ERASMUS in Aachen, Germania – S01E03

Am ajuns si la ultimul episod (al meu) din serialul Erasmus.

In concluzie, dupa ce am trasat linia avantaje-dezavantaje, am iesit cu multe plusuri. O asemenea experienta iti schimba modul de gandire, comportamentul si abordarea problemelor atat personale cat si medicale.

Eu personal sunt foarte multumita de ceea ce am acumulat in urma aceatei experiente. M-am acomodat relativ usor cu modul de lucru de la clinica: respectiv 8 ore pe zi, cu pauza de masa, 5 zile pe saptamana. Toata lumea este foarte eficienta in ceea ce face, fiecare cunoscandu-si indatoririle, ducandu-le la bun sfarsit intr-un mod practic si productiv.

Faptul ca munca iti este apreciata, iar superiorii si colaboratorii nu se sfiesc sa-ti arate, acest lucru este incredibil de stimulant. Nu este greu sa te obisnuiesti cu asa ceva. Personalul nu este atat de stresat, motiv pt care pot lucra mai eficace. Relatiile interumane se bazeaza pe amabilitate, intelegere si frecvent intrajutorare.

Din punctul de vedere al pregatirii studentilor, studiul se bazeaza foarte mult pe partea practica si mai putin pe memorarea unor informatii mai putin folositoare. Din aceasta perspectiva, studentii romani sunt mult mai pregatiti pe partea teoretica, dar nu au experienta practica. Dupa aceste luni mi-am format o idee despre modul in care as dori eu sa predau medicina, indiferent de specialitate.

Nu toate sunt roz, este adevarat. Probabil si eu am vazut doar partea buna… tehnologia avansata, salariile care iti permit o viata decenta, disciplina si buna organizare a institutiilor nemtesti, promptitudinea si calitatea diverselor servicii.

Momentul intoarcerii… un moment mult asteptat. La clinica din Germania, cu d-na secretara care se ocupa de studentii Erasmus am rezolvat in 30 minute toate actele de semnare a contractului si notele. Totul merge rapid si exact. Mi-a fost putin groaza de echivalarile in tara, dar toate s-au rezolvat cu bine. Mi-au recunoscut toate materiile care le-am facut in Germania si notele mi-au fost echivalate.

Mult succes in continuare!

Nota: pentru informatii si lista episoadelor ERASMUS citeste: Seriale ERASMUS 2009-2010

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.