Un dispozitiv intrauterin care elibereaza hormoni ar putea deveni alternativa eficienta in tratamentul cancerului endometrial incipient la femeile tinere.
Prin amanarea unei histerectomii totale, standardul de aur in tratamentul cancerului endometrial, dispozitivul intrauterin permite femeilor sa ramana fertile si sa intemeieze familii. Studiul a fost publicat in ultimul numar al jurnalului Annals of Oncology.
Intre 3-5% dintre femeile cu cancer endometrial au varsta sub 40 de ani si isi pierd fertilitatea in urma histerectomiei. Majoritatea dintre acestea nu au avut inca un copil (conform informatiei din articolul jurnalului). Chiar daca dispozitivul intrauterin nu este acceptat in tratamentul cancerului endometrial, folosirea lui in cazul endometriozei si a sangerarilor uterine anormale s-a dovedit a fi eficienta.
Chiar daca tratamentul de electie pentru cancerul endometrial este chirurgical, medicii au folosit terapia hormonala orala in ultimii 20 de ani, dar numai pentru cazuri selectate dupa anumite criterii (femei tinere cu cancer in stadiu precoce).
Avantajul tratamentului hormonal prin dispozitiv intrauterin este dat de faptul ca eliberarea hormonilor se poate face local, in cantitati mai mari, fara sa afecteze intreg organismul, evitand astfel majoritatea efectelor adverse.
Studiul a fost mic din punct de vedere populational si a inclus doar 20 de paciente cu hiperplazie endometriala atipica, care precede cancerul endometrial, si 14 femei cu stadiu incipient de cancer endometrial.
Femeile au avut varste intre 20 si 40 de ani, iar tratamentul a constat in montarea unui dispozitiv intrauterin (Mirena) cu eliberare de levonorgestrel, timp de 1 an. Acestea au primit si injectii lunare cu GnRH (Gonadotropin-Releasing Hormone), un hormon care inhiba secretia de estrogen.
95% dintre femeile cu hiperplazie endometriala atipica au fost vindecate complet, iar 57,1% dintre cele cu cancer endometrial incipient au scapat de boala. Afectiunile au progresat totusi la una dintre femeile cu hiperplazie si la 4 dintre cele cu cancer incipient.
9 dintre femeile incluse in studiu au reusit sa ramana insarcinate si sa nasca.
Laurentiu, nu prea inteleg. In articol este vorba de Mirena steriletul pt contraceptie? Sau este vorba de un alt produs cu aceiasi denumire.
extrem de incurajator articolul, multumesc! inteleg ca nu se pun diagnostice pe net dar va rog sa ma ajutati cu o parere informata.
am 31 de ani si acum 6 luni am facut o histeroscopie ca urmare a sangerarii abundente insotita de cheaguri. mi s-a scos un polip. rezultatul histochimiei (am repetat-o pe acelasi fragment de tesut) a variat intre hiperplazie complexa cu atipii si hiperplazie complexa cu atipii cu arie suspecta de adenocarcinom in situ. nu am fost niciodata obeza, nu am avut in ultimii 10 aninamenoree si contraceptivele luate pana acum 2 ani au fost si cu estrogen si cu progesteron. in familie – niciun caz de cancer genital.
la 3 luni dupa operatie mi-a fost in sfarsit prescris un tratament: utrogestan 200 mg pe care l-am luat 10 zile/luna timp de 2 luni. intre timp n-am mai avut probleme cu sangerarile. intre timp am vazut 2 medici de profil care mi-au spus ca datorita varstei, si pentru ca inca n-am copii, mai bine fac tratament local cu hormoni si fac controale regulate, pentru a amana histerectomia dupa nastere.
a urmat un chiuretaj biopsic acum 2 sapt al carui rezultat a fost hiperplazie complexa cu atipii. m-a operat alt medic decat prima data si mi-a spus ca recomanda histerectomia, daca vreau tratament cu mirena o fac pe propria raspundere.
sunt uimita: daca atunci cand exista risc de adenocarcinom in situ mi s-au recomandat hormoni, cum se pune acum problema de histerectomie, cand rezultatele par sa nu mai indice adenocarcinom?
ce imi recomandati? dupa prima operatie am tot cerut pareri de la medici si nu e usor sa iei o decizie cand confratii se acuza reciproc de incompetenta. in plus, ultimul medic care m-anoperat si care pare cel mai uman dintre cei consultati, are o parere destul de radicala despre ce trebuie facut.
multumesc pentru rabdarea cu care ati citit.
buna Diana, am aceeasi problema. as vrea sa stiu tu ce ai mai facut in legatura cu problema.