Multe proaspete mamici se simt fericite un minut si triste in urmatorul, stabilitatea emotionala fiind compromisa. Depresia postpartum (dupa nastere) are 2 forme de manifestare: una usoara, baby blues, care trece dupa o saptamana, si una mai severa, care poate dura o perioada mai lunga.
Depresia postpartum te poate face sa te simti nelinistita, anxioasa, obosita si fara valoare, unele mamici fiind ingrijorate c-ar putea sa faca rau copilului.
Chiar daca la noi in tara e neglijata, depresia sau o forma de afectare emotionala postpartum afecteaza 80% dintre mamici. Pe langa sentimentele amintite mai sus, unul dintre cele mai importante este vina consecutiva existentei celorlalte.
Pentru cele mai multe femei, simptomele sunt usoare si dispar de la sine, dar 10-20% dintre mamici dezvolta o forma severa de depresie postpartum.
Spre deosebire de forma usoara, care apare la 3-5 zile dupa nastere si dispare pana la 2 saptamani, forma severa apare dupa cateva luni de la nastere si poate avea final nefericit. Grija permanenta pentru copil si teama ca i-ar putea face rau prin gandurile negative pe care le are, o impiedica pe mama cu depresie postpartum severa sa aiba grija de copil in mod adecvat. Mai mult decat atat, exista cazuri cand depresia postpartum severa induce stari suicidale, mama punandu-si problema sa ia viata copilului, nu din suparare sau furie, ci din dorinta de a nu-l abandona.
Forma usoara a depresiei postpartum nu este legata de afectiuni nervoase precedente si nu este cauzata de stres, dar prezenta stresului poate determina transformarea intr-o forma severa de depresie postpartum. Schimbarile hormonale au un rol in aparitia depresiei postpartum, nivelul estrogenului, progesteronului si cortizonului scazand semnificativ in primele 48 de ore de la nastere.
Relatia cu partenerul si prietenii/familia joaca un rol important in echilibrul emotional al mamicilor in perioada apropiata nasterii. Varsta mamei si numarul de nasteri anterioare nu au legatura cu riscul aparitiei depresiei postpartum.
O ipoteza ar fi si asta in cazul Madalinei, dar eu nu cred. Am vazut ce atitudine avea acum ceva timp la tv intr-o emisiune.
am admirat-o mult pe Madalina, dar nu inteleg de ce toata lumea spune ca avea o atitudine foarte buna…mie in ultima perioada mi s-a parut foarte stresata, nu era relaxata, uneori parca nu-si gasea cuvintele, era prea emotionata pt o persoana publica…se vedea ca incearca sa fie darza, sa ascunda ceva…chiar m-am gandit la asta inainte de a muri(pt ca nu stiu daca s-a stabilit ca sinuciderea a fost cauza mortii…desi majoritatea indiciilor duc inspre aceasta)
pai, asta am vrut sa zic… era intr-o stare depresiva… pt ca se simtea ignorata etc…
buna as dori sa pun si eu o intrebare sunt insarcinata in24 saptamani si niste stari de plans de neliniste si nu stiu ce sa fac ma puteti ajuta va rog cumva sunt din cluj si ma numesc violeta
Buna ziua Violeta.Daca manifesti aceste simptome adreseaza-te medicului care te ingrijeste! Este posibil sa te trimita sa vorbesti cu un psiholog. Nu te speria, sunt niste stari trecatoare. Sanatate si numai bine!
Buna raluca anton, arunca o privire si aici: consiliere psihilogica (Cluj).