Cum ramai insarcinata? Cum obtii o sarcina? Sfaturi si indrumari.

Conceperea unui copil nu este problematica pentru marea majoritate a cuplurilor, sarcina obtinandu-se natural de cele mai multe ori indiferent daca a fost planuita sau nu. Contactul sexual vaginal, regulat, fara metode de contraceptie este raspunsul la intrebarea din titlu.

Sansa de a ramane insarcinata intr-un ciclu menstrual oarecare este de aproximativ 20%, indiferent daca se incearca sincronizarea cu ovulatia. Asta inseamna ca din 100 de cupluri care decid astazi ca doresc o sarcina si incearca sa o conceapa, doar 20 o vor obtine in primul ciclu menstrual.

Acest procent se cumuleaza si creste, ajungand la 85% pentru cuplurile care au incercat sa obtina o sarcina tip de 12 luni. Pentru cei perseverenti care continua pana la 2 ani, sansa obtinerii unei sarcini este de aproximativ 90%. Totul in mod natural, fara nici o interventie medicala si fara sfaturi speciale de la medici, doar contact sexual vaginal, regulat si neprotejat.

Am mentionat aceste statistici in special pentru cei care incearca fara succes sa obtina o sarcina in 2-3 cicluri menstruale, dupa care incep consulturile ginecologice, analizele costisitoare si investigatiile invazive fara o justificare concreta. Sarcina nu se obtine de pe o zi pe alta.

Nota: contactul sexual vaginal, regulat si neprotejat presupune o activitate in care penisul intra in vagin (nu in alte orificii), de macar 2 ori pe saptamana (poti sa uiti de ovulatie, daca se intampla de 2 ori pe saptamana vei acoperi si perioada fertila), iar ejacularea are loc in vagin fara a se utiliza o metoda contraceptiva.

Daca doresti sa obtii o sarcina si ai incercat timp de mai putin de 12 luni, opreste-te aici si nu citi articolul in continuare pentru ca nu ti se adreseaza tie.

Cei 15% care nu vor reusi sa obtina o sarcina in cele 12 luni folosind metoda descrisa mai sus vor fi diagnosticati cu infertilitate (sau subfertilitate ca sa folosesc termenul pe care il consider corect, e doar o chestie de nuante).

Pentru voi am sa modific metoda si am sa complic raspunsul la intrebarea cum ramai insarcinata astfel:

Pentru a obtine o sarcina femeia trebuie:

  1. sa aiba ovar(e) functional(e) care sa elibereze ovule de calitate
  2. sa aiba trompe uterine permeabile si functionale
  3. sa aiba endometrul functional
  4. sa aiba anatomia aparatului reproducator normala si functionala

Barbatul trebuie:

  1. sa aiba testicul(e) care produc(e) sperma de calitate
  2. sa aiba anatomia aparatului reproducator normala si functionala

Cuplul trebuie:

  1. sa aiba contacte sexuale vaginale, regulate si neprotejate
  2. sa fie compatibili anatomic si functional
  3. sa aiba magia (detalii mai jos).

Este evident faptul ca o problema la oricare dintre aceste conditii esentiale poate impiedica obtinerea unei sarcini. Frecventa problemelor feminine este egala cu cea a problemelor masculine (40% + 40% = 80% din cazurile de subfertilitate), iar problemele de cuplu sunt raspunzatoare pentru 20% din cazurile de subfertilitate.

Consultul ginecologic referitor la problemele de fertilitate nu mai este ginecologic in sensul real al cuvantului, adica nu se adreseaza doar partenerei feminine, ci este un consult de cuplu. Daca se identifica o problema la unul dintre parteneri nu inseamna ca nu exista o problema si la celalalt.

Pe scurt despre ce reprezinta fiecare conditie amintita mai sus.

Ovarele functionale si ovulatia se refera la varsta reproductiva in care ovarele femeilor elibereaza ovule regulat (11-13 pe an). Este un proces ciclic, coordonat hormonal, despre care poti citi in articolul despre ciclul menstrual si ovulatia. Ciclurile menstruale neregulate sau cu durata mai mare de 35 de zile sugereaza absenta ovulatiei.

