Embrioni umani modificati genetic

Un articol scurt, rapid, pe care il mentionez mai degraba pentru rolul in istoria medicala decat pentru rolul clinic pe care il are. Chinezii au raportat crearea unor embrioni umani cu structura genetica modificata intentionat.

Cercetarea medicala actuala este reglementata foarte strict, iar aspectul etic impiedica o plaja larga de experimente, o categorie aparte fiind studiile pe embrioni umani.

Pentru a evita piedicile etice, cercetatorii chinezi au folosit embrioni umani care nu aveau potentialul de a creste in oameni, adica embrioni atat de defecti incat avortul era garantat. Embrionii folositi au fost obtinuti accidental (?) prin fecundarea unui ovul de catre 2 spermatozoizi prin fertilizare in vitro, rezultand o structura genetica incompatibila cu viata. Imagineaza-ti doua linii de tren paralele (cum arata ele normal) care sunt intersectate intermitent de o a treia linie, facand folosirea lor imposibila.

In aceasta structura de 3 linii s-a incercat inlaturarea controlata a unor segmente, tintit, segmente care ar corespunde bazei genetice a unei boli de sange (beta-talazemie). Evident, scopul declarat a fost dezvoltarea unei metode prin care segmentul respectiv sa poata fi inlaturat si in cazul unor embrioni compatibili cu viata, dar care aveau defectul respectiv cu potential de a se manifesta la bebelusul rezultat prin cresterea embrionului defect.

Cu alte cuvinte, s-au folosit embrioni fara potential de dezvoltare, complet defecti, pentru a incerca repararea ulterioara a unor embrioni mai putin defecti.

Din pacate (sau din fericire?), experimetul a mers atat de prost incat incercarea de a inlatura anumite zone, controlat, nu a fost repetabila, procesul studiat inlaturand zone aleatorii din structura genetica, evident foarte departe de scop. Spun din fericire, pentru ca daca expermentul ar fi fost un succes, cel putin declarat, ar fi putut stimula cercetarea in directia asta, fara a avea informatii referitor la insuccesul mai putin vizibil (acum a fost clar vizibil).

Nature a publicat un comentariu dupa publicarea studiului initial, prin care ridica semne de intrebare referitor la viitorul genomului uman daca se va accepta cercetarea clinica in domeniul embrionilor modificati genetic.

Pentru cei care au urmarit serialul Stargate SG-1, civilizatia Asgard (extrem de avansata tehnologic si, indirect, medical) au ajuns sa se cloneze, dar cand si-au dat seama de efectele invizibile ale procesului a fost prea tarziu si au disparut ca rasa.

Un grafic interesant pe care l-am vazut zilele astea, referitor la atitudinea si perceptia populatiei (americane) asupra ingineriei genetice.

inginerie-genetica-usa

4 raspunsuri

  1. Bun? ziua, vreau s? v? mul?umesc pentru acest site atât de bine structurat cu întreb?ri ?i r?spunsuri clare. Mul?umesc

  2. Buna seara sa dori sa stiu si eu ce analize se face la boala mola genetice si cat costa va tog frumos

  3. Am zis ca boala mea e genetica asa mea spus doctoru si vam intrebat ce se poate face la aceasta boala mola

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.