Ecografia in primele 12 saptamani de sarcina pentru sangerari vaginale, crampe sau dureri de burta

Am sa te surprind si am sa-ti spun ca ecografia nu este raspunsul pentru orice problema in timpul sarcinii si nu este nici complet lipsita de riscuri. Vizualizarea activitatii cardiace (bataile inimii) este singurul mod de a confirma ca sarcina e viabila si se dezvolta in continuare. Cu cat ecografia e facuta mai devreme cu atat informatia oferita este mai incerta.

Am sau iau frazele de mai sus pe rand si le dezvolt separat pentru ca aprent nu au legatura intre ele.

Ecografia in sarcina

Cand si de ce se face ecografie in timpul sarcinii?
Sunt 2 ecografii importante in sarcina si e recomandat sa fie facute de toate gravidele: ecografia de 12 saptamani (intre 11 si 14 saptamani) si ecografia de 20 de saptamani (intre 18 si 21 de saptamani).

Ecografia de 12 saptamani de sarcina face datarea exacta a sarcinii, cate saptamani ai si e acceptabil sa aiba un rezultat usor diferit fata de calculele bazate pe data ultimei menstruatii. Tot atunci se face si evaluarea initiala a anatomiei (se confirma ca fatul are craniu, de exemplu) si screeningul pentru Sindromul Down. De ce se face la 12 saptamani? Pentru ca pana atunci sarcinile (embrionii) au acelasi ritm de crestere si stabilirea varstei gestationale e cel mai aproape de adevar. Cresterea de dupa 12 saptamani e variabila in functie de fiecare sarcina, iar ajustarea ulterioara a datei probabile a nasterii nu este corecta si nu este recomandat sa se faca.

Ecografia de 20 de saptamani de sarcina face o evaluare detaliata a anatomiei fatului (inima, rinichi etc). De ce se face la 20 de saptamani? Pentru ca dimensiunile fatului/organelor sunt suficient de mari pentru evaluare, dar nu prea mari pentru a ridica probleme in vizualizarea corecta.

Daca nu exista probleme medicale sau situatii particulare nu e nevoie de alte ecografii in timpul sarcinii. Faptul ca ai un test de sarcina pozitiv nu aduce dupa sine automat nevoia de a confirma sarcina prin ecografie, contrar preconceptiei unor ginecologi sau a unor gravide.

Faptul ca vrei sa vezi ca bebe e bine nu e un motiv sa faci ecografie. Desi pe scara larga e o procedura/investigatie sigura, ecografia asociaza riscul supraincalzirii. Concentrarea undelor sonografice pentru a permite vizualizarea detaliilor sarcinii incipiente produce un efect termic cu potential daunator pentru sarcina (in special pentru creier). Efectul negativ potential e cu atat mai mare cu cat sarcina e mai mica, in special in primele 12 saptamani cand are loc formarea organelor. Power Doppler (o optiune pentru a vedea vascularizatia embrionului/fatului color) nu ar trebui folosita in primul trimestru de sarcina pentru ca produce prea multa caldura.

Ecografie pentru avort spontan

Ecografia pentru sangerari vaginale si crampe sau dureri de burta in sarcina
Simpromele care indica o ecografie cel mai adesea in primul trimestru de sarcina sunt sangerarile vaginale si durerea, ambele sugerand ca sarcina poate fi in pericol. In cazurile astea, ecografia are 2 obiective: stabilirea localizarii sarcinii (pentru a exclude o sarcina extrauterina) si stabilirea viabilitatii (pentru a exclude o sarcina oprita in evolutie, avort incomplet sau o sarcina molara, de exemplu).

Viabilitatea e confirmata doar de prezenta activitatii cardiace (bataile inimii). In cele mai multe cazuri nu se pot identifica detalii referitor la sursa sangerarii sau la cauzele durerii. Uneori se raporteaza hematom placentar, dar relevanta lor e limitata pentru ca evolutia e imprevizibila si nu poate fi influentata. Cu alte cuvinte, nu ai ce sa faci decat sa astepti sa vezi ce se intampla. Faptul ca exista activitate cardica e relevant doar pe termen scurt pentru ca in prezenta simptomelor (sangerare si durere) avortul se poate produce la 30 de minute (de exemplu) dupa ecografie chiar daca initial s-a vazut activitate cardiaca.