Calitatea ovulelor este aproape imposibil de evaluat, cel putin momentan nu exista un test disponibil pe scara larga. Unele studii sugereaza ca rezerva ovariana este in stransa relatie cu calitatea, dar nu este o masura directa. Citeste despre rezerva ovariana si AMH. Cel mai probabil genetica are un rol esential aici, dar este un subdomeniu abia la inceput de drum. Noutati semnificative peste 10-15 ani.

Trompele uterine permeabile si functionale sunt necesare pentru a transporta ovulul si embrionul spre uter. Pentru permeabilitate exista un test simplu, histerosalpingografia, dar pentru functionalitate nu exista. Fumatul, infectiile genitale / boala inflamatorie pelvina, endometrioza sunt factori de risc in legatura cu functionalitatea trompelor uterine.

Endometrul functional presupune un tesut care raspunde la stimulii hormonali si se dezvolta corespunzator pentru a permite implantarea si cresterea embrionului. O investigatie de baza este ecografia, aceasta putand cuantifica grosimea endometrului pe principiul endometru subtire = nefavorabil (dar asta nu inseamna ca cel de grosime adecvata va fi obligatoriu functional). O noua generatie de teste tinteste evaluarea functionala a endometrului la nivel molecular, momentan doar pentru reproducere asistata. Noutati semnificative peste 3-5 ani.

Anatomia aparatului reproducator feminin trebuie sa permita patrunderea spermei spre uter, intalnirea cu ovulul si dezvoltarea ulterioara a embrionului / fatului. Examenul ginecologic si ecografia au rolul principal in diagnosticarea anomaliilor, acestea avand o plaja larga de variatie incepand cu utere septate, stenoze cervicale, polipi, continuand cu fibroame mai mult sau mai putin relevante si culminand cu sindromul Mayer Rokitansky.

Mergand mai departe la barbati, sperma de calitate presupune parametri normali identificati la spermograma (in prima faza). Este un test simplu, esential in evaluarea infertilitatii de cuplu, dar din pacate ramane omis de prea multe ori. Uneori calitatea spermei este afectata desi spermograma are rezultat normal. Este cazul unor cupluri care trec prin fertilizare in vitro, iar fecundatia (fie ea prin ICSI sau fertilizare standard) are rezultate dezastruoase. Etapa urmatoare va fi un test de fragmentare ADN, tot pe baza unei probe de sperma.

Anatomia si functionalitatea aparatului reproducator masculin se evalueaza initial prin intrebari si examinare. Ideal, trebuie sa existe 2 testicule in scrot, iar penisul sa aiba deschiderea utetrei in varf. Hipospadiasul (deschiderea uretrei undeva spre baza penisului), ejacularea retrograda (sperma este ejaculata spre vezica urinara si este eliminata la urinat, nu in afara odata cu orgasmul) si tulburarile de dinamica sexuala sunt doar cateva dintre problemele identificabile.

Despre contactele sexuale vaginale, regulate si neprotejate am mentionat mai sus.

Compatibilitatea anatomica si functionala se refera la interactiunea dintre sperma, mediul vaginal/uterin si ovul. Uneori se identifica pH vaginal mult prea acid (distruge o parte mare din spermatozoizi), glera cervicala densa (care nu permite patrunderea spermatozizilor in uter, testul postcoital), anticorpi antispermatici, imposibilitatea fertilizarii ovulului de catre spermatozoizi etc etc.

Exista cazuri cand toate rezultatele sunt bune pe hartie si nu se poate identifica sau suspecta o problema clara, aparand astfel termenul infertilitate inexplicabila. Unii ar spune ca problema este la un nivel extra-anatomic/fiziologic (iubire, credinta, binecuvantare etc) si am mentionat termenul de magie, dar cel mai probabil exista totusi o problema undeva la nivel biologic, dar nu avem cunostinte suficiente sa o identificam inca.

