Ecografia in primele 12 saptamani de sarcina pentru sangerari vaginale, crampe sau dureri de burta

Am sa te surprind si am sa-ti spun ca ecografia nu este raspunsul pentru orice problema in timpul sarcinii si nu este nici complet lipsita de riscuri. Vizualizarea activitatii cardiace (bataile inimii) este singurul mod de a confirma ca sarcina e viabila si se dezvolta in continuare. Cu cat ecografia e facuta mai devreme cu atat informatia oferita este mai incerta.

Am sau iau frazele de mai sus pe rand si le dezvolt separat pentru ca aprent nu au legatura intre ele.

Ecografia in sarcina

Cand si de ce se face ecografie in timpul sarcinii?
Sunt 2 ecografii importante in sarcina si e recomandat sa fie facute de toate gravidele: ecografia de 12 saptamani (intre 11 si 14 saptamani) si ecografia de 20 de saptamani (intre 18 si 21 de saptamani).

Ecografia de 12 saptamani de sarcina face datarea exacta a sarcinii, cate saptamani ai si e acceptabil sa aiba un rezultat usor diferit fata de calculele bazate pe data ultimei menstruatii. Tot atunci se face si evaluarea initiala a anatomiei (se confirma ca fatul are craniu, de exemplu) si screeningul pentru Sindromul Down. De ce se face la 12 saptamani? Pentru ca pana atunci sarcinile (embrionii) au acelasi ritm de crestere si stabilirea varstei gestationale e cel mai aproape de adevar. Cresterea de dupa 12 saptamani e variabila in functie de fiecare sarcina, iar ajustarea ulterioara a datei probabile a nasterii nu este corecta si nu este recomandat sa se faca.

Ecografia de 20 de saptamani de sarcina face o evaluare detaliata a anatomiei fatului (inima, rinichi etc). De ce se face la 20 de saptamani? Pentru ca dimensiunile fatului/organelor sunt suficient de mari pentru evaluare, dar nu prea mari pentru a ridica probleme in vizualizarea corecta.

Daca nu exista probleme medicale sau situatii particulare nu e nevoie de alte ecografii in timpul sarcinii. Faptul ca ai un test de sarcina pozitiv nu aduce dupa sine automat nevoia de a confirma sarcina prin ecografie, contrar preconceptiei unor ginecologi sau a unor gravide.

Faptul ca vrei sa vezi ca bebe e bine nu e un motiv sa faci ecografie. Desi pe scara larga e o procedura/investigatie sigura, ecografia asociaza riscul supraincalzirii. Concentrarea undelor sonografice pentru a permite vizualizarea detaliilor sarcinii incipiente produce un efect termic cu potential daunator pentru sarcina (in special pentru creier). Efectul negativ potential e cu atat mai mare cu cat sarcina e mai mica, in special in primele 12 saptamani cand are loc formarea organelor. Power Doppler (o optiune pentru a vedea vascularizatia embrionului/fatului color) nu ar trebui folosita in primul trimestru de sarcina pentru ca produce prea multa caldura.

Ecografie pentru avort spontan

Ecografia pentru sangerari vaginale si crampe sau dureri de burta in sarcina
Simpromele care indica o ecografie cel mai adesea in primul trimestru de sarcina sunt sangerarile vaginale si durerea, ambele sugerand ca sarcina poate fi in pericol. In cazurile astea, ecografia are 2 obiective: stabilirea localizarii sarcinii (pentru a exclude o sarcina extrauterina) si stabilirea viabilitatii (pentru a exclude o sarcina oprita in evolutie, avort incomplet sau o sarcina molara, de exemplu).

Viabilitatea e confirmata doar de prezenta activitatii cardiace (bataile inimii). In cele mai multe cazuri nu se pot identifica detalii referitor la sursa sangerarii sau la cauzele durerii. Uneori se raporteaza hematom placentar, dar relevanta lor e limitata pentru ca evolutia e imprevizibila si nu poate fi influentata. Cu alte cuvinte, nu ai ce sa faci decat sa astepti sa vezi ce se intampla. Faptul ca exista activitate cardica e relevant doar pe termen scurt pentru ca in prezenta simptomelor (sangerare si durere) avortul se poate produce la 30 de minute (de exemplu) dupa ecografie chiar daca initial s-a vazut activitate cardiaca.

Cum se vede sarcina la ecografie

Tine cont ca sarcina porneste de la 2 celule, ovulul si spermatozoidul, invizibile cu ochiul liber, cu atat mai putin ecografic prin stratul tau de grasime si muschiul uterului. Ritmul de crestere e foarte incet in primul trimestru de sarcina. Pana la 6 saptamani sacul gestational creste sa aiba aproximativ 2cm, iar embrionul doar 1-2mm. Imaginile ecografice nu au calitatea imaginilor obtinute cu telefoane mobile/aparate de fotografiat, deci e foarte dificil sa se spuna cu certitudine care e evolutia bazat pe o singura ecografie, iar de cele mai multe ori e nevoie de cel putin 2 ecografii la distanta una de cealalta.

