Echidistanta Presei Si Vaccinarea Anti HPV

Am avut o curiozitate si mi-am petrecut vreo 30 de minute in scop de cercetare. Contextul: luna trecuta, Natalie Morton din Anglia, in varsta de 14 ani, a decedat la scurt timp dupa ce a fost vaccinata anti HPV la scoala in cadrul programului national de vaccinare anti HPV. Evident, programul a fost blocat, s-au retras dozele din lotul respectiv, iar presa internationala a scris sute de articole in care acuza vaccinul anti HPV (Cervarix in cazul asta) de moartea fetitei. A urmat autopsia si s-a descoperit ca adolescenta avea o tumora giganta la nivelul toracelui, tumora care ii afecta si inima si plamanii. Cauza decesului s-a atribuit acestei tumori, iar parintii au afirmat ulterior ca fetita se simtea rau in ultima vreme (anterior vaccinarii) si era intr-o perioada de investigatii medicale pentru a rezolva problema (nu stiau de tumora).

Reactia care mi s-ar fi parut normala era ca toate publicatiile care au mentionat cazul si au scos in evidenta relatia cauza-efect dintre vaccinare si deces sa revina cu un update si sa prezinte rezultatele autopsiei.

Nu mare mi-a fost surprinderea, pentru ca ma asteptam la asta cand am inceput sa caut, sa vad ca in jur de 2100+ de stiri indexate de Google News mentioneaza cazul, iar dintre acestea doar 300-400 aduc lamuriri referitoare la autopsie si cauza adevarata a decesului.

Cum am facut (pentru cine nu crede si vrea sa verifice)? Am cautat rapid cateva articole despre caz si am observat ca peste tot se mentioneaza numele fetitei: Natalie Morton. Am cautat apoi pe Google News stiri care sa contina numele ei: Natalie Morton. Exista in momentul asta 2.394 de stiri. Sa ma asigur ca nu exista si o alta Natalie Morton despre care sa existe stiri am facut o cautare si dupa: Natalie Morton HPV si am gasit 2.139 de stiri, asa ca am stabilit ca asta (2.139) e numarul de stiri provenite de la publicatiile cele mai importante (cele indexate de Google News).

Am facut apoi o cautare rapida dupa articole despre rezultatul autopsiei si am observat ca in aproape toate (9 din 10) se mentioneaza cuvantul tumor, adica tumora descoperita in pieptul fetitei. Cum se mentiona si localizarea ei, chest, adica piept, am cautat pe Google News stiri care sa contina numele fetitei si cate unul din cele 2 cuvinte.

Asa am gasit 201 stiri pentru: Natalie Morton tumor si 363 stiri pentru: Natalie Morton chest – diferenta dintre numarul stirilor pentru cele 2 cautari apare cel mai probabil din cauza ca un unele publicatii se mentioneaza tumora la nivelul pieptului, iar altele vorbesc de cancer la nivelul pieptului (tumora fiind una maligna, deci cancer).

Evident ca in urma incidentului publicat in atatea ziare online s-a starnit un nou val de discutii anti vaccinare, teorii ale conspiratiei si idei care mai de care mai idioate (unii inca se mai indoiesc de relatia de cauzalitate dintre infectia cu HPV si cancerul de col uterin, pffff).

Gandeste-te numai cat rau fac ziarele astea online cand lanseaza o bomba pripita, relatia cauza-efect dintre vaccinarea anti HPV si decesul lui Natalie Morton, in 1700+ de articole (numarul total 2100+ minus numarul celor in care se mentioneaza autopsia 300-400) si o dezamorseaza, prezentand rezultatul autopsiei si cauza adevarata a decesului, doar in mai putin de 400 de cazuri, deci raport de aproximativ 4+ la 1…

Pana acum nici un deces nu a fost cauzat de vaccinarea anti HPV, nici pentru Cervarix si nici pentru Silgard/Gardasil, au existat doar asocieri vaccinare-deces, ceea ce inseamna ca au decedat persoane dupa ce au fost vaccinate, dar nu din cauza vaccinarii. Ar fi absurd sa ai pretentia sa nu existe asociere vaccinare-deces cand pana acum au fost distribuite zeci de milioane de doze de vaccin in intreaga lume (50 de milioane doar pentru Silgard/Gardasil)… oamenii mor oricum, intamplarea face ca unii sa moara dupa ce se vaccineaza, dar nu din cauza vaccinului. E suficient de clar?

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.