Distanta Dintre 2 Sarcini Si Riscul De Autism

Am scris de nenumarate ori ca distanta dintre 2 sarcini consecutive nu ar trebui sa fie mai mica de 2 ani, perioada recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii, pentru ca sarcina este o stare foarte consumptiva pentru organismul mamei, iar rezervele pentru a sustine in conditii normale o noua sarcina dupa o nastere nu se pot acumula in mai putin de 2 ani.

Daca nu exista materie prima suficienta, este evident ca produsul final, adica fatul, va avea de suferit. Pana acum s-a pus problema carentelor organice (fier, acid folic etc etc), dar un nou studiu publicat astazi in revista Pediatrics scoate in evidenta riscul crescut de autism pe care il au bebelusii conceputi la mai putin de 2 ani de la o nastere anterioara.

Autismul este o tulburare comportamentala in care pacientii au contact si comunicare limitata cu alte persoane si interese foarte restranse.

Daca al 2-lea copil e conceput la mai putin de 1 an de la o nastere anterioara, riscul de a face autism e 7,5 la 1000 de nasteri. Daca se amana conceptia pana la 3 ani dupa nastere, rata de autism scade la 2,5 la 1000 de nasteri.

S-a observat o scadere progresiva a ratei de autism in functie de durata pana la conceperea celui de-al 2-lea copil.

Nu exista o explicatie clara a mecanismului de aparitie, dar teoriile se bazeaza pe faptul ca organismul mamei nu are timp suficient sa-si refaca rezervele nutritive, iar la o perioada prea scurta dupa nastere nivelul stresului e mai ridicat decat mai tarziu, aspecte care pot avea efect negativ asupra dezvoltarii celui de-al 2-lea copil.

In studiu au fost luate peste 600.000 de perechi de frati, 3000 dintre cei mai mici fiind diagnosticati cu autism. Varsta mamei, rasa, sexul copilului sau anul nasterii nu au influentat statistica.

7 raspunsuri

 1. Daca primul copil este fetita iar urmatoarea sarcina a inceput dupa un an de la nastere, se poate confirma ca si al doilea copil va fi tot fetita?cu baietei situatia este analogica.Daca,dupa primele nasteri trec 3 ani pana in momentul aparitie pe lume a urmatorului copil,atunci,in cea mai mare parte copilul este de sex opus?

 2. Dr Laurentiu Craciunas

  Nici vorba, care ar fi legatura?

 3. regula este pusa datorita practicii:-)

 4. Dr Laurentiu Craciunas

  🙂

 5. bunica mea a avut 10 sarcini perfect viabile fara nicio urma de autism; mai aproape, avem un cuplu de prieteni tineri, in jur de 30 de ani, au 4 copii conceputi la intervale mai mici decat standardul indicat. superbi. nu cred ca asta e o cauza, dimpotriva, am vazut exemple unde era un singur copil si acela autist sau, la distante mari, cu al doilea autist. deci nu cred ca se aplica. e o boala a modernitaii, explicatii or fi altele.

 6. Cauzele nu sunt bine cunoscute,sunt de natura genetica,si,deci,boala nu prea poate fi prevenita,se evidentiaza de-abia inaintea varstei de 3 ani.

 7. Cercetarea este relevanta poate in anumite cazuri. Istoric vorbind, si Pompiliu a surprins foarte bine aspectul in postarea lui, nu se verifica. In vechime erau femei care aveau copii la intervale mai scurte de 2 ani si nu existau atatea cazuri de autism. Acum ca sa nu credeti ca asta se intampla doar acum nu stiu cat timp iar azi nu se mai intampla sunt familii, mult mai putine ca in trecut, in care se nasc copii la intervale mai mici de 2 ani fara sa fie autisti.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.