Dictionar: Droguri

Abuz de substante = utilizarea in exces a unui drog care a determinat afectarea starii fizice si/sau psihice si/sau consecinte sociale daunatoare, in absenta dependentei, constatate conform criteriilor medicale.

Anxietate = stare de tensiune, neliniste.

Analgezic = medicament sau drog care inlatura sau calmeaza temporar durerea.

Barbiturice = diferite derivate ale acidului barbituric care au proprietati hipnotice si sedative.

Dependenta fizica – se manifesta la reducerea marcata a dozelor, la intreruperea completa a administrarii sau la amanarea acesteia peste limitele suportabile, situatie ce va genera o serie de tulburari fizice care, in ansamblul lor, imbraca aspectul sindromului specific consumatorilor de droguri.

Dependenta psihica = stare psihica manifestata prin dorinta imperioasa si irezistibila a subiectului de a continua utilizarea drogului si de a inlatura disconfortul psihic provocat de absenta acestuia.

Dezintoxicare = procesul de autoreglare sau „intoarcere la normalitate” a organismului, dupa eliminarea unei substante toxice. Din punct de vedere terapeutic, dezintoxicarea este un procedeu prin care se urmareste eliminarea unui toxic sau de a face inofensiva actiunea acestuia.

Drog = substanta psihic activa, care modifica starea de cunostinta, cu potential de a da dependenta. Poate fi de origine naturala sau de sinteza.

Hipnotic = substanta sau medicament care provoaca un somn artificial.

Intoxicare = strare fizica si/sau psihica rezultata ca urmare a introducerii in organism a unor substante toxice sau a unor otravuri.

Metadona = substanta analgezica, asemanatoare morfinei, care se administreaza in principal dependentilor de heroina care se afla in tratament de dezintoxicare.

Stupefiant = medicament care inhiba centrii nervosi, provocand o stare de inertie fizica si psihica. Induce dependenta psihica si fizica severa.

Sevraj = ansamblu de reactii psihologice si fiziologice la intreruperea brusca a administrarii unui drog care a produs dependenta.

Sindrom de abstinenta = reactia organismului la intreruperea brusca a utilizarii drogului, la administrarea de antagonist specific sau la scaderea cantitatii de drog fata de care s-a instalat dependenta.

Toleranta – apare ca urmare a administrarii repetate a unei substante si consta in disparitia treptata a efectelor acestei substante asupra organismului, astfel incat, pentru a obtine efectul initial al substantei, se impune o crestere progresiva a dozei.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.