Cum se vede sarcina la ecografie

Tine cont ca sarcina porneste de la 2 celule, ovulul si spermatozoidul, invizibile cu ochiul liber, cu atat mai putin ecografic prin stratul tau de grasime si muschiul uterului. Ritmul de crestere e foarte incet in primul trimestru de sarcina. Pana la 6 saptamani sacul gestational creste sa aiba aproximativ 2cm, iar embrionul doar 1-2mm. Imaginile ecografice nu au calitatea imaginilor obtinute cu telefoane mobile/aparate de fotografiat, deci e foarte dificil sa se spuna cu certitudine care e evolutia bazat pe o singura ecografie, iar de cele mai multe ori e nevoie de cel putin 2 ecografii la distanta una de cealalta.

Cea mai importanta informatie din articolul actual este faptul ca sarcina creste incet. Diferentele de la o zi la alta sunt imperceptibile si nu exista nici un beneficiu in repetarea unei ecografii a doua zi daca in ziua anterioara a fost ineconcludenta.

Imagineaza-ti ca fotografiezi o masina in miscare, pe o poza statica nu vei putea spune cu certitudine daca masina se misca sau e parcata.

Singurul mod de a aprecia daca se misca e sa repeti fotografia si sa vezi daca si-a schimbat pozitia. In a doua poza mai jos vezi ca masina e mai aproape de statia de autobus de pe dreapta, deci e in miscare.

Dar daca repeti fotografia prea repede masina nu va avea suficient timp sa se miste suficient de departe ca sa te convinga ca se misca.

La fel si cu sarcina, daca doresti sa confirmi ca sarcina progreseaza trebuie sa astepti cel putin 7-10 zile pentru a vedea o diferenta convingatoare. Nu are nici un rost sa repeti ecografia mai repede. In timpul asta sacul gestational sau embrionul vor creste pentru a confirma ca sarcina e in dezvoltare. In schimb, daca repeti ecografia prea devreme, dimensiunile vor fi prea apropiate de prima ecografie pentru a putea intelege ce se intampla.

Mai jos sunt cateva scenarii posibile in urma ecografiei in primele 12 saptamani de sarcina. Scenariile au relevanta doar daca testul de sarcina e pozitiv, deci stii clar ca esti insarcinata.

1. Uterul este gol, nu se vede nici urma de sarcina
In situatia asta diagnosticul e de sarcina cu localizare nedeterminata. Nu se poate spune concret unde creste sarcina. Poate fi o sarcina intrauterina normala, care creste in continuare, dar care e prea mica pentru a fi vazuta ecografic. La fel de bine poate fi o sarcina intrauterina oprita in evolutie cand inca era prea mica pentru a fi vizualizata, sau poate a fost deja eliminata din uter, practic un avort. A treia posibilitate e ca sarcina sa nu fie localizata in uter si sa creasca undeva in afara, fiind o sarcina extrauterina.

Repetarea ecografiei dupa 2 zile, de exemplu, nu va face nici o diferenta, nu va aduce nici o informatie noua. In cazul asta, sarcina extrauterina trebuie exclusa prin repetarea analizei beta-hCG la 48 de ore pe principiul ca in cazul unei sarcinii intrauterine normale se va dubla (creste cu peste 60%), daca e sarcina oprita in evolutie / avort va scadea, iar daca e sarcina extrauterina va ramane la nivel similar sau creste cu mai putin de 60%.

Singurul rol al repetarii analizei beta-hCG la 48 de ore e sa faca diferenta intre o sarcina extrauterina si o sarcina intrauterina. Odata ce se confirma ca sarcina este intrauterina (ecografic) repetarea beta-hCG nu va aduce informatii utile (decat in situatii exceptionale, sarcina molara de exemplu).

