Diane 35

Prospect Diane 35

Numele medicamentului dumneavoastra
Diane®-35, drajeuri

Compozitia Diane 35

Substantele active sunt etinilestradiol (0,035 mg) si acetat de ciproterona (2 mg).
Ceilalti componenti sunt: nucleu: lactoza monohidrat, amidon de porumb, talc, polividona 25000, stearat de magneziu; strat de drajefiere: zahar, polividona 700000, Macrogol 6000, carbonat de calciu, talc, ceara Montan-glicol, glicerol 85%, dioxid de titan (E 171), oxid galben de fer (E 172).

Detinatorul Autorizatiei de punere pe piata a Diane 35
Schering AG
Mullerstrasse 178, D-13342 Berlin, Germania
Producator
Schering GmbH & Co. Produktions KG, Germania

1. CE ESTE DIANE-35?

Tipul de medicament
Fiecare drajeu contine o cantitate mica din doi hormoni diferiti. Acestia sunt acetatul de ciproterona (un progestativ cu proprietati antiandrogenice) si etinilestradiolul (un estrogen). Datorita cantitatilor mici de hormoni, Diane-35 este considerat un contraceptiv oral cu doza mica.

Compozitia si proprietatile active a Diane-35 fac posibila tratarea bolilor a caror cauza este fie producerea unei cantitati crescute de hormoni androgeni, fie o sensibilitate particulara la acesti hormoni.

Tratamentul cu Diane-35 duce, de obicei, dupa 3-4 luni de tratament, la vindecarea eruptiei acneice existente. Ingrasarea excesiva a parului si a pielii dispare, in general, mai repede. Caderea parului, care insoteste adesea seboreea, diminua. La femeile care prezinta forme usoare de hirsuitism, si in special o pilozitate faciala usor crescuta rezultatele nu apar insa decat dupa cateva luni de utilizare.

Datorita celor doua substante active din Diane-35, acesta are proprietatile contraceptivelor orale combinate. Daca Diane-35 este administrat corect (fara a omite drajeuri), sansele de a ramane gravida sunt foarte mici. Prin urmare, utilizarea in asociere a contraceptivelor hormonale sau unui alt tip de contraceptie nu mai este necesara. Contraceptia hormonala anterioara trebuie intrerupta.

De asemena, Diane-35 poate avea urmatoarele beneficii cunoscute pentru contraceptivele orale combinate: ciclul dumneavoastra poate fi mai scurt si mai usor. Drept urmare, riscul aparitiei anemiei poate fi redus. Durerile menstruale pot deveni mai putin severe sau pot dispare complet.

De ce se utilizeaza Diane-35?

Diane-35 se utilizeaza pentru tratamentul bolilor dependente de hormonii androgeni, cum sunt acneea, in special formele pronuntate si cele insotite de seboree, inflamatie sau de formarea de noduli (acnee papulo-pustuloasa, acnee nodulochistica), alopecie androgenica si forme de hirsuitism.

Ambalaj
Diane-35 este ambalat in cutii cu un blister a 21 drajeuri.

2. CAND NU TREBUIE SA UTILIZATI DIANE-35?

Nu utilizati Diane-35 daca aveti oricare dintre urmatoarele conditii enumerate mai jos. Daca oricare din ele este valabila in cazul dumneaovastra, spuneti medicului dumneavoastra inainte de a incepe sa utilizati Diane-35.

– Daca aveti sau ati avut vreodata o tulburare a circulatiei sanguine, indeosebi conditii legale de tromboza. Tromboza reprezinta formarea unui cheag de sange. Acesta poate sa apara in vasele sanguine ale picioarelor (tromboza venoasa profunda), plamanilor (embolie pulmonara), inimii (infarct miocardic), creierului (accident vascular cerebral) sau ale altor parti ale corpului. (vezi pct. “Diane-35 si tromboza”).
– Daca aveti sau ati avut vreodata o conditie care ar putea fi un prim semn al unui infarct miocardic (cum este angina pectorala sau dureri in piept) sau al unui accident vascular cerebral (cum este atacul ischemic tranzitoriu sau accident vascular cerebral minor reversibil).
– Daca aveti diabet zaharat cu deteriorarea vaselor sanguine.
– Daca aveti icter (ingalbenirea pielii) sau boli hepatice severe.
– Daca aveti sau ati avut cancer de san sau al organelor genitale.
– Daca aveti sau ati avut tumori hepatice beningne sau maligne.
– Daca aveti o sangerare vaginala nediagnosticata.
– Daca sunteti gravida sau credeti ca ati putea fi gravida.
– Daca alaptati.
– Daca sunteti alergica la oricare dintre componentele Diane-35.
Daca oricare dintre aceste conditii apare pentru prima data in timpul utilizarii Diane-35, intrerupeti imediat administrarea si spuneti medicului dumneavoastra. Intre timp, utilizati metode contraceptive nehormonale. Vezi pct “Observatii generale”.
Diane-35 nu trebuie utilizat de catre barbati.

3. CE TREBUIE SA STITI INAINTE DE A INCEPE SA UTILIZATI DIANE-35

Observatii generale pentru Diane 35
In acest prospect sunt descrie cateva situatii in care trebuie sa intrerupeti administrarea de Diane-35 sau in care eficacitatea Diane-35 poate di redusa. In astfel de situatii, nu trebuie sa aveti contact sexual sau trebuie sa utilizati masuri contraceptive nehormonale de exemplu, un prezervativ sau o alta metoda de bariera. Nu folositi metoda calendarului sau a temperaturii corporale. Aceste metode pot sa nu fie eficace, deoarece Diane-35 influenteaza modificarile obisnuite ale temperaturii corporale si ale mucusului cervical care apar in timpul ciclului menstrual.
Diane-35 nu protejeaza impotriva infectiei cu HIV (SIDA) sau altor boli cu transmitere sexuala.

