Endometrul In Prim-Plan

Numarul din septembrie al revistei Fertility and Sterility prezinta 2 articole axate pe importanta endometrului in implantarea embrionului.

Articolul Doctorului Lessey evalueaza fiziologia receptivitatii endometriale, biomarkerii ferestrei implantarii si directii noi de cercetare in receptivitatea endometriala. Dr. Paulson a conturat rolul estrogenului si al progesteronului in modificarile endometrului specifice implantarii, cu detaliere asupra modelarii endometrului in tehnicile de reproducere asistata.

In general, endometrul s-a bucurat de mult mai putina atentie decat ovarul, fecundatia sau dezvoltarea embrionului in cercetarea din domeniul reproducerii. Majoritatea investigatiilor facute pana in 1990 s-au bazat pe biopsia endometriala sau pe identificarea insuficientei luteale.

Biopsie de endometru
Biopsie de endometru

Studiile actuale incearca sa identifice biomarkerii ferestrei implantarii, facandu-se comparatii genomice si de micro ARN intre faza luteala si faza foliculara.

Chiar daca masurarea ecografica a grosimii endometrului este un standard in stimularea ovariana, lucrarea initiala care descria relatia dintre grosimea si textura ecografica a endometrului cu sarcina a fost respinsa de revista Fertility and Sterility si publicata abia dupa un an intr-un alt jurnal.

Efectele adverse ale clomifen citrat-ului asupra dezvoltarii endometriale au fost descrise in urma cu 20 de ani, dar cu toate astea exista medici care prescriu clomifen citrat fara sa monitorizeze evolutia ecografica a endometrului.

Exista o disputa intre diferiti autori referitor la grosimea critica pe care trebuie s-o aiba endometrul sub stimularea estrogenica. In timp ce unii sustin ca >7 mm creste sansa fixarii unei sarcini, altii nu concep ideea de sarcina sub 9 mm.

1 raspuns

  1. Astazi am facut un eco vaginal la care rezulatele sunt urmatoarele:
    Uter cu HTM 81mm,endometrul homogen de 7,5mm.
    Ultimul ciclu menstrual a fost in data de 21.03.2012.
    Sunt rezultate bune?

    Va multumesc anticipat, Cristina.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv. Ofera cat mai multe detalii (varsta, simptome, analize, rezultate etc) pentru a putea primi un raspuns adecvat. Nu este nevoie sa trimiti aceeasi intrebare de mai multe ori, o singura data e suficient. Te rog retine articolul la care ai trimis intrebarea sau aboneaza-te sa primesti atentionare pe email. Daca intrebarea este complexa, iar explicatiile necesita mai mult de 100 de cuvinte, foloseste forumul medical.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: aici.

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.