2. Se vede un sac gestational in uter, dar e mic (diametru sub 25mm)
In situatia asta avem certitudinea ca sarcina este localizata intrauterin, deci excludem o sarcina extrauterina, dar nu avem suficiente informatii referitor la viabilitate. Poate fi o sarcina care s-a oprit in evolutie, dar care nu a fost eliminata inca, sau poate fi o sarcina care se dezvolta in continuare. Data ultimei menstruatii poate ajuta la interpretare, dar diagnosticul concret se va face doar dupa repetarea ecografiei la 7-10 zile.

3. Se vede un sac gestational in uter, iar diametrul este peste 25mm
Faptul ca este localizata in uter e imbucurator, exclude o sarcina extrauterina, dar odata ajuns la 25mm ar fi trebuit sa se poata vizualiza si embrionul, cu sau fara activitate cardiaca. Daca e doar sacul gestational (peste 25mm) inseamna ca nu este o sarcina viabila.

4. Se vede un sac gestational in uter, indiferent de dimensiune, dar se vede si embrionul (dimensiune sub 7mm)
Din nou, faptul ca se vede in uter exclude sarcina extrauterina. Cand embrionul devine vizibil, dimensiunile sacului gestational nu mai au importanta. Ce conteaza acum e daca exista activitate cardiaca (daca se vad bataile inimii) sau nu. Daca se pot vedea, perfect, sarcina se dezvolta. Daca nu se vad, iar embrionul e sub 7mm e prea devreme pentru a spune ca s-a oprit in evolutie si e posibil sa nu se vada chiar daca sarcina se dezvolta normal. Ecografia trebuie repetata dupa 7-10 zile.

5. Se vede sac gestational in uter, iar embrionul are peste 7mm
In situatia asta ar trebui sa se vada activitate cardiaca daca sarcina se dezvolta normal. Daca nu se vad bataile inimii inseamna ca sarcina e oprita in evolutie si va fi avortata.

6. Nu se vede nimic in uter, sau se vede o acumulare de fluid care nu e convingatoare pentru un sac gestational, dar se vede o formatiune in afara uterului, cu sau fara fluid liver in pelvis
Aceasta este cea mai delicata situatie si necesita cea mai mare atentie. Nu exista o metoda rapida de a rezolva situatia, operatia nu e justificata inca pentru ca nu exista confirmarea unei sarcini extrauterine (poate fi un chist ovarian de exemplu). Fiecare caz trebuie analizat individual, in funectie si de alte elemente precum evolutia beta-hCG la 48 de ore, existenta de fluid liber in pelvis, dimensiunile si aspectul formatiunii extrauterine, data ultimei menstruatii, simptome (sangerare, durere), hemoleucograma, semne vitale etc.

Decizia trebuie facuta intre: asteptare (daca se suspecteaza ca sarcina este intrauterina, viabila sau nu), tratament cu metotrexat (daca este mai probabil ca sarcina sa fie extrauterina, dar suficient de mica pentru a raspunde la tratament medicamentos) sau operatie (ideal laparoscopic, daca exista suspiciune suficient de mare ca sarcina este extrauterina si crescuta suficient de mult pentru a nu raspunde la metotrexat, sau daca e deja complicata cu ruptura trompei si sangerare in pelvis).

Mesajul esential al articulului este ca de cele mai multe ori nu exista raspunsuri concrete pe loc. Daca ai durere si sangerare in primul trimestru de sarina e foarte probabil sa mergi la spital pentru consultatie, iar ulterior sa pleci acasa fara sa stii concret ce se intampla, urmand sa revii la controale pentru un diagnostic exact. Nu e pentru ca ginecologii sunt prosti, nici pentru ca nu ii intereseaza de tine, din contra, vor sa iti ofere cea mai buna optiune bazat pe informatiile disponibile, informatii care sunt foarte limitate in primele saptamani de sarcina.

41 raspunsuri

 1. La ce varsta a sarcinii ati recomanda sa se faca prima ecografie? Presupunand ca ciclul este perfect regulat si se cunoaste numarul de saptamani destul de exact, la cate saptamani trebuie facuta ecografia pentru a descoperi din timp o eventuala sarcina extrauterina, dar si pentru a afla fara dubii daca sarcina e viabila?