Cea mai importanta informatie din articolul actual este faptul ca sarcina creste incet. Diferentele de la o zi la alta sunt imperceptibile si nu exista nici un beneficiu in repetarea unei ecografii a doua zi daca in ziua anterioara a fost ineconcludenta.

Imagineaza-ti ca fotografiezi o masina in miscare, pe o poza statica nu vei putea spune cu certitudine daca masina se misca sau e parcata.

Singurul mod de a aprecia daca se misca e sa repeti fotografia si sa vezi daca si-a schimbat pozitia. In a doua poza mai jos vezi ca masina e mai aproape de statia de autobus de pe dreapta, deci e in miscare.

Dar daca repeti fotografia prea repede masina nu va avea suficient timp sa se miste suficient de departe ca sa te convinga ca se misca.

La fel si cu sarcina, daca doresti sa confirmi ca sarcina progreseaza trebuie sa astepti cel putin 7-10 zile pentru a vedea o diferenta convingatoare. Nu are nici un rost sa repeti ecografia mai repede. In timpul asta sacul gestational sau embrionul vor creste pentru a confirma ca sarcina e in dezvoltare. In schimb, daca repeti ecografia prea devreme, dimensiunile vor fi prea apropiate de prima ecografie pentru a putea intelege ce se intampla.

Mai jos sunt cateva scenarii posibile in urma ecografiei in primele 12 saptamani de sarcina. Scenariile au relevanta doar daca testul de sarcina e pozitiv, deci stii clar ca esti insarcinata.

1. Uterul este gol, nu se vede nici urma de sarcina
In situatia asta diagnosticul e de sarcina cu localizare nedeterminata. Nu se poate spune concret unde creste sarcina. Poate fi o sarcina intrauterina normala, care creste in continuare, dar care e prea mica pentru a fi vazuta ecografic. La fel de bine poate fi o sarcina intrauterina oprita in evolutie cand inca era prea mica pentru a fi vizualizata, sau poate a fost deja eliminata din uter, practic un avort. A treia posibilitate e ca sarcina sa nu fie localizata in uter si sa creasca undeva in afara, fiind o sarcina extrauterina.

Repetarea ecografiei dupa 2 zile, de exemplu, nu va face nici o diferenta, nu va aduce nici o informatie noua. In cazul asta, sarcina extrauterina trebuie exclusa prin repetarea analizei beta-hCG la 48 de ore pe principiul ca in cazul unei sarcinii intrauterine normale se va dubla (creste cu peste 60%), daca e sarcina oprita in evolutie / avort va scadea, iar daca e sarcina extrauterina va ramane la nivel similar sau creste cu mai putin de 60%.

Singurul rol al repetarii analizei beta-hCG la 48 de ore e sa faca diferenta intre o sarcina extrauterina si o sarcina intrauterina. Odata ce se confirma ca sarcina este intrauterina (ecografic) repetarea beta-hCG nu va aduce informatii utile (decat in situatii exceptionale, sarcina molara de exemplu).

2. Se vede un sac gestational in uter, dar e mic (diametru sub 25mm)
In situatia asta avem certitudinea ca sarcina este localizata intrauterin, deci excludem o sarcina extrauterina, dar nu avem suficiente informatii referitor la viabilitate. Poate fi o sarcina care s-a oprit in evolutie, dar care nu a fost eliminata inca, sau poate fi o sarcina care se dezvolta in continuare. Data ultimei menstruatii poate ajuta la interpretare, dar diagnosticul concret se va face doar dupa repetarea ecografiei la 7-10 zile.

3. Se vede un sac gestational in uter, iar diametrul este peste 25mm
Faptul ca este localizata in uter e imbucurator, exclude o sarcina extrauterina, dar odata ajuns la 25mm ar fi trebuit sa se poata vizualiza si embrionul, cu sau fara activitate cardiaca. Daca e doar sacul gestational (peste 25mm) inseamna ca nu este o sarcina viabila.

4. Se vede un sac gestational in uter, indiferent de dimensiune, dar se vede si embrionul (dimensiune sub 7mm)
Din nou, faptul ca se vede in uter exclude sarcina extrauterina. Cand embrionul devine vizibil, dimensiunile sacului gestational nu mai au importanta. Ce conteaza acum e daca exista activitate cardiaca (daca se vad bataile inimii) sau nu. Daca se pot vedea, perfect, sarcina se dezvolta. Daca nu se vad, iar embrionul e sub 7mm e prea devreme pentru a spune ca s-a oprit in evolutie si e posibil sa nu se vada chiar daca sarcina se dezvolta normal. Ecografia trebuie repetata dupa 7-10 zile.

5. Se vede sac gestational in uter, iar embrionul are peste 7mm
In situatia asta ar trebui sa se vada activitate cardiaca daca sarcina se dezvolta normal. Daca nu se vad bataile inimii inseamna ca sarcina e oprita in evolutie si va fi avortata.

