Despre Migrarea Medicilor

Astazi am auzit o mica dezbatere pe tema migrarii medicilor si am aflat o informatie destul de interesanta: Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) considera ca daca mai mult de 1% dintre medicii unei tari aleg sa profeseze in alta tara exista o problema, iar daca mai mult de 5% dintre medici se afla in situatia asta, trebuie identificate cauzele si luate masuri de prevenire a migratiei in continuare. La noi in tara mai mult de 10% dintre medici au plecat deja, peste 3000 doar anul asta… Cand se vor lua masuri de remediere a problemei si la noi?

Ca fapt divers, in 23-24 octombrie va fi o prezentare in Cluj-Napoca sustinuta de o firma de recrutare de medici pentru Anglia (printre altele). Cum imi place sa ma informez inainte de a merge la un eveniment, am intrat pe site-ul lor sa vad detalii. Aseara m-am inregistrat in baza lor de date adaugand cateva date personale, CV, numar de telefon, iar astazi, dupa nici 10 ore de la inregistrare, am primit un telefon din Anglia (avea +44 la prefix).

Prima data am crezut ca sunt de la hotelul unde am fost cazati in excursie (lasasem numarul de telefon), dar dupa ce am raspuns am fost informat ca ma contactau in legatura cu aplicarea pentru un post de medic in Anglia… A trebuit sa refuz politicos pentru ca sunt abia in anul 5 si nu am inca diploma de licenta, dar le-am confirmat ca voi merge la prezentarea pe care o vor sustine.

Plecarea in Anglia e putin mai complicata si multi ar putea fi descurajati de asta, dar Franta si Germania (de exemplu) sunt foarte accesibile. Plecarea sau ramanerea mea in tara in viitor nu va influenta cu nimic evolutia sistemului sanitar de la noi, dar o gramada din prietenii care au terminat acum anul 6 si si-au luat licenta urmeaza sa-si depuna actele pentru plecare. Oare pana cand va fi tratata situatia actuala tot cu indiferenta din partea celor de la conducere? Chiar e nevoie sa plece toata lumea pentru a trage semnale de alarma?

3 raspunsuri

  1. „Cum imi place sa ma informez inainte de a merge la un eveniment, am intrat pe site-ul lor sa vad detalii.”

    Ai putea face public site`ul de care vorbeai anterior?
    P.S.: Multumesc anticipat

  2. Dr Laurentiu Craciunas

    Sigur, imcdays.org e siteul. Vad ca mai vin in Cluj la sfarsitul lui martie.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.