  • Dr Laurentiu Craciunas

   E., sarcina neviabila si sarcina extrauterina sunt complicatii ale sarcinii, nu trebuie ‘verificate’ specific daca nu exista simptome/factori de risc. Daca totul e normal si sarcina e cu risc scazut atunci prima ecografie e cea de 12 saptamani.

  • Anghelescu Daniela emilia

   Buna ziua am 17 săptămâni de sarcina la 12 săptămâni am facut ecograf si mia spus că sarcina se dezvolta normal iar astăzi cand am fost la toaletă in momentul ștergerii am văzut pe servetel o secrete maronie e normal

 2. Domnule Doctor. Am rh negativ un avort la cerere si o sarcina întreruptă din evoluție la 7 saptamani. Vaccinul mi sa facut dupa fiecare sarcina. Am 31 de ani si imi doresc sa raman însărcinată. As vrea sa stiu daca pot avea o sarcina fara probleme ? Ce ma sfătuiți ?

 3. Am intrat in a 12 a saptamana. Marti am venit cu hemoragie , mi sa facut un control si un eco. Mi sa spus ca am colul inchis si ca inima fatului pulseaza. Sunt internata am ca tratament 1nospa 2 arefam 1 feretab 1 ampicilina 2 dufaston si aseara si azi dimineata nu stiu ce injectie am primit pe sangerare ca sa mi se opreasca detot. Ampicilina este la 6 ore iar restul la 8. Mi sa spus ca placenta nu provoaca destui hormoni. Mentionez ca am 31 ani nu am avorturi nici pierderi mai am o fetita de 6 ani acasa. Nu am avut nici un fel de boala nu am avut probleme cu prima sarcica. Sunt disperata . Am 01 pozitiv. Va rog frumos un sfat.

 4. Buna ziua! Am si eu o intrebare.
  Am avut o sarcina molara la 4 luni sa oprit sarcina din evolutie si mi a scos uterul .Se mai poate sa fi ramas ceva daca nu mai am uter?

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Dana Dreghici, acum cat timp ai facut histerectomia? Ai facut test de sarcina / dozare beta-hCG de atunci? Daca da, ce rezultat a avut?

 5. Astăzi am făcut o ecografie și îmi arată că am 14 săptămâni e posibil că sa fie o eroare având în vedere că ultima menstruație a fost pe 17 noiembrie 2018 astăzi 2 feb2019 îmi arată că am mult mai multe săptămâni …aștept răspuns va rog

 6. Buna ziua,
  Imi puteti recomada in Londra un medic ginecolog sau o clinica privata? Sau daca aveti d-voastra o colaborare cu o clinica din Londra ar fi si mai bine. Va multumesc!

 7. Buna ziua! In urma cu 9 zile am avut ultima procedură fiv, embriotransfer de ziua a 3 a. In urma stimulării am avut 40 de ovocite,practic vorbim despre o hiperstimulare desi acest lucru nu mi s-a confirmat de domnul doctor, din cele 40 de ovocite au rezistat 22. Cum am spus,in ziua a 3-a au fost transferați 2 embrioni din spusele domnului doctor ” foarte frumosi”. La 7 zile dupa embriotransfer am recoltat estradiolul: 55 .06 iar progesteronul 31.62.Intrebarea mea este daca se poate sa imi interpretați aceste valori si daca durerile premenstruale sunt un motiv de îngrijorare având în vedere că menstruatia inițial ar fii peste 2 zile. Tin sa mentionez ca am 26 de ani.
  Va multumesc

 8. Buna seara!Domnul doctor, o intrebare:In data de 28.07.2018 am avut ultima menstruatie.Mentionez ca a fost extrem de dureroasa, crampe, stari e! Lesin, voma, transpiratii.De asta am si tinut minte data, altfel niciodata n -am avut trasabilitate la acest capitol. La prima ecografie, 06.09.2018 mi s.a confermat sarcina,6 saptamani si 1 zi.Intrebarea este, cand am ramas insarcinata, inainte sau inediat dupa menstra?Adica putem vorbi despre o menstruatie falsa?La ecogafia de I trimestru sarcina a iesit mai.mare cu aprox 6-7 zile fata de ultimul CM.