In articolul de mai sus sper ca am clarificat urmatoarele aspecte:

  1. Conceperea unui copil este o problema simpla pentru majoritatea cuplurilor, dar aproximativ 1 din 7 cupluri vor intamplina dificultati in obtinerea unei sarcini, moment in care fertilitatea devine o problema extrem de complexa.
  2. Consultul de fertilitate trebuie sa fie facut cu ambii parteneri si presupune un numar semnificativ de evaluari/investigatii pentru a identifica nivelul la care exista o problema.
  3. Este imposibil ca un tratament naturist dedicat fertilitatii (un ceai de plante, un supliment nutritiv sau o licoare magica) sa poata rezulva orice problema, indiferent de nivelul la care apare (cel mai adesea necunoscand problema exacta).
  4. Ma astept ca in raspunsurile de mai jos sa apara situatii problematice, dar nivelul de complexitate este prea mare pentru a fi discutate aici in 2-3 propozitii. Daca exista cineva care va dori sa intre in detalii, forumul este mediul unde se pot atasa fisiere cu rezultate si discutiile sunt mai usor de urmarit.

233 raspunsuri

1 2 3 4
  1. Bună,cu șase luni in urmă am fost operată de glanda tiroida ,pot rămîne însărcinată?îmi doresc foarte mult…

  2. Buna seara d-nul doctor,îmi doresc foarte mult un copilaș și nu stiu dacă pot rămâne însărcinată,acum câțiva ani am făcut un avort iar de atunci nu am mai rămas gravida,mi-am făcut analize mereu și testul papanicolau,de câte ori ma duceam la ginecolog prima întrebare era dacă pot face copii după ce le spuneam de avort,iar răspunsul era de fiecare data același DA…și totuși încerc sa rămân însărcinată și nu rămân,tocmai de aceea am îndrăznit sa va scriu cu gândul ca poate primesc un raspuns la întrebarea mea….doctorii ginecologi mi-au spus ca da,dar eu sincer nu stiu ce sa cred…oare Dvs ma puteți ajuta cu un raspuns va rog frumos……Am uitat sa spun ca am vârsta de 29 ani și sunt un pic plinuță,nu exagerat….D-nul doctor aștept un raspuns….va mulțumesc anticipat

  3. Bună ziua!
    Am o vârstă înaintată 39ani și adori sa mai fac un copil. Am doi copii și am avut câteva probleme cu sarcina, având bazinul în partea dorsala, am stat mai mult mobilizat la pat. Va rog ajutați-mă cu un sfat :pot sa mai fac un copil?? Mi-l doresc mult și eu și soțul…. Mulțumim frumos!

  4. Buna ziua donul Doctor as dori sa ma ajutati cu o intrebare eu i-au Cyclo-progynova as vrea sa le intrerup sa iau profecund ma va ajuta sa raman insarcinata am Menstruatie neregulata am fost la Dr si mi-am facut niste Analize si mi a spus ca Am Menopauza precoce se mai poate face ceva ca sa pot ramane insarcinata as vrea sa incerc sa iau Profecund.

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Buna Sorina, nu exista dovezi ca Profecund ajuta sa ramai insarcinata, indiferent de cauza infertilitatii. Nu e un medicament, e doar supliment alimentar.

      Daca ai menopauza precoce diagnosticata corect, sansa unei sarcini e foarte mica, spre 0, pentru ca nu mai ovulezi. Ce varsta ai?

  5. Buna,am si eu o întrebare..cu uter fibromatos se poate obtine o sarcina?

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Buna adela, uter fibromatos e o descriere foarte vaga, dar in general se poate obtine o sarcina. Sunt cazusi rare cand fibroamele au localizari care interfereaza cu conceptia (blocheaza canalul cervical sau trompele), caz in care poate fi mai dificil.

  6. Va mulțumesc frumos pentru răspuns!

  7. Bună ziua vă rog frumos puteți să mă ajutați cu un răspuns la întrebarea:pe data de 8 Martie am avut o operație de sarcină extrauterină iar în urma operație mia fost extirpată trompa dreaptă ovarele sânt sănătoase şi aş vrea să ştiu după cât timp mai pot incerca să concep un bebe. Am 39 de ani mulţumesc dacă vreți să îmi dați un răspuns.

