In rest, mie personal imi place stilul lor de viata, de imbracaminte, de libera exprimare, si ce imi place cel mai mult este ca au firme de zbor cu bilete foarte ieftine daca le luati din timp 🙂 …puteti sa mai fugiti cate un weekend pe undeva prin Europa… avand in vedere ca in Amiens, duminica, totul este inchis, si sambata este program scurt.
La Facultate imi place modul cum explica profesorii, iar la cursuri… studentii frecventeaza cursurile din placere (desi fiecare curs este de 4 h) dar in acestea se subliniaza lucrurile importante, se pune un mare accent sa gandesti medical, ti se pun intrebari, cursul este interactiv, si pentru a implementa mai bine informatia, profesorii dau multe exemple, si cazuri clinice, ne dau un caz clinic si „noi” trebuie sa-l descifram: ce si cum… Oricum intr-un astfel de curs esti tinut intr-o stare de alerta… intotdeauna vrei „sa fii pe faza” sa stii rezolvarea la cazul clinic.
Anumite materii au cursuri odata la 2 saptamani, altele de 2-3 ori pe saptamana, depinde de repartizare. Se mai tin cursuri in anumite zile in cadrul stagiului, la spital, unde vorbesc 1-2 doctori de obicei si explica si trateaza un subiect clinic prin cazuri, complicatii etc…
Ca sa intelegeti cam cum sta treaba in Amiens sistemul de facultate merge asa: Pe an sunt 2 serii: A si B, cand seria A are 2 luni de cursuri in acelasi timp seria B are 2 luni de stagii (totodata seria este impartita in grupuri de 2-3 studenti intr-o anumita sectie din spital) repartizarea lor pe stagii fiind facuta in functie de note si preferintele studentilor.
Astfel fiecare student ajunge sa faca in timpul anului 2 stagii mari in spital unde va lucra efectiv, si un stagiu de vara de 2 luni. Dar vor da examenele teoretice din fiecare materie, chiar daca nu au fost in acel stagiu ci in altul.
Stagiile in spital sunt dimineata si dupa masa, asta insemnand ca stai in spital de dimineata pana pe la ora 17:00, poate si mai mult daca mai ai lucruri de facut si nu le-ai terminat, dar ai o pauza de masa 🙂 (mancarea de la cantina spitalului este destul de ieftina (va dau preturile aproximativ: un desert micut = 0.4 euro, o farfurie de legume cu o carnita 2 euro, o salata mica 0.6 euro) si gustoasa, dar trebuie sa aveti un card special ca sa puteti manca acolo) acesta il faceti tot in cadrul spitalului. Aceasi mancare in alta parte va costa dublu.
Studentii sunt tratati ca pe colegi, se pune mare accent pe discutii, intrebari… nu doar informatii puse pe niste slideuri. Se prezinta foarte multe cazuri clinice.. se incearca formarea gandirii medicale foarte bine!
In spital studentii de anul 4-5-6 fac foarte multe lucruri, sunt de obicei 2-3 studenti maxim repartizati la fiecare profesor universitar sau Dr. practician in spital, daca Dr. are consultatii atunci si „tu ca student” mergi si asisti la consultatii, daca sunt zilele de interventii chirurgicale atunci te vei echipa si tu, si vei asista (de regula activ) la interventie.
Cand am vazut aici cum sta treaba am ramas placut surprinsa, in Romania stateam in sala de operatii cate 12 studenti si ne uitam de la o distanta de cam 1 m de masa de operatie… si cam asta era tot. Iar in cazul interventiilor la care nu puteam asista ca student activ, atunci imi era proiectata operatia pe ecran (ma refer aici la operatii din oftalmologie, Microchirurgie, la Chirurgie buco-maxilo-faciala).
Relatia cu studentii francezi… depinde.. despre unii pot sa zic ca m-au ajutat foarte mult, am devenit prieteni si dupa ce am terminat de a lucra cu ei in stagiu in spital tinem in continuare legatura, altii te ignora total si pentru ei nu existi, esti un intrus: „un student strain care habar nu are”… desi pot sa zic: si formarea noastra este buna, doar ca noi inca nu reusim sa gandim medical tot atat cat ei, mai mult ne axam pe teorie in Romania, aici nu, ei se axeaza pe cazuri.. pe francezi nu ii intereseaza sa stii fiecare detaliu intr-o patologie, ci important sa stii ce caz ai in fata, ce trebuie sa faci, ce NU trebuie sa faci, ce ii administrezi, si cui te adresezi dupa… asta tine deja de relatia intre sectii…
Un alt lucru super, din punctul meu de vedere, este ca majoritatea sectiilor se gasesc in „zona spitalului”, spun „zona” si nu doar spital pentru ca este un ansamblu de vreo 12 cladiri mari ce includ sectii diferite.
In Amiens sunt 2 astfel de zone (spitalul de Sud si cel de Nord) de regula sunt fiecare la un capat al orasului.. lucru logic avand in vedere suprafata pe care o are un astfel de spital, iar pentru Ginecologie, Oftalmologie acestea sunt in alte centre spitalicesti din centrul orasului.
Si acum scriind acest articol, imi dau seama ca sunt aproape pe final, mai am doar 3 stagii, si ca o concluzie pot sa spun ca desi am avut parte de destule „intamplari mai putin placute” am sansa sa cunosc oameni noi extraordinari si un stil de viata diferit de cel din Romania si pot sa spun ca mie imi place in Franta.
Cu drag va scriu si sper sa va fie de folos,
Iar in cazul in care va intereseaza un aspect anume in legatura cu erasmus in Amiens, ceva intrebari..etc, spuneti–i lui Laurentiu ca el stie cum sa ma streseze 😛 Pentru ca tot asa s-a intamplat si cu acest articol, am promis ca il scriu, dar au trecut luni de atunci…
Nota: pentru informatii si lista episoadelor ERASMUS citeste: Seriale ERASMUS 2009-2010
Eu unul nu am raspunsul dar am intrebarea daca pot sa o contactez pe Rima deoarece doresc sa stiu mai multe detalii despre Amiens, deoarece doresc sa studiez , eu fiind student la Ed fizica si sport. Aveti mailul meu. Va multumesc.