Diabet Gestational

Diabetul gestational este un tip de diabet care se dezvolta in timpul sarcinii (diabet de gestatie). Ca si in alte tipuri de diabet, diabetul gestational afecteaza modul in care celulele utilizeaza zaharul (glucoza) din sange – principalul „combustibil” al corpului. Diabetul gestational determina cresterea glicemiei, care poate afecta sarcina si sanatatea copilului tau.

Pentru majoritatea femeilor, diabetul gestational nu produce semne sau simptome vizibile. Rar, diabetul gestational poate determina sete excesiva sau urinare frecventa. Daca este posibil, solicitati asistenta medicala in fiecare an – atunci cand va ganditi in primul an sa ramaneti insarcinata – astfel incat medicul dumneavoastra va poate evalua riscul de diabet gestational, ca parte a planului de ansamblu a sanatatii sarcinii.

Odata ce ati devenit gravida, medicul dumneavoastra se va adresa diabetului gestational, ca parte a ingrijirilor dumneavoastra prenatale. Daca dezvoltati diabet gestational, poate fi nevoie de consulturi mai frecvente. Acestea cel mai probabil se vor efectua in cursul ultimelor trei luni de sarcina, atunci cand medicul dumneavoastra va va monitoriza cu atentie nivelul zaharului din sange (glicemia) si sanatatea copilului dumneavoastra.

Medicul dumneavoastra va poate recomanda un consult de specialitate din partea unui medic specializat in boli metabolice si de nutritie. Acesta va poate recomanda o dieta pentru diabet gestational cu scopul de a mentine un nivel optim al glicemiei in timpul sarcinii.

Cauzele diabetului gestational

Cercetatorii nu stiu inca exact de ce unele femei dezvolta diabet gestational. Pentru a intelege care este cauza diabetului gestational trebuie sa intelegem modul in care sarcina afecteaza prelucrarea glucozei.

Corpul tau digera alimentele pe care le mananci pentru a produce zahar (glucoza), care intra in sange. Ca raspuns, pancreasul – o glanda mare in spatele stomacului – produce insulina. Insulina este un hormon care ajuta glucoza sa treaca din sange in celulele corpului dvs unde este folosita ca substrat energetic. In timpul sarcinii, placenta care furniza sange copilului in crestere produce niveluri ridicate de diversi hormoni. Aproape toti acesti hormoni interfera cu actiunea insulinei la nivelulu celulelor determinand crestere a glicemiei. O crestere modesta a glicemiei dupa mese este normala in timpul sarcinii.

Pe masura ce bebelusul creste, placenta produce mai multi hormoni care blocheaza insulina. In diabetul gestational, hormonii secretati de placenta provoca o crestere a glicemiei la un nivel care poate afecta cresterea si bunastarea copilului dumneavoastra. Diabetul gestational se dezvolta de obicei in ultima jumatate de sarcina – uneori devreme in saptamana 20, dar de obicei ceva mai tarziu.

Pentru a va asigura ca glicemia a revenit la normal dupa ce copilul se naste, medicul dumneavoastra va verifica nivelul glicemiei imediat dupa nastere si din nou dupa sase saptamani. Odata ce ati avut diabet gestational, este o idee buna sa va verificati valorile glicemice cu regularitate. Frecventa testarii depinde in parte, de rezultatele testului imediat dupa nastere.

Factori de risc pentru diabet gestational

Orice femeie poate dezvolta diabet gestational, dar unele femei prezinta un risc mai mare. Printre factorii de risc pentru diabet gestational putem enumera:

Varsta mai mare de 25 de ani. Femeile cu varsta peste 25 de ani prezinta mai multe sanse de a dezvolta diabet gestational.

Antecedente familiale sau personale. Riscul de a dezvolta diabet gestational creste daca aveti prediabet – nivel al glicemiei usor crescut peste normal, care poate fi un precursor al diabetului de tip 2 – sau daca un membru apropiat al familiei, cum ar fi un parinte sau un frate, are diabet de tip 2.

Sarcini anterioare, cu greutate la nastere mai mare de 4,1 kg.

Excesul ponderal. Exista mai multe sanse de a dezvolta diabet gestational, daca sunteti in mod semnificativ supraponderala cu un indice de masa corporala (IMC) de 30 sau mai mare.

Rasa. Din motive care nu sunt clare, femeile de culoare, hispanice, amerindiene sau asiatice sunt mai susceptibile de a dezvolta diabet gestational.

