Nasterea are loc la aproximativ 38 de saptamani de la fecundatie, 40 de saptamani de la inceputul ultimei menstruatii. Organizatia Mondiala a Sanatatii defineste o sarcina normala ca avand o durata de 37-42 de saptamani.
Contrar evolutiei obstetricii, nici un medic nu poate spune cu exactitate cand se va declansa nasterea, dar spre fericirea tuturor (viitoare mamici si medici), declansarea travaliului este unul dintre evenimentele usor de anticipat. Un aspect care trebuie inteles din start este faptul ca travaliul este diferit de la femeie la femeie, fiecare organism e diferit, iar pentru unele femei nasterea poate debuta brusc, poate progresa repede, dar pentru altele poate debuta insidios, avand o durata mai lunga.
Majoritatea femeilor vor observa schimbarile care au loc cu cateva zile inainte de debutul travaliului. Pe langa schimbarile fizice care au loc in organismul viitoarei mamici, aceasta poate sesiza si modificari psihice, dorinta de a pregati cuibul bebelusului. Cu toate astea, este bine sa nu se risipeasca prea multa energie pentru curatenie, decorare, aranjare, sortare de hainute etc, energia fiind esentiala in timpul travaliului.
In apropierea inceperii travaliului, bebelusul coboara si se lipeste cu capul de uterul inferior, determinand nevoia urinarilor frecvente. Din cauza presiunii pe care o exercita bebelusul pe vasele de sange, picioarele mamei tind sa se umfle. Odata cu indepartarea fatului de diafragm, respiratia incepe sa devina mai usoara.
Incepe aparitia unei secretii vaginale diferite fata de restul sarcinii. Este vorba de dopul de mucus care este eliminat in zilele premergatoare declansarii travaliului. In functie de prezenta sau absenta sangelui, secretia mucoasa poate fi maro, roz sau rosie.
Cele mai importante 2 semne ale inceperii travaliului sunt ruperea membranelor si aparitia contractiilor. De cele mai multe ori membranele se rup acasa, inainte de internarea in spital si este foarte important sa se observe culoarea si mirosul masei de lichid care se elimina.
Pe parcursul travaliului, contractiile devin din ce in ce mai intense, mai frecvente si au durata mai lunga. Aceastea sunt insotite de dureri in zona lombara si nu cedeaza la schimbarea pozitiei.
Cand contractiile incep sa devina sistematizate, apar cu o anumita frecventa si dureaza din ce in ce mai multe secunde, este timpul sa iti pregatesti lucrurile si sa te indrepti catre spitalul unde vei naste.
as dori sa stiu cum se definest o contractie,ce trebuie sa simt.multumesc
As dori sa stiu daca se incep contractii si ele tinn toata ziuz din 10 in 10 min ele pot peste noapte sa se opreasca