ERASMUS in Amiens, Franta – S05E02

Cu multe salutari, reiau firul povestii dupa mai bine de 7 luni in universitatea din Amiens, Franta.

Incep printr-un sfat important, daca aveti de gand sa veniti sa faceti stagiile in Amiens trebuie sa tineti cont ca trebuie sa stati minimum 4 saptamani pe un stagiu oricat ar fi el de mic in Romania. Asa ca va trebui sa va ganditi bine ce stagii vreti sa faceti. Eu una am riscat foarte mult venind pe un an, totusi pana la urma am reusit cumva ca intr-un final sa ajung la un compromis cu profesorul responsabil cu studentii erasmus la medicina in Amiens si sa cuprind numarul de credite necesar. Aceasta a fost posibil si cu ajutorul si sustinerea permanenta a Doamnei Marcu (ca intermediar). Examenele au decurs bine pana acum (Si sper si de acum incolo).

Pentru viitorii erasmusi in Franta, veniti pe 1 semestru si faceti modulele mari aici, altfel riscati sa aveti mare bataie de cap.

Sa va interesati pe internet cum este exact programa lor, unele facultati accepta sa va primeasca sa faceti stagiile consecutiv si sa asistati la cursurile teoretice si la finalul stagiului sa dati si examenul teoretic ca si in Amiens, la alte facultati, de exemplu „Lille” sunteti obligati sa urmati exact ca si studentii francezi, dar asta o sa va preseze, in cazul in care vreti sa faceti multe module, nu o sa reusiti!

Nu zic ca acest lucru este rau, asa sunteti mai „ocrotiti” in sensul ca: nu veti sta foarte mult in spital, cand va fi perioada de cursuri, mergeti numai la cursuri, cand va fi perioada de stagiu, mergeti numai la stagiu. In Franta nu au perioada de sesiune ca si in romania, cand aveam (perioada de pauza de inainte sa citim.. etc, si perioada goala „de sesiune” in care suntem examinati).. aici unii sunt in stagii cand dau examenele (se duc dau examenul si revin in stagiu) si sunt obligati sa lucreze in spital, dar asta tine si de faptul ca ei sunt platiti ca salariati (studenti salariati… cand oare o sa vedem asta si in romania?!?)

Dar si ei sunt smecheri, isi iau concediu prin rotare in perioada de examene si inainte ca sa invete 🙂
Desi la unii nu o sa le placa ce o sa scriu, dar simt ca poate ar trebui sa atrag atentia viitorilor candidati!

Recunosc, oricat ar fi de frumoasa experienta erasmus, este cam greu daca aveti „ghinionul” sa aveti un coordonator „dificil de discutat cu el, si care dispare in tari straine (cu misiuni umanitare) pentru o perioada nedefinita de timp” atunci este o problema pentru voi. Pregatiti-va sufleteste ca Profesorul responsabil in Amiens, este o persoana tare schimbatoare si pot fi situatii cand o sa va doriti sa va intoarceti acasa, dar acum depinde cat de tare va doriti voi acest schimb inter-universitar, si aceasta experienta, dar sper sa aveti rabdare si sa fiti responsabili.

Nu ganditi ca, daca veniti in Franta, ei sunt fericiti sa va aiba, ei pur si simplu te accepta, asta nu inseamna ca te respecta!

Nimeni nu o sa va faca treaba sau lucrurile necesare, sau sa va dea toate informatiile „bune” ce va trebuiesc ca sa va fie viata mai usoara.. vor fi destule situatii in care trebuie voi singuri sa va descurcati! (si nu ma refer aici la doamnele din Franta de la biroul de relatii internationale, ele sunt super-super de treaba. Numai cate harti mi-au dat la inceput! Si imi incercuiau pe ea unde sa ma duc ca sa rezolv cate ceva ce mi se ceruse.. etc )

Din pacate asa sta treaba in Amiens. Dar dupa cum am zis mai inainte, daca va calculati stagiile bine, atunci nu o sa mai trebuiasca sa treceti prin asemenea experiente.

Nota: pentru informatii si lista episoadelor ERASMUS citeste: Seriale ERASMUS 2009-2010

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.