Cum ramai insarcinata? Cum obtii o sarcina? Sfaturi si indrumari.

Conceperea unui copil nu este problematica pentru marea majoritate a cuplurilor, sarcina obtinandu-se natural de cele mai multe ori indiferent daca a fost planuita sau nu. Contactul sexual vaginal, regulat, fara metode de contraceptie este raspunsul la intrebarea din titlu.

Sansa de a ramane insarcinata intr-un ciclu menstrual oarecare este de aproximativ 20%, indiferent daca se incearca sincronizarea cu ovulatia. Asta inseamna ca din 100 de cupluri care decid astazi ca doresc o sarcina si incearca sa o conceapa, doar 20 o vor obtine in primul ciclu menstrual.

Acest procent se cumuleaza si creste, ajungand la 85% pentru cuplurile care au incercat sa obtina o sarcina tip de 12 luni. Pentru cei perseverenti care continua pana la 2 ani, sansa obtinerii unei sarcini este de aproximativ 90%. Totul in mod natural, fara nici o interventie medicala si fara sfaturi speciale de la medici, doar contact sexual vaginal, regulat si neprotejat.

Am mentionat aceste statistici in special pentru cei care incearca fara succes sa obtina o sarcina in 2-3 cicluri menstruale, dupa care incep consulturile ginecologice, analizele costisitoare si investigatiile invazive fara o justificare concreta. Sarcina nu se obtine de pe o zi pe alta.

Nota: contactul sexual vaginal, regulat si neprotejat presupune o activitate in care penisul intra in vagin (nu in alte orificii), de macar 2 ori pe saptamana (poti sa uiti de ovulatie, daca se intampla de 2 ori pe saptamana vei acoperi si perioada fertila), iar ejacularea are loc in vagin fara a se utiliza o metoda contraceptiva.

Daca doresti sa obtii o sarcina si ai incercat timp de mai putin de 12 luni, opreste-te aici si nu citi articolul in continuare pentru ca nu ti se adreseaza tie.

Cei 15% care nu vor reusi sa obtina o sarcina in cele 12 luni folosind metoda descrisa mai sus vor fi diagnosticati cu infertilitate (sau subfertilitate ca sa folosesc termenul pe care il consider corect, e doar o chestie de nuante).

Pentru voi am sa modific metoda si am sa complic raspunsul la intrebarea cum ramai insarcinata astfel:

Pentru a obtine o sarcina femeia trebuie:

  1. sa aiba ovar(e) functional(e) care sa elibereze ovule de calitate
  2. sa aiba trompe uterine permeabile si functionale
  3. sa aiba endometrul functional
  4. sa aiba anatomia aparatului reproducator normala si functionala

Barbatul trebuie:

  1. sa aiba testicul(e) care produc(e) sperma de calitate
  2. sa aiba anatomia aparatului reproducator normala si functionala

Cuplul trebuie:

  1. sa aiba contacte sexuale vaginale, regulate si neprotejate
  2. sa fie compatibili anatomic si functional
  3. sa aiba magia (detalii mai jos).

Este evident faptul ca o problema la oricare dintre aceste conditii esentiale poate impiedica obtinerea unei sarcini. Frecventa problemelor feminine este egala cu cea a problemelor masculine (40% + 40% = 80% din cazurile de subfertilitate), iar problemele de cuplu sunt raspunzatoare pentru 20% din cazurile de subfertilitate.

Consultul ginecologic referitor la problemele de fertilitate nu mai este ginecologic in sensul real al cuvantului, adica nu se adreseaza doar partenerei feminine, ci este un consult de cuplu. Daca se identifica o problema la unul dintre parteneri nu inseamna ca nu exista o problema si la celalalt.

Pe scurt despre ce reprezinta fiecare conditie amintita mai sus.

Ovarele functionale si ovulatia se refera la varsta reproductiva in care ovarele femeilor elibereaza ovule regulat (11-13 pe an). Este un proces ciclic, coordonat hormonal, despre care poti citi in articolul despre ciclul menstrual si ovulatia. Ciclurile menstruale neregulate sau cu durata mai mare de 35 de zile sugereaza absenta ovulatiei.

Calitatea ovulelor este aproape imposibil de evaluat, cel putin momentan nu exista un test disponibil pe scara larga. Unele studii sugereaza ca rezerva ovariana este in stransa relatie cu calitatea, dar nu este o masura directa. Citeste despre rezerva ovariana si AMH. Cel mai probabil genetica are un rol esential aici, dar este un subdomeniu abia la inceput de drum. Noutati semnificative peste 10-15 ani.

Trompele uterine permeabile si functionale sunt necesare pentru a transporta ovulul si embrionul spre uter. Pentru permeabilitate exista un test simplu, histerosalpingografia, dar pentru functionalitate nu exista. Fumatul, infectiile genitale / boala inflamatorie pelvina, endometrioza sunt factori de risc in legatura cu functionalitatea trompelor uterine.

Endometrul functional presupune un tesut care raspunde la stimulii hormonali si se dezvolta corespunzator pentru a permite implantarea si cresterea embrionului. O investigatie de baza este ecografia, aceasta putand cuantifica grosimea endometrului pe principiul endometru subtire = nefavorabil (dar asta nu inseamna ca cel de grosime adecvata va fi obligatoriu functional). O noua generatie de teste tinteste evaluarea functionala a endometrului la nivel molecular, momentan doar pentru reproducere asistata. Noutati semnificative peste 3-5 ani.