Inainte de a incepe sa utilizati Diane-35
Daca Diane-35 se utilizeaza in prezenta oricarei dintre conditiile de mai jos, este posibil sa fie necesar sa fiti tinuta sub supraveghere atenta. Medicul dumneavoastra va poate explica acest lucru. De aceea, daca oricare dintre aceste situatii se aplica in cazul dumneavoastra, spuneti medicului dumneavoastra inaine de a incepe sa utilizati Diane-35:
– Fumati
– Aveti diabet zaharat;
– Sunteti supraponderala;
– Aveti hipertensiune arteriala;
– Aveti o tulburare a valvelor cardiace sau o tulburare de ritm cardiac;
– Aveti o inflamatie a venelor (flebita superficiala);
– Aveti vene varicoase;
– Cineva dintre rudele de gradul I a avut tromboza, infarct miocardic sau accident vascular cerebral;
– Suferiti de migrena;
– Suferiti de epilepsie;
– Dumneavoastra sau cineva dintre rudele de gradul I aveti sau ati avut colesterolul sau trigliceridele (substante grase) din sange crescute;
– Cineva dintre rudele de gradul I a avut cancer de san;
– Suferiti de afectiuni hepatice sau ale veziculei biliare;
– Aveti boala Crohn sau colita ulceroasa (afectiune inflamatorie cronica a intestinului);
– Aveti sindromul ovarului polichistic (o afectiune a ovarelor care poate duce la infertilitate asociata uneori cu simptome androgenice si un risc crescut de aparitie a trombozei)
– Aveti lupus eritematos sistemic (LES – o boala care afecteaza pielea de pe toata suprafata corpului);
– Suferiti de sindrom hemolitic uremic (SHU – o tulburare de coagulare a sangelui care determina insuficienta renala);
– Aveti anemie cu celule in secara;
– Aveti sau ati avut cloasma (pete pigmentate maron-galbui pe piele, in special la nivelul fetei); daca da, evitati expunerea prelungita la soare sau la radiatii ultraviolete.

Daca oricare dintre aceste situatii apare pentru prima data, reapare sau se agraveaza in timpul utilizarii Diane-35, trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra .

Daca suferiti de hirsuitism si acesta a aparut recent sau s-a intensificat in ultimul timp in mod considerabil, trebuie sa informati medicul, deoarece trebuie clarificata cauza.

Experienta cu combinatii de estrogen/progesteron, cum este Diane-35, se bazeaza cu precadere pe contraceptivele orale combinate. Ca urmare si pentru Diane-35 se aplica urmatoarele precautii legate de utilizarea contraceptivelor orale.

Diane-35 si tromboza
Tromboza reprezinta formarea unui cheag de sange care poate bloca un vas de sange.
Uneori, tromboza apare la nivelul venelor profunde ale membrelor inferioare (tromboza venoasa profunda). Daca acest cheag de sange pleaca din venele in care s-au format, poate ajunge sa blocheze arterele pulmonare, determinand asa-numita “embolie pulmonara”. Tromboza venoasa profunda apare rar. Riscul aparitiei trombembolismului venos este maxim in cursul primului an in care femeia utilizeaza pentru prima data un contraceptiv oral combinat.

Tromboembolismul venos poate sa apara indiferent daca utilizati sau nu contraceptive orale. De asemenea, poate sa apara daca ramaneti gravida. Riscul este crescut la femeile care utilizeaza contraceptivele orale, dar nu atat de crescut ca in timpul sarcinii.

De asemenea, cheaguri de sange pot sa apara foarte rar in vasele de sange ale inimii (determinand infarct miocardic) sau ale creierului (determinand accident vascular cerebral). Foarte rar, pot sa apara cheaguri de sange in ficat, intestin, rinichi sau ochi.

Ocazional, o tromboza poate determina incapacitati severe permanente sau chiar poate fi letala.
Riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral creste o data cu varsta. De asemenea, creste cu cat fumati mai mult. Cand utilizati Diane-35 trebuie sa intrerupeti fumatul, mai ales daca aveti peste 35 de ani.

Daca apare hipertensiune arteriala in timp ce utilizati Diane-35, s-ar putea sa fiti sfatuita sa opriti utilizarea lor.
Riscul de tromboza venoasa profunda creste temporar ca urmare a unei interventii chirurgicale sau a unei imobilizari (de exemplu, daca aveti un picior sau ambele in ghips sau in atele). La femeile care utilzeaza contraceptive orale, riscul poate fi chiar mai mare. Spuneti medicului dumneavoastra daca utilizati Diane-35 inainte de o spitalizare sau o interventie chirurgicala programata. Medicul dumneavoastra va poate spune sa intrerupeti administrarea Diane-35 cu cateva saptamani inainte de operatie sau in momentul imobilizarii. De asemenea, medicul dumneavoastra va va spune cand puteti reincepe administrarea Diane-35 dupa convalescenta.

Daca observati semne posibile de tromboza, intrerupeti administrarea Diane-35 si spuneti medicului dumneavoastra (vezi pct. “cand trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra”).

Diane-35 si cancerul
Cancerul de san a fost diagnosticat mai frecvent la femeile care utilizeaza contraceptive orale, fata de femeile de aceeasi varsta care nu utilizeaza contraceptivele orale. Aceasta crestere usoara a numarului de cazuri de cancer de san diagnosticate dispare gradat in urmatorii 10 ani de la intreruperea administrarii contraceptivelor orale. Nu se stie daca diferenta este determinata de contraceptivele orale. Cauza ar putea fi faptul ca femeile au fost examinate mai des, astfel incat cancerul de san a fost diagnosticat mai devreme.

In cazuri rare, la femeile care utilizeaza contraceptive orale s-au raportat tumori hepatice benigne si chiar mai rar, tumori hepatice maligne. Aceste tumori pot duce la hemoragii interne. Spuneti imediat medicului dumneavoastra daca aveti dureri abdominale puternice.

La femeile care utilizeaza contraceptive orale o perioada indelungata s-a raportat mai des aparitia cancerului cervical. Aceasta constatare ar putea sa nu fie in legatura cu contraceptivele orale, ci cu comportamentul sexual si alti factori.

Diane-35 si sarcina
Diane-35 nu trebuie utilizat de catre femeia gravida sau care crede ca ar putea fi gravida. Daca banuiti ca ati putea fi gravida in timp ce utilizati Diane-35, trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra cat mai repede posibil.

Diane-35 si alaptarea
Diane-35 nu trebuie utilizat in timpul alaptarii.

Diane-35 si capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Diane-35 nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Diane-35 si alte medicamente
Unele medicamente pot opri actiunea Diane-35. Acestea includ medicamentele utilizate pentru tratarea epilepsiei (de exemplu, primidona, fenitoina, barbituricele); a tuberculozei (de exemplu, rifampicina, rifabutina) si infectiei HIV (de exemplu, ritonavir); antibiotice (de exemplu, penicilinele, tetraciclinele, griseofulvina) utilizate pentru alte boli infectioase si preparatele pe baza de sunatoare (utilizate in special pentru tratamentul starilor depresive). De asemenea, Diane-35 poate interfera cu actiunea altor medicamente.

