Infectia vaginala, cunoscuta si sub denumirea de colpita sau vaginita, este un subiect frecvent invocat in comentarii in special asociat cu simptome de tipul miros neplacut, usturime, arsura, mancarime in zona intima, cu sau fara secretie vaginala anormala. Tratamentul pentru infectii vaginale depinde de microorganismul cauzator, iar singurul mod de a afla diagnosticul exact este prin examen bacteriologic al secretiei vaginale.
Cele mai comune infectii vaginale sunt candidoza, trichomoniaza, vaginoza bacteriana, chlamydia, gonoreea si infectiile virale (HPV, herpes genital).
Tratamentul pentru infectia vaginala trebuie inceput cat mai repede (dar nu in absenta unui diagnostic exact) pentru a preveni evolutia infectiei spre organele genitale interne (uter, trompe uterine, boala inflamatorie pelvina). In cazul infectiilor repetate, sau daca simptomele persista in urma tratamentului, efectuarea unei antibiograme poate ajuta la identificarea unui antibiotic mai eficient.
Sexual / activitatea sexuala in timpul tratamentului pentru infectia vaginala trebuie evitat sau practicat neaparat cu prezervativ (desi unele infectii vaginale pot fi transmise si daca se foloseste prezervativ). Scopul este evitarea transmiterii infectiei la partener, pentru ca apoi, dupa incheierea tratamentului, infectia sa fie re-transmisa generand un cerc vicios.
Rusinea, jena asociate cu infectia vaginala si neprezentarea la ginecolog daca exista simptome sugestive sunt irationale. In marea majoritate a cazurilor infectia vaginala nu se vindeca de la sine, simptomele devenind din ce in ce mai severe pana cand te vei prezenta la ginecolog pentru tratament. Peste jumatate dintre femei vor avea o infectie vaginala la un moment dat, deci nu vei fi nici prima si nici ultima pacienta a ginecologului tau.
Complicatiile infectiei vaginale pot fi evitate prin tratament corect, la timp. Daca se amana tratamentul, complicatiile pot fi reprezentate de boala inflamatorie pelvina, abces tubo-ovarian care poate necesita interventie chirurgicala, subfertilitate prin afectarea functiei trompelor uterine.
Mai jos sunt poze cu secretii vaginale anormale / infectii vaginale comune, dar repet, diagnosticul trebuie pus dupa examenul bacteriologic al secretiei vaginale.
Poze cu: 1. candidoza 2. trichomoniaza 3. vaginoza bacteriana 4. chlamydia / gonoreea
Cum îmi dau aflu ca nu mai am infecți?
Buna ziua am o problema am avut o menstruație pe data de 8 iulie normala din care un cheag de singe apoi pe 19 tot în aceiași lună am mai avut o menstra cu firicele că ovulația apoi singe bun am luat antibiotic cuminol și supozitoare aceflen mi-a trecut acea menstra după care am avut ovulatie menționez că am avut dureri de burta suportabile și durere de mijloc cu picior cu tot acu citesc zile am simțit usturime in zona intima și arsura am avut și dure la contact sexual .ce m-ar interesa mie trebuia să-mi vina acum pe 8 și nu mi-a venit nici acum dar tot am acea ovulație ce poate fi sintom de sarcina nu am nimic nu mă dor sinii nu am. Greața absolut nimic doar că nu-mi mai vine și sunt tare neliniștită