Nu ma refer la cele prezentate in prospect si in orice ghid referitor la contraceptive orale, ci la influentarea comportamentului sexual. Afirmatiile de mai jos se bazeaza pe o publicatie recenta din jurnalul Trends in Ecology and Evolution.
Femelele rasei umane sunt fertile o perioada scurta din ciclul menstrual, de obicei 3-4 zile anterior ovulatiei si 1-2 zile dupa ovulatie. Studiile anterioare au stabilit faptul ca preferintele asupra partenerului sexual, atat la femei cat si la barbati, variaza in functie de modificarile hormonale din timpul ciclului menstrual. Ovulatia se asociaza uneori cu o schimbare radicala a caracteristicilor psihice si comportamentale ale femeilor, toate in legatura cu atractia fata de sexul opus.
In perioada ovulatiei, femeile resimt o atractie crescuta fata de trasaturile mai masculine, fata de dominanta masculina, fata de competitivitatea dintre barbati si tind sa prefere parteneri care sunt diferiti din punct de vedere genetic fata de ele. Asta este un aspect important pentru ca exista dovezi care sustin faptul ca similaritatea genetica dintre partenerii unui cuplu are influente asupra infertilitatii.
In acelasi context, exista studii care sustin ca barbatii pot detecta (inconstieint) statusul fertilitatii femeilor, preferandu-le pe cele aflate in perioada ovulatiei (in situatii in care au fost evaluati in functie de atractivitatea fata de unele femei).
Contraceptivele orale modifica fluctuatiile hormonale asociate unui ciclu menstrual normal, mimand starea de gestatie a unei femei. Folosirea contraceptivelor orale poate avea ca efect disparitia preferintelor diferite ale femeilor in alegerea caracteristicilor partenerului (din cauza lipsei ovulatiei cand se produce schimbarea preferintelor). Se speculeaza de asemenea faptul ca utilizarea contraceptivelor orale poate influenta capacitatea femeilor de a-si atrage partenerii in competitia cu femeile care au cicluri menstruale normale