Spuneti intotdeauna medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati sau ati utilizat recent orice alt medicament sau preparate din plante ca utilizati Diane-35. Ei va pot spune daca aveti nevoie de masuri contraceptive suplimentare si daca da, pentru cat timp.

4. CAND TREBUIE SA SPUNETI MEDICULUI DUMNEAVOASTRA?

Examene medicale periodice
Cand utilizati Diane-35, medicul dumneavoastra ca poate spune sa va intoarceti pentru examene medicale regulate. In general, trebuie sa va supuneti in fiecare an unui examen medical.
Spuneti medicului dumneavoastra cat mai curand posibil, daca:
– Observati modificari ale starii de sanatate, mai ales daca implica una dintre situatiile mentionate in acest prospect (vezi pct “Cand nu trebuie sa utilizati Diane-35” si “Inainte de a incepe sa utilizati Diane-35”; nu uitati situatiile legate de rudele dumneavoastra de gradul I);
– Simtiti o greutate in piept;
– Urmeaza sa utilizati si alte medicamente (vezi “Diane-35 si alte medicamente”);
– Sunteti imobilizata sau urmeaza sa va supuneti unei interventii chirurgicale (spuneti medicului dumneavoastra cu cel putin 4 saptamani inainte);
– Aveti o sangerare vaginala neobisnuita, intensa;
– Ati omis drajeurile din blister in prima saptamana si ati avut contact sexual in cele 7 zile dinainte:
– Nu ati avut menstruatie de 2 ori la rand sau banuiti ca sunteti gravida (nu incepeti urmatorul blister pana cand medicul dumneavoastra nu va spune).
Intrerupeti administrarea drajeurilor si spuneti imediat medicului dumneavoastra daca observati posibile semne de tromboza:
– Dureri puternice in piept, care difuzeaza in bratul stang;
– Greutate in respiratie;
– Orice durere de cap neobisnuita, severa sau prelungita sau atac migrenos;
– Pierdere partiala sau completa a vederii sau vedere dubla;
– Incapacitate de a vorbi sau greutate in vorbire;
– Modificari bruste de auz, miros sau gust;
– Ameteli sau lesin;
– Slabiciune sau amorteli in orice parte a corpului;
– Durere severa in abdomen;
– Durere severa sau umflarea picioarelor.
Situatiile si simptomele mentionate mai sus sunt descrise si explicate mai detaliat in alte puncte ale acestui prospect.

5. CUM SE ADMINISTREAZA DIANE-35?

Diane-35 trebuie administrat cu regularitate pentru a obtine eficacitatea terapeutica si protectia contraceptiva dorite. Schema de dozaj a diane-35 este similara schemei obisnuite pentru majoritatea contraceptivelor orale. Prin urmare, trebuie urmate aceleasi reguli de administrare. Administrarea neregulata a Diane-35 poate duce la sangerari intermenstruale si poate afecta siguranta terapeutica si contraceptiva.

Cand si cum se administreaza drajeurile?
Un blister Diane-35 contine 21 drajeuri. Pe blister, fiecare drajeu este marcat cu ziua din saptamana in care trebuie administrat. Utilizati drajeul la aproximativ aceeasi ora in fiecare zi, cu putina apa daca este necesar. Urmati directia sagetii pana cand ati terminat toate cele 21 drajeuri. In urmatoarele 7 zile nu veti mai utiliza drajeuri. In timpul acestor 7 zile trebuie sa inceapa menstruatia (sangerare de intrerupere). De obicei, aceasta va apare in ziua 2-3 de la ultimul drajeu Diane-35. Incepeti urmatorul blister in a 8-a zi, chiar daca menstruatia continua. Aceasta inseamna ca veti incepe intotdeauna un blister nou in aceesi zi a saptamanii si, de asemenea, ca sangerarea de intrerupere va apare aproximativ in aceeasi zi, in fiecare luna.

Inceperea primului blister Diane-35
Cand nu s-au mai utilizat contraceptive hormonale in ultima luna
Administrarea drajeurilor Diane-35 trebuie sa inceapa in prima zi a ciclului, adica in prima zi a sangerarii menstruale. Utilizati un drajeu marcat cu ziua respectiva din saptamana. De exemplu, daca menstruatia apare intr-o vineri, luati un drajeu marcat cu “vineri”.

Urmeaza apoi zilele in ordine. Puteti incepe si in zilele 2-5, insa, in acest caz, asigurati-va ca folositi o metoda contraceptiva suplimentara (metoda de bariera) pentru primele 7 zile de administrare a drajeurilor din primul ciclu.

Cand se trece de la un alt contraceptiv oral combinat
Puteti incepe administrarea drajeurilor Diane-35 dupa ce ati utilizat ultimul drajeu din blisterul actual (aceasta inseamna ca nu faceti pauza). Daca blisterul curent contine si drajeuri inactive , puteti incepe administrarea Diane-35 dupa ce ati utilizat ultimul drajeu din blisterul actual (aceasta inseamna ca nu faceti pauza). Daca blisterul curent contine si drajeuri inactive, puteti incepe administrarea Diane-35 in ziua de dupa administrarea ultimului drajeu activ (daca nu sunteti sigura care este acesta, intrebati medicul dumneavoastra sau farmacistul). Puteti incepe si mai tarziu, dar niciodata mai tarziu de ziua de dupa intervalul de pauza al blisterului actual (sau ziua de dupa ultimul drajeu inactiv din blisterul actual).

Cand se trece de la un contraceptiv oral numai cu progesteron (minipilula)
Puteti intrerupe administrarea minipilulei in orice zi si puteti incepe administrarea Diane-35 in ziua urmatoare, la aceeasi ora. Asigurati-va ca utilizati o metoda contraceptiva suplimentara (metoda de bariera) pentru primele 7 zile de administrare a drajeurilor, daca aveti contact sexual.

Cand treceti de la o forma injectabila sau de la implant
Incepeti administrarea drajeurilor Diane-35 in momentul in care trebuie facuta urmatoarea injectie sau in ziua in care este indepartat implantul. Asigurati-va ca utilizati o metoda contraceptiva suplimentara (metoda de bariera) pentru primele 7 zile de administrare a drajeurilor, daca aveti contact sexual.

