ERASMUS in Graz, Austria – S04E01

Salutare tuturor!

Ma numesc Mariusz Breaban si sunt student in anul V la medicina generala, UMF Cluj-Napoca. Pentru cei care se intreaba de unde Marius cu Z la sfarsit, va spun ca mama mea este poloneza si a dorit ca numele meu sa fie trecut in acte in varianta poloneza.

In prezent sunt plecat pentru 5 luni cu bursa ERASMUS la Graz in Austria. Decizia de a pleca nu a fost greu de luat fiindca imi doream de mai multa vreme sa profit de aceasta oportunitate, iar parintii m-au sustinut din plin. Asa ca mi-am depus dosarul prin luna martie si am asteptat ziua interviului. Din start mi-am dorit sa merg in Austria, dar pentru ca auzisem ca la Viena sistemul de invatamant e ceva mai inflexibil si pentru ca viata e in general mai scumpa acolo, am optat pentru Graz.

Cu limba germana nu prea au fost probleme, deoarece aveam deja vreo 6 ani de studiu in urma mea. Cu toate acestea, la fata locului mi-a fost un pic mai greu decat ma asteptam. Graz se afla in landul austriac Steiermark, iar localnicii au un accent aparte si nu foarte inteligibil la primul contact.

Dupa ce am primit acordul pentru mobilitate, am venit in luna iunie in Graz pentru a face o mica recunoastere: gara, spitalul regional, sediul Universitatii de Medicina si, nu in ultimul rand, pentru a cumpara o harta. Caminul mi l-am rezervat pe internet din data de 15 septembrie pentru ca urma sa particip la un curs intensiv de terminologie medicala in limba germana in ultimele doua saptamani dinaintea inceputului de an academic.

Astfel, am plecat din Constanta (da, acolo locuiesc) in 11 septembrie cu masina, iar pe seara am ajuns in Cluj. Am ramas doua nopti in Cluj, pana mi-am luat din bagajele lasate pe la cunostinte de familie si mi-am luat ramas bun de la cativa prieteni. Am ajuns in Graz in 14 septembrie si m-am cazat. La caminul in care am fost repartizat se locuieste in mici apartamente de cate doua camere cu baie si bucatarie proprie in care pot sta 3-4 persoane. De asemenea, avem internet si televizor in camera, incluse in pretul regiei de camin.

Orasul Graz este ceva mai mic decat Clujul, in schimb are foarte multe spatii verzi. Cel mai usor si mai convenabil se circula cu bicicleta, pentru ca transportul in comun este destul de scump. Spitalul regional este construit pe pavilioane, constituind un mic “orasel” in care chiar te poti rataci daca nu esti familiarizat cu zona. Organizatia studenteasca pune la cale saptamanal diferite evenimente si excursii, astfel ca plictiseala nu isi are locul.

Atat deocamdata… nu ratati episodul urmator! 🙂

Nota: pentru informatii si lista episoadelor ERASMUS citeste: Seriale ERASMUS 2009-2010

1 raspuns

  1. Buna . Doresti sa colaborezi cu comunitatea romanilor din Graz ?

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.