Diane 35

Prospect Diane 35

Numele medicamentului dumneavoastra
Diane®-35, drajeuri

Compozitia Diane 35

Substantele active sunt etinilestradiol (0,035 mg) si acetat de ciproterona (2 mg).
Ceilalti componenti sunt: nucleu: lactoza monohidrat, amidon de porumb, talc, polividona 25000, stearat de magneziu; strat de drajefiere: zahar, polividona 700000, Macrogol 6000, carbonat de calciu, talc, ceara Montan-glicol, glicerol 85%, dioxid de titan (E 171), oxid galben de fer (E 172).

Detinatorul Autorizatiei de punere pe piata a Diane 35
Schering AG
Mullerstrasse 178, D-13342 Berlin, Germania
Producator
Schering GmbH & Co. Produktions KG, Germania

1. CE ESTE DIANE-35?

Tipul de medicament
Fiecare drajeu contine o cantitate mica din doi hormoni diferiti. Acestia sunt acetatul de ciproterona (un progestativ cu proprietati antiandrogenice) si etinilestradiolul (un estrogen). Datorita cantitatilor mici de hormoni, Diane-35 este considerat un contraceptiv oral cu doza mica.

Compozitia si proprietatile active a Diane-35 fac posibila tratarea bolilor a caror cauza este fie producerea unei cantitati crescute de hormoni androgeni, fie o sensibilitate particulara la acesti hormoni.

Tratamentul cu Diane-35 duce, de obicei, dupa 3-4 luni de tratament, la vindecarea eruptiei acneice existente. Ingrasarea excesiva a parului si a pielii dispare, in general, mai repede. Caderea parului, care insoteste adesea seboreea, diminua. La femeile care prezinta forme usoare de hirsuitism, si in special o pilozitate faciala usor crescuta rezultatele nu apar insa decat dupa cateva luni de utilizare.

Datorita celor doua substante active din Diane-35, acesta are proprietatile contraceptivelor orale combinate. Daca Diane-35 este administrat corect (fara a omite drajeuri), sansele de a ramane gravida sunt foarte mici. Prin urmare, utilizarea in asociere a contraceptivelor hormonale sau unui alt tip de contraceptie nu mai este necesara. Contraceptia hormonala anterioara trebuie intrerupta.

De asemena, Diane-35 poate avea urmatoarele beneficii cunoscute pentru contraceptivele orale combinate: ciclul dumneavoastra poate fi mai scurt si mai usor. Drept urmare, riscul aparitiei anemiei poate fi redus. Durerile menstruale pot deveni mai putin severe sau pot dispare complet.

De ce se utilizeaza Diane-35?

Diane-35 se utilizeaza pentru tratamentul bolilor dependente de hormonii androgeni, cum sunt acneea, in special formele pronuntate si cele insotite de seboree, inflamatie sau de formarea de noduli (acnee papulo-pustuloasa, acnee nodulochistica), alopecie androgenica si forme de hirsuitism.

Ambalaj
Diane-35 este ambalat in cutii cu un blister a 21 drajeuri.

2. CAND NU TREBUIE SA UTILIZATI DIANE-35?

Nu utilizati Diane-35 daca aveti oricare dintre urmatoarele conditii enumerate mai jos. Daca oricare din ele este valabila in cazul dumneaovastra, spuneti medicului dumneavoastra inainte de a incepe sa utilizati Diane-35.

– Daca aveti sau ati avut vreodata o tulburare a circulatiei sanguine, indeosebi conditii legale de tromboza. Tromboza reprezinta formarea unui cheag de sange. Acesta poate sa apara in vasele sanguine ale picioarelor (tromboza venoasa profunda), plamanilor (embolie pulmonara), inimii (infarct miocardic), creierului (accident vascular cerebral) sau ale altor parti ale corpului. (vezi pct. “Diane-35 si tromboza”).
– Daca aveti sau ati avut vreodata o conditie care ar putea fi un prim semn al unui infarct miocardic (cum este angina pectorala sau dureri in piept) sau al unui accident vascular cerebral (cum este atacul ischemic tranzitoriu sau accident vascular cerebral minor reversibil).
– Daca aveti diabet zaharat cu deteriorarea vaselor sanguine.
– Daca aveti icter (ingalbenirea pielii) sau boli hepatice severe.
– Daca aveti sau ati avut cancer de san sau al organelor genitale.
– Daca aveti sau ati avut tumori hepatice beningne sau maligne.
– Daca aveti o sangerare vaginala nediagnosticata.
– Daca sunteti gravida sau credeti ca ati putea fi gravida.
– Daca alaptati.
– Daca sunteti alergica la oricare dintre componentele Diane-35.
Daca oricare dintre aceste conditii apare pentru prima data in timpul utilizarii Diane-35, intrerupeti imediat administrarea si spuneti medicului dumneavoastra. Intre timp, utilizati metode contraceptive nehormonale. Vezi pct “Observatii generale”.
Diane-35 nu trebuie utilizat de catre barbati.

3. CE TREBUIE SA STITI INAINTE DE A INCEPE SA UTILIZATI DIANE-35

Observatii generale pentru Diane 35
In acest prospect sunt descrie cateva situatii in care trebuie sa intrerupeti administrarea de Diane-35 sau in care eficacitatea Diane-35 poate di redusa. In astfel de situatii, nu trebuie sa aveti contact sexual sau trebuie sa utilizati masuri contraceptive nehormonale de exemplu, un prezervativ sau o alta metoda de bariera. Nu folositi metoda calendarului sau a temperaturii corporale. Aceste metode pot sa nu fie eficace, deoarece Diane-35 influenteaza modificarile obisnuite ale temperaturii corporale si ale mucusului cervical care apar in timpul ciclului menstrual.
Diane-35 nu protejeaza impotriva infectiei cu HIV (SIDA) sau altor boli cu transmitere sexuala.

Inainte de a incepe sa utilizati Diane-35
Daca Diane-35 se utilizeaza in prezenta oricarei dintre conditiile de mai jos, este posibil sa fie necesar sa fiti tinuta sub supraveghere atenta. Medicul dumneavoastra va poate explica acest lucru. De aceea, daca oricare dintre aceste situatii se aplica in cazul dumneavoastra, spuneti medicului dumneavoastra inaine de a incepe sa utilizati Diane-35:
– Fumati
– Aveti diabet zaharat;
– Sunteti supraponderala;
– Aveti hipertensiune arteriala;
– Aveti o tulburare a valvelor cardiace sau o tulburare de ritm cardiac;
– Aveti o inflamatie a venelor (flebita superficiala);
– Aveti vene varicoase;
– Cineva dintre rudele de gradul I a avut tromboza, infarct miocardic sau accident vascular cerebral;
– Suferiti de migrena;
– Suferiti de epilepsie;
– Dumneavoastra sau cineva dintre rudele de gradul I aveti sau ati avut colesterolul sau trigliceridele (substante grase) din sange crescute;
– Cineva dintre rudele de gradul I a avut cancer de san;
– Suferiti de afectiuni hepatice sau ale veziculei biliare;
– Aveti boala Crohn sau colita ulceroasa (afectiune inflamatorie cronica a intestinului);
– Aveti sindromul ovarului polichistic (o afectiune a ovarelor care poate duce la infertilitate asociata uneori cu simptome androgenice si un risc crescut de aparitie a trombozei)
– Aveti lupus eritematos sistemic (LES – o boala care afecteaza pielea de pe toata suprafata corpului);
– Suferiti de sindrom hemolitic uremic (SHU – o tulburare de coagulare a sangelui care determina insuficienta renala);
– Aveti anemie cu celule in secara;
– Aveti sau ati avut cloasma (pete pigmentate maron-galbui pe piele, in special la nivelul fetei); daca da, evitati expunerea prelungita la soare sau la radiatii ultraviolete.

Daca oricare dintre aceste situatii apare pentru prima data, reapare sau se agraveaza in timpul utilizarii Diane-35, trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra .

Daca suferiti de hirsuitism si acesta a aparut recent sau s-a intensificat in ultimul timp in mod considerabil, trebuie sa informati medicul, deoarece trebuie clarificata cauza.

Experienta cu combinatii de estrogen/progesteron, cum este Diane-35, se bazeaza cu precadere pe contraceptivele orale combinate. Ca urmare si pentru Diane-35 se aplica urmatoarele precautii legate de utilizarea contraceptivelor orale.

Diane-35 si tromboza
Tromboza reprezinta formarea unui cheag de sange care poate bloca un vas de sange.
Uneori, tromboza apare la nivelul venelor profunde ale membrelor inferioare (tromboza venoasa profunda). Daca acest cheag de sange pleaca din venele in care s-au format, poate ajunge sa blocheze arterele pulmonare, determinand asa-numita “embolie pulmonara”. Tromboza venoasa profunda apare rar. Riscul aparitiei trombembolismului venos este maxim in cursul primului an in care femeia utilizeaza pentru prima data un contraceptiv oral combinat.

Tromboembolismul venos poate sa apara indiferent daca utilizati sau nu contraceptive orale. De asemenea, poate sa apara daca ramaneti gravida. Riscul este crescut la femeile care utilizeaza contraceptivele orale, dar nu atat de crescut ca in timpul sarcinii.

De asemenea, cheaguri de sange pot sa apara foarte rar in vasele de sange ale inimii (determinand infarct miocardic) sau ale creierului (determinand accident vascular cerebral). Foarte rar, pot sa apara cheaguri de sange in ficat, intestin, rinichi sau ochi.

Ocazional, o tromboza poate determina incapacitati severe permanente sau chiar poate fi letala.
Riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral creste o data cu varsta. De asemenea, creste cu cat fumati mai mult. Cand utilizati Diane-35 trebuie sa intrerupeti fumatul, mai ales daca aveti peste 35 de ani.

Daca apare hipertensiune arteriala in timp ce utilizati Diane-35, s-ar putea sa fiti sfatuita sa opriti utilizarea lor.
Riscul de tromboza venoasa profunda creste temporar ca urmare a unei interventii chirurgicale sau a unei imobilizari (de exemplu, daca aveti un picior sau ambele in ghips sau in atele). La femeile care utilzeaza contraceptive orale, riscul poate fi chiar mai mare. Spuneti medicului dumneavoastra daca utilizati Diane-35 inainte de o spitalizare sau o interventie chirurgicala programata. Medicul dumneavoastra va poate spune sa intrerupeti administrarea Diane-35 cu cateva saptamani inainte de operatie sau in momentul imobilizarii. De asemenea, medicul dumneavoastra va va spune cand puteti reincepe administrarea Diane-35 dupa convalescenta.

Daca observati semne posibile de tromboza, intrerupeti administrarea Diane-35 si spuneti medicului dumneavoastra (vezi pct. “cand trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra”).

Diane-35 si cancerul
Cancerul de san a fost diagnosticat mai frecvent la femeile care utilizeaza contraceptive orale, fata de femeile de aceeasi varsta care nu utilizeaza contraceptivele orale. Aceasta crestere usoara a numarului de cazuri de cancer de san diagnosticate dispare gradat in urmatorii 10 ani de la intreruperea administrarii contraceptivelor orale. Nu se stie daca diferenta este determinata de contraceptivele orale. Cauza ar putea fi faptul ca femeile au fost examinate mai des, astfel incat cancerul de san a fost diagnosticat mai devreme.

In cazuri rare, la femeile care utilizeaza contraceptive orale s-au raportat tumori hepatice benigne si chiar mai rar, tumori hepatice maligne. Aceste tumori pot duce la hemoragii interne. Spuneti imediat medicului dumneavoastra daca aveti dureri abdominale puternice.

La femeile care utilizeaza contraceptive orale o perioada indelungata s-a raportat mai des aparitia cancerului cervical. Aceasta constatare ar putea sa nu fie in legatura cu contraceptivele orale, ci cu comportamentul sexual si alti factori.