 9. Bună ziua domnul doctor va rog din suflet sa ma ajutati cu un raspuns! Pe data de 27 februarie trebuia sa am CM suntem in 7 martie deci 9 zile întârziere. Luna decembrie am am CM in data de 24 luna ianuarie cum am specificat in 27 deci nu e regulat. Contact am avut in data de 11 martie, 13 martie si 21 martie test de sarcina am facut chiar ieri in dara de 6 martie si negativ. Este posibil sa fi ovulat in 21 si testul sa fie facut prea devreme?

 10. Bună seara,
  Am avut prima zi de CM, din ultimul, în data de 30 ianuarie 2019. Contact am avut pe 12,13,15 si 17 februarie. Am făcut teste de sarcina, vreo 10, din care doar 1 a iesit relativ pozitiv, ușor s-a colorat a doua linie, restul au iesit toate negative. În data de 8 martie am fost la primul control, la un ecograf endovaginal, și mi s-a spus că e „Sarcina incipienta „, aproximativ 4-5 săptămâni, sarcina mi-a spus că e destul de mica având în vedere că ciclul meu menstrual venea regulat, doar ca la 30-33 zile. Mi s-a dat sa fac beta-hcg , luni 11.03.2019 și să îl repet la 48 de ore, miercuri 13.03.2019 . Rezultatele au fost 5.33, respectiv 25.38-Pozitiv. Astăzi, 15.03.2019 am fost din nou la control si mi s-a spus că nu se mai vede ce am avut data trecuta in uter, acea sarcina, ci din contra mi-a apărut un chist de 3cm/3cm și lichid in sacul Douglas. Țin să menționez că nu am avut scurgeri de sânge din 3 februarie 2019( de la ultimul CM) . Nici măcar o pata sau ceva. Totusi , diagnostic mi s-a pus „Sarcina incipienta cu localizare incerta”. Inca un lucru, ieri- 14.03.2019 am facut inca un test de sarcina acasa si a iesit negativ. Toate testele au fost respectate cu strictețe. Am dureri usoare, adica cum aveam inainte cu vreo 2 zile sa imi vina CM. Ma tem sa nu am sarcina extrauterina si sa ajung la urgente cu sangerari, trompa puscata, etc … Help meee!!

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Sandra, beta-hCG la 25 e la limita detectabilitatii cu testele din urina, deci majoritatea for avea rezultat negativ. Daca a fost 5.33 initial nu era nevoie de repetare, era negativ. Pasul urmator e sa repeti beta-hCG peste 1 saptamana daca nu ai simptome ingrijoratoare (sangerare, durere) intre timp. Nu mai e nevoie de teste din urina, trebuie stiuta valoarea concreta.

 11. Multumesc pentru raspuns , dar, în cazul în care valoarea creste? Si creste tot asa, putin ?

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Sandra, sunt mai multe scenarii posibile, le abordam pas cu pas. Nu are rost sa facem plan pentru toate, revino cu rezultatul analizei.

 12. Bună, Am refăcut beta-hcg la o săptămână, 20.03.2019, si mi-a iesit 803,16-Pozitiv. + test de sarcină pozitiv.

 13. Buna ziua!as avea și eu o nelămurire,dacă ma puteti ajuta,sunt însărcinată ,ciclul este neregulat,prima zi a cm 3martie ziua ovulatiei24 martie(bazată pe temperatura bazala),testul de sarcina a ieșit pozitiv pe 8 Aprilie,totul bine,nu ma simt rău…pe data de 17 am avut o sângerare,nu a durat mult…maxim o ora jumătate…am fost la urgente…mi-au făcut ecografia intravaginala…mi-au spus ca sar vedea ceva…probabil camera gestațională 6mm….mi-au făcut analiza betahcg a ieșit 6198….mi-au zis ca nu știu Dc am sângerat….și sa repet analiza betahcg după 2 zile sa vedem dacă nu cumva este vorba de o Amenințare de avort sau avort in curs..sângerări nu am mai avut,betahcg la 40 de ore a ieșit 7856…deci a crescut…nu sa dublat…dar a crescut…oare sa îmi fac griji??mi-au spus ca in 7 zile sa ma prezint iar la urgente pentru a repeta ecografia…pentru a vedea dacă e totul ok sau nu!..Menționez ca in Ianuarie am avut o sarcina oprită din evoluție la 5 sap și 6 zile…..Multumesc!