Dupa ce ati nascut
daca ati nascut recent, medicul dumneavoastra va poate spune sa asteptati pana dupa prima menstruatie normala inainte de a incepe administrarea Diane-35. Uneori, este posibil sa incepeti mai devreme. Medicul dumneavoastra va va sfatui in acest sens. Daca alaptati si doriti sa utilizati Diane-35, trebuie mai intai sa discutati cu medicul dumneavoastra.

Dupa un avort
Medicul dumneavoastra va va sfatui.

Daca utilizati prea multe drajeuri Diane-35 (supradozaj)
Nu au existat raportati cu privire la reactii daunatoare severe determinate de administrarea prea multor drajeuri Diane-35 o data. Daca utilizati cateva drajeuri odata, puteti avea greata, varsaturi sau sangerari vaginale. Daca descoperiti ca un copil a utilizat Diane-35, intrebati medicul dumneavoastra.

Cat timp trebuie utilizat Diane-35?
Durata de utilizare depinde de severitatea simptomelor si raspunsul acestora la tratament. In general, tratamentul trebuie urmat mai mult de cateva luni. De obicei, acneea si seboreea raspund mai repede decat hirsuitismul sau alopecia.
Se recomanda sa se administreze Diane-35 timp de cel putin alte 3-4 cicluri dupa disparitia simptomelor. Daca apare o recidiva la cateva saptamani sau luni de la intreruperea administrarii drajeurilor, tratamentul cu Diane-35 poate fi reluat. In cazul reaparitiei simptomelor de androgenizare dupa intreruperea tratamentului, trebuie luata in considerare reluarea rapida a administrarii Diane-35.

Ce trebuie sa faceti daca…
….uitati sa utilizati drajeuri
– Daca ati intarziat cu mai putin de 12 ore, eficacitatea Diane-35 se pastreaza. Utilizati drajeul imediat ce va amintiti si administrati urmatorul drajeu la ora obisnuita.
– Daca ati intarziat cu mai mault de 12 ore, eficacitatea Diane-35 poate fi redusa. Cu cat ati uitat sa utilizati mai multe drajeuri consecutive, cu atat riscul de reducere a efectului contraceptiv este mai mare. Exista indeosebi un risc crescut de a ramane gravida daca uitati sa utilizati drajeurile de la inceputul sau de la sfarsitul blisterului. Ca urmare, trebuie sa urmati regulile de mai jos.

Ati uitat sa utilizati mai mult de un drajeu dintr-un blister
Intrebati medicul dumneavoastra.

Un drajeu uitat in saptamana 1
Utilizati drajeul uitat imediat ce va amintiti (chiar daca aceasta inseamna sa utilizati 2 drajeuri in acelasi timp) si utilizati urmatoarele drajeuri la ora obisnuita. Utilizati metode contraceptive suplimentare (metoda de bariera) pentru urmatoarele 7 zile. Daca ati avut contact sexual in saptamana dinainte sa uitati sa utilizati drajeul, exista posibilitatea sa ramaneti gravida. Ca urmare, spuneti imediat medicului dumneavoastra.

Un drajeu uitat in saptamana 2
Utilizati drajeul uitat imediat ce va amintiti (chiar daca aceasta inseamna sa utilizati 2 drajeuri in acelasi timp) si utilizati urmatoarele drajeuri la ora obisnuita. Nu este necesar sa utilizati masuri contraceptive suplimentare.

Un drajeu uitat in saptamana 3
Puteti alege una din urmatoarele optiuni, fara a fi nevoie de masuri contraceptive suplimentare.

1. Utilizati drajeul uitat imediat ce va amintiti (chiar daca aceasta inseamna sa administrati 2 drajeuri in acelasi timp) si administrati urmatoarele drajeuri la ora obisnuita. Incepeti urmatorul blister imediat ce terminati blisterul actual, fara a lasa un interval de pauza intre blistere. Este posibil sa nu apara o sangerare de intrerupere pana la sfarsitul celui de al doilea blister, insa puteti avea pete sau sangerari in zilele in care utilizati drajeuri.
Sau

2. Opriti administrarea drajeurilor din blisterul curent, lasati un interval de pauza de 7 zile sau mai putin (numarati si ziua in care ati uitat drajeul) si continuati cu blisterul urmator. Cand alegeti aceasta metoda, puteti incepe intotdeauna urmatorul blister in aceeasi zi a saptamanii ca de obicei.

Daca ati uitat drajeuri dintr-un blister si nu apare menstruatia in primul interval normal de pauza, este posibil sa fiti gravida. Spuneti medicului dumnevoastra inainte de a incepe urmatorul blister.

….suferiti de tulburari gastro-intestinale (de exemplu, varsaturi, diaree severa)
Daca varsati sau aveti diaree severa, substantele active din Diane-35 pot fi absorbite incomplet. Daca varsati in interval de 3-4 ore de la administrarea drajeului Diane-35 este echivalent cu a uita un drajeu. Prin urmare, urmati sfaturile pentru dreajeurile uitate. Daca aveti diaree severa, va rugam spuneti medicului dumneavoastra.

….aveti o sangerare neasteptata
Ca si in cazul contraceptivelor orale, puteti avea, in primele cateva luni, o sangerare vaginala neregulata (pete sau sangerari) intre menstruatii. Este posibil sa trebuiasca ca utilizati metode de protectie, dar continuati sa utilizati drajeurile ca de obicei. Sangerarea vaginala neregulata se opreste de obicei o data ce organismul s-a adaptat la Diane-35 (de regula dupa 3 cicluri de administrare a drajeurilor). Daca sangerarea continua, devine intensa sau reincepe, spuneti medicului dumneavoastra.

….nu apare menstruatia
Daca ati administrat toate drajeurile la ora potrivita si nu ati varsat, nici nu ati folosit alte medicamente, atunci este putin probabil sa fiti gravida. Continuati sa utilizati Diane-35 ca de obicei.
Daca menstruatia nu apare de 2 ori la rand, este posibil sa fiti gravida. Spuneti medicului dumneavoastra imediat. Nu incepeti urmatorul blister de Diane-35 pana cand medicul nu a verificat daca nu sunteti gravida.

6. CE REACTII ADVERSE POT APARE IN TIMP CE UTILIZATI Diane-35?

Ca toate medicamentele Diane-35 poate avea reactii adverse,
Spuneti medicului dumneavoastra daca observati orice reactie adversa, mai ales daca este sever sau persistent sau daca apare o modificare a starii de sanatate care credeti ca ar putea fi determinata de Diane-35.

