Cum sa Verifici Prospetimea Oualor?

Daca tot am avut examen la Sanatatea Mediului in sesiunea asta, hai sa vedem cum se apreciaza prospetimea oualor in functie de pozitia pe care o au la scufundarea intr-un vas cu apa.

Densitatea oului proaspat este de 1,080 g/cm3. Pe masura invechirii, densitatea oului scade, proportional cu cresterea camerei de aer. Determinarea densitatii se poate face indirect, prin imersia oului in apa obisnuita (de la robinet) sau in apa sarata.

La scufundarea oului intr-un vas cu apa obisnuita, acesta ocupa pozitii diferite, iar axul sau longitudinal formeaza diverse unghiuri cu fundul plat al vasului, in functie de vechime. Oul foarte proaspat (<5 zile) ocupa o pozitie orizontala pe fundul vasului. Pe masura invechirii, oul se verticalizeaza si se ridica la suprafata apei. La 7-8 zile se formeaza un unghi de 25 de grade intre axul lung al oului si baza vasului. La 15 zile unghiul este de 45 de grade. La 21 de zile sunt 75 de grade. La 30 de zile unghiul ajunge de 90 de grade, oul stand vertical, cu polul ascutit tangent la baza vasului. Ouale cu vechime mai mare de 30 de zile incep sa se ridice la suprafata apei pe care o ating la 3 luni, dupa care bombeaza deasupra apei, cu cat mai mult cu atat sunt mai vechi.

10 raspunsuri

  1. aceasta informatie e foarte utila. azi am fost la piata dupa oua si le-am zis cum se verifica ouale.ele au spus ca daca oul sta la suprafata e bun daca oul se duce la fund atunci e stricat. fac saramura si pun oua fara sa la verifice.pai saramura-i buna,dar ouale sunt stricate.am luat 10-15 oua si le-am verificat.toate erau bune.daca 15 oua s-au dus la fund inseamna ca toate sunt stricate. ce e cu chestia asta?

  2. cat de idioti sunt oamnenii astia care nu au ce face si comenteza de aiurea pe net, daca ai vrut sa faci un bine sa impartasesti cele scrise mai sus, nu e bine, incep sa faca misto , cretina rasa de oameni romanii………..

  3. Da, minunata informatia, eu am ajuns aici, intrebandu-ma de ce oul din vas s-a ridicat la suprafata apei…
    Iata ca nu toti ne nastem destepti, de aceea multumim celor care stiu mai multe si doresc sa le impartaseasca si altora!

  4. Foarte utila informatia, dar care este maximul de zile dupa care mai poate fi consuamt oul?

  5. ce bine ca am gasit si eu singurul subiect care nu il gaseam pentru examen… foarte utila informatia 🙂

  6. thanx pentru informatie…si eu sunt uneori obsedata de chestia asta:))

  7. #:-S eu chiar aveam nevoie de informatia asta!
    sunt obsedata de prospetimea alimentelor…mai ales a oualor!
    thanx for the info, dr C! 😉

  8. Dr Laurentiu Craciunas

    De ce nu, mai? Sa nu manance lumea oua stricate 😀

  9. aaaaaach..nu pot sa cred k ai postat asa ceva:)))

  10. Sa stii ca noi restul, nu puteam trai fara aceasta informatie:))))))

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.