Diane-35 si sarcina
Diane-35 nu trebuie utilizat de catre femeia gravida sau care crede ca ar putea fi gravida. Daca banuiti ca ati putea fi gravida in timp ce utilizati Diane-35, trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra cat mai repede posibil.

Diane-35 si alaptarea
Diane-35 nu trebuie utilizat in timpul alaptarii.

Diane-35 si capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Diane-35 nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Diane-35 si alte medicamente
Unele medicamente pot opri actiunea Diane-35. Acestea includ medicamentele utilizate pentru tratarea epilepsiei (de exemplu, primidona, fenitoina, barbituricele); a tuberculozei (de exemplu, rifampicina, rifabutina) si infectiei HIV (de exemplu, ritonavir); antibiotice (de exemplu, penicilinele, tetraciclinele, griseofulvina) utilizate pentru alte boli infectioase si preparatele pe baza de sunatoare (utilizate in special pentru tratamentul starilor depresive). De asemenea, Diane-35 poate interfera cu actiunea altor medicamente.

Spuneti intotdeauna medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati sau ati utilizat recent orice alt medicament sau preparate din plante ca utilizati Diane-35. Ei va pot spune daca aveti nevoie de masuri contraceptive suplimentare si daca da, pentru cat timp.

4. CAND TREBUIE SA SPUNETI MEDICULUI DUMNEAVOASTRA?

Examene medicale periodice
Cand utilizati Diane-35, medicul dumneavoastra ca poate spune sa va intoarceti pentru examene medicale regulate. In general, trebuie sa va supuneti in fiecare an unui examen medical.
Spuneti medicului dumneavoastra cat mai curand posibil, daca:
– Observati modificari ale starii de sanatate, mai ales daca implica una dintre situatiile mentionate in acest prospect (vezi pct “Cand nu trebuie sa utilizati Diane-35” si “Inainte de a incepe sa utilizati Diane-35”; nu uitati situatiile legate de rudele dumneavoastra de gradul I);
– Simtiti o greutate in piept;
– Urmeaza sa utilizati si alte medicamente (vezi “Diane-35 si alte medicamente”);
– Sunteti imobilizata sau urmeaza sa va supuneti unei interventii chirurgicale (spuneti medicului dumneavoastra cu cel putin 4 saptamani inainte);
– Aveti o sangerare vaginala neobisnuita, intensa;
– Ati omis drajeurile din blister in prima saptamana si ati avut contact sexual in cele 7 zile dinainte:
– Nu ati avut menstruatie de 2 ori la rand sau banuiti ca sunteti gravida (nu incepeti urmatorul blister pana cand medicul dumneavoastra nu va spune).
Intrerupeti administrarea drajeurilor si spuneti imediat medicului dumneavoastra daca observati posibile semne de tromboza:
– Dureri puternice in piept, care difuzeaza in bratul stang;
– Greutate in respiratie;
– Orice durere de cap neobisnuita, severa sau prelungita sau atac migrenos;
– Pierdere partiala sau completa a vederii sau vedere dubla;
– Incapacitate de a vorbi sau greutate in vorbire;
– Modificari bruste de auz, miros sau gust;
– Ameteli sau lesin;
– Slabiciune sau amorteli in orice parte a corpului;
– Durere severa in abdomen;
– Durere severa sau umflarea picioarelor.
Situatiile si simptomele mentionate mai sus sunt descrise si explicate mai detaliat in alte puncte ale acestui prospect.

5. CUM SE ADMINISTREAZA DIANE-35?

Diane-35 trebuie administrat cu regularitate pentru a obtine eficacitatea terapeutica si protectia contraceptiva dorite. Schema de dozaj a diane-35 este similara schemei obisnuite pentru majoritatea contraceptivelor orale. Prin urmare, trebuie urmate aceleasi reguli de administrare. Administrarea neregulata a Diane-35 poate duce la sangerari intermenstruale si poate afecta siguranta terapeutica si contraceptiva.

Cand si cum se administreaza drajeurile?
Un blister Diane-35 contine 21 drajeuri. Pe blister, fiecare drajeu este marcat cu ziua din saptamana in care trebuie administrat. Utilizati drajeul la aproximativ aceeasi ora in fiecare zi, cu putina apa daca este necesar. Urmati directia sagetii pana cand ati terminat toate cele 21 drajeuri. In urmatoarele 7 zile nu veti mai utiliza drajeuri. In timpul acestor 7 zile trebuie sa inceapa menstruatia (sangerare de intrerupere). De obicei, aceasta va apare in ziua 2-3 de la ultimul drajeu Diane-35. Incepeti urmatorul blister in a 8-a zi, chiar daca menstruatia continua. Aceasta inseamna ca veti incepe intotdeauna un blister nou in aceesi zi a saptamanii si, de asemenea, ca sangerarea de intrerupere va apare aproximativ in aceeasi zi, in fiecare luna.

Inceperea primului blister Diane-35
Cand nu s-au mai utilizat contraceptive hormonale in ultima luna
Administrarea drajeurilor Diane-35 trebuie sa inceapa in prima zi a ciclului, adica in prima zi a sangerarii menstruale. Utilizati un drajeu marcat cu ziua respectiva din saptamana. De exemplu, daca menstruatia apare intr-o vineri, luati un drajeu marcat cu “vineri”.

Urmeaza apoi zilele in ordine. Puteti incepe si in zilele 2-5, insa, in acest caz, asigurati-va ca folositi o metoda contraceptiva suplimentara (metoda de bariera) pentru primele 7 zile de administrare a drajeurilor din primul ciclu.

Cand se trece de la un alt contraceptiv oral combinat
Puteti incepe administrarea drajeurilor Diane-35 dupa ce ati utilizat ultimul drajeu din blisterul actual (aceasta inseamna ca nu faceti pauza). Daca blisterul curent contine si drajeuri inactive , puteti incepe administrarea Diane-35 dupa ce ati utilizat ultimul drajeu din blisterul actual (aceasta inseamna ca nu faceti pauza). Daca blisterul curent contine si drajeuri inactive, puteti incepe administrarea Diane-35 in ziua de dupa administrarea ultimului drajeu activ (daca nu sunteti sigura care este acesta, intrebati medicul dumneavoastra sau farmacistul). Puteti incepe si mai tarziu, dar niciodata mai tarziu de ziua de dupa intervalul de pauza al blisterului actual (sau ziua de dupa ultimul drajeu inactiv din blisterul actual).

Cand se trece de la un contraceptiv oral numai cu progesteron (minipilula)
Puteti intrerupe administrarea minipilulei in orice zi si puteti incepe administrarea Diane-35 in ziua urmatoare, la aceeasi ora. Asigurati-va ca utilizati o metoda contraceptiva suplimentara (metoda de bariera) pentru primele 7 zile de administrare a drajeurilor, daca aveti contact sexual.

Cand treceti de la o forma injectabila sau de la implant
Incepeti administrarea drajeurilor Diane-35 in momentul in care trebuie facuta urmatoarea injectie sau in ziua in care este indepartat implantul. Asigurati-va ca utilizati o metoda contraceptiva suplimentara (metoda de bariera) pentru primele 7 zile de administrare a drajeurilor, daca aveti contact sexual.

Dupa ce ati nascut
daca ati nascut recent, medicul dumneavoastra va poate spune sa asteptati pana dupa prima menstruatie normala inainte de a incepe administrarea Diane-35. Uneori, este posibil sa incepeti mai devreme. Medicul dumneavoastra va va sfatui in acest sens. Daca alaptati si doriti sa utilizati Diane-35, trebuie mai intai sa discutati cu medicul dumneavoastra.

Dupa un avort
Medicul dumneavoastra va va sfatui.

Daca utilizati prea multe drajeuri Diane-35 (supradozaj)
Nu au existat raportati cu privire la reactii daunatoare severe determinate de administrarea prea multor drajeuri Diane-35 o data. Daca utilizati cateva drajeuri odata, puteti avea greata, varsaturi sau sangerari vaginale. Daca descoperiti ca un copil a utilizat Diane-35, intrebati medicul dumneavoastra.

Cat timp trebuie utilizat Diane-35?
Durata de utilizare depinde de severitatea simptomelor si raspunsul acestora la tratament. In general, tratamentul trebuie urmat mai mult de cateva luni. De obicei, acneea si seboreea raspund mai repede decat hirsuitismul sau alopecia.
Se recomanda sa se administreze Diane-35 timp de cel putin alte 3-4 cicluri dupa disparitia simptomelor. Daca apare o recidiva la cateva saptamani sau luni de la intreruperea administrarii drajeurilor, tratamentul cu Diane-35 poate fi reluat. In cazul reaparitiei simptomelor de androgenizare dupa intreruperea tratamentului, trebuie luata in considerare reluarea rapida a administrarii Diane-35.

Ce trebuie sa faceti daca…
….uitati sa utilizati drajeuri
– Daca ati intarziat cu mai putin de 12 ore, eficacitatea Diane-35 se pastreaza. Utilizati drajeul imediat ce va amintiti si administrati urmatorul drajeu la ora obisnuita.
– Daca ati intarziat cu mai mault de 12 ore, eficacitatea Diane-35 poate fi redusa. Cu cat ati uitat sa utilizati mai multe drajeuri consecutive, cu atat riscul de reducere a efectului contraceptiv este mai mare. Exista indeosebi un risc crescut de a ramane gravida daca uitati sa utilizati drajeurile de la inceputul sau de la sfarsitul blisterului. Ca urmare, trebuie sa urmati regulile de mai jos.

Ati uitat sa utilizati mai mult de un drajeu dintr-un blister
Intrebati medicul dumneavoastra.

Un drajeu uitat in saptamana 1
Utilizati drajeul uitat imediat ce va amintiti (chiar daca aceasta inseamna sa utilizati 2 drajeuri in acelasi timp) si utilizati urmatoarele drajeuri la ora obisnuita. Utilizati metode contraceptive suplimentare (metoda de bariera) pentru urmatoarele 7 zile. Daca ati avut contact sexual in saptamana dinainte sa uitati sa utilizati drajeul, exista posibilitatea sa ramaneti gravida. Ca urmare, spuneti imediat medicului dumneavoastra.

Un drajeu uitat in saptamana 2
Utilizati drajeul uitat imediat ce va amintiti (chiar daca aceasta inseamna sa utilizati 2 drajeuri in acelasi timp) si utilizati urmatoarele drajeuri la ora obisnuita. Nu este necesar sa utilizati masuri contraceptive suplimentare.

Un drajeu uitat in saptamana 3
Puteti alege una din urmatoarele optiuni, fara a fi nevoie de masuri contraceptive suplimentare.

1. Utilizati drajeul uitat imediat ce va amintiti (chiar daca aceasta inseamna sa administrati 2 drajeuri in acelasi timp) si administrati urmatoarele drajeuri la ora obisnuita. Incepeti urmatorul blister imediat ce terminati blisterul actual, fara a lasa un interval de pauza intre blistere. Este posibil sa nu apara o sangerare de intrerupere pana la sfarsitul celui de al doilea blister, insa puteti avea pete sau sangerari in zilele in care utilizati drajeuri.
Sau

2. Opriti administrarea drajeurilor din blisterul curent, lasati un interval de pauza de 7 zile sau mai putin (numarati si ziua in care ati uitat drajeul) si continuati cu blisterul urmator. Cand alegeti aceasta metoda, puteti incepe intotdeauna urmatorul blister in aceeasi zi a saptamanii ca de obicei.

Daca ati uitat drajeuri dintr-un blister si nu apare menstruatia in primul interval normal de pauza, este posibil sa fiti gravida. Spuneti medicului dumnevoastra inainte de a incepe urmatorul blister.

