Lunile decembrie si ianuarie sunt cele mai riscante pentru sanatatea fiecaruia. Afectiunile cardio-vasculare sunt cele mai frecvente, dar asta nu inseamna ca celelalte aparate/sisteme ale organismului sunt protejate.
Cazurile de infarct inregistreaza o mare crestere in frecventa pe perioada sarbatorilor de iarna, de asta e bine sa citesti articolul pana la capat (daca nu pentru tine, macar pentru cei din jur).
INFÃRCT, infarcte, s.n. Boală care constă în distrugerea unui organ sau a unei părÅ£i dintr-un organ ca urmare a astupării unei artere sau a unei vene terminale.
Infarct miocardic = boală datorată producerii infarctului în miocard, în urma obstruării unei ramuri a arterei coronare. – Din fr. infarctus, germ. Infarkt. (DEX)
Simptome pentru infarct
Multi oameni au proasta impresie ca infarctul este ceva brusc, asemenea scenelor din filme cand actorul „se tine” de inima si dupa cateva secunde cade jos. Adevarul este ca multe infarcte debuteaza incet, ca o durere moderata si putin disconfort. Daca ai un asemenea simptom, cel mai probabil nu vei sti care e problema. Durerea sau disconfortul pot aparea si disparea de cateva ori. Chiar si cei care au avut un infarct intampina dificultati in recunoasterea simptomelor, pentru ca al 2-lea infarct foate avea alte semne.
Este vital pentru toata lumea sa stie care sunt semnele unui infarct…
Disconfort in piept: Majoritatea infarctelor implica disconfort in partea centrala a pieptului care dureaza cateva minute, aparand in reprize (apare si dispare de cateva ori). Disconfortul poate avea caracter de presiune, durere.
Disconfort in alte zone superioare: Poate include durere in unul sau ambele brate, spate, gat sau stomac.
Diminuarea respiratiei: Vine adesea odata cu disconfortul din piept, dar poate aparea si inainte.
Alte simptome: Transpiratii reci, greata sau ameteala.
Cum sa rezisti unui infarct?
Cea mai buna arma impotriva infarctului este sa actionezi repede. De ce? Pentru ca medicamentele care distrug blocajul arterial sau tehnicile de desfundare a arterei functioneaza cel mai bine la timp scurt dupa inceperea infarctului. Cu cat trece mai mult timp, cu atat se distruge mai mult din tesut. Primele 60 de minute de la infarct sunt esentiale pentru ca este perioada cea mai buna de aplicare a tratamentului.
Am un infarct, sunt singur, ce sa fac?
Cu siguranta nu vei cauta pe internet ce sa faci intr-o astfel de situatie, dar ma bazez pe faptul ca citesti acum si vei tine minte pentru viitor, poate le vei spune si prietenilor sau apropiatilor.
Suna de urgenta la 961 sau 112 (Salvarea).
Daca esti sub tratament cu nitroglicerina, ia o tableta la fiecare 5 minute daca simptomele persista (suntem in Romania… stiu cum functioneaza si cat de repede vine Salvarea…). Indiferent daca faci tratament cu nitroglicerina sau nu, mesteca o aspirina.
Cativa medici de la Johnson City Medical Center au gasit recent o noua atitudine de aparare impotriva infarctului.
Multi oameni nu au pe nimeni in jur cand apar simptomele de infarct. Cand se ajunge la modificari de batai ale inimii mai sunt doar cateva zeci de secunde pana sa iti pierzi starea de constienta. Cu toate astea, te poti ajuta singur daca tusesti repetat si profund. Inainte de fiecare tuse fa un inspir prelungit. Astfel vei duce suficient oxigen la muschiul inimii, iar presiunea crescuta din plamani apasa pe inima ajutand-o sa pompeze.
Iti urez sanatate, liniste sufleteasca si succese!
Sarbatori Fericite si un Nou An mai bun decat precedentul!