Endometrioza reprezinta cresterea anormala a celulelor endometriale (celulele care se desprind de peretii uterului in fiecare luna la menstruatie) in afara uterului. Celulele endometriale se implanteaza cel mai frecvent pe ovare, trompele uterine, pe suprafetele exterioare ale uterului sau ale intestinelor si pe suprafata mucoasei din cavitatea pelvina.
Ele pot fi de asemenea intalnite in vagin, col uterin, vezica urinara. Rareori celulele endometriale sunt intalnite in afara pelvisului (pe ficat, pe cicatrici vechi ale unor operatii). Desi celulele endometriale migreaza in afara uterului, acestea sunt benigne (necanceroase).
Endometrioza afecteaza femeile care se afla intre perioada pubertatii si menopauza. In timp ce cele mai multe cazuri sunt diagnosticate la femeile cu varsta in jurul valorii de 25-35 ani, endometrioza a fost raportata si la fete in varsta de 11 ani. Acest diagnostic il intalnim si la menopauza dar foarte rar.
Poza: Endometrioza
Care sunt cauzele endometriozei?
Cauzele endometriozei sunt necunoscute. Una din teorii este ca tesutul endometrial este depozitat in locatii neobisnuite prin intoarcerea fluxului menstrual in trompele uterine sau in cavitatea abdominala in timpul menstruatiei.
O alta posibilitate este aceea ca zonele care captusesc organele pelvine poseda celule primitive care sunt capabile sa creasca in alte forme de tesut – cum ar fi celulele endometriale.
Transferul de celule endometriale prin sistemul sanguin sau sistemul limfatic este cea mai probabila explicatie a cazurilor rare de endometrioza care se dezvolta in creier.
Care sunt simptomele endometriozei?
Nu toate femeile care au endometrioza prezinta simptome. Totusi dintre cele care prezinta simptome, acestea ar putea include dureri pelvine si infertilitate. Durerea pelvina apare de obicei inainte de menstruatie sau pe parcursul ei, si scade dupa menstruatie. Unele femei pot resimti dureri in timpul actului sexual sau crampe. De asemenea durerea mai poate aparea in timpul tranzitului intestinal sau la urinare.
Intensitatea durerii se poate schimba de la o luna la alta si variaza foarte mult in randul femeilor. Durerea pelvina depinde partial de locul in care celulele endometriale s-au implantat. Implantarile mai profunde si in zonele ce au multi nervi pot provoca durere.
Endometrioza este unul dintre factorii infertilitatii. In timpul examinarilor laparoscopice pentru infertilitate, parti ale tesutului endometrial pot fi gasite in afara cavitatii uterine. Desi nu se cunoaste exact motivul scaderii infertilitatii, acesta ar putea fi datorat unor factori anatomici cat si hormonali. Endometrioza poate afecta fertilitatea prin producerea de hormoni si alte substante are au un efect negativ asupra ovulatiei, fecundatiei si nidarii celulei ou.
Printre alte simptome ale endometriozei se numara:
– dureri abdominale
– diaree/ constipatie
– dureri de spate
– sangerari menstruale neregulate
– prezenta sangelui in urina.
Simptome rare de endometrioza includ dureri in piept sau tuse insotita de sangerare (endometrioza localizata la nivelul plamanilor) si durere de cap (endometrioza localizata la nivelul creierului).
Cum este diagnosticata endometrioza?
Endometrioza poate fi suspectata pe baza simptomelor de durere pelvina. Ocazional in timpul unui examen rectovaginal, medicul poate simti noduli (implanturi endometriale) in spatele uterului. Alteori nu se simt noduli dar examenul in sine provoaca durere neobisnuita.
Sigura modalitate de diagnosticare exacta a endometriozei este interventia chirurgicala, fie prin deschiderea abdomenului cu incizie mare (laparomtomie) fie prin incizie mica (laproscopie).