….suferiti de tulburari gastro-intestinale (de exemplu, varsaturi, diaree severa)
Daca varsati sau aveti diaree severa, substantele active din Diane-35 pot fi absorbite incomplet. Daca varsati in interval de 3-4 ore de la administrarea drajeului Diane-35 este echivalent cu a uita un drajeu. Prin urmare, urmati sfaturile pentru dreajeurile uitate. Daca aveti diaree severa, va rugam spuneti medicului dumneavoastra.

….aveti o sangerare neasteptata
Ca si in cazul contraceptivelor orale, puteti avea, in primele cateva luni, o sangerare vaginala neregulata (pete sau sangerari) intre menstruatii. Este posibil sa trebuiasca ca utilizati metode de protectie, dar continuati sa utilizati drajeurile ca de obicei. Sangerarea vaginala neregulata se opreste de obicei o data ce organismul s-a adaptat la Diane-35 (de regula dupa 3 cicluri de administrare a drajeurilor). Daca sangerarea continua, devine intensa sau reincepe, spuneti medicului dumneavoastra.

….nu apare menstruatia
Daca ati administrat toate drajeurile la ora potrivita si nu ati varsat, nici nu ati folosit alte medicamente, atunci este putin probabil sa fiti gravida. Continuati sa utilizati Diane-35 ca de obicei.
Daca menstruatia nu apare de 2 ori la rand, este posibil sa fiti gravida. Spuneti medicului dumneavoastra imediat. Nu incepeti urmatorul blister de Diane-35 pana cand medicul nu a verificat daca nu sunteti gravida.

6. CE REACTII ADVERSE POT APARE IN TIMP CE UTILIZATI Diane-35?

Ca toate medicamentele Diane-35 poate avea reactii adverse,
Spuneti medicului dumneavoastra daca observati orice reactie adversa, mai ales daca este sever sau persistent sau daca apare o modificare a starii de sanatate care credeti ca ar putea fi determinata de Diane-35.

Reactii adverse severe
Reactiile severe asociate cu utilizarea Diane-35, ca si simptomele inrudite, sunt descrise la urmatoarele pct.: ”Diane-35 si tromboza/Diane-35 si cancerul.” Va rugam sa cititi aceste pct. pentru informatii suplimentare si spuneti medicului dumneavoastra daca este cazul.

Alte reactii adverse posibile
Urmatoarele reactii adverse au fost raportate de catre femeile care utilizeaza Diane-35, desi nu sunt neaparat determinate de Diane-35. Aceste reactii adverse pot sa apara in primele cateva luni in care utilizati Diane-35 si de obicei se amelioreaza cu timpul.
– Tulburari oculare: intoleranta la lentilele de contact
– Tulburari gastro-intestinale: greata, varsaturi, dureri abdominale, diaree
– Tulburari ale sistemului imun: reactii de hipersensibilitate
– Tulburari de metabilism si nutritie: retentie de lichide, crestere in greutate
– Tulburari ale sistemului nervos: cefalee, migrena, cresterea libidoului, stari depresive, modificari de dispozitie
– Sistemul de reproducere si tulburari la nivelul sanilor: sensibilitatea sanilor, dureri la nivelul sanilor, marirea sanilor, secretii la nivelul sanilor, secretii vaginale
– Tesutul cutanat si subcutanat: eruptii cutanate, urticarie, eritem nodos, eritem multiform.
Daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

7. INSTRUCTIUNI DE PASTRARE

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
Nu sunt necesare conditii speciale pentru pastrare.
A nu se lasa la indemana copiilor.
Data ultimii verificari a prospectului: Mai 2005

224 raspunsuri

 1. Nu mi-a venit ciclul si nici nu am avut sangerari in cele 7 zile de pauza! Se poate intampla asa ceva?! Este normal?! Mentionez ca iau anticonceptionale Diane

  Multumesc!

 2. Dr Laurentiu Craciunas

  Andra, citeste te rog capitolul 5 din prospectul de mai sus.

  • In prospect scrie ca Diane35 va actiona imediat daca o iau in prima zi de menstruatie.Mentonez ca este prima data cand vreau sa folosesc acest contraceptiv. Cat de sigur este? la farmacie mi s-a spus ca nu actoneaza ca si contraceptiv doar dupa o luna doua de folosire. Multumesc anticipat

 3. utilizez Diane-35 de aproape 3 ani.As vrea sa stiu cat timp mai pot utiliza acest contraceptiv,si daca va avea vreo urmare mai tarziu?

 4. buna de azi am inceput sa iau si eu diane as vrea sa stiu daca sunt sigure si daca pot face fara sa raman insarcinata?in plus eu sunt cam grasuta am 75 de kg conteaza cu ceva?ma pot ingrasa mai rau?multumesc

 5. buna ma numesc gabriela si de 1 luna administrez contraceptivele diane35 ,acum sunt la a 2a luna si am omis un drajeu in ziua de miercuri si mi-am adus aminte tocmai joi seara ?tinand cont de faptul ca joi am avut contact sexual pot ramane gravida?ce pot face in situatia asta ?multumesc

 6. DR mi-a rekomandat diane35 dar dupa 2 sap le-am intrerup ca nu le-am mai suportat nu mam protejat sunt sanse sa raman gravida??? Tin sa mentionez ca-mi doresk fff mult un copil va multumesk

 7. Am uitat sa iau Diane dupa pauza de 7 zile impusa.
  Mi-am adus aminte abia dupa 14 zile. Ce as putea sa fac? Cand sa le incep ?

 8. Buna! Am 20 de ani si am facut varicela.Desigur, nu iau nici-un tratament pentru varicela, dar este vreo problema daca iau Diane 35 si am varicela?

 9. cat de sigure sunt ca anticonceptionale?? pot avea contact sexual fara a folosi alte metode contraceptive, doar prin folosirea Diane-35?

 10. Dr Laurentiu Craciunas

  doina, fa o pauza de cateva luni si las aorganismul sa-si revina. Mergi apoi din nou la ginecolog sa vezi cand le poti reincepe.

  lois, nu e nici o problema.

  Nicoleta, daca sunt administrate corect, rata de esec e sub 1%.

 11. am inteles cum se incepe administrarea diane35,ma intreb doar dak este cumva posibil si sa incepi sa le iei inainte d prima zi a mensrtuatiei,inre doua menstruatii.mai au efect?

 12. Raspunsul pt lois, este putin prea indraznet. Eu as fi sugerat intreruperea tratamentului cu Diane 35 pe perioada varicelei.

 13. Dr Laurentiu Craciunas

  Laura, pe ce motiv?

 14. In unele cazuri, intradevar mai rare eruptia poate afecta conjuctiva, corneea, interiorul gatului si zona genitala.
  AC are reactii adverse si ma gandesc ca in asociere cu simptomele varicelei se complica oarecum situatia.
  Era bine sa fie lasata sa-si faca treaba fara sa aiba in drum unele substante.

 15. Dr Laurentiu Craciunas

  Dozele de hormoni din contraceptive nu afecteaza evolutia varicelei, dar supunerea organismului la schimbari repetate (intrerupere si apoi reincepere dupa 2 saptamani cat dureaza varicela) are efecte mult mai semnificative, deci intreruprerea nu e justificata.

 16. Gandestete ca Diane 35 are actiunea si de reducere a glandei sebacee. Explica-mi tu mie atunci, ce se intampla pt ca, varicela se manifesta printr-o eruptie cutanata tipic.

 17. Dr Laurentiu Craciunas

  Nu inteleg la ce te referi…

 18. Glanda sebacee are un rol important in aparitia acneei siseboreei iar Diane 35 are si actiunea de a inhiba glanda. Varicela se manifesta cutanat. Atunci oare cum sta treaba? eu nu vad clar aceste doua actiuni suprapuse.

 19. Dr Laurentiu Craciunas

  Sunt 2 lucruri total diferite, nu exista legatura intre ele. Daca „nu vezi clar” aprofundeaza subiectul.

 20. Incerc, am crezut ca ai tu o explicatie pt ca tocmai am aprofundat subiectul si ma face sa-mi pun mai multe intrebari 🙂
  Poate va observa un medic dermatolog subiectul si ma va lamuri.

 21. Dr Laurentiu Craciunas

  O explicatie se cauta cand exista legatura intre 2 fenomene, cand legatura respectiva nu exista nu ai ce explicatie sa gasesti, pur si simplu sunt 2 lucruri diferite fara interactiune.

 22. Daca eu nu pricep, atunci argumenteaza-mi ce ai spus si imi vei dovedi ca ai dreptate.

 23. Dr Laurentiu Craciunas

  Adica vrei sa iti explic toata fiziopatologia varicelei si cum anticonceptionalele nu interactioneaza cu ea? Subiectul e incheiat din punctul meu de vedere.

 24. Nu sunt incapatinata dar, mai astept si alta parere.
  Multumesc dr Laurentiu pt timpul acordat 🙂

 25. Am inceput sa iau Diane 35 miercurea trecuta, iar sambata mi-au aparut afte bucale cu care ma lupt si acum (dupa 4 zile). As vrea sa stiu daca este posibil sa fie o legatura intre ele si ce ar fi indicat sa fac intrucat nu am mai intampinat pana acum problema cu afte bucale asa numeroase si dureroase.

  Merci 🙂

 26. Nu este bine cunoscuta cauza aftelor dar se presupune a fi multifactoriala.
  Durata este intre 8-11 zile. Este de recomandat sa fie evitate alimentele sarate si acide care provoaca iritarea.Poti folosi glicerina boraxata.

 27. pot sa incep tratamenul de antiiconceptionale …diane 35 si fara prescriptie medicala ??????

 28. La inceperea unui tratament cu anticonceptionale este de regula prezentarea la un control ginecologic.
  Atunci, medicul va stii ce contraceptiv sa prescrie, in functie de starea de sanatate a organismului.

 29. la cat timp dupa ce am administrat primul drajeu isi face efectul ca si contraceptiv?
  Daca doctorul mi le-a recomandat in combaterea acneei, isi pastreaza valoarea si ca contraceptiv???

 30. buna!si eu sunt intr-o situatie asemanatoare Andrei,prima fata care a scris p site.am citit capitolul 5 asa cu i-ati recomandat si ei,insa la mine sta treaba asa:luna trecuta nu mia venit deloc menstruatia,am fost la cabinetul de planning si d-na doctor mi-a facut un test de sarcina care a iesit negativ..eu luasem un tratament ptr infectie la ureche(nu este antibiotic,se numeste fungolon) si d-na doctor a spus ca se poate ca de la acel medicament sa nu-mi fi venit!..am terminat cu medicamentul acela imediat si am continuat cu dianele normal…luna aceasta la fel nu mi-a venit!am luat pastilele corect,nu am omis nici una si nu a ejaculat niciodata inauntru,iar ultimele contacte sexuale dupa vizita de la cabinet au fost cu prezervativul!…nu stiu ce ar putea fi…va rog sa-mi raspundeti daca stiti despre ce ar putea fi vorba!multumesc mult!

 31. buna ma numesc gabriela si iau diane35 de 3 luni.am luat regulat pastilele doar kca luna asta dupa mestruatie a inceput niste sagerari vaginale.au trecut 10 zile si tot continua.va rog ajutatima si pe mine cu un raspuns ce sa fac????

 32. va rog din suflet ajutati-ma si pe mine cu un raspuns.de cateva luni folosesc anticonceptionale diane 35.eu am inceput sa le iau de marti asa le iau mereu.bun..am inceput ca de obicei sa le iau marti,miercuri,joi,vineri(vineri si sambata am avut contact sexual),sambata,duminica si..luni am uitat sa iau pilula..marti de indata ce miam adus aminte am luato,respectiv pe la ora 3 iar apoi pe la 5 miam luat pilula de marti la ora obisnuita..sunt ingrijorata,va rog spunetimi daca exista vreun risc sa raman insarcinata sau ce pot sa fac sa nu se intample asta?

