Dar mirosul, mai mult decat orice alt simt, este in legatura stransa cu partea din creier care proceseaza emotiile si invatatul asociat. Bulbul olfactiv din creier, care transforma senzatia in perceptie, face parte din sistemul limbic. Aceasta legatura cu centrul emotional al creierului face ca mirosul sa fie o frontiera fasciunanta in studiul sistemului nervos, in studiul comportamentului si in publicitate.
eu numai am par in nas deloc, si am probleme mari cu mirosul…. aproape ca ma chinui sa mai am simtul asta , ce pot face? am absolut tot parul din nas smuls
salut george
te rog adreseaza-te unui serviciu de ORL. cu trimitere de la medicul de familie.
sanatate