Cand am de invatat la morfo parca orice altceva mi se pare mai interesant. Daca inainte de examenele trecute gaseam pe internet cate ceva sa ma relaxeze, acum am zis ca n-ar fi rau sa fac un experiment.
Eu locuiesc singur si cum nu mananc foarte multa paine (adica nu constant, sunt zile cand mananc o franzela intreaga, dar aia e alta poveste), de cele mai multe ori ajung sa arunc ce ramane pentru ca nu apuc sa o consum inainte de a deveni necomestibila.
Acuma seara am cumparat o franzela mica, feliata (vanzatoarea stie deja sintagma o paine feliata mica, va rog… cand ma vede, si nici nu mai trebuie s-o spun 🙂 ) si am decis sa sacrific 3 felii in scopul cercetarii 🙂
Si nah, ca sa pastrez structura IMRaD (Introduction, Materials & Methods, Results and Discussion), incep astazi cu Introducerea si Materiale & Metode, urmand ca la final (intr-un alt articol) sa prezint Rezultatele si Discutiile.
Introducere: Toata lumea stie ca painea are termen de valabilitate limitat la cateva zile de la data fabricatiei (coacerii). Prin experimentul actual mi-am propus sa evaluez procesul de degradare a painii, comparand evolutia a 3 felii de paine plasate in diferite locatii.
Materiale si Metode: Am cumparat o franzela feliata proaspata (vanzatoarea mi-a garantat ca e de astazi), am ales 3 felii consecutive din mijloc (pentru a avea expunere similara la microorganisme) si le-am plasat (folosind o pensa chirurgicala dezinfectata cu spirt pentru a limita expunerea la bacterii/fungi/mucegaiuri) astfel:
– prima felie: in mediu deschis, neacoperita, afara pe masa din bucatarie, pe o coala ministeriala alba (ma voi referi la ea ca Felia „afara”)
– a doua felie: in mediu inchis, intr-o punga inchisa, dar nevidata, pe masa din bucatarie langa Felia „afara” (ma voi referi la ea ca Felia „punga”)
– a 3-a felie: in mediu inchis, intr-o punga inchisa, dar nevidata, pe un raft din frigider, la temperatura de 2 grade Celsius (ma voi referi la ea ca Felia „frigider”).
In fiecare zi de acum incolo voi urmari procesul de alterare, la aproximativ aceeasi ora cu inceperea experimentului, incercand sa surprind fotografic detaliile.
Va urma…
Ai aer conditionat in bucatarie?
Pungile le-ai mai folosit anterior?
Fara aer conditionat in bucatarie, iar pungile n-au mai fost folosite, sunt proaspat scoase din sul 🙂
Pronostic.Felia afara, pana maine dimineata este 80% uscata si i-si continua procesul de uscare pana maine seara cand isi atinge cota de 100%.Ramane in acest stadiu cate-va zile bune.Felia punga, rezista probabil pana la 1-2 zile dupa termenul de valabilitate dar depinde de temperatura de depozitare.Iar felia frigider, are cea m-ai mare rezistenta, tinuta in conditiile date,depasind cu mult termenul de valabilitate.Este un pronostic al acestui experiment si nu recomand consumarea painii dupa termenul de fabricatie.
Intr-o vreme erau la moda vasele de plastic inchise ermetic special cica pentru paine.
lol ma laur ce te plictisesti :))))) … nu esti normal, vezi sa nu experimentezi si cu carne ca o sa te umpli de viermi :))
si eu am facut un experiment asemanator recent.am luat o felie (ii vom spune felia 1) si am pus-o in mediu deschis pe masa din bucatarie.apoi am luat a doua felie(felia 2) si am pus-o tot in mediu deschis.apoi pe felia 1 am adaugat unt cascaval, salam si ketchup.felia 2 am aplicat-o la final.te anunt ca experimentul „micul dejun” a fost un succes :))
p.s. nu ai incredere in frana de dacie si femeile de la chiosc 😀
Mult mai important si interesant ar fi fost sa ei paine cu tine, la un laborator, si sa o analizezi din punct de vedere al proprietatilor!
Acolo … suprize-surprize!
eu as zice dinpunct de vedere al continutului.
Buna dr Laurentiu! Ce concluzii ai in legatura cu experimentul, pastrarea painii?
Buna Laura,
rabdare, inca e in desfasurare 🙂
Ok Laurentiu!Multumesc pt raspuns.
Laur…cand vii cu noutati?asteptam nerabdatori!
Am renuntat momentan la experiment pentru ca ceva nu era in regula. Nici una dintre cele 3 felii nu prezenta semne de alterare, iar painea pe care am cumparat-o ulterior le-a devansat in alterare (cumparata la diferenta de o saptamana…). Probabil m-am purtat prea „cu manusi”, n-am idee care sa fi fost problema 🙂
Il voi relua curand.