 33. buna,sunt tot eu mirela.am uitat sa specific ca am inceput sa iau pilulele din data de 28 dec marti, contactul sexual lam avut pe 31 si 1 iar luni 3 am uitat sa iau pilula..va rog astept un rasp,am citit prospectul dar totusi sunt nelamurita.

 34. Buna am si eu o intrebare: timp de trei luni am facut sub stricta supraveghere medicala injectia cu Pregnyl ( una in fiecare luna) reuseam sa raman insarcinata dar pierdeam la 6 -7 sapatamani. Acum fac o pauza (de 3-4 luni), pe timpul careia mi s-a recomandat sa iau Diane 35 (mentionez faptul ca am utilizat apox 5 ani acest gen de anticonceptionale (bineinteles cu pauzele recomandate de medic). Intrebarea mea ar fi daca dupa aceasta pauza de 3-4 luni incerc din nou sa raman insarcinata ar fi vreo problema? Am 30 de ani si primul copil tot in urma tratamentului cu Pregnyl l-am avut.Multumesc!

 35. Dr Laurentiu Craciunas

  Buna Maria,

  Anticonceptionalele nu iti modifica fertilitatea dupa intreruperea tratamentului, dar modificarile existente inainte (cele care au determinat oprirea in evolutie a sarcinilor) e posibil sa persiste.

 36. Am luat diane 35 pilula din a 5 zi,apoi dupa 3 minute am avut scaun putin moale.La 10 ore contact sexual,se poate sa nu ma fi protejat?

 37. Buna Ana.
  Stai linistita ca, daca ai avut scaun dupa 3 min de la administrarea pastilei nu inseamna ca esti in pericol. Deci protectia este considerata fara intrerupere.
  Atunci puteai sa-ti faci griji daca acestea erau apoase si repetate sau era vorba despre varsaturi.

 38. va rog mult ajutati-ma cu un raspuns…eu diane de un an…miercuri am inceput un nou blister…iar vineri am uitat sa iau pastila. mi-am amintit sambata cand am luat si pastila de vineri si pe cea de sambata…am avut contact sexual si vineri si sambata. credeti ca exista vreun risc sa fiu insarcinata>?

 39. Buna, am 20 de ani si administez Diane-35 de 1 an cu intreruperea pe perioada de o luna dupa 6 luni de la inceperea tratamentului pt acnee. Am observat ca dupa pauza facuta eruptia de acnee a evoluat, vreau sa stiu daca e vreo legatura cu acea intrerupere facuta si daca merita sa administrez anticonceptionalul dat in continuare.

 40. Am inceput sa iau Diane acum o saptamana si de vreo 5-6 zile sunt constipata. poate fi de la contraceptive? Nu am avut contact sexual. Multumesc de raspuns!

 41. Diane-35 ingrasha?Spuneti-mi va rog,nu vreau sa ma ingrash,de aceea vreau sa shtiu daka sa mai kontinui tratamentul p/u acnee,sau nu…raspundeti-mi va rog..Ms

 42. Buna ziua! Am si eu o problema. Am luat Diane35 aproape un an jumatate, dupa care am facut o pauza pentru ca am avut scurgeri dupa terminarea menstruatiei. Am facut o pauza de vreo 8 luni de zile, dupa care le-am reluat. Prima luna a fost bine, acum , in cea de-a 2-a luna se pare ca iar nu se opreste menstruatia. Ar tebui sa renunt la ele de tot?nu sunt genul care sa se duca la doctor 😀 din pacate.

  Multumesc frumos!

 43. iau diane 35 d 2 ani de zile si mi-a mers extraordinar de bine…credeti ca ar trebui sa-l schimb cu altceva avand in vedere ca nu am avut nicio reactie adversa la acesta? daca continui cu el se poate ca atunci cand vreau sa raman insarcinata sa nu pot?

 44. eu am reinceput in februarie tratamentul cu Diane 35 dupa ce facusem o pauza de 4 luni si am aproape in fiecare zi dureri asemanatoare sindromului premenstrual in zona ovarelor.Este posibil ca durerile sa se datoreze anticonceptionalelor?Mentionez k fac tratament cu Diane de 4 ani, o data la un an fac pauza de 4 sau 6 luni, dar nu mi s-a mai intamplat sa am durerile dupa ce reincepeam tratamentul.Va multumesc

 45. Dr Laurentiu Craciunas

  Lena, anticonceptionalele nu ingrasa.

  alexandra, din pacate scoaterea medicului din ecuatie nu da rezultate bune. Trebuie facut un control periodic inclusiv in timpul tratamentului, dar mai ales inainte si la sfarsit.

  andra, de ce l-ai schimba daca nu ai avut reactii adverse?

  deea, organismul poate raspunde in diferite moduri la tratamentul anticonceptional si e important sa te vada periodic un ginecolog.

 46. Am si eu o intrebare…am inceput sa iau diane35 acum o luna , pe data de 1 martie, marti,le`am terminat luni ,acum incep sa iau din nou luni sau marti ? am utilizat altfel de pastile si la acele pastile nu era necesar sa fac pauza si acum is nedumerita… astept un raspuns urgent,va rog!Multumesc!

 47. eu am luat diane 35 pentru ca mi-a recomandat dermatologul,aveam acnee care nu trecea cu nimic….am luat diane 35 un an….dupa 2 ani am fost diagnosticata cu cancer mamar…..numai hormonii din acest medicament plus idiotul de medic mi-au indus boala….

 48. Dr Laurentiu Craciunas

  Buna,

  Alice, fiecare blister se incepe in aceeasi zi a saptamanii pentru ca sunt multipli de 7 (3 x 7 pastile si 1 x 7 pauza).

  bella, imi pare rau pentru diagnostic. Stiu ca nu te ajuta practic cu nimic, dar cancerul mamar apare si in absenta tratamentului cu anticonceptionale, deci nu poti concluziona ca asta e motivul diagnosticului.

 49. buna seara, am inceput tratament cu diane 35 de aprox 10 zile, astazi medicul dermatolog mi-a prescris zineryt (contine eritromicina), aplicatii locale pe picioare … poate zinerytul sa scada efectul contraceptiv al pastilelor diane 35? …multumesc anticipat 🙂

 50. Dr Laurentiu Craciunas

  Buna Amy,

  Fiind aplicat local, nivelul de antibiotic nu ajunge la nivel sistemic suficient de mare pentru a scadea eficienta contraceptivelor orale.

 51. Buna!si eu utilizez Diane-35 de 2 ani,cu pauze de 3luni in fiecare an.in ultima luna mi s-a dereglat menstruatia si ma tine foarte multe zile(de obicei ma tinea 3-4zile) as vrea sa stiu daca e din cauza lor si daca ar trebui sa inchei acest tratament?multumesc

 52. Dr Laurentiu Craciunas

  Buna dimineata,

  Motivele sangerarilor anormale trebuie investigate la medicul ginecolog, cauzele pot fi foarte variate, de la putin grave la foarte grave.

 53. buna! si mie mi s-a prescris diane35 pt. chist ov. de 4;7cm si am inceput blisterul cu pastila nr 1 din a 2a zi de menstruatie la recomandarea medicului adica m-ia venit menstruatia duminica seara si eu am luat pa stila luni e vreo problema ? va rog sa-mi raspundeti! imi este frica de posibile reactii adverse. multzumesc

 54. …buna..
  As avea si eu o intrebare..am inceput de luni sa iau din nou dupa o pauza de 3 luni dyane35, si joi seara am avut contact sexual neprotejat..vroiam sa va intreb de la al cate-lea drajeu isi face efectul contraceptiv medicamentul…v-as fi foarte recunoscatoare daca ati putea sa imi raspundeti..

 55. buna ziua,vroiam sa va intreb daca diane35 contine multi estrogeni…ca asa mi-a zis cineva multumesc

 56. va sfatuiesc sa nu utilizati diane pt ca va apare o celulita,de toata frumusetea!!

 57. Am 18 ani pot lua in inaltime de la diane 35?

 58. Buna`!..iau de 2 luni Diane 35…in prima luna menstruatia a fost normala…dar acum knd mi`a venit menstruatia imi curge foarte putin..e vreo problema?:|

  • Dr Laurentiu Craciunas

   MaryG, scaderea cantitativa a menstruatiei e un efect al anticonceptionalelor, dar in protocolul recomandat ar trebui sa faci consult ginecologic din 3 in 3 luni in primele 6 luni si apoi bianual pe parcursul tratamentului.

 59. Daca vomiti dupa 9 ore de la inghitirea pastilei diane 35 ,nu mai e valabila?

 60. cum da? mai e sau nu mai e valabila?

 61. mia mi-a fost prescris Diane 35 pentru tratarea cosurilor,dupa 3 drajeuriluate observ ca acneea mi s-a inrautatit,inplus simt mereu mincarime a corpului. intrebarea mea este: poate oare fi de vina diane? si ce fac,mai continui sa iau pastilele?

 62. Exista posibilitatea de a nu mai putea ramane insarcinata (pe viitor) daca iau anticonceptionale mai multi ani?

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna andreea, exista posibilitatea ca fertilitatea sa fie afectata in primele luni dupa oprirea unui tratament indelungat.

 63. Daca m-am oprit din a lua pastilele brusc se poate intampla ceva?..am uitat sa le iau 2 zile si apoi m-am oprit nu le-am mai luat..

 64. Buna ziua, urmez un tratament cu Diane 35 de un an jumate, dar luna asta am incept blisterul 4 zile mai tarziu decat trebuia, ce reactii adverse pot aparea, mentiones ca iau Diane ca tretament hormonal si nu ca tratament anticonceptional.

 65. Ms, pt raspunsul tau, l-am inceput 4 zile mai tarziu decat trebuia.

 66. Dr Laurentiu Craciunas

  Organismul se obisnuieste cu un anumit ritm de administrare, iar daca e scos din ritmul respectiv (similar ciclurilor menstruale) este supus la un stres inutil. Cele mai frecvente manifestari in cazul asta sunt sangerarile.

  • Buna . Am luat diane doar ,2saptamani. Apoi am intrerupt o luna ..acum am început de luni dar am uitat sa iau 2 drajeuri, respectiv vineri si sâmb?ta . Întrebarea mea este: daca am avut o singura data contact neprotejat in acea luna in care le.am oprit, este posibile sa fi r?mas îns?rcinat??

 67. AJUTORRRRRRR!!!!

  vineri am luat ultimul drajeu si vineri am avut si contact sexual neprotejat si azi in mod normal ar trebui sa imi vina…dar inca nu a venit.

  se poate sa fi ramas insarcinata???
  Va multumesc!!!

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna sidonia,

   Daca au fost administrate corect in cele 21 de zile, protectia este asigurata si in timpul pauzei de 7 zile. Intarzierea/absenta sangerarii in pauza nu semnifica sarcina. Daca lipseste si in pauza urmatoare va trebui sa faci un consult ginecologic.

 68. Buna ziua….Am 19ani si vreau sa incep sa iau anticonceptionale…Acum ceva timp am luat Rigevidion,iar doctorul meu de familie mi.a sugerat sa iau Diane 35!Sfatuiti-ma….ce as putea sa fac?Sa incerc Diane?Sunt eficiente si corespunzatoare varstei mele?…Multmesc….

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Andreea,

   Ambele sunt eficiente si corespunzatoare varstei, dar inainte de a le incepe ar fi indicat un consult ginecologic (sau la planning familial), nu la medicul de familie.

 69. buna sant mama a 3 copii si am 36 ani am fost la ginecolog si mia dat diane dupa un timp am observat ca mam patat pe fata in barba si pe frunte arata ca o masca si am mers din nou si a dat vina pe diane mia prescris yasmin dar nu le pot lua ma simt f rau ce parere aveti mai pot scapa de pete vreodata ma vvad oribila

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Tatiana,

   Din pacate leziunile dermatologice sunt efect advers al estrogenului din Diane si cel mai probabil vor reaparea la oricare anticonceptionale alese.