Laparoscopia este cea mai folosita metoda de diagnosticare a endometriozei
Aceasta procedura chirurgicala se face prin introducerea de dioxid de carbon in abdomen printr-o mica incizie la nivelul ombilicului. Un instrument lung si subtire (laparoscop) este apoi inserat in cavitatea abdominala in care se afla dioxidul de carbon. Cu ajutorul laparoscopului este examinata cavitatea pelvina. Pe parcursul laparoscopiei, biopsiile se pot efectua pentru un diagnostic sigur.
Care este tratamentul pentru endometrioza?
Endometrioza poate fi tratata cu ajutorul medicamentelor sau chirurgical. Obiectivele tratamentului sunt amelioraraea durerii sau cresterea nivelului de fertilitate.
Tratamentul medical al endometriozei
Medicamentele antiinflamatoare sunt des folosite in tratarea endometriozei pentru a alunga durerea pelvina. De asemenea in tratarea endometriozei se mai folosesc si contraceptivele orale care se bazeaza pe intreruperea productiei normale de hormoni. Este important ca diagnosticul de endometrioza sa fie pus in urma unei laparoscopii sau biopsii, iar tratamentul sa fie prescris de un medic specialist (deoarece orice tratament are parti bune si unele mai putin bune) care va sti cu siguranta ce fel de tratament se muleaza cel mai bine pe afectiunea si istoricul dumneavoastra.
Tratamentul chirurgical al endometriozei
Tratamentul chirurgical poate fi adecvat atunci cand tratamentul medicamentos nu a avut efect sau cand simptomele endometriozei sunt severe. Chirurgia este utilizata mai mult pentru anormalitatile anatomice produse de endometrioza (anormalitati ale organelor pelvine, obstructie a intestinului sau a tractului urinar).
Tehnicile chirurgicale pentru endometrioza pot fi clasificate ca fiind conservatoare (uterul si tesutul ovarian se pastreaza) sau definitive care implica histerectomia cu sau fara indepartarea ovarelor.
Chirurgia conservatoare este de obicei realizata prin laparoscopie, insa in cazul in care tesutul endometrial a invadat portiuni mai mari in abdomen, tehnica preferata este cea a laparotomiei.
In timp ce tratamentele chirurgicale pot fi foarte eficiente in indepartarea durerii, rata de recurenta a endometriozei este de 40%. Cei mai multi doctori recomanda dupa interventia chirurgicala administrarea medicamentelor pe cale orala pentru a ajuta la mentinerea ameliorarii simptomelor.
Am 28 de ani.5noduli de adenomioza sau 5fibroame(nu stiu medicii sigur).Diagnostic:endometrioza.Am inceput tratament cu esmya.Nu am citit la nimeni acest tratament.intrebarea mea este daca a ramas cineva insarcinata cu aceasta boala si daca da,ce riscuri au existat pentru copil?Multumesc!
Dupa doua nasteri cu cezariana,la 22 de ani am fost diagnosticata cu endometrioza,in cavitatea abdominala:simptome?lipsa menstruatiei si dureri minore…decizia medicului,incizie mica si curatare….acum am 28 de ani si de un an a revenit,cu dureri groaznice ce incep inainte de menstruatie si tin 10-12 zile,durere cronica permanenta cu intepaturi…azi am revenit la domnul doctor,cel mai bun din Oradea dupa parerea mea(Chitulea Petru) si a luat decizia de a nu mai opera,tratamentul este de intrerupere a mentruatiei pentru un an,luand constant Diane 35 fara pauza de 7 zile,pentru a forta endomedrul extern uterului sa nu mai sangereze si sa dispara in timp.mentionez si faptul ca dnul doctor a revenit din Rio de Janeiro unde o luna de zile s’a ocupat doar de paciente cu endometrioza impreuna cu cel mai bun doctor de acolo.Sper ca tratamentul acesta va avea rezultate
Buna!
