Mai tii minte cazul femeii care si-a nascut propria nepoata in urma unui transplant de ovar de la sora ei geamana? Era primul caz de transplant ovarian integral, pana atunci facandu-se doar transplanturi de tesut ovarian.
Intr-o perioada in care femeile amana din ce in ce mai mult conceperea unui copil scazandu-si foarte mult sansele de a ramane insarcinate, perioada care coincide cu cresterea frecventei patologiilor care necesita chimio si radioterapie, ambele cu efecte negative pe functiile ovarelor, medicina trebuie sa rezolve problema pastrarii fertilitatii.
Medicii implicati in domeniul fertilizarii in vitro au pus la punct o metoda care da sansa femeilor sa-si pastreze ovarele functionale pana la varsta cand vor dori copii. Astfel, ovarele le vor fi pastrate la rece (crioprezervare) si reimplantate cand vor dori sa conceapa copii.
Luna aceasta s-a nascut primul copil conceput dupa reimplantarea unui ovar pastrat astfel. Ovulatia s-a declansat la 4 luni dupa transplant, iar fecundatia a aparut natural la 6 luni.
Cea mai mare problema in reimplantarea ovarului este restabilirea circulatiei pentru ca ovarul are nevoie de perfuzie substantiala pentru a raspunde prin ovulatie la stimulii hormonali adusi de sange.
O a 2-a pacienta care si-a crioprezervat ovarele a suferit 8,5 ani de menopauza inainte de reimplantare, iar la doar 4 luni deja a inceput ovulatia.