Reactii adverse severe
Reactiile severe asociate cu utilizarea Diane-35, ca si simptomele inrudite, sunt descrise la urmatoarele pct.: ”Diane-35 si tromboza/Diane-35 si cancerul.” Va rugam sa cititi aceste pct. pentru informatii suplimentare si spuneti medicului dumneavoastra daca este cazul.

Alte reactii adverse posibile
Urmatoarele reactii adverse au fost raportate de catre femeile care utilizeaza Diane-35, desi nu sunt neaparat determinate de Diane-35. Aceste reactii adverse pot sa apara in primele cateva luni in care utilizati Diane-35 si de obicei se amelioreaza cu timpul.
– Tulburari oculare: intoleranta la lentilele de contact
– Tulburari gastro-intestinale: greata, varsaturi, dureri abdominale, diaree
– Tulburari ale sistemului imun: reactii de hipersensibilitate
– Tulburari de metabilism si nutritie: retentie de lichide, crestere in greutate
– Tulburari ale sistemului nervos: cefalee, migrena, cresterea libidoului, stari depresive, modificari de dispozitie
– Sistemul de reproducere si tulburari la nivelul sanilor: sensibilitatea sanilor, dureri la nivelul sanilor, marirea sanilor, secretii la nivelul sanilor, secretii vaginale
– Tesutul cutanat si subcutanat: eruptii cutanate, urticarie, eritem nodos, eritem multiform.
Daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

7. INSTRUCTIUNI DE PASTRARE

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
Nu sunt necesare conditii speciale pentru pastrare.
A nu se lasa la indemana copiilor.
Data ultimii verificari a prospectului: Mai 2005

225 raspunsuri

1 2 3 4
  1. eu am luat 3 ani pastile diane-35 si dupa 4 ani de pauza nu pot avea copii. este posibil sa fie din cauza pastilelor?

  2. Dr Laura Stirbu

    salut elena
    depinde motivul pentru care le-ai luat. o femeie sanatoasa care le-a folosit doar pentru contraceptie nu ar trebui sa aiba probleme dupa. zici ca nu poti avea copii, asta ti-a zis medicul presupun nu e o deducere a ta.
    sanatate

  3. BUNA AM MAI LUAT DIANE 35 ACUM UN AN JUMATATE SI AM FACUT O PAUZA CAM MARE ACUM VREAU SA IAU DIN NOU INSA NU MAI STIU CUM SA INCEP ACEST TRATAMENT IN PRIMA ZI A CICLULUI SI APOI DUPA CE MI SE TERMINA CICLUL SAU CUM ? MULTUMESC!

  4. Dr Laura Stirbu

    salut gabry
    diane se ia din prima zi de menstruatie 21 de zile, pauza 7 apoi in ziua 8-a se reincepe un nou blister.
    sanatate

  5. Buna, am vazut aproape toate intrebarile de aici si ma gandesc ca nu e normal sa incepi un tratament cu Diane35 inainte de a-ti face niste analize. Eu am fost la un simplu control, endocrinolog. Nu am avut curajul sa merg la ginecolog desi pe viitor cred ca va trebui. Mi-a fost frica sa le iau chiar si daca ele erau prescrise pe baza unui control. Am vrut sa fac analize mai amanuntite de hormoni. Mi-au spus ca nu se poate la mine in oras. Si in plus costa destul de mult. Am devenit ingrijorata si nervoasa in acelasi timp. Poate exageram.
    De curand am inceput tratamentul si chestia cu toate efectele astea adverse ma sperie. Pana la urma suntem niste „cobai” nu dupa mult timp de la legalizarea acestor conceptionale. Iarasi poate exagerez. Insa pe mine ma sperie rau toate aceste efecte. Un medicament ar trebui sa fie sigur ori e asemenea unui noroc. Daca ai un istoric familial bun si un organism adaptabil ai scapat. Restul ..complicatii?!

    • Dr Laura Stirbu

      salut maria
      despre complicatii si altfele te rog citeste prospectul.
      medicul prescrie, ramane la latitudinea pacientului daca se tine de tratament.
      pentru o femeie tanara, care nu fumeaza si e sanataoasa, nu ar fi probleme.
      sanatate

  6. In cat timp imi va trece acneea cu diane 35?

    • Dr Laura Stirbu

      salut andreea
      depinde de la femeia la femeie dar cam 3-4 luni DACA are cauza hormonala. daca nu vezi o schimbare poate ai avea nevoie de un control dermatologic.
      sanatate

  7. neagu alexandra

    buna ziua…..utilizez diane 35 de o luna … si de cand utilizez diane 35 am menstruatia de o luna…asi putea sa imi ziceti si mie de ce? …. sunt foarte confuza si nu stiu de ce ma tine asa mult …pastilele sunt date de la doctor nu le iau ca asa vreau eu … va multumesc

    • Dr Laura Stirbu

      salut alexandra
      nu e normal sa vina menstruatia peste tratamentul cu anticonceptionale. ar merita facuta o ecografie daca nu ai una recenta. te rog adreseaza-te ginecologului.
      sanatate

  8. Buna! Revin cu o intrebare; anticonceptionalele Diane 35 sunt monohormonale? Eu sunt fumatoare si vreau sa stiu care sunt riscurile daca utilizez diane 35?
    Va multumesc!

    • Dr Laura Stirbu

      salut nico
      diane35 are un derivat estrogenic si un preparat anti-androgenic. riscurile sunt aceleasi pentru orice alt contraceptiv daca esti fumatoare din cauza estrogenului. citeste mai sus prospectul, in articol.
      sanatate

  9. Buna.
    In urma cu aproape 3 ani mi-a fost prescris Diane 35 pentru tratarea acneei, impreuna cu Retin A, tratament care a functionat. De cateva luni problema a revenit, dar nu mai raspunde la tratament (analize facute, nu e vorba clar de o bacterie, e hormonal). Aveti cumva idee de un AC similar cu Diane 35, eficace? Multumesc

    • Dr Laura Stirbu

      Salut Oana
      Diane ar fi cel mai eficace ca spre deosebire de alte preparate contine un anti-androgen, el fiind responsabil intr-o masura mai mare de disparitia cosurilor.
      Ai putea insa schimbarea cremei de fata. Poti discuta cu un dermatolog in aceasta privinta.
      Sanatate

