Depresie

Descriere pentru depresie: Depresia este o tulburare primara a starii de dispozitie caracterizata prin dispozitie depresiva sau diminuarea interesului fata de lucruri care ofereau anterior placere. Se poate asocia cu mai multe semne si simptome. Etiologia depresiei este multifactoriala, dar se concidera ca aceasta tulburare se asociaza cu modificari in relatia receptor-neurotransmitator la nivelul sistemului limbic. Serotonina si norepinefrina sunt principalii neurotransmitatori implicati, dar si dopamina care ar avea un rol in patogenia bolii. Istoricul familial de depresie este adesea prezent.

Sisteme afectate de depresie: sistemul nervos

Cauze pentru depresie: Nu exista un raspuns clar la intrebarea despre cauzele depresiei. Depresia este de obicei declansata de o combinatie de factori biologici, psihologici si factori din mediu. Unele trasaturi psihologice pot creste vulnerabilitatea fata de depresie. Persoanele care au o parere proasta despre ei, o viziune pesimista asupra lumii sau care sunt expusi la stres au un risc mai mare de a dezvolta o depresie. Starile depresive pot fi declansate de pierderi importante, de afectiuni cronice, de dificultati de relatie sau financiare sau de schimbari nefavorabile aparute in viata. Pacientii care sufera de depresie traiesc de obicei o stare de ingrijorare si de tristete. Ei se simt nefericiti, lipsiti de ajutor si abandonati. Ei sunt nemultumiti de lucrurile din jurul lor si nimic nu-i poate face fericiti. Alte semne ale depresiei sunt: lipsa sau scaderea apetitului, perturbari ale somnului (dificultati de adormire, trezire matinala, somn neodihnitor sau chiar cosmar), pierderea interesului pentru lumea exterioara, lipsa de putere si de entuziasm, oboseala constanta, sentimente de inutilitate si neajutorare, ganduri de suicid si moarte, sentimente de vinovatie.

Semne si simptome pentru depresie: pierderea sau scãderea accentuatã a interesului, a plãcerii de a munci si trãi., tristete, emotie negativã, autoacuzare, culpabilitate, deznãdejde, lipsa sperantei, temere, neliniste, descurajare, gol în suflet, obosealã, lipsa de energie manifestatã în special matinal , tulburãrile de somn: insomnie, predominent matinalã, de trezire si foarte rar hipersomnie , pierderea încrederii în sine, sentimentul nonvalorii, inutilitãtii , anorexie, apetit capricios, scãdere în greutate (1kg/sãptãmânã sau 5kg/an) , instabilitate si slabã concentrare , tulburãri de dinamicã sexualã, scãderea libidoului, anxietate si nervozitate , idei morbide, idei fixe, idei suicidare.

1 raspuns

  1. Acum 4 ani am suferit o depresie, cel putin asa credeam eu. Am divortat si am avut senzatia ca toata lumea mi s-a clatinat si urmeaza sa se destrame. Parca mergeam din rau in mai rau in fiecare zi. Am tinut-o asa pana acum un an cand la recomandarea unei prietene am fost la o serie de sedinte de coaching cu Anne de la Centrul Armonia (prietena mea saraca imi tot spunea de luni de zile…) In timpul sedintelor, ce pot sa spun M_AM DESCOPERIT. Am reinvatat cine sunt, ce sunt si cat de frumoasa sunt, am invatat cum sa fac fata diverselor situatii si cum sa ma privesc. Evident ca nu era depresie in adevaratul sens al cuvantului, ci doar uitasem cine sunt. Sunt mandra de mine pentru pasul facut. De multe ori depresia o confundam cu gandirea negativa, o imagine despre noi dezastruoasa, etc…

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.