6. Nu se vede nimic in uter, sau se vede o acumulare de fluid care nu e convingatoare pentru un sac gestational, dar se vede o formatiune in afara uterului, cu sau fara fluid liver in pelvis
Aceasta este cea mai delicata situatie si necesita cea mai mare atentie. Nu exista o metoda rapida de a rezolva situatia, operatia nu e justificata inca pentru ca nu exista confirmarea unei sarcini extrauterine (poate fi un chist ovarian de exemplu). Fiecare caz trebuie analizat individual, in funectie si de alte elemente precum evolutia beta-hCG la 48 de ore, existenta de fluid liber in pelvis, dimensiunile si aspectul formatiunii extrauterine, data ultimei menstruatii, simptome (sangerare, durere), hemoleucograma, semne vitale etc.

Decizia trebuie facuta intre: asteptare (daca se suspecteaza ca sarcina este intrauterina, viabila sau nu), tratament cu metotrexat (daca este mai probabil ca sarcina sa fie extrauterina, dar suficient de mica pentru a raspunde la tratament medicamentos) sau operatie (ideal laparoscopic, daca exista suspiciune suficient de mare ca sarcina este extrauterina si crescuta suficient de mult pentru a nu raspunde la metotrexat, sau daca e deja complicata cu ruptura trompei si sangerare in pelvis).

Mesajul esential al articulului este ca de cele mai multe ori nu exista raspunsuri concrete pe loc. Daca ai durere si sangerare in primul trimestru de sarina e foarte probabil sa mergi la spital pentru consultatie, iar ulterior sa pleci acasa fara sa stii concret ce se intampla, urmand sa revii la controale pentru un diagnostic exact. Nu e pentru ca ginecologii sunt prosti, nici pentru ca nu ii intereseaza de tine, din contra, vor sa iti ofere cea mai buna optiune bazat pe informatiile disponibile, informatii care sunt foarte limitate in primele saptamani de sarcina.

7 raspunsuri

 1. La ce varsta a sarcinii ati recomanda sa se faca prima ecografie? Presupunand ca ciclul este perfect regulat si se cunoaste numarul de saptamani destul de exact, la cate saptamani trebuie facuta ecografia pentru a descoperi din timp o eventuala sarcina extrauterina, dar si pentru a afla fara dubii daca sarcina e viabila?

  • Dr Laurentiu Craciunas

   E., sarcina neviabila si sarcina extrauterina sunt complicatii ale sarcinii, nu trebuie ‘verificate’ specific daca nu exista simptome/factori de risc. Daca totul e normal si sarcina e cu risc scazut atunci prima ecografie e cea de 12 saptamani.

 2. Domnule Doctor. Am rh negativ un avort la cerere si o sarcina întreruptă din evoluție la 7 saptamani. Vaccinul mi sa facut dupa fiecare sarcina. Am 31 de ani si imi doresc sa raman însărcinată. As vrea sa stiu daca pot avea o sarcina fara probleme ? Ce ma sfătuiți ?

 3. Am intrat in a 12 a saptamana. Marti am venit cu hemoragie , mi sa facut un control si un eco. Mi sa spus ca am colul inchis si ca inima fatului pulseaza. Sunt internata am ca tratament 1nospa 2 arefam 1 feretab 1 ampicilina 2 dufaston si aseara si azi dimineata nu stiu ce injectie am primit pe sangerare ca sa mi se opreasca detot. Ampicilina este la 6 ore iar restul la 8. Mi sa spus ca placenta nu provoaca destui hormoni. Mentionez ca am 31 ani nu am avorturi nici pierderi mai am o fetita de 6 ani acasa. Nu am avut nici un fel de boala nu am avut probleme cu prima sarcica. Sunt disperata . Am 01 pozitiv. Va rog frumos un sfat.

 4. Buna ziua! Am si eu o intrebare.
  Am avut o sarcina molara la 4 luni sa oprit sarcina din evolutie si mi a scos uterul .Se mai poate sa fi ramas ceva daca nu mai am uter?

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Dana Dreghici, acum cat timp ai facut histerectomia? Ai facut test de sarcina / dozare beta-hCG de atunci? Daca da, ce rezultat a avut?

 5. Astăzi am făcut o ecografie și îmi arată că am 14 săptămâni e posibil că sa fie o eroare având în vedere că ultima menstruație a fost pe 17 noiembrie 2018 astăzi 2 feb2019 îmi arată că am mult mai multe săptămâni …aștept răspuns va rog

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv. Ofera cat mai multe detalii (varsta, simptome, analize, rezultate etc) pentru a putea primi un raspuns adecvat. Nu este nevoie sa trimiti aceeasi intrebare de mai multe ori, o singura data e suficient. Te rog retine articolul la care ai trimis intrebarea sau aboneaza-te sa primesti atentionare pe email. Daca intrebarea este complexa, iar explicatiile necesita mai mult de 100 de cuvinte, foloseste forumul medical.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: aici.

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.