In ultima perioada delfinii au fost implicati in doua aspecte medicale umane destul de importante: diabetul si cancerul de col uterin.
Daca pentru oameni diabetul este o boala cu numeroase complicatii metabolice, pentru delfini diabetul este o adaptare la insuficienta hranei in diferite perioade. Diabetul se defineste prin productia insuficienta de insulina sau folosirea inadecvata a insulinei existente in organism. In perioadele cand gasirea hranei este dificila, delfinii dobandesc rezistenta la insulina astfel incat nivelul glucozei din sange ramane crescut pentru a putea hrani creierul, functionarea acestuia fiind dependenta de glucoza.
Daca se va elucida mecanismul prin care organismul delfinilor activeaza si dezactiveaza rezistenta la glucoza in functie de prezenta hranei, medicii spera sa dezvolte noi tratamente pentru diabetul oamenilor.
Dupa ce au testat zeci de probe de la mamiferele marine, cercetatorii de la University of Florida au ajuns la concluzia ca delfinii sunt modelul ideal pentru studiul cancerului de col uterin la oameni. Delfinii sunt singurele animale, in afara de oameni, care pot avea infectii cu tulpini multiple de HPV. Coinfectia cu HPV definita prin infectia cu tulpini virale multiple este considerata cel mai mare factor de risc pentru cancerul de col uterin, dar nu exista evidente care sa sustina faptul ca si delfinii dezvolta cancer cervical.
Daca se descopera mecanismul de protectie al delfinilor impotriva cancerului cervical, chiar si in prezenta infectiilor cu HPV, s-ar putea sa se dezvolte metode profilactice noi pentru oameni.