   In timp vor disparea, primul pas e renuntarea la aportul de estrogen extern (din anticonceptionale).

 70. Imi cade parul de la vopsea ? (ma vopsesc o data la 3 saptamini) sau de la un tratament de 2 saptamani cu flucoric-pentru candida (prospect-da alopecie ),plus cervugid ovule-2 luni cite 12 zile lunar ;toate astea in lunile de vara ?.Mi se reface parul rarit drastic ? Diane 35 are efect in acest sens ? Sint disperata .Multumesc anticipat.

 71. Dr Laurentiu Craciunas

  anda, de la vopsea e posibil, mai ales daca prelungesti timpul de expunere la aplicare. Mergi la un sonsult dermatologic sa vezi ce optiuni iti recomanda ca tratament.

 72. asta este a 2 a luna de cand iau diane 35 si azi am avut o sangerare usoara din ce cauza???oare trebuiesc intrerupte???

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Codruta, o sangerare usoara este comuna la inceperea si incheierea tratamentului cu Diane. Este un semn al faptului ca organismul tau (in special mucoasa uterina) se adapteaza la noua balanta hormonala.

 73. si eu m-am gindit ca de la vopsea .radacina o fi disparut ? mai regenereaza ? in fine…multumesc.o sa merg dupa servici la dermato ;
  i.a.o.d.i.esti ok daca esti tu in poza ,ce pacat ca sint m…

 74. Am citiva negi la baza anusului si mai multi in interior-se simt la palpare.Doare in interior.Ma mai calmeaza ricinul.E grav.O sa treaca ? Pe labiile mici am formatiuni albicioase ,nedureroase sub piele, multe.Am luat isoprinisina, imunostim, ovule cu cervucid dupa prospect , preventiv.Imi e frica de un diagnostic grav.Mentiuni:am 42 ani,un singur prieten care a devenit sotul meu, nu am avut alte relatii si sigur nici sotul.Intrebare:pot lua boli de acest tip (daca e cazul)de unde? din maternitate,din toalete,de la stomatolog ?
  In fine-sint trista, dar m-am inveselit ascultind cintecele promotiei voastre . Bestiale. Imi aduc aminte de momentul cind am terminat eu..eheeee !imi place ca am descoperit acest blog !

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Daca e vorba de condiloame acuminate (negi genitali) sunt produsi de HPV si de cele mai multe ori nu trec fara tratament. Tot la dermatologie trebuie mers.

 75. scuze !!!!!!! mai raspundeti ?

 76. asta cu contractul e buna rau …

 77. Urmez tratament cu Milligest si medicul mi-a recomandat sa trec la Diane 35. In prospectul de la Diane scrie ca pot incepe prima pilula imediat ce am terminat vechea folie, adica fara perioada de pauza de 7 zile. In mod normal, in perioada de 7 zile trebuie sa apara ciclul. Daca incep Diane fara perioada de pauza este posibil sa nu mai am menstruatie luna aceasta?
  Multumesc!

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Coco,

   Sangerarea din pauza apare din cauza intreruperii administrarii de estrogen, deci daca nu se face pauza nu apare sangerare.

 78. Buna
  Am 23 de ani …pe la varsta de 16 ani am avut probleme mari cu ciclul menstrual am fost internata si in spital , nu era regulat , inainte cu o luna sa fiu internata mi-a tinut o luna si abundent .. medicul a gasit tratamentul potrivit pt mn si anune diane 35 .Trei ani am luat diane apoi le-am intrerupt pt ca imi afectase ficatul si de atunci nu il mai am regulat vine rar , iar in decembrie fac un an de cand nu am menstruatie. Anul acesta am fost la control si mi-a descoperit ca sufar de Sindromul ovarului polichistic ceea ce inseamna ca nu pot sa fac copii :(( D-na doctor mi-a spus ca vom incerca tratament cu diane ca sa raman … oare este bun ..voi putea sa fac copii ? de la inceputul anului de cand am aflat sunt f trista si tot ma intreb asta 🙁

 79. Multumesc pentru raspuns …voi citi .. O seara placuta !

 80. am si eu o problema cu care ma confrunt de ceva timp mi-a cazut parul din cap in decursul a vreo 5 ani eu iau diane 35 de vreo 10 ani am facut pauza 1 an cand am fost insarcinata apoi le-am reluat dar am fost la dermatologie mi-a dat tot felul de tratamente dar fara succes d-na dr la care am fost mi-a spus ca problema ar putea fi din cauza anticonceptionalelor care le iau pt ca e o perioada destul de lunga mi-a zis ca tot ce este posibil sa le schimb vreau sa-mi spuneti daca asta ar putea fi cauza caderii parului meu .Va multumesc

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna FELY,

   Nu e normal sa ceri o a doua parere pe internet avand mai multa incredere intr-un necunoscut decat in medicul tau.

 81. Buna!
  I au Diane35 de 5 ani si am fumat ocazional este posibil asta sa mi afecteze fertilitatea?

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna dimineata Daniela,

   Exista cazuri cand tratamentul indelungat cu anticonceptionale poate decala putin reinstalarea ciclurilor menstruale la oprirea tratamentului, dar nu este o regula generala. Fumatul creste riscul de tromboza.

 82. Buna, am o rugaminte! Vreau sa stiu daca exista riscuri daca am intrerupt pilulele dupa 4 luni de utilizare? Le-am luat pt acnee, m-au ajutat foarte mult, insa luna aceasta nu am avut cu ce sa le cumpar 🙁 Daca fac pauza de o luna si le reincep dupa terminarea menstruatiri (care sper sa apara la timp) are ceva? Acum le folosec pe post de contraceptiv…si normal, pt a nu-mi reaparea acneea!VA ROG SA-MI REASPUNDETI SI MIE LA INTREBARE: ESTE VREUN RISC DACA FAC PAUZA DE O LUNA?

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna seara nico deea,

   Este de preferat ca pauza sa fie de macar 3 cicluri menstruale normale pentru a nu stresa organismul cu modificarile hormonale.

 83. Daca am intrerupt tratamentul cu Diane35 1 luna, cand il pot reincepe?

 84. Ok, va multumesc pt raspuns! Ast sa treaca o luna….si le reiau…sper sa nu fac o prostie! Tin sa precizez ca nu mi-au fost recomandate de medic! Dar vreau sa stiu si daca trebuie intrerupte pe an sau le pot lua fara pauza sulpmentare (inafara de cea de 7 zile)? Si daca trebuie sa renunt la ele din timp daca vreau sa fac un bebe??? Va muntumesc ink o data! Numai bine!

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Tratamentul cu anticonceptionale, inclusiv cu Diane 35, trebuie sa se desfasoare intr-un contact strans cu ginecologul, in sensul efectuarii de consulturi regulate la fiecare 6 luni pentru a depista din timp orice modificari care apar din cauza tratamentului.

 85. Multumesc pt raspuns. Chiar vroiam sa zic ca eu am intrerupt tratamentul o perioada de 3 luni timp in care ciclul menstrual nu mi a venit decat dupa a treia luna cand am reinceput tratamentul cu diane35.
  nseamna ca este normal?

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Intarzierea instalarii ciclurilor menstruale normale dupa intreruperea tratamentului este o consecinta a contraceptivelor.

 86. buna, ma numesc catalina, din aprilie iau diane 35 la recomandarea doctorului, pana luna aceasta le-am luat corect la aceasi ora in fiecare zi,insa luna aceasta din diferite motive nu le-am administrat corect in ultimile zile…adica uitam sa le iau seara la 7 ca de obicei si le luam dimineata iar seara o luam normal…mentionez ca de 2 luni nu am am mai avut contacte sexuale dar de luna viitoare o sa am si nu stiu daca influenteaza contraceptia de acum inainte administrarea incorecta de luna aceasta si daca pot sa continui normal cu ele …

 87. Dr Laura Stirbu

  salut
  continua cat mai corect cu ele.
  pentru linistea ta ai putea incerca sex protejat 1 saptamana/doua.
  sanatate

 88. Buna.Iau Diane 35 de 1 an si jumtate si pana acum nu am avut probleme cu menstruatia niciodata.Ma refer ca dupa 4 zile ce terminam folia,imi venea ciclul…de data asta nu a mai fost asa.Este a 5-a zi si nu mi-a venit.Sunt cam speriata pentru ca am citit fel si fel de forumuri in legatura cu eficacitatea acestor pastile.Tin sa precizez ca am avut contact sexual neprotejat in acest timp,ca am luat toate pastilele la timp fara a uita vreuna,nu am avut varsaturi ca sa o elimin si nu am luat alte pastile ce in combinatie cu Diane 35 sa reduca efectul sau cel putin asa cred.Ce am luat este : Dicarbocalm, Ibuprofen, Aspirina, Paracetamol, Tador, Nimesulid, Nurofen, Furazolidon si am avut nevoie de un unguent Hemorzon pentru 3-4 zile. Este posibil ca acestea enumerate mai sus sa imi reduca eficacitatea anticonceptionalelor? va rog sa imi raspundeti, sunt foarte ingrijorata.

 89. Dr Laura Stirbu

  salut

  cam orice medicament luat afecteaza intr-o masura mai mica efectul contraceptivelor fie direct fie indirect. depinde si de cantitatea luata. de ex = furazolidon pentru ce ai luat? tranzitul intestinal crescut poate elimina pilulele si nu mai sunt absorbite – deci scade eficacitatea.

  poti sa faci teste de sarcina la 2-3 saptamani dupa contact daca esti ingrijorata.

  daca e doar a 5a zi, eu zic sa mai astepti:)

  sanatate

 90. Buna seara! Iau diane 35 de 10 zile pt acnee, dar mi-au aparut niste cosuri cam urate acum 2 zile si am citit mai sus ca anticonceptionalele ar putea fi de vina… intrebarea mea este daca asta se intampla doar acum ca sunt la inceput de tratament, pana se obisnuieste organismul?? Multumesc anticipat!

 91. salut
  acneea se rezolva dupa cateva luni.
  nu ar trebui sa iti faci griji pe partea asta din cauza anticonceptionalelor.
  sanatate

 92. buna ziua am luat 1 an pastile diane 35 am facut pauza am o fetita si acuma le-am reluat dar nu mai stiu exact cum sa le administrez le-am luat din a 5 a zi de ciclu e bine?
  si dupa aia tre sa fac pauza 7 zile cand le termin de luat? si dupa 7 zile incep chiar dc nu sunt pe cilu?va rog sa ma lamuriti si daca le-am luat bine?
  am 25 de ani si fumez ar trebui sa renunt la fumat cand le iau nuh?va rog sa-mi raspundeti

 93. Dr Laura Stirbu

  buna ziua
  da, ar trebui sa renuntati la fumat si la alti factori de risc- vedeti prospect.
  diane 3 se ia din prima zi a menstruatiei; se consuma blisterul cu 21 de pilule, pauza 1 sapt apoi se reia tratamentul.
  sanatate

 94. Am terminat prima folie de diane 35. Le iau pentru acnee dar m-am umplut de cosuri de cand le iau. Am foarte multe cum n-am avut niciodata. Ce sa fac? Renunt? Nu mi se potrivesc?

 95. Dr Laura Stirbu

  salut ana
  efectul o sa apara in cateva luni, trebuie sa ii lasi timp corpului tau sa se obisnuiasca.
  sanatate

 96. am intrerupt o luna diane 35 dupa 4 luni de utilizare. Intentionez sa le iau de la planning,pt ca sunt gratuite! In cazul in care mi-i se prescrie alte anticonceptionale, pot aparea reactii adverse? va multumesc!

