Ca medic rezident pediatru, recent mi-am descoperit pasiunea pentru bolile infectioase pediatrice. Ca atare, am luat parte la un curs fascinant, cu participare internationala, cu exact aceasta tema, organizat sub egida Societatii Europene de Boli Infectioase Pediatrice.
S-a discutat mult despre folosirea excesiva a antibioticelor si despre rezistenta bacteriana secundara. O statistica recenta situeaza Romania pe locul doi in Europa la numarul de infectii cu germeni rezistenti la tratamentul antibiotic. Stim prea bine ca de multe ori se recomanda antibioterapie atunci cand infectia bacteriana nu este precis diagnosticata. Mai mult decat atat, felul in care se prescrie tratamentul este, din nou, foarte important.Subdozarea este o problema deseori trecuta cu vederea si durata tratamentului, de asemenea.
Durata tratamentului a fost subiectul unor discutii interesante care dezbateau faptul ca 5 zile sau 7 zile de antibioterapie nu s-au dovedit a fi mai eficiente decat 3 zile. In plus, recomandarea de a continua cura de antibiotic pana la 5, 7, 10 sau 14 zile, in functie de indicatie, inclusiv dupa disparitia simptomatologiei, nu mai este considerata a fi cea mai corecta. Pana la obtinerea unor rezultate concrete din studiile in curs, insa, recomandarile raman momentan cele cunoscute.
S-a discutat mult despre vaccinare si despre efectele nocive pe care le au discutiile din media provocate de adeptii miscarii anti-vaccin. S-au prezentat grafice care aratau reemergenta anumitor infectii care pana acum erau stapanite prin vaccinare. S-au prezentat studii cu privire la noi vaccinuri care se dezvolta si care odata implementate rezulta in diminuarea semnificativa a incidentei anumitor infectii, mai precis a pneumoniei comunitare si a otitei medii.
Un alt subiect important a fost reprezentat de forme noi de tratament pentru pacientii pediatrici diagnosticati cu infectie HIV. Bineinteles ca tratamentele disponibile difera de la tara la tara, insa in prezent exista variante care usureaza mult disconfortul de a urma un tratament zilnic, cronic. S-a discutat si despre stigma acestei categorii de pacienti, un subiect vesnic.
Unele dintre discutii ar putea parea rasuflate, insa pana cand problemele nu sunt rezolvate, sunt subiecte care vor continua sa fie la ordinea zilei. Sunt subiecte de sanatate publica, cu o importanta pe care n-o constientizam si pe care poate ca o vom realiza cand va fi, deja, destul de tarziu.