Doneaza Sange! Fii Erou! 2009

In cadrul eforturilor indelungate de a creste numarul de donatori voluntari de sange, Federatia Asociatiilor Studentilor in Medicina din Romania (FASMR), in colaborare cu Centrele de Transfuzie Sanguina din Bucuresti, Craiova, Sibiu, Iasi, Timisoara si Cluj-Napoca, organizeaza in perioada 18-22 mai 2009 o ampla campanie nationala de donare benevola de sange, desfasurat? sub sloganul “Doneaza Sange! Fii Erou!” .

Din 18 pana in 22 mai, tinerii romani cu un simt crescut al responsabilitatii au ocazia de a-si ajuta concetatenii ce necesita transfuzii sanguine, precum victimele accidentelor, cei ce sufera operatii dificile si cei ce necesita tratamente impotriva cancerului, pentru a enumera doar cativa dintre beneficiarii actului umanitar depus de donatori.

Asumandu-si un maxim de interes asupra sanatatii donatorilor, Centrele de Transfuzie Sanguina pun la dispozitie organizatorilor cadre medicale specialiste in domeniu, ce vor respecta normele internationale de igiena in timpul actului de donare. Ca masura de siguranta pentru pacientii din spitale ce vor beneficia de produsele prelevate, se vor efectua o serie de teste in laboratoare de specialitate pentru a exclude eventuala transmitere a unei boli prin transfuzie. In cazul in care donatorul sufera de o boala transmisibila, acesta va fi informat asupra starii lui de sanatate.

Campania de donare benevola se va desfasura in perioada 18-22 mai 2009, in urmatoarele locatii:
Bucuresti – UMF “Carol Davila” (Holul de Onoare), Bdul. Eroii Sanitari nr. 8 – orele 9-15.
Cluj-Napoca – Centrul de Transfuzie Cluj, Str. Nicolae Balcescu nr.18 – orele 8:30-12:30.
Sibiu – Centrul de Transfuzie Sibiu, Bdul. Corneliu Coposu nr. 2-4 – orele 8-12.
Iasi – Centrul de Transfuzie Iasi, Str. Nicolae Balcescu nr. 21 – orele 8:30-13:30.
Timisoara – Centrul de Transfuzie Timisoara, Str. Martir Marius Ciopec nr.1 – orele 9-13.
Craiova – Centrul de Transfuzie Craiova, (in curtea Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova) Str.Tabaci nr. 1 si Dispensarul pentru Studenti Str. Campia Islaz nr. 54 – orele 8:30-12.

4 raspunsuri

 1. Buna!
  Este foarte buna campania voastra, dar stiti cat dureaza pentru a face efectiv o donare?
  Eu sunt donator in Galati si in afara de vreo sase donari facute acum 20 de ani, incepand din 2008 am inceput sa donez oarecum regulat(3 donari pe an).
  In schimb ma dispera cat de mult trebuie sa stai pana reusesti sa faci donarea.Ultima data am luat numar de ordine la ora 08.00 si am reusit sa termin donarea la ora 11.30. Asta in conditiile in care nu trebuie sa mananci sau sa consumi lichide care ar putea influenta singele. Daca cineva crede ca este normal se inseala.
  Actiunea de donare este un act voluntar si ar trebui sa se faca in cel mai scurt timp fara a duce la astfel de perioade de asteptare.
  Nu mai spun ca nu sunt nici scaune pentru toti cei ce doresc sa doneze: sunt in jur de 30 de scaune si cel putin 60 de donatori(ultima data au fost peste 80)
  Ar fi bine sa luati legatura cu centrele de trasfuzie pentru a reduce cat mai mult posibil acest timp de asteptare si pentru a asigura conditii pentru donatori.
  Va salut!

 2. salutare

  campania de donare ce a avut loc la nivel national s-a facut in parteneriat cu centrele de transfuzii locale… ca doar studentii nu pot face donarea asa… alandala… nu au cadrul legal… nu sunt nici medici… nici asistenti… sunt studenti…

  faptul ca nu trebuie sa mananci sau sa bei este o informatie eronata… nu trebuie sa mananci grasimi si sa bei alcool inainte de donare cu 24-48 de ore…

  altfel e chiar recomandat sa mananci si sa bei deoarece scade riscul unei lipotimii (lesin)

  durata efectiva a unei donare este undeva la 20 – 25 de minute… faptul ca se asteapta la rand e un lucru chiar minunat.. avand in vedere ca lumea nu vine sa doneze deobicei la centrele de transfuzii… iar asteptarea este in concordanta cu capacitatea de munca a medicilor si asistentelor de la centru… si nu a celor ce au organizat campania

  si la final un mare BRAVO pentru organizatori, in special pentru munca de la nivel local…

  la bucuresti s-au adunat 556 de pungi de sange in 5 zile

  sanatate

 3. Am donat si eu pt prima data acum 3 luni in Bucuresti la Institutul de hematologie si pot spune ca totul a decurs foarte bine.In 20-25 minute s-a terminat totul,nu a trebuit sa stau in picioare deoarece sunt f multe scaune,cadrele medicale s-au purtat f frumos,acele de seringa se desigileaza in fata ta(fireste).Nu ai niciun motiv de ingrijorare,iar intepatura nu doare,te pisca putin atunci cand intra,e ceva normal.Daca indeplinesti conditiile e pacat sa nu donezi,ti se face si un pachet de analize+ca uzura ficatului o poti vedea prematur,inainte de a aparea vreo complicatie.Bafta.Salveaza si tu macar o viata!

 4. Ce trebuie sa NU faci inainte de donare:1.sa fumezi cu aproximativ o ora.2.sa consumi bauturi alcoolice cu aprox o zi sau doua.3.sa fi urmat un tratament medicamentos cu antibiotice sau antidepresive cu aprox o saptamana sau si mai recent.4.sa fii la menstruatie.Daca toate acestea nu le-ai facut si ai minim 58-60 kg esti apt pt investigatii.Trebuie sa completezi un chestionar raspunzand la niste intrebari,apoi ti se fac un minim de teste sanguine fiind intepat in deget.Daca si aici esti ok urmeaza sa donezi.Apoi,imediat iti poti ridica drepturile:adeverinta pt reducere 50% la mijloacele de transport in comun,adev pt o zi la locul de munca libera platita,8 bonuri de masa a cate 8,84 lei parca.Dupa 2 zile poti veni si dupa rezultatul analizelor complete:hiv,sifilis,hepatita B,C si gradul de uzura al ficatului,sau ti le trimite prin posta .Cum doresti.Am inteles ca la a doua donare ai dreptul la mai multe analize medicale dak vrei(radiografii,ecografii)optional.Aveti curaj.se merita pt ambele parti,mai ales sa iti mai subtiaza sangele si iti mai scad tensiunea arteriala,glicemia si coresterolul.Eu chiar maine ma duc din nou.Bye,sa auzim de bine!

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.