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Buna Daniela, nu exista un numar minim de luni pe care trebuie sa le astepti, cand te simti recuperata fizic poti incepe iar.

  8. Mulțumesc frumos ptr.răspuns.

  9. Buna ziua,

    ce analize ar trebui sa fac astfle incat sa imi stiu pH vaginal ? cel din urnina il stiu.

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Buna Monica, sunt hartii de pH (bandelete) la unele farmacii si le poti folosi si pentru vagin, dar pH-ul nu este foarte relevant.

  10. Buna ziua, as dori sa va intreb, eu am ciclu regulat de 25 -26 zile, am facut teste de ovulatie insa nu a aparut niciodata liniuta a 2 a mai intensa, adica testul nu m – a ajutat sa stiu mai exact ziua fertila. Acum cateva luni aveam PMS foarte ciudate simptome Acum nu prea mai am deloc. Incerc sa Raman de ceva timp mai mult de 12 luni. Contacte sexuala avem mai mult in perioada de ovulatie. Nu e chiar timp de facut la fiecare 2 zile. Serios ca asa fac toate cuplurile?

  11. Buna ziua! Ce sanse sunt de a reaparea o rana pe col si care ar fi cauzele ca aceasta sa reapara? Mentionez ca acum 1 an mi s-a zis in urma unui consult ginecolog ca am o rana pe col, am luat anticoncepționale si am aplicat ovule si acid hialuronic intravaginal iar la ultimul consult mi s-a zis ca aceasta rana de pe col a disparut. Daca ar aparea aceasta rana in timpul sarcinii ar afecta mult? Mulțumesc anticipat. O zi frumoasa!

  12. Bună ziua vă rog frumos puteți să mă ajutați cu un răspuns la întrebarea pe data de 8 Martie am avut o operație de sarcină extrauterină iar în urma operație mia fost extirpată trompa dreaptă ovarele sânt sănătoase şi trompa stangă este funcțională. Aş vrea să vă întreb eu iau de o săptămână multivitaminele ( multicentrum) sânt în Italia aş vrea să ştiu după cât timp mai pot incerca să concep un bebe Mulțumesc am 39 de ani.

  13. Buna ziua!In urma unui control, s-a constat ca am ovarul drept micropolichistic si un chist pe col…va trebui sa incep un tratament cu logest 3 luni…imi doresc un copil ,dar cu problema de fata am inteles cu nu pot ramane insarcinata
    Credeti ca asta este o cauza?
    Mentionez ca am fost in ziua 15 si eu nu ovulasem inca….ovulatia urma sa se produca dupa 2 zile…adica ziua 17..avand ciclu de 28, 29 de zile
    Multumesc

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Buna adela, anticonceptionalele nu au nici un beneficiu in ce ai descris. Daca ovulezi atunci poti ramane insarcinata, iar daca nu va trebui sa faci stimulare ovariana. Asta in ideea in care trompele iti sunt normale si partenerul are spermograma in parametri normali.

  14. Florescu alima

    Buna ziua ,am ciclu regulat dar in loc de 5zile mi.a venit doar 2si închis la vuluare după iar doua zile cite o picătură ,am dureri de cap si m doare burta întruna as putea fi gravida,,ideea este ca îmi doresc nesupus de mult doar ca nu sa întâmplat,Florescu alina 35ani

  15. Bună ziua! Mi-a fost scoasa toată Glanda și nu pot rămâne însărcinată ce pot sa fac.? Iau eutirox în continuare dar nimic.

  16. Stefania Madalina

    Buna ziua! Am si eu o intrebare, am 2 saptamani de cand am iesit din spital, am fost internata pentru ca avem dureri in partea dreapta, dupa mai multe analize si controale miau spus ca am ovarile foarte inflamate si la tromope miau spus ca am avut o raceala care sa cicatrizat sau ceva de genul. Mau tinut 6 zile in spital pe antibiotice, si miau dat drumul acasa. Inca iau antibiotice si mias dori sa stiu si eu daca as putea ramane sau nu gravida ? Ma chinui de vreo 4 luni, dar nimic…… 🙁

  17. Îmi spune-ți va rog dacă un chist naboth pe col poate împiedica o sarcina?multumesc

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Adela, improbabil. Daca nu impiedica eliminarea sangelui la menstruatie inseamna ca nu e suficient de mare incat sa blocheze canalul cervical.