Complicatii diabet gestational

Cele mai multe femei care au diabet gestational nasc copii sanatosi. Cu toate acestea, diabetul gestational, care nu este gestionat cu atentie, poate duce la niveluri mari ale glicemiei si poate cauza probleme pentru tine si copilul tau, inclusiv un risc crescut de a avea nevoie de o nastere prin cezariana.

Complicatiile care pot afecta copilul
Daca aveti diabet gestational, bebelusul tau poate avea un risc crescut de:
Greutate excesiva la nastere. Glucoza din sange traverseaza placenta, care determina pancreasul copilului dumneavoastra sa produca insulina suplimentara. Acest lucru poate determina copilul sa creasca prea mare (macrosomie). Copii foarte mari ingreuneaza foarte mult nasterea pe cale naturala.

Prematuritate la nastere si sindrom de detresa respiratorie. Un nivel mare al glicemiei materne poate creste riscul de travaliu prematur si creste riscul de prematuritate. Medicul poate recomanda o nastere prematura, deoarece copilul a crescut foarte mult. Bebelusii nascuti mai devreme pot prezenta un sindrom de detresa respiratorie – o afectiune care face respiratia copilului dumneavoastra dificila. Bebelusii cu acest sindrom pot avea nevoie de respiratie asistata pana cand plamanii lor ajung la maturitate. Copiii nascuti din mame cu diabet gestational pot dezvolta detresa respiratorie, chiar daca sunt nascuti la termen.

Hipoglicemie. Uneori, copiii nascuti din mame cu diabet gestational dezvolta hipoglicemie la scurt timp dupa nastere, deoarece productia prorpie de insulina este foarte mare. Episoadele severe de hipoglicemie pot provoca convulsii. Hranirea prompta si uneori, o solutie de glucoza intravenos poate restabili glicemia normala a copilului.

Icter. Acesta colorare galbuie a pielii si a sclerelor poate sa apara in cazul in care ficatul unui copil nu este suficient de matur pentru a descompune o substanta numita bilirubina, care in mod normal se formeaza atunci cand corpul recicleaza celulele rosii din sange. Desi icterul, de obicei, nu este un motiv de ingrijorare, o monitorizare atenta este importanta.

Diabetul de tip 2. Copiii nascuti din mame cu diabet gestational au un risc mai mare de a dezvolta obezitate si diabetului de tip 2 mai tarziu in viata. Diabetul gestational netratat poate duce la moartea unui copil, fie inainte sau la scurt timp dupa nastere.

Screening de rutina pentru diabet gestational
Test de toleranta la glucoza. Veti incepe testul de toleranta la glucoza ingerand o solutie de glucoza siropoasa. O ora mai tarziu, veti efectua un test de sange pentru a masura nivelul glicemiei. O valoare a glicemiei mai mica de 130-140 miligrame pe decilitru (mg / dl), sau 7.2 – 7.8 milimoli pe litru (mmol / L), este de obicei considerata normala pentru un test de provocare de glucoza, desi aceste valori pot varia pentru fiecare laborator.

Daca nivelul glicemiei este mai mare decat in mod normal, inseamna ca aveti un risc mai mare pentru a dezvolta diabet gestational dar medicul dumneavoastra va pune diagnosticul de cetritudine in urma altui test. Veti fi rugata sa mancati in timpul noptii pentru determinarea glicemiei. Apoi, veti bea o alta solutie dulce – acesta contine o concentratie mai mare de glucoza – si nivelul glicemiei va fi verificat pe o perioada de trei ore. Daca cel putin doua din cele 3 determinari ale glicemiei prezinta valori crescute veti fi diagnosticata cu diabet gestational.

3 raspunsuri

  1. priscu stefania

    Ce inseamna cand un copil nou nascut nu are zahar suficent in corp

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Buna stefania, glicemia scazuta la nou nascuti poate avea diferite cauze, cea mai frecventa fiind aportul alimentar insuficient. Ia legatura cu medicul neonatolog care se ocupa de bebelus pentru a vedea cauza exacta.

  2. am 5 luni de sarcina si la analize mi-a fost gasita glucoza mare in urina 2000 mg/dL explicatimi mai detaliat ce inseamna si credeti ca daca ma internez cum mi-a sugerat medicul evit unele riscuri va multumesc anticipat astept raspuns urgent

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.