Despre Sponsorizarea Medicilor

Nu se intampla doar in Romania, e o problema cu care se confrunta si sistemele medicale din tarile dezvoltate. Ce inseamna sponsorizarea medicilor, pe scurt: compania farmaceutica X ofera cadouri/excursii/facilitati/participare la conferinte/etc medicilor care prescriu un anumit medicament (produs de compania respectiva) unui anumit numar de pacienti.

Cum s-a ajuns la practica asta? Foarte simplu. Exista nenumarate produse farmaceutice cu continut identic. Prin continut ma refer la substanta activa si doza ei. Un mic exemplu se poate vedea la o parte din lista contraceptivelor orale si compozitia lor. Pentru alte substante active+doza copiile, adica medicamente cu nume diferite, dar care difera doar prin excipienti (substantele inactive), ating un numar de cateva zeci.

De fiecare data cand se prescrie un anumit medicament se au in vedere cele n variante identice ca si efect sub care se prezinta o anumita substanta activa. Pentru a face alegerea mai usoara, companiile farmaceutice au apelat la sponsorizari. Oricat de mult ai vrea sa condamni un medic, daca te gandesti obiectiv iti dai seama ca nu ai dreptate: daca o companie X ofera si o sponsorizare pentru prescrierea unui anumit medicament, identic cu al altei companii farmaceutice Y, nu e normal sa alegi produsul companiei X?

Ce s-a gandit doamna Elena Udrea, Ministrul Turismului, intr-o vizita la Salina din Turda (judetul Cluj)? Sa aduca niste modificari legislative prin care sa plateasca suplimentar medicii de familie pentru pacientii trimisi la tratament balnear, in detrimentul tratamentului clasic medicamentos.

Doar mie mi se pare ciudat? Adica dai cu pietre in medici pentru ca aleg anumite nume de medicamente, in detrimentul altora cu efect identic, dar vrei sa faci legala plata suplimentara pentru recomandarea unui tratament total diferit de cel clasic? Pfff…

1 raspuns

  1. e un pic aberant..dar avand in vedere ca blondina a facut dreptul la o facultate privata, se explica gandirea ei „medicala” 😉
    era ok daca propunea recomandarea(trimiterea pacientului) tratamentului balnear pe langa cel clasic medicamentos..

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.