  18. Multumesc frumos,mi s- a propus cauterizarea lui de către un ginecolog și de altul nu ..eram in dilema….nu știam ce sa fac…multumesc pt raspuns

  19. Veronica Stanciu

    Buna ziua am o problema care ma tot confrunt,acum un an si jumatate am pierdut o sarcina problema a fost ca nu- i batea inimioara copilului:am fost internata mi sa facut analize tot ce trb.totul mi-au zis ca au iesit bn.si sa stau linistita ca am sa ramin foarte repede insarcinata in fine,si sa ajuns la un an si jumatate si tot am asteptat dar nici un rezultat,va rog sa-mi spuneti ce as putea face in cazul acesta? va multumesc.

  20. Buna ziua domnul doctor,am si eu o intrebare.De 3 ani incerc sa am si eu un bebe,dar nimic.Diferiti medici,diferite opinii.Am facut acum o histerosonografie e aproape ok,doar ca o trompa e un pic mai lenta dupa spusele domnului doctor,dar e in regula.Sotul spermograma,spermocultura testul MAR.Nu am inteles spusele domnului doctor,Mentionez A iesit bine dar sa facem un IUI iar daca nu se prinde nimic facem si un ICSI.Am 30 ani si nu am fost niciodata insarcinata si nu am nici un avort,sau alte operatii.Asi putea sa va trimit si niste poze cu rezultatele sotului.Multumesc Ast un raspuns Simona

  21. Buna ziua am si eu o problema…vreau sa raman si eu insarcinata dar am ciclu neregulat cam deloc am avut ciclu dupa ce m.am lasat de pastile in septembrie 2017 si pana in 9 august 2018 nu am mai avut…mergand la doctori mia fost prescris duphaston si mia venit in 9 septembrie iar luna aceasta din nou aceeasi probleme nu mia venit… am fost la endocrinolog mia dat duphaston sa imi vina si apoi tratament acid folo, eutgyrox, glucophage si mi sa spus dc nu imi vine in 45 zile sa reincep duphaston insa am mers ieri la medic ginecolog si mia dat 3 luni duphaston sa incep 10 zile apoi din prima zi de ciclu sa numar 16 zile sa incep din nou pana in a 25 zi si tot asa 3 luni apoi sa iau normens 3 luni…eu am ovare micropolichistice…intrebarea este pot ramane insarcinata in aceasta perioada sau ce tre sa mai fac pt a ramane…imi doresc enorm de mult un copil. Multumesc

  22. Buna seara. Acum 14 ani am avut in chiar ovarian si l-am operat…dupa 3 ani de la operatie am ramas insarcinata cu fetita….dupa nasterea ei am ramas insarcinata iar si a decis sa nu pastrez copilul ca era prea devreme…am facut avort si mi-am spus si sterilet…dupa 2 ani acel sterilet a cazut in timp ce faceam baie…cand am fost la Dr a spus ca se mai intampla..au trecut 11 ani de atunci si dupa controalele facute atat de mine cat si de sot tot nu reusim sa mai facem un bebe…oare ce sa mai facem???

  23. Buna ziua. Am 32 de ani, 1,69 m, 51 Kg. Incerc de 13 luni sa raman insarcinata. Analize sange hormoni, ecografii-toate au iesit bune. Sotul are 35 ani, a facut 2 spermograme, au iesit ambele normospermie. Ultima menstra mi-a venit pe 29.09, pe 09.10 am facut o histerosonografie : trompe permeabile. Mi-a recomandat dr. Gonal F de pe data de 9.10 pana pe data de 12.10 cate 75 ml in fiecare seara, presupanand ca pe data de 13 oct ovulam, iar de pe data de 16 oct sa incep tratamentul cu Utrogestan 200 mg. Acum, ovulatia a avut loc pe data de 15 oct, in loc de 13 si am intrebat o alta dr. ginecolog daca ar fi bine sa incep tratamentul cu Utrogestan pe 18.10, aceasta a spus ca da. Problema este: nu stiu cat timp sa iau acest tratament? Astept un raspuns. Multumesc.

