Dismenoreea este definita prin prezenta crampelor puternic dureroase in timpul menstruatiei, fiind o problema ginecologica intalnita la 50% dintre femei, 15% suferind de dismenoree severa cu incapacitate de munca.
Clasificarea in functie de etiologie imparte dismenoreea in primara, cand menstruatiile dureroase nu au ca fond o alta patologie ginecologica, si secundara, cand durerea menstruala este asociata unei patologii identificabile (endometrioza, de exemplu).
Inhibarea ovulatiei amelioreaza dismenoreea, iar anticonceptionalele care contin estrogen si progestativ sintetic pot fi utile in acest sens prin stoparea ovulatiei si reducerea cresterii in dimensiune a endometrului, fenomene care se traduc prin scaderea cantitativa a menstruatiei si a productiei de prostaglandine.
Intr-un trial clinic randomizat ale carui rezultate au fost publicate in Fertility and Sterility s-a examinat eficienta anticonceptionalelor cu doze reduse de hormoni in tratarea dismenoreei.
In studiu au fost incluse 115 paciente cu dismenoree in perioada septembrie 2008 – august 2009, care au primit preparatul IKH-01 (0,035 mg etinil estradiol si 1 mg noretisterona) sau placebo timp de 21 de zile urmate de 7 zile de pauza.
Incidenta efectelor adverse: sangerari anormale, greata si generale au fost 63,2%, 14,0%, respectiv 80,7% in grupul tratat cu anticonceptionale, comparat cu 14,5%, 0%, respectiv 40,0% in grupul care a primit placebo. Incidentele au fost mai mari initial in grupul tratat cu anticonceptionale, dar pana la sfarsitul studiului reactiile s-au normalizat si nu au existat diferente semnificative intre cele 2 grupuri.
Dismenoreea a fost cuantificata in functie de limitarea abilitatii de munca si de nevoia de analgezice. O a doua metoda de cuantificare a fost VAS (visual analog scale) prin care se dadea un scor de la 1 la 10 in functie de intensitatea durerii.
Diferentele intre grupuri au fost nesemnificative statistic initial, dar in urma celor 5 cicluri de tratament s-a ajuns la situatia de mai jos:
Este evident efectul benefic al anticonceptionalelor in cazul dismenoreei, concluzia studiului fiind faptul ca anticonceptionalele pot fi folosite ca agent singur sau in combinatie cu analgezicele pentru a trata atat dismenoreea primara, cat si dismenoreea secundara.
dar pentru lipsa dismenoreei exista explicatie?este bine sau nu?
Ana, in medicina prefixul dis sugereaza ceva care nu functioneaza normal (disfagie, dispepsie etc), deci absenta dismenoreei e normala, e starea fiziologica.
sa inteleg ca exista o legatura intre dismenoree si progesteron din moment ce apare ca tratament orgametrilul si duphastonul pentru aceasta afectiune?
multumesc.
Da si nu. Dismenoreea apare si la femei cu functie endocrina in limite normale.