 97. salut nico
  nu, poti sa stai linistita:)
  sanatate

 98. Buna ziua! Am terminat primul blister de diane 35 (m-am simtit bine, n-am avut nicio problema cat le-am luat), si acum sunt in pauza de 7 zile si mi-e foarte rau. Mi-e greata, imi vine sa vomit, sunt ametita. Poate fi de la pastile? Insarcinata stiu sigur ca nu am cum sa fiu. Dar mi-e foarte rau… asa reactioneaza corpul pana se obisnuieste? Multumesc!

 99. Dr Laura Stirbu

  salut irina
  poate este alt motiv sau asa reactioneaza corpul tau cand trebuie sa vina menstra.
  daca nu te simti bine in continuare poti merge la un medic (de familie).
  sanatate

 100. eu am luat 3 ani pastile diane-35 si dupa 4 ani de pauza nu pot avea copii. este posibil sa fie din cauza pastilelor?

 101. Dr Laura Stirbu

  salut elena
  depinde motivul pentru care le-ai luat. o femeie sanatoasa care le-a folosit doar pentru contraceptie nu ar trebui sa aiba probleme dupa. zici ca nu poti avea copii, asta ti-a zis medicul presupun nu e o deducere a ta.
  sanatate

 102. BUNA AM MAI LUAT DIANE 35 ACUM UN AN JUMATATE SI AM FACUT O PAUZA CAM MARE ACUM VREAU SA IAU DIN NOU INSA NU MAI STIU CUM SA INCEP ACEST TRATAMENT IN PRIMA ZI A CICLULUI SI APOI DUPA CE MI SE TERMINA CICLUL SAU CUM ? MULTUMESC!

 103. Dr Laura Stirbu

  salut gabry
  diane se ia din prima zi de menstruatie 21 de zile, pauza 7 apoi in ziua 8-a se reincepe un nou blister.
  sanatate

 104. Buna, am vazut aproape toate intrebarile de aici si ma gandesc ca nu e normal sa incepi un tratament cu Diane35 inainte de a-ti face niste analize. Eu am fost la un simplu control, endocrinolog. Nu am avut curajul sa merg la ginecolog desi pe viitor cred ca va trebui. Mi-a fost frica sa le iau chiar si daca ele erau prescrise pe baza unui control. Am vrut sa fac analize mai amanuntite de hormoni. Mi-au spus ca nu se poate la mine in oras. Si in plus costa destul de mult. Am devenit ingrijorata si nervoasa in acelasi timp. Poate exageram.
  De curand am inceput tratamentul si chestia cu toate efectele astea adverse ma sperie. Pana la urma suntem niste „cobai” nu dupa mult timp de la legalizarea acestor conceptionale. Iarasi poate exagerez. Insa pe mine ma sperie rau toate aceste efecte. Un medicament ar trebui sa fie sigur ori e asemenea unui noroc. Daca ai un istoric familial bun si un organism adaptabil ai scapat. Restul ..complicatii?!

  • Dr Laura Stirbu

   salut maria
   despre complicatii si altfele te rog citeste prospectul.
   medicul prescrie, ramane la latitudinea pacientului daca se tine de tratament.
   pentru o femeie tanara, care nu fumeaza si e sanataoasa, nu ar fi probleme.
   sanatate

 105. In cat timp imi va trece acneea cu diane 35?

  • Dr Laura Stirbu

   salut andreea
   depinde de la femeia la femeie dar cam 3-4 luni DACA are cauza hormonala. daca nu vezi o schimbare poate ai avea nevoie de un control dermatologic.
   sanatate

 106. neagu alexandra

  buna ziua…..utilizez diane 35 de o luna … si de cand utilizez diane 35 am menstruatia de o luna…asi putea sa imi ziceti si mie de ce? …. sunt foarte confuza si nu stiu de ce ma tine asa mult …pastilele sunt date de la doctor nu le iau ca asa vreau eu … va multumesc

  • Dr Laura Stirbu

   salut alexandra
   nu e normal sa vina menstruatia peste tratamentul cu anticonceptionale. ar merita facuta o ecografie daca nu ai una recenta. te rog adreseaza-te ginecologului.
   sanatate

 107. Buna! Revin cu o intrebare; anticonceptionalele Diane 35 sunt monohormonale? Eu sunt fumatoare si vreau sa stiu care sunt riscurile daca utilizez diane 35?
  Va multumesc!

  • Dr Laura Stirbu

   salut nico
   diane35 are un derivat estrogenic si un preparat anti-androgenic. riscurile sunt aceleasi pentru orice alt contraceptiv daca esti fumatoare din cauza estrogenului. citeste mai sus prospectul, in articol.
   sanatate

 108. Buna.
  In urma cu aproape 3 ani mi-a fost prescris Diane 35 pentru tratarea acneei, impreuna cu Retin A, tratament care a functionat. De cateva luni problema a revenit, dar nu mai raspunde la tratament (analize facute, nu e vorba clar de o bacterie, e hormonal). Aveti cumva idee de un AC similar cu Diane 35, eficace? Multumesc

  • Dr Laura Stirbu

   Salut Oana
   Diane ar fi cel mai eficace ca spre deosebire de alte preparate contine un anti-androgen, el fiind responsabil intr-o masura mai mare de disparitia cosurilor.
   Ai putea insa schimbarea cremei de fata. Poti discuta cu un dermatolog in aceasta privinta.
   Sanatate

 109. Buna! am si eu o intrebare, care mai mult pare a fi o problema pentru mine. Am luat Diane 35 timp de 3 luni ( la prescriptia medicului dermatolog), luna trecuta fiind la ultimul blister. As vrea sa stiu daca incetarea tratamentului cu Diane , ar putea fi cauza intarzaierii menstruatiei (trebuia sa imi vina deja de 11 zile)? De cand am terminat pastilele, nu am avut decat 2 contacte sexuale, dar au fost foarte scurte, si nu a ejaculat. Eu cred ca nu se pune problema unei sarcini, dar ar putea fi?
  Multumesc anticipat:)

 110. buna seara, daca se poate un raspuns, sunt la ultimele zile dintr-un blister, am uitat aseara sa i-au pastiluta, i-au in seara asta 2, intrebarea mea este daca pot avea contact neprotejat avand in vedere ca duminica termin blisterul, va multumesc frumos pentru timpul acordat si pentru raspuns 🙂

 111. buna!am luat 7 ani cu pauze diane 35.dupa un an de la intreruperea lor am decis de a face un bebe. am 6 luni de cand incerc si nu raman, poate provoca infertiliatea contraceptivele?

  • Dr Laura Stirbu

   Salut Helen
   Contraceptivele nu ar trebui sa aiba acest efect. Infertilitatea de cuplu se suspecteaza dupa 1 an de incercari. Nu ar strica si investigarea sotului.
   Sanatate

 112. Buna ziua, iau si eu Diane 35 la recomandarea unui medic endocrinolog.Tin sa mentionez ca mai am ceva pb cu acneea. Acum sunt 2 luni de cand am luat aceste antic. si nu am vazut niciun rezultat in acest sens. Sunt la inceputul celui de-al 3-lea blister. Cu pauze cu tot, asa ca la carte. Insa, am intarziat de cateva ori cu pastiluta de la ora stabilita. Dar am luat-o imediat ce mi-am amintit. Si inca ceva..de cand iau Diane 35 ,,,menstruatia e destul de regulata dar foarte slaba si dureaza mai putin. Este vreun efect negativ?

  • Dr Laura Stirbu

   Salut Lili
   E normal tot ce se intampla. Acneea trece dupa mai multe luni 3/4, depinzand de persoana. Mai asteapta. Daca tot nu esti multumita poti merge si la un medic dermatolog.
   Sanatate

 113. Am uitat sa mentionez: am fost si la un medic dermatolog, drept prin urmare mi-a prescris un o simpla crema „Skinoren” de care, cred ca a auzit-o toata lumea si care ma gandeam sa o cumpar eu fara consultatie. Apoi mi-a mai prescris niste ntiobiotice de care sunt absolut nervoasa..ori ala e introvertit si nu auzea ce vorbesc, ori a facut-o doar pentru bani.( nu mai sunt pe asigurare din pacate)Deci, mi-a scris niste oxacilina si ibuprofen..ceea ce contravine cu Dianele pe care le iau si, totusi ii spusem ce iau. La momentul de fata nu mi-am dat seama. A zis ca e nevoie sa „omoare” infectia pe care o am..ce infecte?!? M-a pus sa scot limba ca pe copii si mi-a zis ca e o posibila candida, drept concecinta culoarea alba de suprafata…Nu stiu, nu sun absolut sigura, dar sunt sigura ca numai crema o folosesc.

 114. buna,vreau sa iau si eu diane 35 ca si anticonceptinal si as vrea sa iua 2 luni fara intrerupere ptr ca vreau sa evit apartitia mestruatiei la o anumita data,daca am contact sexual in a 2 luna in primele zile cand iua pastilele din a 2 a tableta pot ramane insarcinata?si trebuie sa iua din a 2a tableta toate pastilele sau le pot intrerupe cand vreau eu?

  • Dr Laura Stirbu

   salut corina
   da, poti sa iei doar cat iti trebuie din al doilea blister insa sa te astepti la dereglari menstruale dupa aceea.
   sanatate

 115. Buna seara,
  Am nunta in iunie iar,data s-a nimerit exact cand am probleme…iau din octombrie 2011 pentru alopecie,daca iau blistere fara sa fac acea pauza de 7 zile se intampla ceva?sau macar sa iau un blister si inca 7 drajeuri si apoi sa fac pauza? ca sa nu am pe acea data,fiind chiar a3a zi de menstruatie.Va multumesc!
  Am uitat sa mentionez ca nu le iau sa ma protejez,nu am nevoie pentru asta.

 116. Am uitat sa mentionez ca nu le iau sa ma protejez,nu am nevoie pentru asta.

 117. nica loredana

  buna vreau sa fac un copil intr-o jumatate de an dar in urma cont ginecologic am aflat ca am ovare polichistice am mers la bucuresti la endocrinologie iar in urma analizelor au iesit valori crescute de testosteron, medicul mi-a prescris diane 3 luni apoi sa fac un copil. eu nu am nici un simptom, adica am tenul curat, parul bogat si uscat nu am par pe corp in exces. ce ma sfatuiti nu as vrea nticonc va multumesc

 118. buna, iau diane 35 de 5 zile, primul drajeu l-am luat pentru ca am avut o prima picatura de sange si am crezut ca este menstruatia propiu zisa. am continuat sa iau drajeuri, iar sangerarea s-a oprit dupa 2 zile complet!!!! sunt riscuri sa fiu insarcinata?. (mentionez ca nu am avut contacte sexuale finalizate inauntru. De obicei menstruatia mea era abundenta si tinea 7 zile)

  • Dr Laura Stirbu

   salut mihaela
   trebuie folosita protectie suplimentara pana macar dupa a 7a zi. unii recomanda pana se termina primul blister. in aceste conditii nu stiu ce sa iti spun. daca ai banuieli fa-ti un test peste 2 saptamani.
   sanatate

 119. buna! am si eu o problema. de 8 luni iau Diane35 la prescriptia medicului. mentionez ca nu am facut nicio pauza de atunci.la cat timp ar trebui sa fac pauza? nu am avut pana acum probleme,menstr. mi s a reglat, nu mai am nimic pe fata,dar de cateva zile,in loc de secretia de culoare alba,am o scurgere maronie.am si dureri la ovare. am abia o sapt de cand am inceput blister-ul acesta.sa fie oare de la faptul ca nu am facut pauza?va rog,ajutati ma cu un rasp.multumesc!

 120. Buna ziua! Iau Diane 35 de 6 luni, dupa ureche, pt acnee! M-au ajutat foarte mult, nu mai am probleme cu tenul, acum le iau pt protectie si pt a nu recidiva acneea! Intrebarea mea este, daca trebuie sa fac o pauza? am inteles ca dupa un an…..se face pauza de 3-4 luni….
  Sunt putin speriata, pt ca nu vreau sa imi dauneze sau sa imi fie afectata sanatatea! Va multumesc!