 14. Ciripanmari

  Buna ziua domnul doctor am si eu o intrebare am avut cm pe 16 02 19 ful 5 zile fara dureri de obicei aveam dureri ,in martie mia intarziat mia venit pe 24 ,26 martie seara doar cat sa murdaresti tamponul nu foarte mult in aprilie nimic am facut un test barza pe 12 april negativ ,am sa mai fac unul dar vreau o parere ce credeti ca este sarcina s-au premenopauza am 43 de ani astept raspus multumesc !!!

 15. Buna ziua . Am avut o sarcina oprita in evolutie la 5 saptamani si 6 zile , in data de 14 iulie 2019 am eliminat sacul gestational , inca nu mi-a venit CM , insa am dureri asemanatoare zilelor de dinainte de CM de vre-o saptamana , este normal ? si as vrea sa stiu dupa cat timp pot incerca sa raman iar insarcinata ?

  • @Andreea, nu sunt doctor, dar iti zic cum a fost la mine,sarcina oprita tot la 5s si ceva. Menstruatia a venit normal, cam la 28 zile. Dr imi zisese ca e posibil sa dureze mai milt pana vine, sa nu imi fac griji. Dupa prima menstruatie m-a chemat la eco transvaginal sa vada daca e totul bine, apoi mi-a zis ca pot sa raman iar. Deci am lasat sa treaca un ciclu pana sa incerc din nou.

  • @Miha , aprox 28 de zile de cand ai eliminat ? Acum cum esti ? a decurs ok sarcina ?

  • Da, cam 28 de zile de la eliminarea sacului. Dupa asta eu am mai avut inca 2 avorturi tot asa la 4-5-6 saptamani. Acum in sfarsit am reusit sa trec de perioada critica. Am ramas din nou in aprilie si am 17 saptamani, totul decurge absolut normal.

 16. Buna ziua,
  Ultimul meu ciclu menstrual a fost pe fata de 21 august, am facut teste de sarcina pozitive test hcg 153 am fost la ecograf nu se vede nimic si am repetat hcg si s a facut 565 in 48 ore. După alt ecograf si nu se vede nimic. Mentionez ca am un ciclu total neregulat am intre 33 si 42 de zile. Medicul mi a dat arefam 200 mg de două ori pe zi a zis pentru un start de progesteron. Ma îngrijorează faptul că nu a aparut pe ecograf sarcina, mucoasa uterului era îngrosata. Dacă mai aman o saptamana ecograful credeți că este un pericol, doamne fereste de o sarcina care nu este localizată unde trebuie ? Nu am sangerari, am un mic disconfort ca la ciclu

  • Buna, te rog sa-mi scrii continuarea poveștii tale, am aceeași neliniște așa cum ai avut si tu. Multumesc! Toate bune!

 17. Bună ziua! Am fost azi la consult de specialitate, sunt însărcinată în 6 săptămâni și am un fibrom de 8cm! Dr mi-a recomandat întreruperea sarcinii și apoi intervenția chirurgicală! Pot să duc sarcina la sfârșit în cazul acesta? Ce șanse am?

  • Bună, scriu pentru celelalte fete, poate ajută pe cineva. Am avut fibrom în sarcină, NU este nevoie de avort. Uneori face probleme, alteori nu. Copilul meu a avut 4 kilograme și uterul a făcut față cu brio, l-am născut natural la 41 de săptămâni, nu am făcut cerclaj, nimic. Aveți încredere că Dumnezeu are grijă de voi! Mămici sunteți puternice. După naștere da, trebuie rezolvat fibromul.