  10. Buna! am si eu o intrebare, care mai mult pare a fi o problema pentru mine. Am luat Diane 35 timp de 3 luni ( la prescriptia medicului dermatolog), luna trecuta fiind la ultimul blister. As vrea sa stiu daca incetarea tratamentului cu Diane , ar putea fi cauza intarzaierii menstruatiei (trebuia sa imi vina deja de 11 zile)? De cand am terminat pastilele, nu am avut decat 2 contacte sexuale, dar au fost foarte scurte, si nu a ejaculat. Eu cred ca nu se pune problema unei sarcini, dar ar putea fi?
    Multumesc anticipat:)

  11. buna seara, daca se poate un raspuns, sunt la ultimele zile dintr-un blister, am uitat aseara sa i-au pastiluta, i-au in seara asta 2, intrebarea mea este daca pot avea contact neprotejat avand in vedere ca duminica termin blisterul, va multumesc frumos pentru timpul acordat si pentru raspuns 🙂

  12. buna!am luat 7 ani cu pauze diane 35.dupa un an de la intreruperea lor am decis de a face un bebe. am 6 luni de cand incerc si nu raman, poate provoca infertiliatea contraceptivele?

    • Dr Laura Stirbu

      Salut Helen
      Contraceptivele nu ar trebui sa aiba acest efect. Infertilitatea de cuplu se suspecteaza dupa 1 an de incercari. Nu ar strica si investigarea sotului.
      Sanatate

  13. Buna ziua, iau si eu Diane 35 la recomandarea unui medic endocrinolog.Tin sa mentionez ca mai am ceva pb cu acneea. Acum sunt 2 luni de cand am luat aceste antic. si nu am vazut niciun rezultat in acest sens. Sunt la inceputul celui de-al 3-lea blister. Cu pauze cu tot, asa ca la carte. Insa, am intarziat de cateva ori cu pastiluta de la ora stabilita. Dar am luat-o imediat ce mi-am amintit. Si inca ceva..de cand iau Diane 35 ,,,menstruatia e destul de regulata dar foarte slaba si dureaza mai putin. Este vreun efect negativ?

    • Dr Laura Stirbu

      Salut Lili
      E normal tot ce se intampla. Acneea trece dupa mai multe luni 3/4, depinzand de persoana. Mai asteapta. Daca tot nu esti multumita poti merge si la un medic dermatolog.
      Sanatate

  14. Am uitat sa mentionez: am fost si la un medic dermatolog, drept prin urmare mi-a prescris un o simpla crema „Skinoren” de care, cred ca a auzit-o toata lumea si care ma gandeam sa o cumpar eu fara consultatie. Apoi mi-a mai prescris niste ntiobiotice de care sunt absolut nervoasa..ori ala e introvertit si nu auzea ce vorbesc, ori a facut-o doar pentru bani.( nu mai sunt pe asigurare din pacate)Deci, mi-a scris niste oxacilina si ibuprofen..ceea ce contravine cu Dianele pe care le iau si, totusi ii spusem ce iau. La momentul de fata nu mi-am dat seama. A zis ca e nevoie sa „omoare” infectia pe care o am..ce infecte?!? M-a pus sa scot limba ca pe copii si mi-a zis ca e o posibila candida, drept concecinta culoarea alba de suprafata…Nu stiu, nu sun absolut sigura, dar sunt sigura ca numai crema o folosesc.

  15. buna,vreau sa iau si eu diane 35 ca si anticonceptinal si as vrea sa iua 2 luni fara intrerupere ptr ca vreau sa evit apartitia mestruatiei la o anumita data,daca am contact sexual in a 2 luna in primele zile cand iua pastilele din a 2 a tableta pot ramane insarcinata?si trebuie sa iua din a 2a tableta toate pastilele sau le pot intrerupe cand vreau eu?

    • Dr Laura Stirbu

      salut corina
      da, poti sa iei doar cat iti trebuie din al doilea blister insa sa te astepti la dereglari menstruale dupa aceea.
      sanatate

  16. Buna seara,
    Am nunta in iunie iar,data s-a nimerit exact cand am probleme…iau din octombrie 2011 pentru alopecie,daca iau blistere fara sa fac acea pauza de 7 zile se intampla ceva?sau macar sa iau un blister si inca 7 drajeuri si apoi sa fac pauza? ca sa nu am pe acea data,fiind chiar a3a zi de menstruatie.Va multumesc!
    Am uitat sa mentionez ca nu le iau sa ma protejez,nu am nevoie pentru asta.

  17. Am uitat sa mentionez ca nu le iau sa ma protejez,nu am nevoie pentru asta.

  18. nica loredana

    buna vreau sa fac un copil intr-o jumatate de an dar in urma cont ginecologic am aflat ca am ovare polichistice am mers la bucuresti la endocrinologie iar in urma analizelor au iesit valori crescute de testosteron, medicul mi-a prescris diane 3 luni apoi sa fac un copil. eu nu am nici un simptom, adica am tenul curat, parul bogat si uscat nu am par pe corp in exces. ce ma sfatuiti nu as vrea nticonc va multumesc

  19. buna, iau diane 35 de 5 zile, primul drajeu l-am luat pentru ca am avut o prima picatura de sange si am crezut ca este menstruatia propiu zisa. am continuat sa iau drajeuri, iar sangerarea s-a oprit dupa 2 zile complet!!!! sunt riscuri sa fiu insarcinata?. (mentionez ca nu am avut contacte sexuale finalizate inauntru. De obicei menstruatia mea era abundenta si tinea 7 zile)

    • Dr Laura Stirbu

      salut mihaela
      trebuie folosita protectie suplimentara pana macar dupa a 7a zi. unii recomanda pana se termina primul blister. in aceste conditii nu stiu ce sa iti spun. daca ai banuieli fa-ti un test peste 2 saptamani.
      sanatate

  20. buna! am si eu o problema. de 8 luni iau Diane35 la prescriptia medicului. mentionez ca nu am facut nicio pauza de atunci.la cat timp ar trebui sa fac pauza? nu am avut pana acum probleme,menstr. mi s a reglat, nu mai am nimic pe fata,dar de cateva zile,in loc de secretia de culoare alba,am o scurgere maronie.am si dureri la ovare. am abia o sapt de cand am inceput blister-ul acesta.sa fie oare de la faptul ca nu am facut pauza?va rog,ajutati ma cu un rasp.multumesc!

