Pentru ca histerectomia si anexectomia sunt doi termeni care se repeta cu o frecventa relativ ridicata in articolele de pe blog, consider ca este necesara o scurta explicatie pe intelesul tuturor referitor la interventiile chirurgicale respective.
Histerectomia este interventia chirurgicala prin care se indeparteaza uterul, iar anexectomia este ablatia chirurgicala uni- sau bilaterala a anexelor uterului: ovare, trompe uterine si ligamentele uterului.
Histerectomia se imparte in trei clase de baza astfel: histerectomie subtotata, histerectomie totala si histerectomie radicala.
Prin histerectomie subtotala se intelege excizia celor 2 treimi superioare ale uterului, lasand cervixul intact. Se indica de obicei in cazul femeilor care nu au avut anomalii la testele Papanicolau, evitandu-se astfel unele consecinte sexuale ale histerectomiei. Histerectomia subtotala este cunoscuta si sub numele de histerectomie supracervicala.
Histerectomie subtotala
Prin histerectomie totala se intelege excizia completa a uterului, inclusiv a cervixului (colul uterin). Majoritatea histerectomiilor apartin acestei clase, cunoscuta si sub numele de histerectomie completa.
Histerectomie totala
Histerectomia radicala presupune excizia completa a uterului si a partii superioare a vaginului, fiind indicata in unele tipuri de cancer.
Cand odata cu histerectomia se efectueaza si anexectomie, la femeile tinere, se induce menopauza chirurgicala.
Histerectomie radicala cu anexectomie
Cele trei cai de abordare a histerectomiei sunt vaginala (extragerea uterului prin vagin), asistata laparoscopic (se folosesc instrumente introduse prin incizii ale abdomenului) si abdominala (histerectomia se realizeaza prin incizia verticala sau orizontala a peretelui abdominal).
Mai jos sunt 2 animatii descriptive pentru histerectomie.
Histerectomie vaginala totala asistata laparoscopic
Buna ziua .. am si eu o intrebare domnul doctor acum un an de zile am facut o histetocomie .. au ramas ovarele la 5 luni a sangerat vezica sa intervrnit adica am facut cistoscopie a curat si cicatrizat la biopsie matralpazie sucumoasa .. mi sa spus acuma din nou pribleme cu vezica am facut din nou cistoscopie mi sa pus diagnonstic fir de sutura in vezica calcificat .. este posibil dupa un an de zile sa se vada … acest fir tin sa mentionez in memoentul cand vezica a sangerat eu nu urinam cu sange .. acuma cu acest fir de sutura la fel intreabarea mea este .. daca este posibil ce este de facut si vreau sa mentionez ca sunt fumatoare … daca exista risc de cancer din cauza asta
Bună ziua , am repetat cistoscopia acuma alt diagnostic nu este nici piatra nici fir .. de sutura sunt niste denivelari adica niste tumori benigme .. de la trigon spre colu vezical … nu mai stiu ce sa cred doua diagnostice diefite la doua cistoscopii .. este posibil asa ceva si cat de grav este diagnosticul de la a doua cistoscopie … si care este cauza de la ce se fac ?
Buna ziua. As avea si eu o intrebare. Am 55 de ani si acum 5 ani am avut o operatie de histerectomie totala. Pana acum nu am avut nici o problema la contactul sexual,dar acum am avut cateva firicele de sange. E normal ,dupa atata timp sa incep sa sangerez? Ne am oprit si mi a fost teama sa mai continui.
Bună ziua dom doctor ,am 38 de ani si in urma cu 7 ani am nascut un băiețel de 4 300 kg cezariană, in timpul opetatiei am facut hemoragie , mia scos un ovar ,mia tăiat o treime din uter ,doctora mia spus ,ca trebuia să-mi ,mai vină menstruația dar nu mia venit ,miam facut analize hormonale care au constatat menopauza ,întrebarea mea este ,simtome grave de menopauza nu am.,pastilele de menopauza ne ajuta la ceva mia recomandat doc ginecolog ,remifermi timp de 6 luni , o parere va rog ..
Buna Elena, femeile care au menopauza inainte de 40 de ani ar trebui sa ia terapie de substitutie hormonala pentru a preveni osteoporoza si bolile cardiovasculare asociate cu menopauza precoce. Remifemin e un supliment naturist, nu inlocuieste efectul estrogenului, iar in absenta unor simptome nu vad de ce l-ai lua.