Am 26 de ani, iar anul trecut in septembrie am fost diagnosticata cu endometrioza in stadiul 3 cu extindere de 1 cm pe rect. Am aflat de un medic specialist roman din Franta , Dr. Horatiu Roman, am luat legatura cu dansul si mi-a dat sa fac o serie de analize aici in Romania, dupa care mi-a dar sa urmez un tratament cu o injectie Diphereline si cu o pastila/ zi de Androcur timp de 3 luni. Am urmat acest tratament ca sa stopez boala si ca sa micsorez chistul care il aveam pe ovarul stang de aproape 9 cm. Dupa 3 luni de tratament am mers in Franta la clinica din Rouen unde studiaza aceasta boala de foarte multi ani, si m-am operat. Dupa operatie am urmat tratamentul cu Androcur, il iau chiar si in ziua de astazi la 4 luni de la operatie , dar am inceput sa retin foarte multa apa si sa iau in greutate, am inceput sa imi schimb stilul de viata imediat dupa operatie mancand mult mai sanatos si facand sport ( la doar doua luni dupa operatie) . Mi s-a recomandat sa fac copil la 6 luni dupa operatie, pt ca altfel va trebui sa urmez acest tratament cu Androcur pana voi intra la menopauza. Tratamentul este pt a impiedica boala sa recidiveze. Problema este ca de 2 saptamani incep sa am din nou disconfort la intestine dupa ce mananc si stare de balonare. Asa ca nu stiu ce sa va mai sfatuiesc! Mi-e tare teama sa nu imi recidiveze boala chiar si dupa operatie si atata tratament :(. Va doresc multa sanatate tuturor!
Buna Claudia, din pacate nu exista tratament complet eficient impotriva endometriozei. Boala poate recidiva in 1-2 saptamani de la operatie.
Buna,imi poti spune cum esti acum dupa operatia de endometrioza .Si eu trb sa ma operez si imi este frica sa nu imi apara iara
Am 50 de ani si in urma cu 3 ani am fost diagnosticata cu endometrioza.Mi s-a extirpat ovarul drept si operat chistul de pe ovarul stang. Tot de atunci sunt si la menopauza. Credeti ca ar fi posibil ca endometrioza sa se fi refacut ?
Multumesc !
Buna ziua,
Va rog frumos o opinie cu privire la tratamentul ZOLADEX3,6mg implant-6 luni ,dat in urma urmatorului rezultat RMN:
Chiste endometriozice ovariene bilaterale.
Lateroversie uterona stanga.
Chist naboth cervical.
Chist hepatic segment VI subcentimetric.
Buna Mariana, Zoladex induce o menopauza medicala care pune ovarele in ‘pauza’ putand avea efecte benefice asupra endometriozei. Cu toate astea, dupa oprirea tratamentului e probabil ca simptomele vor reveni.
Buna Mariana , îmi spui te rog dacă a avut efect zolatexul? Te rog frumos. Și eu sunt in situație ! Mulțumesc
Buna ziua. Si eu fac parte dintre dvs. La varsta de aproape 40 de ani am fost diagnosticata cu endometrioaza, in vara anului 2013, cand au inceput si dureriile,tot ce stiu este ca am trecut prin foarte mult stres in acel an. Nimeni in familia mea nu auzise de asa ceva pana atunci ,5 surori,eu am fost veriga slaba. In general parte din boli sunt genetice. I nvestigatii peste investigatii. Am renuntat la gandul de a avea copii,tinand cont ca trebuia sa folosesc tehnica In Vitro. Diagnostic ;Endometrioaza severa,chist de 3 cm si ceva. In toamna aceluiasi an am facut laparoscopie in Olanda la spitalul universitar,cu un dr care studiaza aceasta boala.
In aceeasi noapte dupa laparoscopie am facut hemoragie interna,alta operatie. M-am simtit foarte rau,mai ales de la anestezie. Am facut tratament cu Lucrin injectabil timp de 6 luni,dupa m- au trecut pe Zoely, anticoceptionale pe care le i-au si astazi,adica menstruatia oprita. La primul control de la operatie aveam deja alt chist de 2 cm si ceva. Intre timp sa retras,la ultimul control din acest an era deja foarte mic.