  21. Buna ziua! Iau Diane 35 de 6 luni, dupa ureche, pt acnee! M-au ajutat foarte mult, nu mai am probleme cu tenul, acum le iau pt protectie si pt a nu recidiva acneea! Intrebarea mea este, daca trebuie sa fac o pauza? am inteles ca dupa un an…..se face pauza de 3-4 luni….
    Sunt putin speriata, pt ca nu vreau sa imi dauneze sau sa imi fie afectata sanatatea! Va multumesc!

    • Dr Laura Stirbu

      salut andreea
      e la latitudinea ta daca vrei sa faci o pauza. pauza nu e obligatorie. contraceptivele nu dauneaza daca sunt luate de o femeie tanara fara alte probleme medicale.
      pentru ca tu le iei dupa ureche ar fi recomandat un control ginecologic totusi.
      sanatate

  22. Buna. am si eu o intrebare. am uitat sa iau o pastila de diane in penultima zi din sapt a doua (marti), nu mi-am dat seama decat in penultima zi din ultima sapt (adica ieri).:( pana atunci am luat pastilele corespunzatoare zilelor din saptamana, abia ieri vazand ca de fapt martia trecuta nu am luat 🙁 intre timp am avut un contact neprotejat (joi). ce sanse am sa fi ramas insarcinata?

  23. buna. folosesc diane, mai am 7 zile si termin folia. fix in saptamana cand imi astept menstruatia trebuie sa plec la mare si parca n-as vrea…as putea sa iau in continuare inca o folie completa si practic sa aman menstruatia cu 21 zile ? sau sa nu mai iau ultimele 7 pilule sa-mi vina menstruatia mai devreme ? imi dau organismul peste cap ? multumesc

    • Dr Laura Stirbu

      salut elena
      o sa iti dereglezi ciclul dar nu e grav. poti lua doar pe perioada cat nu vrei sa iti vina menstra, nu toate 21.
      sanatate

  24. am o intrebare diane 35 este unanticonceptional care omara sarcina sau o previune sa nu ramii

  25. buna..iau anticonceptionale diane 35 de 2 luni .luna trecuta mi-a venit menstruatia normal, in cele 7 zile de pauza. respectiv in a 3a zi.luna aceasta am avut un contact,prietenul meu dadusi drumul in mine.acum sunt in pauza de 7 zile..insa deja sunt in a 4 a zi si menstrutia nu a aparut..exista risc de sarcina? tin sa mentionez ca am luat pastilele in fiecare zi, nu am omis niciuna..doar ca sa intamplat sa mai intarzii in unele zile ora fixa..cu o jumatate de ora sau o ora…astept un raspuns, sunt foarte ingrijorata.va multumesc anticipat

  26. Buna seara, am si eu o mica problema. Am inceput tratamentul cu Diane-35 si am uitat sa i-au doua drajeuri din a doua saptamana adica luni si marti. Iar azi in loc sa iau pastilele de luni si marti, am luat-o pe cea de miercuri. Cum sa procedez mai departe? Poi sa iau intr-o zi pastilele de luni si marti iar urmatoarea zi sa o iau pe cea care urma si pe cea din ziua aia?

    • buna dimi ..am si eu aceiashi probl ca si tn catalina , si primit rasp ? ca eu nu vad nici unul ! as dori sa stiu daca exista riscul sa raman insarcinata ..multumesc !

  27. buna ziua. am si eu un dubiu. de curand am fost la doctor si mi-au fost recomandate diane 35. problema a constat in felul urmator: am avut menstruatie de pe 15 august pana pe 27 august. (mai mult decat ma asteptam). am fost la doctor am facut ecografie intravaginala a zis ca sunt ok dar mi-a recomandat diane 35, chiar m-a asigurat ca nu ingrasa. insa astazi mi-a venit iar si doctora mea este in concediu. sa incep sa le iau de astazi. un test de sarcina si-ar avea rostul?
    o zi buna

  28. buna eu am luat diane 35 apoi am avut o pauza de 5 luni apoi am inceput din nou un blister normal si aproape dupa fiecare act sexsual eliminam ceva visiniu ca si cand as fi dupa menstruatie oare dc din cauza pauzei mari sau vre-un cancer de col ptr ca am inteles ca se manifesta cu sangerari dupa actele sexuale va rog ajutati-ma ptr ca imi este frica sa ajung la medicul ginecolog astept raspunsurile voaste multumesc mult

  29. Buna seara,
    acum 10 luni am fost la dermatolog si mi-a recomandat yaz pentru tenul meu seboreic-acneic. in timpul in care l-am luat, acneea s-a ameliorat si nu prea, insa cantitatea de sebum de pe scalp s-a diminuat destul de mult. Cum vedeam ca problema tenului nu e rezolvata, am mers la ginecolog, unde la ecografie mi-au iesit ovare polichistice, si mi-a zis ca yaz are cantitate mica de hormoni, de aceea nu mi-au trecut coshurile. In schimb, mi-a dat sa iau diane 35, dar DOAR dupa 3 cicluri menstruale curate, fara contraceptive. credeti ca as putea sa iau totusi mai devreme de 3 menstruatii? de 20 de zile de cand nu am mai luat yaz, mi-au aparut si mai multe coshuri si mi se ingrasa fff repede parul. as putea sa incep diane 35 in prima zi a urmatoarei menstruatii, adica in aproximativ 5 zile? (asta daca va veni la timp)

    Multumesc anticipat,
    Andreea

  30. daca am inceput sa iau diane 35 si am pierdut doua drajeuri dar am folosit alte doua din alt blister respectand schema e posibil sa raman insarcinata

  31. buna.am uitat sa iau 2 drajeuri.mentionez ca sunt in sapt 3 si maine seara as fi terminat folia.ce trb sa fac?sa iau maine doua si maine seara sa o iau pe cea de a treia?

  32. am o saptamana de cand iau diane 35 si mai iau si 4femina am luat mult in greutat,sa fie de la pastile?

  33. Buna ziua,
    V-as ruga sa-mi spuneti ce analize ar trebui sa faca o femeie inainte sa inceapa un tratament cu anticonceptionale. Multumesc!

  34. buna ziua,

    am si eu o intrebare. am inceput sa iau diane 35 pt 3 luni. dupa ce le termin cat timp trebuie sa treaca ca sa pot ramane insarcinata. unele fete au zis ca 6 luni. multumesc

  35. buna am luat Diane 35 luna trecuta in prima zi a cicluluipana in ultima zi si dupa am renuntat la ele, ce se poate intampla si luna asta nu mi-a venit ciclu ce se poate intampla????