Anatomia aparatului reproducator feminin trebuie sa permita patrunderea spermei spre uter, intalnirea cu ovulul si dezvoltarea ulterioara a embrionului / fatului. Examenul ginecologic si ecografia au rolul principal in diagnosticarea anomaliilor, acestea avand o plaja larga de variatie incepand cu utere septate, stenoze cervicale, polipi, continuand cu fibroame mai mult sau mai putin relevante si culminand cu sindromul Mayer Rokitansky.

Mergand mai departe la barbati, sperma de calitate presupune parametri normali identificati la spermograma (in prima faza). Este un test simplu, esential in evaluarea infertilitatii de cuplu, dar din pacate ramane omis de prea multe ori. Uneori calitatea spermei este afectata desi spermograma are rezultat normal. Este cazul unor cupluri care trec prin fertilizare in vitro, iar fecundatia (fie ea prin ICSI sau fertilizare standard) are rezultate dezastruoase. Etapa urmatoare va fi un test de fragmentare ADN, tot pe baza unei probe de sperma.

Anatomia si functionalitatea aparatului reproducator masculin se evalueaza initial prin intrebari si examinare. Ideal, trebuie sa existe 2 testicule in scrot, iar penisul sa aiba deschiderea utetrei in varf. Hipospadiasul (deschiderea uretrei undeva spre baza penisului), ejacularea retrograda (sperma este ejaculata spre vezica urinara si este eliminata la urinat, nu in afara odata cu orgasmul) si tulburarile de dinamica sexuala sunt doar cateva dintre problemele identificabile.

Despre contactele sexuale vaginale, regulate si neprotejate am mentionat mai sus.

Compatibilitatea anatomica si functionala se refera la interactiunea dintre sperma, mediul vaginal/uterin si ovul. Uneori se identifica pH vaginal mult prea acid (distruge o parte mare din spermatozoizi), glera cervicala densa (care nu permite patrunderea spermatozizilor in uter, testul postcoital), anticorpi antispermatici, imposibilitatea fertilizarii ovulului de catre spermatozoizi etc etc.

Exista cazuri cand toate rezultatele sunt bune pe hartie si nu se poate identifica sau suspecta o problema clara, aparand astfel termenul infertilitate inexplicabila. Unii ar spune ca problema este la un nivel extra-anatomic/fiziologic (iubire, credinta, binecuvantare etc) si am mentionat termenul de magie, dar cel mai probabil exista totusi o problema undeva la nivel biologic, dar nu avem cunostinte suficiente sa o identificam inca.

In articolul de mai sus sper ca am clarificat urmatoarele aspecte:

  1. Conceperea unui copil este o problema simpla pentru majoritatea cuplurilor, dar aproximativ 1 din 7 cupluri vor intamplina dificultati in obtinerea unei sarcini, moment in care fertilitatea devine o problema extrem de complexa.
  2. Consultul de fertilitate trebuie sa fie facut cu ambii parteneri si presupune un numar semnificativ de evaluari/investigatii pentru a identifica nivelul la care exista o problema.
  3. Este imposibil ca un tratament naturist dedicat fertilitatii (un ceai de plante, un supliment nutritiv sau o licoare magica) sa poata rezulva orice problema, indiferent de nivelul la care apare (cel mai adesea necunoscand problema exacta).
  4. Ma astept ca in raspunsurile de mai jos sa apara situatii problematice, dar nivelul de complexitate este prea mare pentru a fi discutate aici in 2-3 propozitii. Daca exista cineva care va dori sa intre in detalii, forumul este mediul unde se pot atasa fisiere cu rezultate si discutiile sunt mai usor de urmarit.

233 raspunsuri

1 2 3 4
  1. Buna ziua dn. doctor ..in februarie am pierdut o sarcina la 5 luni nu mi sa sp cauză..decat ca trebuia cerclaj…mentionez ca am ovare polichistice si menstruatia neregulate…credeti ca am sanse sa duc o sarcina până la capăt…?mi să prescris profecund

  2. Buna ziua dn. doctor ne dorim un bebe si de aprox 9 luni de zile tot incercam..luna aceasta mia venit menstruatia 1 zi si foarte putin de culoare roșu inchis apoi dupa 2 zile mia venit din nou..am dureri in partea dreapta si burta sensibila…si greturi nu mananc mai nimic de cateva zile!

  3. Am 49 de ani imi simt sinii grei si sfircurile sunt tari si ma dor la atingere mie foame tare de doua zile si simt cam un nod Ceva in git ar putea FI o sarcina? Ciclu lam avut pe 24octombrie dar nu Este regulat multumesc

  4. Vicol Ionela

    Va rog ma puteți atujta și pe mine eu și soțul încercăm de 2 ani sa raman insarcinata dar pana acum nu am reușit nu înțeleg și nu știu de ce luna trecuta am avut menstruația doar doua zile și acum în fiecare zi ma simt amețita este posibil sa fiu însărcinată?

  5. Am avut ovulatie și după ovulație am crampe nu asa de puternicei ca la menstruație și o durere an spate.Pot să fiu ansarcinata ?Crampele și durere an spate durează de 10 zile ,alte simptome nu am.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.