    • Raspund la un post mai vechi al meu, poate ajuta pe cineva. Am rămas însărcinată după ce am făcut analizele de trombofilie. La interpretarea rezultatelor, a rezultat că dacă voi rămâne însărcinată, va trebui sa fac Clexane toată sarcina + 6 săptămâni după naștere. Doctora specialistă in infertilitate, mi-a recomandat să încep Clexane înainte de ovulatie cu vreo 3 zile. Am rămas imediat însărcinată, noi încercând fără succes de aproape 2 ani. O explicatie ar fi faptul că se poate sa se fi format mereu cheaguri și nu permitea ovulului fecundat sa se lipească de peretele uterului.

  24. Buna am 30 de ani si ma chinui sa raman însărcinată timp de 10 ani si nu raman ,problema e ca am fost la un control su mi-am făcut si analizele si mi_a spus că sunt Ok, doar ca am ceva scăzut,la o anumita analiză si nu imi aduc aminte exact despre ce era vorba,mi_a recomandat sa iau vitamine agnus castus si clomifen din a 3 zi de ciclu,precizez ca vitaminele abia am inceput sa iau de 4 zile ,e posibil sa raman însărcinată urmând acest tratament desi am menstruatie odată la 26 de zile,

    • buna ai reusit cu acel tratament sa ramai insarcinata si eu sunt la fel ca tine tot de 10 ani incerc si nimic

  25. Bună am și eu o întrebare acum 5 luni am avut un avort, iar acum încercăm sa rămân însărcinată și nimic să fie vreo problema medicala sau vârstă?

  26. Buna..imi puteti Spune si mie daca de la tratamentul cu myo-sun plus (3luni) sunt sanse de a ramane insarcinata?….multumesc

  27. Eu am luat tot 3 luni și nu am rămas. Poate ai mai multa bafta. Menționez că avem toate analizele bune, dar de peste un an de când încercăm, nu am rămas.

  28. Încerc sa ramân gravida de aproape un an si nu reușesc ce imi Recomandati?

  29. Dupa 6 zile de la terminarea menstruatiei pot rămâne gravida am o aplicatie care imi spune ca sansele sunt medi dar mie frica de o sarcina ne dorita problema e ca luna trecuta mi-a venit pe 16 si ma ținut 5 zile pe 25 am avut un contact sexual si si-a dat drumu in mine si nu stiu mi-e frica sa nu fiu gravida

  30. Tocmai am aflat ca am uterul bicorn…incerc sa raman insarcinata de aproape 2 ani…ce se intampla ma puteti ajuta?va rog…

  31. Buna, in cazul in care am ciclu de 23,25,26 este neregulat?E posibil sa nu ovulez?Mai demult mi- a confirmat un ginecolog ca pe ovarul stâng am mai putini foliculi … e posibil sa nu ovulez pe ovarul stâng? Am tot nimerit la ECO pe ovarul drept unde mi s- a confirmat ca este in regula, dar sarcina tot nu apare… va multumesc

  32. Domnule Doctor,

    ma ajutati cu o parere legat de problema mea de infertilitate, din cauze necunoscute, cu care ne luptam in ultimii 3 ani. Ce alte analize/investigatii ar fi recomandate pentru a depista problema?

