O sincronizare destul de buna. In editia din 2 ianuarie 2009 a Raportului Saptamanal de Mortalitate si Morbiditate al Centrului de Control al Imbolnavirilor (CDC) din Statele Unite, este prezentat rezultatul unui studiu care face o analiza pe termen lung a ilegalizarii fumatului in locurile publice din orasul Pueblo, Colorado.
Inainte de acest studiu pe permen lung, alte 9 studii, cu durata de 12 luni, au confirmat scaderea insemnata a ratei internarilor si cazurilor de infarct miocardic acut in orasele care au implementat legea interzicerii fumatului in locurile publice.
In Pueblo, fumatul in locurile publice a fost interzis incepand cu data de 1 iulie 2003. In primele 18 luni rata infarctelor miocardice acute a scazut cu 27% fata de rata existenta cu 18 luni inainte de aplicarea legii. In numere exacte, de la 257 de cazuri (la 100.000 de locuitori) s-a ajuns la 187 de cazuri.
Datele au fost analizate in continuare inca 18 luni pana la data de 30 iunie, 2006. Rata infarctelor miocardice acute a scazut la 152 de cazuri (la 100.000 de locuitori), adica cu 41% mai putin decat inainte de interzicerea fumatului.
Aceste rezultate au fost comparate cu statisticile de la zone invecinate care nu au aplicat legea, iar datele de acolo nu au avut evolutie similara. Concluzia studiului a fost ca interzicerea fumatului in locurile publice a scazut rata infarctelor miocardice acute prin 2 mecanisme: scaderea expunerii la fumul second-hand (cel pe care il inhaleaza nefumatorii) si scaderea numarului de tigari pentru fumatori.
De ce am mentionat de sincronizare la inceput? Pentru ca incepand cu data de 1 ianuarie 2009, si in Romania, fumatul in locurile publice (inchise) este interzis. Problema e ca la noi, ca de obicei, legile sunt facute in asa fel incat cine are de castigat sa castige, chiar daca nu e vorba de populatia de rand: localurile cu o suprafata mai mica de 100 de m2 pot alege sa functioneze fie ca unitate in care se fumeaza, fie ca unitate in care nu se fumeaza. Oare ce vor alege?