Buna ziua , am si eu o intrebare am doi ani de la histricomie .. am hemiriod m-am uitat sa vad cum arata cu telefonul am fortat abdomenul ,pe urma o arsura si durere in abdomen si inghinal credeti ca sa putut produce o herinie muschii mei nu prea sunt lucrati
Buna Curelea Marianana, nu are nici o legatura cu histerectomia, in 2 ani s-a vindecat orice era de vindecat. Hernia nu se produce de pe o zi pe alta, e o slabire in structura peretelui abdominal care evolueaza pe o perioada mai lunga. Mergi sa te vada medicul de familie daca esti ingrijorata.
Vă mulțumesc dom doctor ,ce ma sfătuiți ..
Ar trebui totuși sa ma duc la un endocrinolog sau ,atata timp cât nu am simtome grave ,un doctor mia zis ca si cu endocrinolog este cu dus și întors..
Buna seara și La multi ani ! 2021 speram sa fie un an mai bun! As dori sa va întreb cate ceva despre propunerea de histerectomie totala daca am înțeles bine , pe care medicul meu ginecolog mi-a recomandat-o in urma unor hemoragii cauzate de polipi de endometru. Analiza biopsiei de endometru : 25 .09.2020 polip endometrial (fragmentat) asociat cu plaje de hematii și endometru sub stimul hormonal predominant estrogenic- fara atipii celulare.Uterul mărit și fibromatoș ,ovare ok. Am 46 de ani,o naștere cu probleme la 37 de ani ,hemoragie care a necesitat transfuzii. As putea sa evit aceasta operatie ?
Buna Maria C.
Daca nu exista atipii, histerectomia poate fi evitata cel putin temporar. Presupunand ca ai sangerari abundente, in prima faza poti incerca tratament medicamentos (acid tranexamic, noretisterona), sterilet Mirena, sau ablatie endometriala. Daca cele 3 alternative esueaza, atunci probabil histerectomia ramane singura optiune. Daca simptomele actuale nu te deranjeaza atunci nu e nevoie de nici un tratament.
Bună dimineața! Mulțumesc mult pentru răspuns! Daca ați știi câta speranță și bucurie am, aflând părea dvs. ..!!! Țin minte că și domnul Dr.Alexandru Badiu, de la Sp.Municipal Bucuresti,medicul meu* curant. ,parca mi-a spus ca ar mai fi ca variante ,ceva legat de ablație și ceva de embolizare (dar care nu funcționează mereu) . Când am întrebat despre un eventual tratament hormonal ,răspunsul a fost că nu ..in sensul că nu ar funcționa..?Mirena parca că este ceva hormonal Țin să precizez că de 9 ani nu am nici un fel de activ.ce implica sex.(poate fi o cauza?)Daca aș face analize de aflare a nivelurilor de hormoni sa se poată apoi face tratamentul mai țintit,ce părere aveți,s-ar putea corecta dezechilibrul și cauza ? Sângerări puternice am inceput sa am in mai 2019 pt.care a fost nevoie de 3 zile de perfuzie cu hemostatice ambulatoriu și de atunci am reușit să le controlez cu antiinflamator ,Nurofen 200/400mg plus calciu efervescent și /sau ketifexin dizolvabil( Ketonal ) plus no-spa.Perioada dureaza 6-9 zile și mai abundent fata de 2-3 cum era înainte de 2019mai .Luna aceasta am simțit sânii mai inflamați că de obicei și dureros mai mult stangul La mamografia din 2015 erau niște chisturi tot pe fond hormonal ,nimic grav.. Am dureri mari fara calmantele de care v-am spus, in perioada de ciclu, vine mai devreme cu cate 7-10 zile sau mici sângerări roșu sau rozaliu între perioade la efort mai mare( curățenie în casă ,gimnastica) sau dereglări de tranzit,balonări Uterul înțeleg că este fibromatos(fibroame mici și multe intramural..) și cam mărit ,antevers ,ax long.90-105/,ax anterior-posterior54/,diametru transvers.62-65,plus acești polipi in cavitate descoperiți atunci în mai 2019.S-ar putea modifica analiza anatomo-patologica,in timp?Va pot trimite ultimele rezultate eco.transvg.mai detaliate daca doriti.Va pot solicita o consultație pe mail sau online ?Maine am programare la dnl.doctor și voi incerca sa-l abordez din nou despre cele trei variante menționate de dvs. Va mulțumesc încă odată mult,mult !
Buna Maria C., optiunile pe care le-am mentionat sunt mai putin invazive, deci asociaza riscuri mai mici. E adevarat ca nu au sansa de reusita de 100%, dar in absenta riscurilor reale sunt recomandate in prima faza. Evident ca histerectomia si indepartarea organului care sugereaza va avea eficienta 100%, dar riscurile operatiei nu sunt de neglijat.