  • Dr Laura Stirbu

   salut andreea
   e la latitudinea ta daca vrei sa faci o pauza. pauza nu e obligatorie. contraceptivele nu dauneaza daca sunt luate de o femeie tanara fara alte probleme medicale.
   pentru ca tu le iei dupa ureche ar fi recomandat un control ginecologic totusi.
   sanatate

 121. Buna. am si eu o intrebare. am uitat sa iau o pastila de diane in penultima zi din sapt a doua (marti), nu mi-am dat seama decat in penultima zi din ultima sapt (adica ieri).:( pana atunci am luat pastilele corespunzatoare zilelor din saptamana, abia ieri vazand ca de fapt martia trecuta nu am luat 🙁 intre timp am avut un contact neprotejat (joi). ce sanse am sa fi ramas insarcinata?

 122. buna. folosesc diane, mai am 7 zile si termin folia. fix in saptamana cand imi astept menstruatia trebuie sa plec la mare si parca n-as vrea…as putea sa iau in continuare inca o folie completa si practic sa aman menstruatia cu 21 zile ? sau sa nu mai iau ultimele 7 pilule sa-mi vina menstruatia mai devreme ? imi dau organismul peste cap ? multumesc

  • Dr Laura Stirbu

   salut elena
   o sa iti dereglezi ciclul dar nu e grav. poti lua doar pe perioada cat nu vrei sa iti vina menstra, nu toate 21.
   sanatate

 123. am o intrebare diane 35 este unanticonceptional care omara sarcina sau o previune sa nu ramii

 124. buna..iau anticonceptionale diane 35 de 2 luni .luna trecuta mi-a venit menstruatia normal, in cele 7 zile de pauza. respectiv in a 3a zi.luna aceasta am avut un contact,prietenul meu dadusi drumul in mine.acum sunt in pauza de 7 zile..insa deja sunt in a 4 a zi si menstrutia nu a aparut..exista risc de sarcina? tin sa mentionez ca am luat pastilele in fiecare zi, nu am omis niciuna..doar ca sa intamplat sa mai intarzii in unele zile ora fixa..cu o jumatate de ora sau o ora…astept un raspuns, sunt foarte ingrijorata.va multumesc anticipat

 125. Buna seara, am si eu o mica problema. Am inceput tratamentul cu Diane-35 si am uitat sa i-au doua drajeuri din a doua saptamana adica luni si marti. Iar azi in loc sa iau pastilele de luni si marti, am luat-o pe cea de miercuri. Cum sa procedez mai departe? Poi sa iau intr-o zi pastilele de luni si marti iar urmatoarea zi sa o iau pe cea care urma si pe cea din ziua aia?

  • buna dimi ..am si eu aceiashi probl ca si tn catalina , si primit rasp ? ca eu nu vad nici unul ! as dori sa stiu daca exista riscul sa raman insarcinata ..multumesc !

 126. buna ziua. am si eu un dubiu. de curand am fost la doctor si mi-au fost recomandate diane 35. problema a constat in felul urmator: am avut menstruatie de pe 15 august pana pe 27 august. (mai mult decat ma asteptam). am fost la doctor am facut ecografie intravaginala a zis ca sunt ok dar mi-a recomandat diane 35, chiar m-a asigurat ca nu ingrasa. insa astazi mi-a venit iar si doctora mea este in concediu. sa incep sa le iau de astazi. un test de sarcina si-ar avea rostul?
  o zi buna

 127. buna eu am luat diane 35 apoi am avut o pauza de 5 luni apoi am inceput din nou un blister normal si aproape dupa fiecare act sexsual eliminam ceva visiniu ca si cand as fi dupa menstruatie oare dc din cauza pauzei mari sau vre-un cancer de col ptr ca am inteles ca se manifesta cu sangerari dupa actele sexuale va rog ajutati-ma ptr ca imi este frica sa ajung la medicul ginecolog astept raspunsurile voaste multumesc mult

 128. Buna seara,
  acum 10 luni am fost la dermatolog si mi-a recomandat yaz pentru tenul meu seboreic-acneic. in timpul in care l-am luat, acneea s-a ameliorat si nu prea, insa cantitatea de sebum de pe scalp s-a diminuat destul de mult. Cum vedeam ca problema tenului nu e rezolvata, am mers la ginecolog, unde la ecografie mi-au iesit ovare polichistice, si mi-a zis ca yaz are cantitate mica de hormoni, de aceea nu mi-au trecut coshurile. In schimb, mi-a dat sa iau diane 35, dar DOAR dupa 3 cicluri menstruale curate, fara contraceptive. credeti ca as putea sa iau totusi mai devreme de 3 menstruatii? de 20 de zile de cand nu am mai luat yaz, mi-au aparut si mai multe coshuri si mi se ingrasa fff repede parul. as putea sa incep diane 35 in prima zi a urmatoarei menstruatii, adica in aproximativ 5 zile? (asta daca va veni la timp)

  Multumesc anticipat,
  Andreea

 129. daca am inceput sa iau diane 35 si am pierdut doua drajeuri dar am folosit alte doua din alt blister respectand schema e posibil sa raman insarcinata

 130. buna.am uitat sa iau 2 drajeuri.mentionez ca sunt in sapt 3 si maine seara as fi terminat folia.ce trb sa fac?sa iau maine doua si maine seara sa o iau pe cea de a treia?

 131. am o saptamana de cand iau diane 35 si mai iau si 4femina am luat mult in greutat,sa fie de la pastile?

 132. Buna ziua,
  V-as ruga sa-mi spuneti ce analize ar trebui sa faca o femeie inainte sa inceapa un tratament cu anticonceptionale. Multumesc!

 133. buna ziua,

  am si eu o intrebare. am inceput sa iau diane 35 pt 3 luni. dupa ce le termin cat timp trebuie sa treaca ca sa pot ramane insarcinata. unele fete au zis ca 6 luni. multumesc

 134. buna am luat Diane 35 luna trecuta in prima zi a cicluluipana in ultima zi si dupa am renuntat la ele, ce se poate intampla si luna asta nu mi-a venit ciclu ce se poate intampla????

 135. nu am avut contact din septembrie,oricum am continuat sa iau diane 35.In octombrie si noiembrie mi-a venit ciclul regulat.E posibil sa fiu insarcinata?

 136. am 20 de ani.am anceput sa iu diane 35 acum 2 luni acuma am anceput a 3 luna.de 3 saptamani ancoace ma simt cam rau,ma doare capu,am o stare de nerv de numa,ma dor sanii foarte tara.poate sa fie de la medicamentul DIANE 35?mi-a scris medicul ginecolog pentru chiste ovarian am 7-8 bucati.va rog sa-mi dati un raspuns.simt ca am ajuns intro stare de depresie,de numa pot

 137. buna! iau Diane de 4 luni. am o nelamurire,luna trecuta am inceput cutia cu ziua marcata duminica iar luna asta am gresit si nu am mai inceput tot cu duminica ci cu sambata. am avut contact sexual in fiecare saptamana din aceste 2 luni. mai am o singura pastila de luat maine. xista vreo posibilitate sa raman insarcinata daca am gresit cand am inceput cutia? mentionez ca inafara de aceasta greseala le-am luat regulat,nu am uitat nicio zi si le iau la aceeasi ora. si dupa pauza de 7 zile cu ce sa incep,cu duminica ca precedenta cutie sau cu sambata ca actuala? va rog daca imi puteti da un raspuns, v-as fi tare recunoscatoare.

 138. buna…..am folosit diane timp de 4 ani…..de curand dupa ce am terminat blisterul am avut menstruatie normala.dar cand a urmat reinceperea urmatorului blister nu am mai luat…..a trecut o saptamana de atunci…..daca vreau sa reincep trebuie neaparat sa astept sa imi vina menstruatia sau pot sari peste primele 7 pastile(pauza de o saptamana) din blister?as vrea un raspuns urgent daca se poate ms frumos

 139. buna eu folosesc diane 35 de vreo 14 zile dar intr-o am uitat sa beu o pastila si a doua zi am baut 2 nui nimik rau??? si in plus am niste dureri de cind le eau!

 140. cristina loredana

  am avut un sterilet <t<de 2 ani …de 3 luni mi-a iesit la fatza acnee ..m-am gindit ca din cauza teriletului am aceste acnee..de inainte cu doua zile am mers la medic si mi la scos ,dar mi-a dat o reteta cu anticoceptionale DIANE35…NU STIU CE O SA FAC ..EU NU AM LUAT NICIODATA PASTILE ANTICOCEPTIONALE AM 40 DE ANI,,SPUNETI-MI UN RASPUNS POZITIV CE SA FAC…..VA MULTUMESC

 141. buna! am si eu o intrebare am term o tableta de diane si astept sa vina menstruatia in timpul asta pot avea relati sexuale sau raman insarcinata ???? este prima data cand iau diane!!

  • Dr Laura Stirbu

   Salut Ioana
   Daca ai luat pilulele corect nu ar trebui sa iti faci griji.
   Sanatate

 142. sunt ingrijorata pentru ca nu mia venit inca ciclul este normal???? au trecut 2 zile de cand am term tableta de diane35 este prima data cand iau si sunt putin speriata cand ar trebui sa imi vina ciclul/????dupa cate zile ???????? astept rasp va multumesc!!!!!!

 143. Buna !Am 35 ani si de 8 luni folosesc Diane 35 ,m-am ingrasat cca 7 kg si nu am ciclu normal(sunt doar cateva picaturi).In cele 3 zile nu am nevoie decat de tampoane zilnice.Nu mi-au fost recomandate de medic.Ce ma sfatuiti?L-a ce riscuri m-am expus?Multumesc si astept raspuns.

 144. Buna ziua!

  Sambata, 9 martie, a fost a 5-a zi de ciclu menstrual. Si in aceasta a 5-a zi, am inceput administrarea de anticonceptionale Diane 35 (prescrise de medic pentru tratamentul SOPC). Vroiam sa stiu daca, dupa 8 zile de tratament cu Diane 35, sunt protejata si de o sarcina nedorita, in cazul in care am contact sexual in dimineata celei de-a 9-a zi.

 145. Buna ziua, folosesc Diane-35 de 6 luni, am intrerupt pentru o luna, avand contact sexual protejat ar fi trebuit sa am menstruatie pe data de 2 martie insa este deja data de 15 martie si nimic nu se intampla. Mentionez ca nu am greturi, stari de voma sau pofte, sanii nu sunt mai mari decat de obicei. Diane-35 nu mi-a fost recomandat de medicul ginecolog ci Melleva 35, pentru acnee, dar plecand din Romania in UK am gasit doar Diane-35. Ce ar trebui sa fac? Multumesc anticipat

 146. Buna ziua, trebuia sa incep blisterul de diane 35 luni, dar nu am posibilitatea sa le achizitionez decat miercuri. pot sa le incep cu administrarea pastilelor din ziua in care trebuia sa le iau, adica luni, sau sau sa fac pauza luna aceasta si sa incep luna viitoare in prima zi de menstruatie? Multumesc

 147. ups e d anu trecut postarea olgai 😀 :)))))))))))) acum vad!

 148. Am si eu o dilema am luat contraceptive in noiembrie in prima zi a ciclului dar pE langa tableta am luat inca 5 medicamente in plus din alta bfolie .In decembrie mia venit ciclu am facut pauza de 7 zile a 8 zi am luat iar tableta cu ,medicamentele ramase (21-5=16 )apoi avand acte sexuale repetate iar la sfarsit mai aveam 4 medicamente si in acele zile nu am mai avut contact .Mia venit ciclul in ianuarie ,februarie si acum in martie nu a venit am facut un test iar rezultatul a fost negativ.SE POATE SA FIU GRAVIDA SI SA IMI FI VENIT CICLU PESTE ?VA ROG FRUMOS AJUTATI-MA SUNT DOSPERATA ASTEPT RASPUNS MULTUMESC!

