Femeia moderna recunoaste perioada menstruatiei ca un disconfort, si nu preponderent organic (de exemplu durerile pot fi usor controlate cu antialgice), ci mai mult estetic. Cateva zile pe luna toate deciziile si activitatile zilnice se rotesc in jurul acestui fenomen: cum sa imi adaptez azi absorbantul la flow, nu pot merge la inot, nu pot face azi baie in cada s.a.
In special in ultimul secol s-a lucrat intensiv la dezvoltarea de produse care sa minimalizeze disconfortul. De exemplu tamponul intravaginal poate fi folosit si in piscina daca sangerarea nu este abundenta. Daca diversele tipuri de absorbante si tampoane se bucura si astazi de o mediatizare si de o acceptanta mare in randul femeilor, nu acelasi lucru se poate spune despre o alta inventie: cupa menstruala.
Probabil aceasta este prima data cand unele cititoare citesc despre acest lucru. Curios este faptul ca acest dispozitiv e pe piata inca din anii ’30 in Statele Unite si totusi pana acum eu una nu am vazut nicio reclama la televizor sau in revistele pentru femei.
Pe scurt: cupa menstruala este un dispozitiv din silicon medicinal, de forma unui clopotel, ce se insera in vagin in timpul menstruatiei si colecteaza sangele eliminat. Daca va uitati la poza si cititi instructiunile de utilizare, nu e de mirare ca majoritatea femeilor sunt sceptice in a introduce ceva asemanator unui paharel in vagin si sa il mai tina acolo pe parcursul intregii zile.
Descrierea cupei menstruale
Pe piata exista numeroase produse de la firme diferite. Majoritatea sunt produse din silicon si au forma unui clopot ce se poate plia usor. Produsa intr-o varietate de culori si marimi (de exemplu mamele vor avea nevoie de o marime mai mare), cupa menstruala e usor de folosit, colecteaza mai mult sange decat un absorbant sau un tampon obisnuit si poate fi tinuta in vagin pana la 12 ore fara riscul de a pata lenjeria intima.
In comparatie cu absorbantele sau tampoanele, care capteaza si solidifica intr-un fel sau altul sangele, cupa il pastreaza intr-o forma lichida.
Utilizarea cupei menstruale
(Intructiunile detailate le gasiti in prospectul produsului)
Cupa se pliaza intre degete si se introduce in vagin aplicandu-se ca o caciulita in jurul colului uterin. Peretii de silicon se muleaza perfect pe mucoasa vaginului si astfel, relateaza unele utilizatoare, nici macar nu se simte prezenta sa. Daca aplicarea este corecta si fluxul menstrual nu este abundent, sangele nu va trece de aceasta bariera. La extragere continutul se elimina in toaleta iar cupa este curatata prin sterilizare, de obicei prin fierbere in apa. Pentru ca acest proces dureaza, unele femei au a doua cupa la indemana.
Avantajele cupei menstruale
– din punct de vedere economic, o cupa menstruala poate fi folosita si pana la 10 ani;
– pentru femeile cu alergie la latex, siliconul este hipoalergenic;
– desi ciudata la prima vedere, cupa este confortabila si pentru ca nu se ajunge la patarea lenjeriei, nu exista restrictii estetice la imbracaminte si activitati precum inotul;
– mirosul neplacut din timpul menstruatiei este diminuat sau imperceptibil;
– spre deosebire de tampoane, nu este impedicata lubrefierea fiziologica a vaginului;
Dezavantaje, limitari, restrictii, contraindicatii medicale pentru cupa menstruala
– pentru unele femei atat introducerea si pastrarea cat si extragerea cupei menstruale prezinta un disconfort fizic si/sau psihic chiar si dupa utilizari repetate asa ca se reajunge la metodele folosite inainte;
– tot din punct de vedere economic, pentru cine nu gandeste in perspectiva costul este destul de ridicat (aproximativ 100 RON ) pentru o cupa menstruala, in special daca nu iti stii din start marimea potrivita si trebuie sa tot schimbi;
– cupa menstruala nu e indicata virginelor (pentru ca deterioreaza himenul) si femeilor cu prolaps genital;
– daca metoda de contraceptie folosita este un dispozitiv intrauterin, folosirea cupei menstuale poate duce din greseala la schimbarea pozitiei sau chiar extragerea DIU;
– cel mai discutat aspect de catre medici cu privire la acest dispozitiv a fost si este riscul de infectii vaginale si de soc toxico-septic; numeroase studii au fost facute comparand acest risc la femeile ce foloseau cupa menstruala cu cel al femeilor ce foloseau tampoane, rezultatele aratand ca nu exista nicio diferenta intre cele doua grupuri;
INSA totusi dispozitivul NU este recomandat femeilor ce au infectii vaginale recidivante explicatia fiind urmatoarea: stagnarea sangelui, dupa cum am mai spus si pana la 12 ore, ofera bacteriilor patogene un mediu proprice pentru a se dezvolta si apoi a inainta prin cervix spre cavitatea uterina determinand endometrioza, soc toxico-septic, s.a.