    Investigatii:

    Ginecologie:

    Primul ciclu la 14 ani, ciclu regulat de 29 zile, menstruatia dureaza 3-4 zile
    Mai 2018 – Control trompe – ok. am efectuat investigatia de histerosalpinografie, ambele trompe sunt permeabile, uter omogen
    Test papanicolau in mediu lichid – ok.
    Fara infectii urinare, sau alte boli

    Hormonal –
    Analize facute la data de 12.05.2018: rezultate ok, nici o recomandare
    ph urina: 6
    TSH: 2.23 – ok ( interval 0.270 – 4.20)
    Prolactina: 471,4 ( 120-496)
    FT4:18,66 ( 12-22)
    Anticopri ANTI-tiroglobulina: 11. 3( <=115)
    Anticopri Anti-TPO: 14.91 (15)

    Spermatozoizi mobilitate normala: 50(>=32)

    ph Sperma: 7,8

    Spermatozoizi forme aberante: 85 ( = 74)

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Monica, daca trompele sunt permeabile, ovulezi si spermograma e normala, iar sarcina nu apare dupa 2 ani de incercari, singura optiune medicala care poate creste sansa unei sarcini este fertilizarea in vitro. Nu e nevoie de alte investigatii. Asta nu inseamna ca nu poti ramane insarcinata natural, dar sansa e undeva sub 5%.

  33. Buna ziua .Spunetimi va rog ce preparat m-ar ajuta sa rămîne însărcinată ?

    • Ionela Constantin

      Buna Ana sfatul meu este sa mergi la ginecolog să îți faci toate analizele posibile începând de la Papanicolau și analizele de sânge . Eu incerc de zece ani sa rămân însărcinată și am umblat prin mai multi doctori dar am fost tratata superficial . Acum am găsit altă doctora care mi-a dat să iau natalvit și profecund . Dar mai mult rău mia făcut când mi-a făcut Papanicolau după contactul cu soțul meu sângerez de doua săptămâni .

  34. Ionela Constantin

    Fără un consult ginecologic și analize nu poți lua ori ce spune lumea ce mie îmi face bine ție poate nu . Vezi care este cauza de nu poți rămâne .Multa sănătate îți doresc și spor la bebe

  35. Bun ziua am pierdut si eu o sarcin acum 8 ani în 5 luni jumate de atunci na mai ramasa

  36. Domnule doctor va rog s ă ma ajutati cu un sfat, am facut tratamente antibiotic pentru anecsita bilaterală purulenta in urma cu 10 ani ,tratamente chisturi hormonale, hidrosalpinx bilateral, infrtilitate primară, sindrom dureros pelvin. Am rezolvat ,imi doresc forte mult un copil, ce imi recomandați am vîrsta 44 , am urmat anticonceptionale dupa operație în octombrie 2018.

  37. Bună ziua, Știți cumva daca Procor T poate cauza întârzierea menstruației?

    Mi-a fost recomandat de medicul endocrinolog si am luat timp de 7 zile. Am întrerupt tratamentul deoarece pe prospect nu sunt menționate efectele adverse (si nici pe internet nu sunt multe informații). Încerc sa rămân însărcinată si am un ciclu destul de regulat (26-29 zile) niciodată mai mult. Acum la 4 zile întârziere, nu am absolut niciun simptom ca ar veni menstruația si testul de sarcina e negativ. Mulțumesc anticipat.

  38. Grigore elena claudia

    Eu nu pot rămâne sarcina ta ce sfaturi Ami dații va rog

  39. Buna ziua! Am si eu o mica intrebare va rog.
    Care sunt sansele sa ramai insarcinata dupa operatie cu sarcina extrauterina si colu drept eliminat?

  40. Buna ziua.Am 28 de ani si in decurs de 4 ani am pierdut 5 sarcini.Cea mai mare sarcina a fost de 12-13 sapt.Am facut analize,Cariotip ambii parteneri,profilul Torch,analize de Trombofielie,si altele,toate rezultatele imi sunt bune la toate analizele,la fel si ecografic,nu am nici o problema.Nu mai stim incotro sa ne indreptam,ce sa mai facem.Deja sunt demoralizata complet…parca nu mai am putere sa mai incercam.Mentionez ca raman foarte foarte repede insarcinata,dar pierd la fel de repede.Orice sfat este binevenit.Multumesc frumos