 149. Buna, am o dilema.. va rog sa-mi raspundetzi daca se poate..!!
  Iau Diane35 de mai mult de 2 ani pentru acnee, shi nu am facut niciodata pauza de frica sa nu-mi apara iar. Am fost multzumita de rezultat, mi-au trecut toate coshurile, dar acum ash vrea sa fac o pauza pentru ca dermatologul mi-a zis ca trebuia sa fac in fiecare an. Am auzit ca daca le las poate sa-mi reapara acneea si ash putea sa ma ingrash… ce sa fac? Ar trebui sa fac pauza sau nu?

 150. buna!! am si eu o intrebare ,!!!!de cateva sap imi curge un lichid maroniu deschis pe lenjerie ??? din ce cauza imi curge tot timpul accest lichidd??folosesc diane 35 de 2 luni uare din cauza asta ?? va rog sa imi raspp,sunt ingrijorata!Multumesccccc!

 151. Am 33 de ani;mai pot lua Diane la aceasta varsta?

 152. buna. am o intrebara acum 6 saptamani am pierdut o sarcina de 21 de saptamani . a-s dori sa imi spuneti cand imi vine menstruatia. acum 2 zile mi-a venit ceva ff putin.de un marou si minic pana azi. va rog sa imi spuneti si mie ce poate sa fie . la DR am fost acum 3 saptamani totu este bine. chiuretej nu am avut nevoi a fost totu ca o nastere normala faca probleme. va rog frumos sa imi da-ti un raspuns ce poate fi. o zi buna

 153. Salut. Dupa cum stiu eu nu se mai comercializeaza. este retras. este ceva care se poate folosi in locul ei?

 154. buna ziua. diane 35 nu are estrogen in componenta? Ce are in componenta?

 155. buna as vrea sa stiu si eu cu trebuiesc ancepute pastilele de jos an sus cu ziua de miercuri an care mia venit ciclu si trebuie sa le termin toate pana ajung la ziua de miercuri care nu mai este pastila pt ca am luato an prima zi de ciclu?

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Ionela, nu conteaza in ce ordine le iei pentru ca au acelasi continut. Este important sa iei cate una in fiecare zi timp de 21 de zile, pauza de 7 zile si apoi reincepute.

 156. buna ziua,ma numesc cristina si de 7 ani ne dorim un bebe cu sotul dar nu se primeste.problema fiind ovarele mele polichistice si dereglarea hormonala…am incercat foarte multe inclusiv laparascopy,clomid,glucofage sau motformin,vitamine etc. acuma mam gandit eu asa ca poate sa iau diane 35( pe care tot medicul mi lia prescris) si sa „scap” una in ziua a 15? ce parere aveti?eu sunt foarte disperata:((((

 157. buna sear! pot administra diane 35 cu detralex? multumesc!

 158. Buna seara. Am 21 de ani. Daca vorbim despre diane 35, estrogenul, din cate stiu, se leaga prioritar de albumina fata de h.tiroidieni. As dori sa stiu la ce interval de timp ar trebui sa iau diane 35 pentru o absorbtie buna a levotiroxinei (novotyral) Va multumesc!

 159. Am inceput sa beau diane acum 2 luni si imi cade abundent parul . Nu am schimbat nimic in alimentatie , activitati fizice , deci ar fi problema in pastile ?
  Cum as putea so rezolv ?

 160. Buna,
  Daca un barbat ia Diane 35 ce efecte are.Am inteles ca este foarte folosit de cei care vor sa devina femei.Are efecte adverse?

 161. Buna ziua,

  Am 20 de ani si voi avea primul contact sexual in ~3 saptamani.
  Este posibil sa folosesc diane35 pentru a-mi intarzia menstruatia 3-4 zile in luna septembrie? Daca da, cum ar trebui procedat? Daca nu, a-tinputea sa imi oferiti alte sugestii?
  Luna acesta mi-a venit 3 zile mai devreme decat ar fi trebuit, ceea ce mi-a dat peste cap toate planurile deoarece am o relatie la distanta si mi-am calculat vizita in asa fel incat sa nu am probleme pe parcursul ei, insa am avut ghinion si as vrea sa stiu daca as mai putea face ceva :(.
  Multumesc anticipat

  • Andreea Juncanariu

   Buna, Cristina

   Inainte de a folosi orice fel de anticonceptionale indiferent daca sunt Diane35 sau nu, este bine sa consulti un medic ginecolog.
   Poti sa iti amani menstruatia folosind anticonceptionalele. Acestea se iau din prima zi a menstruatiei, timp de 21 de zile dupa care se face pauza de 7 zile timp in care apare sangerarea. Daca vrei ca aceasta sangerare sa nu iti apara, continui cu un nou blister, imediat dupa ce l-ai terminat pe primul, adia nu mai faci pauza de 7 zile ci iei pastilele in continuare.

 162. Bun?! Am avut deregl?ri ale ciclului si m-am dus la medic care mi-a prescris Diane 35 timp de 3 luni, dupa care sa ma duc la control. Intr-una din zile am avut o sângerare si crezând ca e ciclul am luat pastila, insa spre seara. Numai ca in a doua zi nu am mai avut nicio scurgere. Sunt 4 zile de când iau contraceptivul insa ciclul refuz? s? apara. Crede?i ca e vreo problema grava? ?in sa specific ca mi-am informat medicul, îns? era in concediu. Nu cred ca a în?eles bine ce am zis, dar mi-a recomandat s? continui tratamentul. Va rog sa-mi r?spunde?i pt ca nu stiu ce sa fac si nu m-as duce la alt medic daca am in ceput cu acesta.

 163. buna ziua, as avea o intrebare. folosesc anticonceptionale de 2 luni, am inceput un blister nou si din a 3 zi mi sa facut rau, mie rau in continuare, se poate sa fi ramas insarcinata? nu am uitat sa iau nici o pastila. le iau la aceeasi ora in fiecare zi, si nu pot sami dau seama de ce imi este rau..

 164. Buna ziua !Dna. ginecoloaga mi a recomandat diane 35 pe 3 luni , deoarece mi a gasit chisturi pe ambele ovare de 3 cm ..si mi a zis ca pot sa le iau si daca mi a trecut menstruatia .. trecuse o sapt de la ultima menstruatie .. e posibil sa mi intarzie?mama mi a spus ca se decaleaza.. mai am de luat azi si maine pastile si termin prima folie.. Iar daca incep o noua folie in a 8-a zi mai sunt protejataa?=]

 165. Salut, va rog sa ma ajutati, am fost diagnosticata cu Ovare polichistice si medicul mi-a zis sa iau Diane 35 din a 5-a zi a ciclului, acum deja de 4 zile am finisat tratementul si trebuie sa incep din nou, dar nustiu cind trebuie sa le iau, din 1 zi de ciclu sau la fel din a 5-a?
  Va rog sa ma ajutati!

 166. Buna,sunt la a 11-a zi de administrare la diane-35,si e pentru prima data cind am o diaree apoasa(deja continua a 2-a zi)
  Merita sa continui administrarea? Sau trebuie sa fac pauza???
  V-a multumesc anticipat.

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Marina, continau, dar foloseste prezervativul in paralel si 7 zile dupa oprirea diareei.

 167. V-a multumesc foarte mult
  Laurentiu Craciunas

 168. Bun? seara ! azi la ora 10 trebuie sa iau pastila .. dar din p?cate am uitat cutia la cineva care nu este în ora? . Ce probleme pot avea în cazul în care mâine la max 9 dim iau pastila ? pastila este din a treia s?pt?mâna . a?tept r?spuns

 169. Leunteanu Luminita

  Buna!
  Doresc sa va intreb E posibil dupa ce am ultilizat pastilele Dince 35 utilizez de o luna … am luat 6 pastile pina ce meamers ciclu. Ina 7 zi mi sa inceput niste scurgeri de singe si deja merge pe a 6 zi earashi puteti sa ma ajutati va rog mult. Va multumesc.E ceva grav ?

 170. Buna ziua am luat diane 35 timp de 6 ani ?i anul acesta în martie le.am întrerupt. La o s?pt?mân? dup? ce le-am întrerupt mi.a ap?rut o eczema pe picior la glezna, ?i de s?pt?mân? trecut? mi.a ap?rut pe tot corpul bubite ro?ii care acuma se transform? în pete pe antebra? iar pe spate,picioare ?i abdomen au r?mas la fel doar c? unele sunt coapte in vârf ?i se descuameaza. M? m?nânc? foarte tare. Am fost la dermatolog ?i am încercat 3 tratamente pân? acum ?i nu cedeaz? deloc. Tot se extind ?i se înmul?esc. Poate sa fie o reac?ie de la diane?

 171. Buna ziua. Am 44 kg, 1.60 m si as dori sa ma ingras. Am incercat mai mukte tratamente cu vitamine,etc dar fara rezultat. Am citit si auzit ca anticonceptionalele ingrasa. Care tip de anticonceptional credeti ca ar fi cel mai eficient in luarea in greutate. Va rog sa nu imi spuneti ca trebuie sa merg la medic pt asta,vreau doar o parere din partea dumneavoastra.

 172. Buna,sunt noua aici dar am o intrebare care nu sunt l?murit?.Folosesc Diane 35 de 9 zile si as vrea sa stiu..daca le opresc dupa prima luna sunt sanse sa raman,adic? daca sunt protejat? aceasta luna si dupa ce termin folia sunt sanse sa raman dupa? Cat trebuie sa continui sa nu raman :))

 173. Andreea Juncanariu

  Buna, Andreea
  Daca le-ai luat de la bun inceput asa cum scrie pe prospect, atunci esti protejata inca din prima luna. Dupa ce le vei opri nu vei mai fi protejata.

 174. Bun? m? numesc Georgiana ,nu am mai luat pân? acum anticoncep?ionale ?i nici nu m-am protejat ( am fost norocoasa) am un copil , anul trecut am f?cut o întrerupere ?i nu mai vreau s? r?mân îns?rcinat?; întrebarea mea este dac? pot folosi Diane35 pt a m? putea proteja ?i cât de sigure sunt ele ?inând cont c?, con?in erogen .

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Georgiana, nu stiu cat de norocoasa ai fost daca a trebuit sa faci o intrerupere de sarcina… Anticonceptionalele sunt in general sigure, dar exista unii factori de risc ce tin de fiecare femeie in parte (hipertensiune, greutate, fumat etc), iar pentru a vedea daca sunt ok pentru tine va trebui sa mergi la un cabinet de planning familial / ginecologie.

 175. Buna ziua , prietena mea a luat pastila Diane 35 la 8 seara, dimineata la 8 am avut contact neprotejat iar la ora 14 a inceput un tratament cu antibiotice , exista posibilitatea unei sarcini? Mentionez ca nu am ejaculat in vagin! Iar pe urma am folosit si prezervativ. Multumesc!

 176. Bună…beau pastile diane 35 de acum 6 luni, si am luat in greutate .Am incercat sa slabesc, am mincat foarte putin si totusi 1kg in 3 saptamini, dar am nevoie de minimum 10kg….e complicat sa slabesti in asa conditii. Intrebarea mea e : DUPA CE MA OPRESC DE BAUT, O SA REUSESC SA REVIN LA NORMAL?? ORGANISMUL ISI VA REVENI??

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv. Ofera cat mai multe detalii (varsta, simptome, analize, rezultate etc) pentru a putea primi un raspuns adecvat. Nu este nevoie sa trimiti aceeasi intrebare de mai multe ori, o singura data e suficient. Te rog retine articolul la care ai trimis intrebarea sau aboneaza-te sa primesti atentionare pe email. Daca intrebarea este complexa, iar explicatiile necesita mai mult de 100 de cuvinte, foloseste forumul medical.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: aici.

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.