  36. nu am avut contact din septembrie,oricum am continuat sa iau diane 35.In octombrie si noiembrie mi-a venit ciclul regulat.E posibil sa fiu insarcinata?

  37. am 20 de ani.am anceput sa iu diane 35 acum 2 luni acuma am anceput a 3 luna.de 3 saptamani ancoace ma simt cam rau,ma doare capu,am o stare de nerv de numa,ma dor sanii foarte tara.poate sa fie de la medicamentul DIANE 35?mi-a scris medicul ginecolog pentru chiste ovarian am 7-8 bucati.va rog sa-mi dati un raspuns.simt ca am ajuns intro stare de depresie,de numa pot

  38. buna! iau Diane de 4 luni. am o nelamurire,luna trecuta am inceput cutia cu ziua marcata duminica iar luna asta am gresit si nu am mai inceput tot cu duminica ci cu sambata. am avut contact sexual in fiecare saptamana din aceste 2 luni. mai am o singura pastila de luat maine. xista vreo posibilitate sa raman insarcinata daca am gresit cand am inceput cutia? mentionez ca inafara de aceasta greseala le-am luat regulat,nu am uitat nicio zi si le iau la aceeasi ora. si dupa pauza de 7 zile cu ce sa incep,cu duminica ca precedenta cutie sau cu sambata ca actuala? va rog daca imi puteti da un raspuns, v-as fi tare recunoscatoare.

  39. buna…..am folosit diane timp de 4 ani…..de curand dupa ce am terminat blisterul am avut menstruatie normala.dar cand a urmat reinceperea urmatorului blister nu am mai luat…..a trecut o saptamana de atunci…..daca vreau sa reincep trebuie neaparat sa astept sa imi vina menstruatia sau pot sari peste primele 7 pastile(pauza de o saptamana) din blister?as vrea un raspuns urgent daca se poate ms frumos

  40. buna eu folosesc diane 35 de vreo 14 zile dar intr-o am uitat sa beu o pastila si a doua zi am baut 2 nui nimik rau??? si in plus am niste dureri de cind le eau!

  41. cristina loredana

    am avut un sterilet <t<de 2 ani …de 3 luni mi-a iesit la fatza acnee ..m-am gindit ca din cauza teriletului am aceste acnee..de inainte cu doua zile am mers la medic si mi la scos ,dar mi-a dat o reteta cu anticoceptionale DIANE35…NU STIU CE O SA FAC ..EU NU AM LUAT NICIODATA PASTILE ANTICOCEPTIONALE AM 40 DE ANI,,SPUNETI-MI UN RASPUNS POZITIV CE SA FAC…..VA MULTUMESC

  42. buna! am si eu o intrebare am term o tableta de diane si astept sa vina menstruatia in timpul asta pot avea relati sexuale sau raman insarcinata ???? este prima data cand iau diane!!

    • Dr Laura Stirbu

      Salut Ioana
      Daca ai luat pilulele corect nu ar trebui sa iti faci griji.
      Sanatate

  43. sunt ingrijorata pentru ca nu mia venit inca ciclul este normal???? au trecut 2 zile de cand am term tableta de diane35 este prima data cand iau si sunt putin speriata cand ar trebui sa imi vina ciclul/????dupa cate zile ???????? astept rasp va multumesc!!!!!!

  44. Buna !Am 35 ani si de 8 luni folosesc Diane 35 ,m-am ingrasat cca 7 kg si nu am ciclu normal(sunt doar cateva picaturi).In cele 3 zile nu am nevoie decat de tampoane zilnice.Nu mi-au fost recomandate de medic.Ce ma sfatuiti?L-a ce riscuri m-am expus?Multumesc si astept raspuns.

  45. Buna ziua!

    Sambata, 9 martie, a fost a 5-a zi de ciclu menstrual. Si in aceasta a 5-a zi, am inceput administrarea de anticonceptionale Diane 35 (prescrise de medic pentru tratamentul SOPC). Vroiam sa stiu daca, dupa 8 zile de tratament cu Diane 35, sunt protejata si de o sarcina nedorita, in cazul in care am contact sexual in dimineata celei de-a 9-a zi.

  46. Buna ziua, folosesc Diane-35 de 6 luni, am intrerupt pentru o luna, avand contact sexual protejat ar fi trebuit sa am menstruatie pe data de 2 martie insa este deja data de 15 martie si nimic nu se intampla. Mentionez ca nu am greturi, stari de voma sau pofte, sanii nu sunt mai mari decat de obicei. Diane-35 nu mi-a fost recomandat de medicul ginecolog ci Melleva 35, pentru acnee, dar plecand din Romania in UK am gasit doar Diane-35. Ce ar trebui sa fac? Multumesc anticipat

  47. Buna ziua, trebuia sa incep blisterul de diane 35 luni, dar nu am posibilitatea sa le achizitionez decat miercuri. pot sa le incep cu administrarea pastilelor din ziua in care trebuia sa le iau, adica luni, sau sau sa fac pauza luna aceasta si sa incep luna viitoare in prima zi de menstruatie? Multumesc

  48. ups e d anu trecut postarea olgai 😀 :)))))))))))) acum vad!

  49. Am si eu o dilema am luat contraceptive in noiembrie in prima zi a ciclului dar pE langa tableta am luat inca 5 medicamente in plus din alta bfolie .In decembrie mia venit ciclu am facut pauza de 7 zile a 8 zi am luat iar tableta cu ,medicamentele ramase (21-5=16 )apoi avand acte sexuale repetate iar la sfarsit mai aveam 4 medicamente si in acele zile nu am mai avut contact .Mia venit ciclul in ianuarie ,februarie si acum in martie nu a venit am facut un test iar rezultatul a fost negativ.SE POATE SA FIU GRAVIDA SI SA IMI FI VENIT CICLU PESTE ?VA ROG FRUMOS AJUTATI-MA SUNT DOSPERATA ASTEPT RASPUNS MULTUMESC!

  50. Buna, am o dilema.. va rog sa-mi raspundetzi daca se poate..!!
    Iau Diane35 de mai mult de 2 ani pentru acnee, shi nu am facut niciodata pauza de frica sa nu-mi apara iar. Am fost multzumita de rezultat, mi-au trecut toate coshurile, dar acum ash vrea sa fac o pauza pentru ca dermatologul mi-a zis ca trebuia sa fac in fiecare an. Am auzit ca daca le las poate sa-mi reapara acneea si ash putea sa ma ingrash… ce sa fac? Ar trebui sa fac pauza sau nu?

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.