Am luat 7 kg dupa operatie,am devenit alergica la oua si intte timp la proteina,curios este ca nu este permanent , este ocazional,am inceput sa mananc oua bio care ma ajuta uneori. Alergica la insecte,daca ma pisca vreo insecta fac noduli uriasi. Sistemul imunitar il simt slabit. In primul an am avut bufeuri si stari ciudate,incet,incet corpul s-a mai adapat la anticoceptionale,dar stari ciudate inca mai am,am avut si sangerari intre timp,mai ales daca alergam . Ce pot spune,sentimentul cand descoperi aceasta boala pe care multa lume nu o i a in serios este devastator,ne gandim la tot ce este mai rau. Mai ales ca medicina nu cunoaste foarte mutle despre aceasta boala.,care este cronica. Sa incercam sa fim mai pozitive,post,rugaciune ajuta,eu inca ma srtraduiesc pe aceasta cale .Medicina Isihasta,pentru cei care merg cu Dumnezeu. Iubire multa,intelegere si sa ne rugam cum putem ca totul va fi bine. Este greu stiu,,dar nu aveam alta cale. Dumnezeu sa ne ajute pe toti. Va doresc numai bine dragelor! Multa sanatate!
Buna ziua am. Fost operat? acum. Doua sap. De chist ovarian prin laparoscopic si dupa. Doua sap. Am mers la control. Si a iesit alt chist de 5/4 nu inteleg. Sunt operat? in Germania am fost informata ca totul. A fost ok ca au eliminat chistul. Si ovarele sunt ok nu sunt afectate si acum cand am fost la. Control. Am fist informata ca acel chist exista. Mi. Sa dat tratament Micypra pt o lun?.
Buna!am fost diagnosticata cu endometrioza pe ovarul stang la arad…m-am dus si la timisoara si mau pus sa-mi fac histersalpingografie sa vada daca nu mi-au afectat si trompele uterine… si mi-a iesit ca sunt ok la trompe..sunt permeabile….si endometrioza pe ovarul stang mi sau spus ca pot sa raman insarcinata dar nu am ramas…si am dureri abdominale si sunt constipata…iar ciclul tot timpul ma tine intre 8-9 zile din tot deauna ma tinut mentruatia atata…
BUNA ,in urma cu 10 ani am incercat tratamente pt a putea ramane insarcinata.
Pot spune ca am facut tot posibilul.
La Cluj la dr.Micu ,el a fost dr meu care m a luat in evidenta,mi a prescris tratamente peste tratamente,intr-un final a ajuns la concluzia ca pot face vitro.Doar ca inainte trebuia sa fac laparoscopia.La Laparoscopie mi sa descoperit cicatrici si urme de endometrioza,cu toate acestea el a spus ca pot face vitro desii mai apoi am jnteles ca nu trebuia sa fac .Si bineanteles ca nu am ramas insarcinata nici cu insemjnare in vitro.Si am ramas cu banii dati si fara copii.Dar asta e!! In viata trebuie sa lasam unele lucruri asa cum le-a ingaduit Dumnezeu.
Buna ziua
Am 28 de ani si sunt la ora actuala internata la IRO IAsi si am suferit o laparotomie chiar daca eram programata pt laparoscopie pentru endometrioza ,mia fost extras ovarul si trompa stanga avand un chist si o infectie urata la trompa.Dl doc care ma operat a zis k voi urma un tratament cu pilule dupa dar nu lea dat nume.intrb este e normal sa am sangerari vaginale!?Este duminica si dl doctor nu a venit azi .Multa sanatate!
Buna ziua.
Detin trei cutii de VISANNE, tratamentul pentru trei luni, pentru endometrioza.
Buna ,a facut cineva tratament cu visanne pt .endometrioza;ce rezultate ati obtinut?