 18. Buna,mia venit ciclu cu 3 zile mai înainte ca de obicei sînii ii aveam normali,cu sînge ft deschis la culoare, singerez a 7 zi ft putin ,în a 6 zi sînii mi s-aumărit si ma dor,în ciclu normal aveam dureri primele 2 zile acum nu am deloc,nu am posibilitatea la medic sunt in tara străină,spuneti va rog mult ce as putea face daca as putea sa opresc singerarile?multumesc si cer scuze de deranj

 19. Buna ziua! În data de 14 oct am avut prima zii de la ultimul CM,în data de 16 noiembrie mi-am facut test si era pozitiv, în 20 noi.am mers la control so sarcina nu se vede, am facut un beta Hcg si a fost 936,la 48 de ore l-am repetat si a fost 1659,în 23 noi.am fost la urgență cu scurgeri maronii si la eco sarcina nu se vede,în 25 noi.am început să sangerez, am fost la spital si tot asa sarcina nu se vede,s-ar putea sa fie extrauterina? Azi am fost la eco iar si o zis ca la 6 sapt si o zi ar trebuii sa se vada sarcina si nu se vede,mi-am mai facut azi un beta Hcg ,acum astept rezultatul, ce poate fii?Multumesc!

 20. Buna ziua! Dupa doua sarcini oprite din evoluție , prima dupa 10-11 sapt si cea de a doua la 6-8 sapt… ce sa fac? Care e cauza de fapt? Doctorul mi a zis ca nu e o cauza anume… ajutați-ma! Va Multumesc! Am 27 ani! Vreau sa raman insarcinata si sa duc sarcina pana la final!

 21. Buna seara, am 9 saptamani si locuiesc în Londra. Am avut dureri abdominale si fiind prima sarcina am.fost speriată si am.fost la doctor pentru o ecografia in saptamana 5-6 unde mi s-a spus că totul este în regulă și să nu îmi fac griji . Apoi m-au reprogramat pe la jumătatea săptămânii 8 pentru o altă ecografie Si mi-au spus că nu pot vedea embrionul ca vad doar particule si sacul
  M-am speriat si si am mers si la o clinică privată pentru a cere o a doua părere unde mi-a zis ca nu poate vedea nimic si ca este.o sarcina fara embrion. Nu am avut sangerari deloc si burta este mai mare.decat de obicei. Urmează să merg iar la spital la un interval de o săptămână sa vad ce se intampla . Sunt foarte îngrijorată va rog sa imi dati un sfat si o parere ? Este prima sarcina si inainte am fost diagnosticata cu un mic fibrom care de când am rămas gravidă nu se mai vede la ecograf. Va multumesc!

 22. Bună seara am un polip uterin de 1,8mm și am avut sângerări din data de 25 dec cite puțin în fiecare zi pîna în data de 8 iar după aceea am început sa am mai mult și țin sa precizez ca am si dureri abdominale câteodată mai des iar alteori mai rar .ce mă sfătuiți sa fac în privința ăsta și va rog sa îmi spuneți cit de grav este .va mulțumesc

  • Buna tacu carmen12, depinde de ce varsta ai, daca esti la menopauza sau nu. Probabil polipul are 1.8 cm, pentru da cada sunt mm e aproape imposibil de vazut ecografic. Raspunsul e histeroscopie si excizia polipului cu trimiterea lui pentru analiza histologica.

 23. Buna ziua. Am 8 saptamani de sarcină. Joi 09.04.2020 am facut un ecograf in care sa vazut foarte bine si frumos sarcina. Luni 13.04.2020 in mod normal ar fi trebuit sa imi vina cm,dar am avut doar o usoara scurgere maronie(a fost o singura scurgere si foarte putin fara nici un fel de durere). Azi la prima ora am fost la medicul meu ginecolog sa ma asigur ce e totul in ordine. Surpriza….mi se spune ce sarcina a mai crescut de joi doar ca nu mai vede activitatea cardiacă. Cu toate astea ma trimis acasa si mi-a spus sa astept pana imi vine menstruatia. Nu stiu cat de normal,cam cat ar trebui sa aștept sau care sunt sansele ca doctorita sa fi pus un diagnostic greșit. Mi se pare absurd sa trimiti pacienta acasa sa aștepte. Mentionez ca sunt in germania iar acum nu stiu incotro sa o iau sau cat timp ar trebui sa astept.