Pentru obtinerea cupei mentruale nu aveti nevoie de prescriptie medicala insa este indicat sa discutati inainte cu medicul ginecolog cu privire la aceste restrictii. Personal inca nu ma gandesc la folosirea acestui dispozitiv si chiar alte colege medici ginecologi discuta despre subiect cu scepticism, insa cum studiile arata ca acest produs este inofensiv, nu exista motive sa descurajam populatia sa incerce cupa menstruala. Puteti sa va scrieti si dumneavoastra parerile pe forum.
Sanatate!
este mai eficienta cupa in comparatie cu tampoanele cand vine vorba de inotat?
Salut Andreea
Din opiniile multor femei, cupa este mai eficienta, insa cand flowul menstrual nu este mare. Tampoanele absorb si apa, cupa face bariera.
Sanatate
am citit un dezavantaj legat de pret si faptul ca sunt de mai multe marimi, eu mi-am cumparat din carrefour si am dat undeva la 29 lei pe cupa menstruala de la Softcup si este o marime universala datorita formei. legat de disconfort, cu teama am folosit si eu prima data cupa, insa dupa prima folosire nu m-am mai despartit de ea.
Eu am cumparat Meluna marimea L de pe un magazin online dedicat de la noi si sunt multumita in sensul ca nu am probleme, cu toate ca fluxul este mai abundent. De innotat, am facut-o doar asta vara la mare si a fost ok, cupa a ramas cuminte la locul ei 🙂 Softcup e doar pentru o utilizare – doua, dupa ce am vazut ca exista si cupe ”serioase” am lasat-o deoparte. Sigur, ca e buna si Softcup cand te grabesti, oricum nu m-as mai intoarce la tampoane…
Felicitari autoarei articolului! Ma bucur ca mai exista si in Ro medici destupati la minte…
Folosesc cupa menstruala Meluna de cel putin 3 ani. Sincer, vi se pare scump pretul de 100 de Ron? acum hadeti sa facem un calcul asa….cam cast va costa luna de luna absorbantele sau tampoanele? La sfarsit de an faceti un mic calcul sa vedem la cat se ajunge asa aprox. Tin sa mai precizez, nu ai cum sa faci soc toxico-septic, tocmai datorila materialului din care este facut, comparand din nou cu tampoanele care usuca tot atunci cand sunt in interior (cand fluxul este mare mai si trebuie schimbate de nu stiu cate ori pe zi / pe cand cupa o poti tine si pana la 8/9 ore fara probleme) Daca sti sa folosesti cupa corect ( e nevoie de putina practica) nu o sa te patezi si nu o sa stai cu teama atunci cand mergi la piscina sau porti o rochie. Eu recomand cupa la toata lumea … inainte aveam si probleme de dureri foarte mari in prima zi de menstruati , de cand folosesc cupa poate mi se intampla odata de doua ori pe an. E cea mai buna inventie si metoda , dupa parerea mea.
Buna, fetelor. Vreau si eu sa incerc cupa menstruala, insa am o intrebare: cum se comporta lichidul din ea noaptea, cand schimbi pozitiile somnului? Adica…se varsa …inapoi, de unde vine? Se varsa…pe alaturi, daca e plina?
Poate pare prostesc, dar e singurul lucru care inca ma mai nelinsteste cumva…altfel, sunt convinsa suta la suta!
Multumesc anticipat!
Buna ElyNa. Imi permit sa-ti raspund la intrebarea ta deoarece folosesc cupa din 2010 si nu am intampinat nicio problema in folosirea ei. Iti pot spune ca nu am simtit nicio data ca se varsa in timpul somnului, cred ca doar daca stai in cap sau cu picioarele pe pereti ( :))) ) ar fi sanse de genul asta. Am intrat in mare cu ea de multe ori, din cand in cand merg si la sala si fac exercitii (ce-i drept mai usoare in perioada…) si totul e perfect. Un sfat cand alegi cupa – vezi ca sunt mai tari si ma moi. Prima data nu stiam de chestia asta si mi-am luat pe prima pe care am gasit-o (era un Femmecup), dar dupa cativa ani am vazut ca exista unele Soft (Meluna) si cand nu am activitate intensa, ma simt mai bine cu softul. Daca-ti permiti, ideal e sa ai din amandoua – clasica si soft. Oricum iesi mai ieftin decat cu tampoanele daca stai si calculezi… SUcces!
Folosesc cupa de 5 ani si sunt foarte multumita. In toate aspectele este incomparabil mai buna. Nu sunt de acord cu ce zice articolul despre riscul de infectii. Eu cred ca este exact contrariul. Este singura metoda care nefiind absorbanta nu usuca zona si nu creaza disconfort. De cand o folosesc infectiile recurente cu candida pe care le aveam din cauza tampoanelor interioare au disparut complet.
Nu poate determina endometrioza… Poate endometrita ?
Buna! Ma tenteaza si pe mine sa incep sa folosesc cupa, dar as avea o curiozitate. Daca aleg sa folosesc cupa in locul absorbantelor din motive igienice, in restul lunii ce fac? In sensul ca eu folosesc si absorbante zilnice din cauza secretiilor si nu stiu daca e o idee buna sa renunt la ele.