Buna ziua, am avut pus un diagnostic de endometrioza care dupa mai multe controale , se pare ca nu este. La primul diagnostic de endometrioza, mi s-a recomandat sa iau Visanne, cum la noi nu se gasesc, o prietena mi le-a adus din Germania. Am citit si eu si am vb si cu alti medici , se pare ca dau rezultate bune aceste pastile. Eu nu am mai facut tratamentul si am ramas cu pastilele. Sanatate multa.
Multumesc pt raspuns ,acum se gasesc peste tot aceste pastile ,ma bucur sa aud ca sunteti bine,o zi frumoasa.
Buna,tuturor! O sa va spun si eu cateva lucruri legate de situatia mea cu endometrioza,sa vedeti ca unele chestii sunt ignorate de medici la greu ori sunt ei prea comozi sa afle mai multe de boala asta:
1. Sora mea are si ea aceasta boala,cu simptome foarte urate,care efectiv i-au afectat si viata profesionala si relatia cu partenerul.A incercat TOT,de la tratamente cu anticonceptionale sau alte medicam.,pana la operatii laparoscopice,aici in tara,la Elias si in Turcia,la o clinica f buna. Doar au curatat focarele,nu au taiat nimic din organe,pt ca dorea copii. Nimic nu a functionat….intr-un final,a incercat un tratament personalizat naturist FAVISAN. E un tratament f bine pus la punct,care regleaza tot organismul,nu doar aparatul reproducator. E greu de tinut,trebuie si regim vegan,foarte strict,timp de cateva luni,pana se vindeca problema. Isi facuse efectul acest tratament,sora mea era alt om dupa 3 luni,disparuse endometrioza si alte probleme de sanatate,insa nu a avut vointa sa mai tina regimul alimentar si nu a mai continuat….insa a durat cativa ani pana i-a recidivat apoi…
2. Eu am 30 de ani. Pana la 26 de ani am tot avut simptome de endometrioza,insa niciun ginecol nu mi-a confirmat boala. La 26 de ani am nascut un copil.La 6 luni dupa nastere am descoperit un fibrom de 5 cm….nu am dat importanta,am tot amanat sa ma operez,de teama,asa ca a trecut timpul si dupa inca 6 luni ( deci la 1 an dupa nastere ) fibromul avea deja 12 cm….m-am operat,mi-au scos uterul,am ramas cu ovarele. La 1 an de la operatie,mi-a aparut un chist endometriozic de 7 cm pe un ovar….deci,nu scap nici dupa ce scoti uterul si faci un copil….concluziile mele sunt:
1.Endometrioza e o boala cu care te nasti si de care nu scapi cu „cutitul”,oricat de bun ar fi medicul la care mergi.Iar sa iti dereglezi organismul cu anticonceptionale si altele mi se pare oribil…pe langa faptul ca e o solutie pe termen scurt,iti faci praf si restul organelor sau faci complicatii gen atac cerebral ori etc,cum a patit colega noastra de suferinta de mai sus…. Eu cred ca singura metoda de a trai cu boala asta fara mari probleme este un stil de viata sanatos,liniste interioara ( sunt studii ce leaga agravarea bolii de stres,dereglari hormonale,depresie) si regim alimentar cat ma natural si sanatos,cat mai putina carne,lactate,zahar,etc. Da,e greu,dar e singura cale. Trebuie sa ne obisnuim cu ideea ca e o boala cronica,deci ne adaptam.
2. Alta idee ar fi ca nu e imposibil sa faci copii daca ai endometrioza ( la mine s-a declansat pe la 26 de ani,exact dupa sarcina,probabil pt ca am trait sanatos,s-a amanat declansarea,banuiesc). Cunosc altw femei cu boala asta care au reusit sa aiba copii. E drept ca daca treci de 27,28 de ani,deja e f greu sa mai ramai,spre imposibil,ca boala asta evolueaza de la un punct foarte brusc….