 24. Lupu Petrina

  Bună ziua domnule doctor aș vrea să vă întreb ceva?? Am nevoie de un răspuns vă rog. Simt că mișcă ceva prin abdomen e posibil să fiu însărcinată și să nu se vadă sarcina la ecograf?? Țin să vă spun că nu mă simt bine deloc am greață tot timpul până la vomă, sânii mari și grei durere de burtă oboseală… Mai nou e că nu pot dormi noaptea am o stare proastă. Mișcă ceva ca mișcările de bebe mai am doi copii și știu ce înseamnă. Dar la ecograf mi-a zis că nu se vede sarcina dar e posibil să fiu însărcinată. Ce se întâmplă vă rog să mă lămuriți și pe mine nu sunt în țară așa că nu știu ce e de făcut vă mulțumesc mult și aștept un răspuns vă rog..

 25. Buna ziua. Ma puteti ajuta cu un raspuns va rog? Am trombofilie, 4 sarcini pierdute, ultima ținută 2 luni cu injecții. Acum sunt din nou însărcinată. Pe data de 3.06 beta de 2226 iar pe 05.06 beta de 2429. Sa mai am speranțe sau nu are rost? Multumesc anticipat!

 26. Buna ziua. Am o mare neliniste.
  Saptamana trecuta eu si sotul ne-am gandit ca este posibil sa fiu gravida deoarece aveam deja greturi de 3 saptamani plus dureri de cap, oboseala etc si ne-am gandit ca ar fi bine sa fac un test de sarcina (doar ne-am gandit). O zi sau 2 mai tarziu in actual sexual am avut senzatia ca ar fi posibil sa fi avut loc un accident asa ca a2a zi el la munca si eu m-am dus la farmacie sa cer pilula pentru a2a zi plus un test de sarcina pentru gandurile ce le aveam noi dinainte ca poate as fi gravida cam de 3 saptamani. La farmacie x a avut doar test. Am ajuns acasa, l-am facut si a iesit negativ. Când vine el seara acasa mi-a zis ca se duce el pentru mine in oras sa caut pastila. Când vine acasa mi-a zis ca farmacista dupa ce el I-a explica ca accident ul a fost cu o seara inainte, in loc d e pilula de a 2a zi I-a dat cea de a5a zi.

  Ingrijorarea mea este. Cu o zi inainte sa iau pilula si de atunci pana astazi am deja 6 zile de când am scurgeri vaginale roz. Au inceput dupa 1 saptamana de la ovulatie si cum am zis pana azi sunt deja 6 zile consecutive cu acest e scurgeri rozalii. Nu stiu ce ar putea inseamna plus ca trebuie sa imi vina si perioada peste 5 zile. Ma gandesc sa nu fie semn ca am ramas gravida (dar totusi parca sunt prea multe zile consecutive cu sangerari roz)….

  Ce parere aveti?

  Multumesc anticipat

 27. Buna ziua ,am fost la sa imi fac un eco acum o săptămână și mi a spus ca sunt însărcinată in 5 saptamani (menționez ca am mers pentru ca aveam dureri și am avut o scurgere maro spre visiniu in momentul în care trebuia sa fie menstruație)ideea este ca testele de sarcina nu mi au ieșit pozitive am facut 2 cu gândul ca unul a dat eroare ,vreo parere?

 28. Am fost operata în mai anul trecut de extrauterina pe partea dreapta. Am dureri predominant pe partea stângă. Sunt insarcinata in 10 săptămâni și la eco mi sa spus că am o sarcina normala. Exista riscul sa nu duc sarcina până la capăt? Mulțumesc

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.