Ectropionul cervical este o afectiune relativ des intalnita la femeile tinere si de obicei nu prezinta simptomatologie. Reprezinta o extindere a mucoasei endocervicale spre exterior cu modificarea caracteristicilor sale ulterior pentru o mai buna adaptare la mediul intravaginal.
Histologia ectropionului cervical
In mod normal epiteliul endocervical este unistratificat, secretor, la fetitele inainte de pubertate pastrandu-si locul stabil in canalul cervical. La pubertate sub influenta estrogenilor aceasta mucoasa prolifereaza si se extinde spre exocervix pe o distanta mai mare sau mai mica. Pentru ca mediul vaginal este acid epiteliul se transforma din unistratificat in pluristratificat scuamos necheratinizat la zona de tranzitie intre epiteliul endocervical si cel exocervical, fenomenul purtand numele de metaplazie scuamoasa.
Simptome cand ai ectropion cervical
De obicei simptomatologia nu exista, iar pentru ca prezenta sa este deseori inofensiva patologia trece neobservata. Pentru ca aparitia acestei conditii este in stransa legatura cu nivelul de estrogeni, femeile ce iau anticonceptionale au sanse mai mare sa o dezvolte si sa prezinte si simptomatologie gen: sangerari post contact sexual (zona este bine vascularizata si este lezata usor) si sectii vaginale mai abundente ca inainte de tratamentul cu anticonceptionale (deoarece zona are multe glande secretorii cervicale). Alte femei cu un risc ridicat sunt femeile gravide, tot cauzat de nivelul mare de estrogeni.
Poza: ectropion cervical, zona vascularizata usor lezabila
Diagnosticul ectropionului cervical
Diagnosticul se face pe baza examenului cu speculum unde se poate evidentia o zona mai mare sau mai mica de metaplazie, o zona rotunda centrala mai rosiatica decat rozul caracteristic cervical. Pentru ca nu poate fi deosebit doar prin inspectie de o posibila zona precanceroasa se recolteaza celule prin examenul Papanicolau din zona de tranzitie.
Tratamentul ectropionului cervical
Daca nu deranjeaza, iar examenul Papanicolau este in limite normale, ectropionul cervical nu trebuie tratat.
Optiunile terapeutice ar fi:
– renuntarea la contraceptive sau schimbarea celor actuale cu un preparat ce continue mai putin estrogen;
– eradicarea sa prin ablatie-laser, electrocauterizare, criochirurgie.
Legatura intre ectropion, leziunea cervicala si cancerul cervical
Desi in multe surse (internet, reviste) nu exista o diferentiere clara intre ectropion si leziunea cervicala, publicatiile medicale oficiale tin ca definitiile lor sa fie clare. Ectropionul nu este un sinonim pentru leziunea cervicala fiind o patologie benigna. Leziunea cervicala apare deseori la nivelul zonei de tranzitie in urma unei traume aplicate colului (in timpul actului sexual, folosirea de tampoane) si este asociata deseori de o infectie vaginala concomitenta, care face ca epiteliul colului sa fie si mai predispus la eroziuni. Spre deosebire de ectropion, leziunea cervicala trebuie tratata si urmarita indeaproape prin examene Papanicolau si/sau colposcopie cum exista riscul de displazie si transformarea sa in epiteliu precanceros.
Dragi cititoare si paciente, atata timp cat mergeti regulat la controlul ginecologic puteti sa va tineti singure sanatatea in control. Daca in ultimii 2 ani nu ati facut testul Babes-Papanicolau, ar fi indicat sa va sunati ginecologul si sa fixati o consultatie pe calendar.
Sanatate!
Puteti sa imi spuneti ce este ectopia polipoida cervicala?, va multumesc
Puteti sa mi spuneti si mie ce inseamna rezultatul la biopsie:sarcina intrauterina,endometrita acut?.Va multumesc!
Buna ziua, as putea sa ma tem de ectropion cervical vreau sa stiu, medicul mia zis ca merg ca ma opereze cu laserul ca exista cazul de nu as mai putea avea copii
Buna Irina, ectropionul nu e o cauza de infertilitate. Tratamentul cu laser nu este eficient, iar daca simptomele nu sunt foarte deranjante l-as lasa in pace.
Buna ziua!£imi puteti spune ce inseamna ectropion congenital?