3. Nu cred ca e adevarat ca daca faci un copil scapi de endometrioza…..nu a fost cazul nici la mine si nici la alte femei care,ca si mine,au nascut si tot au avut probleme apoi…. Ca sa rezolvati cu infertilitatea trebuie sa luati in considerare si alte cauze,nu doar endometrioza. Iar ca sa scapati de endometrioza trebuie sa urmati tratament naturist si regim…..avut grija cu stresul,cu emotiile negative,ca toate se transforma in toxicitate….trebuie sa umblam la cauzele problemei si sa vedem organismul ca un intreg,ca sa putem trata pe termen lung.
Scuze daca am scris prea mult :p!
Sper ca ati avut rabdare sa cititi pana la capat 🙂
Buna ziua , Isabela!
Imi poti recomanda ce produs ai folosit de la Favisan? a-si vrea sa incerc si pe produse naturiste.
Astept raspunsul tau
O zi frumoasa!
Buna ziua . Cu 7 ani in urma am descoperit ca am fibrom uterin ,mi sa spus ca sa imi fac griji dupa varsta de 40 de ani . Anul acesta in martie am facut control pt ca aveam dureri si mi sa pus diagnosticul de endometrioza si fibrom intramural de 3 cm . Am facut si biopsia si toate ar indica spre operatie clasica dar mi sa spus ca nu sunt atat de grav si ca ar trebui sa mai astept . Problema este ca am dureri si sunt inbalonata mereu am si dureri de cap , de mijloc . Analgezice am luat si nu isi mai fac efectul . Ce ar trebui sa fac ? Unde sa mai merg ? Spuneti-mi un spital si un doctor care sa aflu si parerea altuia .
Buna ziua, Am 28 de ani, am fost operata acum 2 ani laparoscopie , dar tot mi-a aparut chist pe celalalt ovar, am inceput sa iau contraceptive Yasminnul , dar in zadar, nici un efect nu au avut.
Am inceput sa i-au Visanne de 3 luni, in fiecare luna merg la control si in fiecare luna scade cati-va mm .
Dar ma simt foarte ciudat de la acest medicament , intru in depresii foarte des, sunt singura care are problema asta?
M-am confruntat cu endometrioza in urma cu cativa ani, am urmat un tratament naturist la recomandarea Dr. Pavel Chirila cu Inula M si am reusit sa scap dupa cateva luni de tratament. Va incurajez sa incercati.
Maria, nu exista nici un stiudiu care sa fi confirmat eficienta Inula M asupra endometriozei. Cum ai primit diagnosticul de endometrioza?
Buna ziua as dori sa știu dacă se poate face operația de laparoscopie dacă ești în perioada menstruala.Multumesc
Buna Georgiana, sigur ca da.
Mulțumesc pentru răspuns.O zi buna va doresc.
Buna seara! Mi s.a descoperit la o ecografie transvaginala un chist cu aspect endometriozic de 4 cm pe ovarul drept. De circa 3 luni de zile am dureri in abdomenul inferior, balonare, simptome digestive care au inceput timid si apoi s.au agravat pe parcurs. In momentul de fata am dureri zilnice in tot abdomenul, in special in zona ovarului drept , stare generala de rau, uneori dureri in piept, stomac, migrene, senzatie deasa de urinare si sunt extrem de balonata. Ginecologul la care am fost desi mi.a gasit acest chist mi.a pus diagnosticul de anexita si mi.a dat tratament cu antibiotic zanocin si supozitor meloxicam. Nu mai inteleg nimic. In urma celor citite despre endometrioza mi.e teama ca intr.adevar o am si eu. Oare are sens sa iau tratamentul cu antibiotic sau sa merg la alt ginecolog si sa investighez daca intr.adevar am endometrioza?
Buna ziua!Am fost diagnosticata in decembrie 2017 cu chist edometrial de 2,5cm ovar sting. Medicul mi-a spus din 3 in 3 luni sa fac usg ca sa urmarim dinamica acestuia. Am fost de vre-o 3 ori chistul era prezent.Acum in octombrie am fost la usg si mi s-a spus ca nu este nimic.E posibil asa ceva??
