Despicaturile Faciale Datorate Deficitului de Acid Folic In Sarcina

Femeile care iau suplimente cu acid folic devreme in perioada de sarcina pot reduce substantial riscul nasterii de copii cu despicaturi faciale, conform unui studiu publicat in British Medical Journal.

Cercetatorii de la Institutul National de Studiu in domeniul Sanatatii Publice (NIEHS) au descoperit ca 0,4 miligrame de acid folic (vitamina B9) reduc cu o treime sansele ca fatul sa dezvolte despicaturi izolate de buza (asociate sau nu cu despicatura de palat). Acesta este un alt beneficiu al vitaminei B9, pe langa cel cunoscut, acela de protectie impotriva afectiunilor tubului neural (formatiunea din care ia nastere sistemul nervos), in special spina bifida.

Despicaturile sunt cele mai comune malformatii faciale si rezulta din non-fuzionarea proceselor maxilare si pre-maxilare care are loc in saptamana 5 de sarcina. Buza de iepure (despicatura labiala) merge de la buza la nara. Defectul poate fi bilateral, fiind adesea asociat, in aceste cazuri, cu despicatura palatina.

„Nutritia mamei in timpul sarcinii este evident un factor care poate afecta sanatatea fatului.” a declarat David Schwartz, directorul NIEHS. Cercetatorii continua analizarea informatiilor pentru a evidentia alti factori de mediu care cresc riscul de dezvoltare a despicaturilor labiale/palatine. Acest studiu populational a fost desfasurat in Norvegia, tara care are unul din cele mai mari numere de nou-nascuti cu despicaturi faciale in Europa, si care nu permite ca alimentele sa fie fortifiate cu acid folic. Cercetatorii au contactat toate familiile cu copii afectati de acest defect, nascuti intre 1996 si 2001 in Norvegia.

Studiul a constat in expedierea acestora a doua chestionare: unul care urmarea informatii generale de sanatate, incluzand istoricul medical al familiei, date despre expunerea la factori precum alcool, tutun, vitamine, si un alt chestionar concentrat pe nutritia si dieta mamei in timpul sarcinii. Mamele care au confirmat ca au luat suplimente de acid folic si/sau multivitamine au fost rugate sa afirme si cantitatile luate. Astfel, cercetatorii au putut estima ca 22% din cazurile de despicaturi ar fi putut fi evitate daca toate femeile insarcinate ar fi luat 0,4 mg de acid folic zilnic.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.