  41. Am facut doar pe timpul sarcinii.La penultima sarcina pierduta cand am aflat ca sunt insarcinata mi-a zis medicul ginecolog sa fac un hcg si progesteron.Progesteronul era foarte mic,drept urmare cand am repetat hcg deja scadea…se oprise iar din evolutie.La ultima sarcina pierduta(acum 1 saptamana)cand am aflat de sarcina(dupa 3 zile de intarziere mi-am anuntat medicul)am facut hcg si peste 2 zile am repetat hcg-ul si se dublase.Am luat utrogestan,aspenter,acid folic si clexane de 0.4(cu toate ca nu am probleme cu coagularea).Cand am mers la primul control trebuia sa am 8 saptamani…dar sarcina era oprita de la 6 sapt 🙁

  42. Buna ziua, eu si sotul meu ne dorim un bebe. Insa soțul meu urmeaza un tratament cu rivotril, pramistar si carbamapezina. As dori sa stiu, e riscanta conceperea unui copil acum? Afecteaza sarcina sau fatul aceste medicamente? Multumesc frumos

  43. Buna ziua am si eu o întrebare am luat 3 luni de zile profecund uno mia dat ginecologu pentru chisturi si dupa ce m-am facut control a zis ca pot sa rămân gravida dar man ramas însărcinată aștept raspuns la revedere

  44. Bună ziua, aș dori și eu un răspuns concred. Pe data de 04.10.2019 am suferit un chiuretaj in urma unei sarcini pierdute 6/7 săptămâni, totul a decurs normal, dupa interventie am primit o rețetă cu antibiotice, prima mestruatie mi-a venit pe 8noiembrie dar in a fost ca de obicei, aici ma refere la durata si cantitatea mestruatie, a durat 3 zile si doar in prima zi a fost un pic mai abundenta apoi au fost doar nistre stropi… Dupa mestruatie am fost la ginecolog care ma asigurat ca totul e ok pe 25 noiembrie mi-a venit a 2-a mestruatie.. Dar surpriza a curs un pic apoi pe intraga zi cateva picaturi la fel si in urmatoarea zi si sa oprit…. Întrebarea mea este normal?! Sau sa nu? Precizez ca eu locuiesc in Germania si aici Dr. Sant contra tratamentelor cu pastile… De fiecare data mi-a spus „lasa corpul sa isi faca traba”.. Doar ca eu is panicata!

  45. Buna ziua va deranjez cu o întrebare eu și soțul meu facem sex neprotejat de când ne știm în jur de 10ani…de 3luni incerc sa rămână însărcinată până acum rezultatul este negativ,sa incepem sa ne facem griji
    Mulțumim

  46. Marinela cotuna

    Bună ziua mă numesc marinela am 32 de an și as vrea să am un bebe dar doctorul mea zis ca nu pot avea copii ca am o problema la uter e mic și nam nici ciclu ca ciclu vine numai ca pastele ca dacă nu iau pastele ciclul numi vine dar dacă iau profecund oare pot ramanexa ansarcinata ca vreau sa am un bebe

    • Draga Marinela,
      Profecund este un supliment alimentar.
      Medicul ce solutii ti-a oferit?
      Sanatate multa!

  47. Buna seara
    Am si eu o intrebare eu am 26 de ani si sotul meu are 48 de ani si am pierdut doua sarcini, sau oprit din evolutie ,la 8 saptamani si la 10 saptamani ,ne doresc foarte mult un bebe .
    Dar sotul meu are o problemă el are fimoza si noi zicem ca din cauza asa nu pot eu sa mentin o sarcina pana la sfarsit .

  48. eu am ovare polichistice ce trebuie sa fac sa rămân însărcinată

  49. Buna ziua!pot rămâne însărcinată dacă am glanda tiroida si chistiri pe unul dintre ovare?sau trebuie sa recurg la tratament specializat?

    • Buna Mirela, e bine ca ai glanda tiroida, face parte din anatomia normala.

      Daca te referi la ‘probleme cu glanda tiroida’, atunci raspunsul depinde de ce problema ai concret.

  50. Buna ziua dn doctor am 29 de ani am fost la un control si mi sa recomadat acid folic anainte sa fi ansarcinata oare va functiona va rog frumos sa ami spuneti mi sa mai spus ca am ovarele ambele sunt bune si va mai antreb ceva ce anseamna Douglas liber

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.