Revin cu partea doua a povestii mele legata de Erasmusul din Milano 🙂 …ultima oara m-am oprit la modul de organizare a activitatii didactice aici… si o sa continui putin pe aceasta tema, deoarece mi se pare ca au un sistem foarte interesant.
Ce e drept, la Humanitas, clinica unde am fost repartizata, studentii sunt parte a unui sistem „experimental” de studiu, astfel explicandu-se si numarul relativ mic de studenti din fiecare an.. sunt aproximativ 30 de studenti pentru fiecare an de studiu 🙂 …ceea ce faciliteaza foarte mult interactiunea studentilor cu bolnavii.
Cat despre stagiile practice, modalitatea de desfasurare al acestora difera 360 de grade fata de noi, intr-un sens negativ as spune eu pentru ei si pozitiv pentru noi ca si studenti Erasmus. Studentii aici nu trebuie sa urmeze stagii practice pentru fiecare modul urmat, ci au posibilitatea de a promova un examen strict dupa terminarea modulului respectiv. In schimb, in fiecare an sunt atribuiti unui tutor si frecventeaza zilnic sectia pe care este repartizat… astfel, daca ai norocul/ghinionul sa nimeresti la ..Chirurgie de exemplu… un semestru intreg nu faci altceva 🙂 ..ceea ce poate fi ok pt ei deoarece inveti foarte mult dar si nasol pt simplul motiv ca in 6 ani de studiu nu reusesc sa frecventeze toate sectiile, ca si noi de exemplu.
Noi ca si studenti Erasmus insa, pentru a ne fi recunoscute examenele la intoarcerea in tara, a trebuit sa cerem tutorelui nostru sa ne permita sa desfasuram stagii practice la toate materiile pe care le urmam aici… iar stagiile tin sa precizez ca so far merg foarte bine… pe motivul ca noi cel putin ca si erasmusi, suntem repartizati unui medic (un student la un medic) si stam cu acesta tot stagiul nostru… astfel incat avem posibilitatea sa invatam foarte multe, sa efectuam manopere practice, examinari etc. Practic, nu se merge pe o sectie cu grupa, ci fiecare student e repartizat unui medic care se ocupa de el.
Cat despre cursuri, acestea s-au terminat in decembrie si pana la 1 martie suntem practic in sesiune, se fac doar stagiile dimineata, iar dupamasa e destinata „studiului individual”, dupa cum apare trecut in orar :P… Avem astfel 2 luni jumate in care putem da examene, fiecare examen avand 3 date programate.
Un alt aspect interesant, este faptul ca in orar avem asa-numitele PBL (Problem based learning), intalniri saptamanale, in care studentii, impreuna cu profesorul, fac un brainstorming pe marginea unui caz. Avem apoi o saptamana la dispozitie sa ne documentam, sa incercam individual sa gasim o solutie, iar la urmatoare intalnire se solutioneaza practic cazul.
Examenele… well, pentru Erasmusi constau din probe orale cu titularul de curs (e doar oral ce-i drept, dar dureaza in medie jumatate de ora-45 de min). Studentii lor insa (invatamantul aici fiind pe sistem integrat), dau pentru fiecare modul partea de Clinica generala, Farma, Morfopat, si Radiologie intr-o singura zi… si cu 4 profesori 🙂
Ce e iar foarte „bizar” la ei, este sistemul de notare.. am avut surpinderea sa constat la examenul de Hemato, primul meu examen aici, ca, dupa examen, profesorii iti trec nota pe o hartie si te intreaba daca o accepti sau o refuzi :)… practic daca nu esti multumit cu nota ta, o refuzi linistit si te prezinti la urmatoarea data prevazuta… nu apari cu 4, nici picat, nici respins….nicicum :P.
Un ultim lucru care merita precizat, este faptul ca in fiecare semestru, studentii trebuie sa prezinte tutorelui un portofoliu continand 5 cazuri urmarite de acestia.. si nu e vorba de copy paste a foii de observatie :), ci de anamneze, E.O , plan terapeutic facut individual si consultat cu tutorele.
Cam atat legat de partea „structurala si administrativa :P”….cat despre partea de social, colegii pot spune ca sunt foarte ok, ne ajuta cu materiale, informatii, anything we need… iar profesorii sunt deasemenea extrem de „student-oriented”. De prezicat insa, ca, desi suntem Erasmusi, desi invatam intr-o limba straina… cerintele la examen sunt aceleasi ca si pentru colegii italieni, fara exceptii.
Va povesteam ultima oara ceva despre Erasmus Student Network, organizatia care se ocupa de noi, cei aproape 2500 Erasmusi cati suntem acum in Milano, risipiti pe la toate facultatile.. Well, intre timp ne-au mai plimbat putin prin tara, ne-au organizat un microrevelion inainte sa plecam home, ne fac rost de bilete gratuite la teatru si opera, intrari la cenaclu pentru faimoasa „Ultima cina” , si cate si mai cate… chiar nu ne lasa sa ne plictisim.
Acum in sesiune au fost insa ceva mai „intelegatori” cu noi, in sensul ca nu ne mai tenteaza chiar zilnic cu cate ceva… ci tot la 2-3 zile 😛
Well, povestea mea pe azi se cam incheie aici, deoarece chirurgia cam striga dupa mine :P, cu promisiunea unui episod 3, de cum incepe semestrul 2 🙂
Diana
Nota: pentru informatii si lista episoadelor ERASMUS citeste: Seriale ERASMUS 2009-2010