Embolizarea: Noua Metoda Terapeutica Pentru Fibrom Uterin

Fibromul uterin este o tumora benigna, irigata abundent de ramurile arterelor uterine. Embolizarea uterina reprezinta o alternativa sigura, eficienta si minim invaziva raportata la tratamentul medicamentos si la interventia chirurgicala clasica. Embolizarea consta in blocarea ramurilor arterei uterine, responsabile de vascularizarea fibromului uterin.

Este nevoie de o masa de angiografie, pacienta fiind anesteziata local cu xilina la nivelul soldului, pentru ca medicul sa poata ajunge in zona arterelor uterine prin punctia arterei femurale. O tehnica recent aparuta si dezvoltata in Romania, permite embolizarea arterelor uterine prin punctie la nivelul arterei brahiale in zona cotului.

Cu ajutorul cateterului, in artera uterina se introduc particule de emobolizare pentru a bloca vasele de sange care iriga fibromul uterin. Timpul necesar de repaus la pat dupa o astfel de interventie este de 6 ore, spre deosebire de o interventie chirurgicala clasica, unde timpul de repaus este de minim 12 ore.

Prin tehnica embolizarii se poate renunta la rezolvarea chirurgicala a fibromului uterin, iar timpul de internare este de o zi. Un avantaj important al embolizarii este faptul ca, de cele mai multe ori, pacienta poate avea copii, spre deosebire de metoda chirurgicala clasica, unde se renunta la intreg uterul.

Embolizarea este eficienta si in cazul tumorilor cerebrale sau a sarcinilor ectopice (in cele mai multe cazuri prin chirurgia clasica se distruge trompa uterina, fertilitatea scazand cu 50%, dar prin tehnica embolizarii nu se distruge trompa uterina).

Tehnica e foarte interesanta si nu pare prea complicata, dar nu inteleg totusi un lucru: cum reuseste medicul sa dirijeze cateterul catre artera dorita cand se ajunge la o ramificatie? Poate ma lamureste si pe mine cineva cu ocazia asta…

4 raspunsuri

 1. Buna ziua,
  Am uter fibromatos (cel mai mare fibrom are 3 cm) menstruatie abundenta si pe termen lung(in loc de 4 zile am acum 10-12 zile)Este o solutie embolizarea?
  Am 42 de ami si am deja un copil, nu mai vreau alti copii
  Ce sfat imi dati?
  Multumesc anticipat
  Luci

  • Ai rezolvat? Cum a decurs?

   Exista si tratament homeopat? Pana la ce dimensiune a fibromului se executa embolizarea?

 2. Buna ziua,
  Ma numesc Mihaela, am 33 de ani si numai stiu cati cm are fibromul.
  Fibromul l-am descoperit odata cu sarcina, acum 7 ani, avem 4,6 cm atunci. Atat copilul cat si eu suntem sanatosi momentan.
  La momentul respectiv 2 ginecologi mi-a recomandata operatia sau ceva de genul acesta pt a scapa de fibrom si la urma sarcina,eu nu am ascultat si am mers mai departe.
  Si de atunci am o repulsie pt doctori. Acum nu stiu incotro sa ma indrept.
  Singurul simton este ca il stiu eu acolo si cred si urinarea noaptea . Dureri nu am. Sangerari nu am .

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.