De ce este hipertensiunea arteriala numita „ucigasul silentios”?

Hipertensiunea arteriala (presiunea crescuta in interiorul arterelor, vasele de sange care transporta sangele cu oxigen de la inima la tot restul organismului) este un factor de risc care poate creste semnificativ riscul de a dezvolta boli cardiace, un accident vascular cerebral, sau alte afectiuni grave.

Ca regula generala, cu cat presiunea arteriala este mai mare, cu atat riscul este mai mare. Tratamentul include o schimbare a factorilor de risc care tin de stilul de viata, acolo unde acestia pot fi imbunatatiti. De exemplu, scaderea in greutate daca sunteti supraponderal, activitatea fizica regulata, o dieta sanatoasa, reducerea consumului de alcool, oprirea fumatului. Daca este necesar, presiunea arteriala poate fi crescuta si prin medicamente.

In vocabularul romanesc, folosit chiar si in randul cadrelor medicale, se foloseste expresia a lua tensiunea arteriala. Aceasta expresie este gresita, deoarece medicul nu masoara in mod direct tensiunea arteriala, ci presiunea arteriala la nivelul arterelor. O presiune crescuta in vas va duce la tensiunea crescuta a peretilor vaselor (de unde si numele bolii, hipertensiune arteriala). Astfel incat, expresia corecta este a masura presiunea arteriala.

Ce este presiunea arteriala?

Presiunea arteriala este presiunea din interiorul arterelor. Presiunea arteriala este masurata in milimetri coloana de mercur (mmHg). Presiunea arteriala este masurata ca avand doua componente. De exemplu, 150/95 mmHg. Aceasta se citeste 150 cu 95. Unele persoane prescurteaza aceasta expresie impartind la 10 valorile si pronunta 15 cu 9 si jumatate – se refera, de fapt, la aceeasi valoare, anume 150 cu 95.

Prima valoare, cea mai mare (in exemplul de aici, 150), se numeste presiune sistolica (fiind echivalenta cu presiunea in interiorul arterelor in timpul contractiei inimii – sistola), iar ceea mica (in exemplul de aici, 95) se numeste presiune diastolica (fiind egala cu presiunea in interiorul arterelor in timpul relaxarii inimii – diastola).

Ce este hipertensiunea arteriala?

Se foloseste expresia hipertensiune arteriala, care este de fapt un diagnostic, in principiu atunci cand presiunea arteriala este egala cu sau mai mare de 140/90. Valorile trebuie sa fie mentinute la masuratori repetate pe perioade de cateva zile. Hipertensiunea arteriala poate fi de mai multe feluri:

 • Doar hipertensiune sistolica – de exemplu, 170/70 mmHg.
 • Doar hipertensiune diastolica – de exemplu, 120/104 mmHg.
 • Ambele – de exemplu, 170/110 mmHg.

Cu toate acestea, situatia nu este atat de simpla. Depinzand de alti variati factori, nivelul la care presiunea arteriala este considerata suficient de mare incat sa fie tratata cu medicamente variaza de la persoana la persoana. Din acest motiv, este recomandat sa nu interpretati singuri valorile presiunii arteriale sau sa luati atitudine terapeutica, ci sa va prezentati la un consult cardiologic la un medic care poate interpreta valorile presionale in contextul intregii dumneavoastra stari de sanatate.

Ce cauzeaza hipertensiunea arteriala?

De cele mai multe ori, cauza hipertensiunii arteriale nu poate fi descoperita. In aceasta situatie, se numeste hipertensiune esentiala. Presiune din interiorul arterelor depinde de cat de puternic pompeaza inima si cata rezistenta este in artere. Se presupune ca usori ingustari ale arterelor pot creste rezistenta la curgerea sangelui, ceea ce creste presiunea arteriala. Cauza usoarei ingustari a arterelor nu este clara, diversi factori pot contribui.

In alte situatii, hipertensiunea arteriala este cauzata de alte afectiuni. In aceasta situatie, se numeste hipertensiune secundara. De exemplu, anumite afectiuni ale rinichiului sau hormonale pot cauza hipertensiune arteriala.

Cine ar trebui sa isi verifice presiunea arteriala?

Hipertensiunea arteriala este asimptomatica de obicei. Nu veti sti daca aveti hipertensiune arteriala daca nu va masurati presiunea arteriala. In consecinta, absolut toata lumea trebuie sa isi masoare regulat presiunea arteriala la cel mult cinci ani. Masuratoarea trebuie sa fie mai deasa (cel mult anual) la:

 • Varstnici
 • Persoane care au avut valori crescute in trecut
 • Persoanele cu diabet
 • Persoanele care au avut o masuratoare precedenta intre 130/85 mmHg si 139/89 mmHg (adica, nu cu mult sub valoarea considerata necesara pentru a diagnostica hipertensiunea arteriala).

Daca hipertensiunea arteriala nu da simptome, de ce este o problema?

Hipertensiunea arteriala este un factor de risc pentru a dezvolta o boala cardiovasculara (precum infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral) si leziune ale rinichilor, candva in viitor. Daca aveti hipertensiune arteriala, de-a lungul anilor va cauza leziune si la nivelul arterelor si va va solicita suplimentar inima. Hipertensiunea arteriala este doar unul din factorii de risc care pot duce la dezvoltarea bolilor cardiovasculare.

Cum poate fi scazuta presiunea arteriala?

Presiunea arteriala poate fi coborata prin doua modalitati:

Modificari ale stilului de viata – se estimeaza ca interventiile asupra dietei si activitatii fizice pot reduce presiunea arteriala cu cel putin 100 mmHg in una din patru persoane:

 • scaderea in greutate in cazul supraponderalitatii sau obezitatii; presiunea arteriala poate cobori cu pana la 2,5/1,5 mmHg pentru fiecare kilogram pierdut. Scaderea in greutate are, de asemenea, numeroase alte beneficii.
 • Activitatea fizica regulata – cel putin 30 minute, 5 zile pe saptamana. Poate cobori presiunea arteriala sistolica cu 2 pana la 10 mmHg.
 • Dieta sanatoasa
 • Consum redus de sare
 • Consum redus de alcool

Tratament medicamentos – care este recomandat:

 • Tuturor persoanelor care au o presiune arteriala care se mentine peste 160/100 mmHg in ciuda interventiilor asupra dietei si stilului de viata
 • Persoanelor cu presiune arteriala care se mentine peste 140/90 mmHg in ciuda interventiilor asupra dietei si stilului de viata si care au:
  • Diabet
  • O boala cardiovasculara preexistenta
  • Un risc de peste 2/10 de a dezvolta o boala cardiovasculara in urmatorii 10 ani
 • Persoanelor cu presiunea arteriala peste 130/80 mmHg si care au anumite boli. De exemplu, persoanele cu anumite complicatii ale diabetului, persoanele care au avut recent un infarct miocardic, un accident vascular cerebral, un accident ischemic tranzitor sau boala cronica renala.

Care este tinta pentru presiunea arteriala?

Pentru majoritatea persoanelor care au o stare generala buna, tinta este de a duce presiunea arteriala sub 140/90 mmHg.

La unii oameni, tinta este de a cobori suplimentar presiunea arteriala. Acest fapt se aplica persoanelor care au anumite boli in care controlul foarte bun al presiunii arteriale este foarte importante:

 • Persoanele care au o boala cardiovasculara
 • Persoanele cu diabet
 • Persoanele cu boala cronica renala.

Medicul dumneavoastra va va mentiona la o consultatie care este valoarea optima a presiunii arteriale personalizat dumneavoastra.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.