Durerile abdominale in timpul sarcinii sunt normale. Cel mai adesea acestea sunt rezultatul durerii de ligament rotund, care se datoreaza modificarilor fiziologice din corpul gravidei pe parcursul sarcinii. Exista si alte cauze, anormale, pe care doctorul dumneavastra va dori sa le verifice, insa cel mai important lucru este sa raportati orice durere nou-aparuta, semnificativa.
Durerea de ligament rotund apare in zona pelvina si este cauzata de intinderea ligamentelor rotunde aparand mai frecvent pe partea dreapta a bazinului.
Uterul, in mod normal este de marimea unei pere si este tinut in suspensie de cateva ligamente printre care si ligamentul rotund. In timpul sarcinii uterul creste in dimensiuni si greutate ceea ce face ca ligamentele sa se lungeasca si subtieze. Acestea ating structurile si fibrele nervoase din apropiere, provocand durere. Desi aceasta durere este inconfortabila, este normala. Crampele, contractiile involuntare declanseaza de obicei o durere ascutita. Aceste spasme se gasesc mai frecvent pe partea dreapta decat pe stanga din cauza tendintei uterului de a se intoarce spre dreapta.
Durererile cauzate de intinderea ligamentelor uterine pot fi severe si pot fi confundate cu dureri ce nu au legatura cu sarcina. Acestea pot include:
– Apendicita – o inflamatie a apendicelui situat in abdomenul inferior drept. De obicei aceasta se manifesta prin pierderea apetitului, greturi, dureri abdominale, febra, varsaturi. Se poate ca pe masura ce sarcina inainteaza, durerea sa fie resimtita in partea inferioara a abdomenului superior din cauza cresterii uterului.
– Dureri de ovare – in aceasta categorie intra si chisturile ovariene care se pot rupe provocand durere.
– Crampe din cauza digestiei lente cauzate de sarcina.
Daca apar febra, frisoane sau dureri la urinare, este recomandat sa luati legatura cu medicul specialist.
Examinarea de baza in cazul durerilor pelvine include de obicei examenul abdominal ce poate conduce la teste de laborator.
Hemoleucograma completa poate fi de mare ajutor pentru a detecta existenta anemiilor sau infectiilor. Adesea femeile insarcinate sunt usor anemice. De asemenea, medicul dumneavoastra poate cere o mostra de urina (femeile insarcinate pot dezvolta infectii la nivelul tractului urinar, acest lucru putand crea complicatii micutului nenascut).
Ecografia poate fi folosita pentru a detecta existenta unei sarcini extrauterine sau a chisturilor ovariene.
O alta cauza a durerilor abdominale poate fi reprezentata de pozitiile vicioase pe parcursul sarcinii. Uneori acestea pot fi reduse prin exercitii simple de relaxare sau doar evitand pozitia care inrautateste aceste dureri.
Nu uitati ca pe parcursul intregii sarcini sa tineti legatura cu medicul obstretician si de asemenea sa il informati cu privire la noile modificari semnificative aparute.
Bună am 25 de ani și sunt insarcinata în 32 de saptamani și de o zi am niște dureri mari în partea stanga jos ce poate fi? Trebuie sa merg la urgenta?
Bună ziua vin cu o întrebare la dumneavoastră. Sunt insarcinata în a 7 saptamina. Si am eliminari cu miros ne plăcut. Și dureri la ovoare va rog sa ma ajutați ce trebue sa fac. Va mulțumesc