Embolizarea fibroamelor uterine este o optiune daca exista 1-2 mari si abordabili, daca uterul este fibromatos (adica are numeroase fibrome) e improbabil sa se poata emboliza, de asta nu am mentionat optiunea.
Dozarea hormonilor nu aduce informatii utile.
Buna ziua domnule doctor! Este posibil sa se fi referit la embolizarea polipilor? Altfel nu prea cred nici eu că se referea la fibroame. Ablația uterului nu cred că ar funcționa .Eu tot sper că s-ar putea face ceva cu trat.hormonal dar nu sterilet pt.ca este uter retrovers și polipi ?.,Noretisterona este un progesteron sintetic? Ar fi mai bun decât duphaston (am luat 3 luni la rec.domnului dr.dar cred că le-am luat cum nu trebuia ,zilele recomandate ale ciclului) și nu a functionat. Cred că nu înțeleg toate riscurile operației dar exista .,tocmai de aceea caut cu disperare o alta varianta.Ar trebui scoase și ovarele (cauza estrogenului in exces) ?.Dozarea hormonilor credeam că ajută la depistarea și ajustarea cauzei prin trat. cu hormoni a hemoragiilor,polipilor,fibroamelor,până la menopauza.,Mulțumesc !
Buna ziua, domnule doctor Laurentiu!
In iulie 2019 am facut histerectomie abdomilana ,am pastrat ovarele si colul.
Am avut 4 fibroame ,3 in interiorul uterului si unul exterior (a cantarit 1,300 kg la operatia)
Operatia reusita ,fara comlicatii ,ma simt foarte bine dar au aparut chisturile ,pe ovarul stang de 3 cm si la sani .Mi -ai facut si biopsie sa fie siguri ca nu este ceva grav si in timpul biopsiei un chist s-a spart si au spus ca totul este ok.
Dar ma dor sanii ,exista tratament ptr.chisturi sau tratament hormonal ,ce analize ar trebui sa fac ?
Multumesc frumos!
Dom Doctor ce mă sfătuiți, să mă duc la un endocrinolog doc ginecolog mia zis că este cu dus și întors cu tratamentele hormonale ,ce ar trebui sa iau pentru a preveni hosteoporoza ,miam facut si testarea de calciu si vitamina d sunt ok ,..
Bună ziua dom Doctor ,în urma operatie de cezariana a trebuit să-mi scoată un ovar și să-mi taie o treime din uter ,am facut analize pt a vedea dacă am întrat la menopauză ,si au ieșit ca da am 38 de ani ,nu am simtome de menopauză grave ,
dar întrebarea mea este ce tratament aș putea lua iau zilnic v d ,calciu am grijă și la alimentație îmi este frică de ce aș putea păți ..Ce-mi recomandați.
Bună seara
Mam operat de fibrom luna aceasta pe data de 5
Astăzi 10 05 2021 mia extras atele dar plaga este deschisa .
Este normal?
Bună ziua acum 21 de zile mia făcut histerectomie totala mi.sa desfacut plaga unpic o pansez cu betedin și balniocil dar ma întors la munca e probleme
Bună ziua! Am avut operație de histerectomie totală în urmă cu 1 an, nu am avut niciun contact sexual de atunci , sunt divorțată, iar persoana cu care eram într-o relație anul trecut, a plecat pur și simplu, spunându-mi că după operație, n-o să mai simt nimic. Am bufeuri, dureri de cap, amețeli puternice și dureri ale sânilor, semne că organismul are nevoie de activitate sexuală, dar nu mai am dispoziție nici emoțională, parcă nici fizică. Ce să fac? Pe de altă parte, cuvintele lui m-au marcat și mi-e foarte frică să accept pe cineva, pentru a nu-l dezamăgi, nu mă mai simt senzuală, în stare de implicare sexuală. Oare n-o să mai simt nimic? Mulțumesc pentru răspuns!
Buna Mariana, majoritatea femeilor isi continua viata sexuala similar cu activitatea de dinaintea operatiei. Receptorii si terminatiile nervoase implicate in sex nu sunt afectate de histerectomie.
Simplomele pe care le descrii sugereaza menopauza, au excizat si ovarele la histerectomie? Daca da, atunci tratamentul de substitutie hormonala poate imbunatati simptomele daca nu iti e contraindicat. Discuta cu ginecologul tau.