Sunt operata de endometrioza stadiu 4 cu rezectie de rect acu 5 zile. Mai este cineva in situatia mea? Cum a fost recuperare?
Buna Vio. Da eu am rezectie de rect din 1014 nu am avut probleme din punctul asta de vedere dar la mine endometrioza a reaparut destul de repede iar acu medicii imi recomanda din nou operatia pentru a face histerectomie deoarece este trompa plină cu lichid, chist ovarian, si endometrioza uterina si cu fibrom , durerose tare toate. Ar trebui statul sa ne deconteze investigatiile si operațiile caci este o boala care necesita frecvent investigatii si analize. Eu am deja 3 operatii asta ar fi a patra. Am luat tratament cu visanne 14 luni dar nu m.au ajutat cu nimic asta e parerea mea.
Buna ziua, in urma unui control intrav mi s-a descoperit pe ovarul drept un chist si pe cel stang unul care are leg cu endometrioza de vre o 3 cm, am facut la jumatatea perioadei (CM am avut pe 16.05 si analiza pe 29.05.2020) am 38 ani, ma cam inteapa in stanga de ceva vreme, totodata am facut si papa + secretie care a iesit ok , dar mi s-a luat sange si mi a iesit : CA125 75.9Ui/ml (interval medlife <35 Ui/ml), HE4 : 41.4pmo/l (inerval medlife <70pmo/l premenopauza), ROMA premenopauza : 5.378% (interval medlife <7.4% risc scazut ), ROMA Postmenopauza mi -a iesit 25.94% (interval medlife <25.30%risc scazut ), , , ma intriga un pic Roma postm. si Ca125, d-na dr a zis ca nu e nimic grav dar mi a dat 6 luni. incepand cu prima zi de ciclu cand o veni acum cam pe 12.06.2020… sa iau in foecare zi visanne + 4 femina. va rog o parere… ms mult, o zi frumoasa
Bună ziua am dureri menstruale grave de 4 ani am fost d8agnost8cata cu andenomioza acum 3 ani ce pot face medicul care ma depistat spune ca să extirpat uterul ,am 42 de ani și nu am nici copi dați-mi un sfat va rog ca înnebunesc de dureri,multumesc
Bună ziua. Fiica mea de 33 de ani a fost diagnosticata cu adenomioza difuza , translocație cromozomiala echilibrata t(12-20). Are 2 cicluri fiv eșuate, 2 embrioni transferați, primul s-au oprit din evoluție la 6 săptămâni, al doilea nu s-au implantat.A făcut și face in continuare tratament cu dipherelin dar are dureri. Care sunt șansele să aibă un copil?Ne puteți recomanda o clinica de specialitate, oriunde in lume? Va mulțumesc.
Buna Gradici Doina, adenomioza scade sansa de succes a tratamentului FIV prin scaderea receptivitatii endometriale, dar din pacate nu se poate face nimic pentru a imbunatati situatia.
Problema principala este translocatia echilibrata. Jumatate din embrioni (50%) for avea tranlocatie dezechilibrata care va duce la esecul tratamentului prin esuarea implantarii sau prin avort (adesea in primul trimestru). Un sfert dintre embrioni (25%) pot fi normali, iar ultimul sfert (25%) vor avea translocatie echilibrata – ambii cu potential de a avea o sarcina normala.
Singura metoda de a imbunatati sansa in ciclul urmator este sa se faca PGT-SR prin care sa se testeze embrionii inainte de transfer pentru a evita transferul celor cu translocatie dezechilibrata. Trebuie tinut cont ca transferul embrionilor cu potential de a avea o sarcina normala nu garanteaza ca se vor implanta si sarcina va decurge normal.
Trebuie tinut cont si de rezerva ovariana si de cate ovule/embrioni se obtin, uneori fiind mai practic sa se transfere embrioni fara testare daca sunt putini.