ERASMUS in Koln, Germania – S02E03

Primele examene la Uni Koeln…

Dupa mai bine de o luna de stat in casa si invatat… va salut cu drag si revin cu informatii si impresii despre primele mele examene date la Uni Koln.

Primul pe care l-am dat a fost O.R.L.-ul („HNO”), materie care mi-a displacut profund si mi-a oferit si cea mai mare surpriza. Ca orice stundent constiincios, m-am inarmat de la inceput cu carti, cursuri si seturi de grile din anii trecuti, precum si o serie de materiale in format electronic de pe site-urile Universitatii. Spre deosebire de UMF-urile romanesti, unde trebuie sa scrii cu spor si sa fii cu ochii in 100 de directii (poate, poate vezi vreun curs bun, vreo grila din anii trecuti, vreo foaie pentru „privilegiati”), nemtii au un birou in care isi vand cursuri, grile, protocoale de evaluare ale unor doctori examinatori (intrebari preferate, impresiile studentilor examinati, tips-uri), precum si un site foarte util viitorilor studenti Erasmus si chiar tuturor vorbitorilor de limba germana: http://mediwiki.uni-koeln.de/index.php/Hauptseite. Anul acesta, examenul (grile) a adus in schimb surprize, iesind din tiparele anilor trecuti, accentul cazand foarte mult pe partea practica.

Examenul de Pediatrie („Kinderheilkunde”), materia care mi-a oferit cele mai multe emotii, a constat intr-un interviu dat cu un profesor ce avea repartizati maxim 5 studenti, pe baza unor teme din vasta programa prezentata la inceputul modulului. Desi initial imi facusem iluzii crezand ca toti examinatorii vor fi mult mai ingaduitori cu studentii Erasmus, nu a fost deloc asa. Am fost examinata cot la cot cu nemtii si coincidenta sau nu, chiar am avut parte de niste intrebari mai afurisite decat ei (Mentionez ca toate examenele se sustin in limba germana, indiferent de modalitatea de examinare iar timpul de examinare este acelasi pentru toata lumea). Rezultatul mi-a adus in schimb si mai multa satisfactie si mi-a incarcat bateriile pentru ultimul examen inainte de vacanta, Ginecologia.

Cat despre „comportamentul studentesc”… nemtii sunt ca si romanii… vin cu cate o ora inainte de examenele grele, pentru a se aseza strategic 🙂 , repeta pana in ultimul moment, in schimb se streseaza muuuuuult mai putin decat noi. In fond.. nici nu prea au de ce… Nu tu camin, nu tu bursa, nu tu taxa… Fiecare student plateste taxa 500 de Euro pe semestru, la care se adauga o taxa de 200 de euro pentru transportul in comun in tot landul (foarte avantajos, mai ales ca un drum cu tr. in comun costa cam 2,40 euro). Da… mult mai ieftin decat invatamantul la UMF-ul nostru si cu o serie de alte facilitati (cantine avantajoase, sport gratuit, biblioteca, etc). In conditiile acestea, studentul neamt are cu adevarat posibilitatea de a pune accent doar pe materiile care il atrag si ii vor fi de folos pe viitor, nu este nicicum constrans de note si alte minuni. Aaa… si aici chiar se poate vorbi de colegialitate in adevaratul sens al cuvantului.(La examene toti isi scriu raspunsurile de la grile cat mai citet, pentru a se ajuta intre ei… ceea ce nu o sa vezi niciodata pe la noi… acesta este un exemplu banal, dar care spune multe despre relatiile care se formeaza inca din facultate si care vor duce la fructuoasa colaborare dintre personalul medical, care la noi de foarte multe ori lipseste).

Cu examenele luate 🙂 si cu pietele de Craciun deschise…cu miros de carnaciori nemtesti si cu aroma de vin fiert , va transmit calduroase salutari pana la urmatorul articol 🙂

Nota: pentru informatii si lista episoadelor ERASMUS citeste: Seriale ERASMUS 2009-2010

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.