De Ce Sunt Femeile Mai Predispuse Bolilor Autoimune?

Bolile autoimune apar cand sistemul imun incepe sa atace tesuturile proprii organismului, nu doar patogenii externi. Marea majoritate a bolilor autoimune, inclusiv lupus, artrita reumatoida si scleroza multipla, sunt de 2-10 ori mai frecvente la femei decat la barbati. Chiar daca hormonii sexuali joaca un rol important in bolile autoimune, exista si alti factori care determina predispozitia crescuta a femeilor.

Cercetatorii de la National Jewish Health au descoperit un tip de celule care ar putea contribui la fiziopatologia bolilor autoimune, explicand astfel si motivul pentru care frecventa lor e mai mare la femei decat la barbati.

Celulele sunt o subgrupa a limfocitelor B si sintetizeaza anticorpi care se leaga de si ataca tesuturile proprii organismului. Lucrarea publicata in jurnalul Blood raporteaza nivele crescute ale acestor celule la femelele de soarece batrane, la soareci tineri si batrani care sunt predispusi bolilor autoimune si la oameni cu boli autoimune.

Celulele respective au fost observate in timp ce se examina expresia diferentiala a genelor cromozomului X la soareci sanatosi. Acestea prezinta la suprafata proteina CD11c, o integrina care ajuta celulele sa se ataseze de alte celule.

Numarul celulelor creste odata cu imbatranirea femelelor sanatoase, dar ramane la nivele constante joase la masculii sanatosi, celulele primind astfel numele Age-associated B Cells (ABCs). S-au descoperit nivele crescute ale celulelor la soareci tineri predispusi la boli autoimune. Mai mult decat atat, celulele au fost identificate inaintea dezvoltarii patologiei autoimune si inainte de aparitia autoanticorpilor, sugerand astfel un rol important in diagnosticul precoce al bolilor autoimune.

S-a descoperit o linie celulara aproape identica si in sangele oamenilor cu boli autoimune. La femeile cu artrita reumatoida, numarul celulelor respective creste odata cu inaintarea in varsta.

La soareci, ABC-urile produc autoanticorpi impotriva cromatinei de la nivel nuclear, iar cand s-au eliminat celulele, nivelul autoanticorpilor a scazut, sugerand o potentiala metoda de tratament a bolilor autoimune.

1 raspuns

  1. m-ar bucura sa se gaseasca o explicatie pentru vitiligo ( tine tot de imunitate ) si mai ales sa se gaseasca si vindecarea .

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.